Από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στο στοίχημα είναι αναμφίβολα το τένις. Μπορεί να μην μπορεί να συγκριθεί με το ποδόσφαιρο, ωστόσο στα μεγάλα τουρνουά όπως είναι τα τέσσερα Grand Slams (Roland Garros, US Open και Australian Open) ο κόσμος το παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Και είναι σίγουρα ένα σπορ που προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις στο live betting διότι έχεις τη δυνατότητα να ποντάρεις συνέχεια: Σε κάθε πόντο, σε κάθε σερβίς, σε κάθε γκέιμ, σε κάθε σετ, με συνεχείς εναλλαγές σε συναισθήματα.
Υπάρχουν παιχνίδια που κρατούν τέσσερις και πέντε ώρες, στα οποία οι διακυμάνσεις είναι απίστευτες. Γι’ αυτό χρειάζεται εξαιρετική στρατηγική, ιδιαίτερη ψυχραιμία και προσεκτικές αποφάσεις.
Στον οδηγό που θα διαβάσεις παρακάτω, θα διαπιστώσεις τα βασικότερα σημεία που πρέπει να προσέξεις παίζοντας ζωντανά στοίχημα σε έναν αγώνα τένις.
Οριοθέτηση μπάτζετ
Ισχύει για κάθε παιχνίδι στο στοίχημα. Στο τένις έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πολλά τα παιχνίδια, ιδίως όταν ξεκινάει ένα μεγάλο τουρνουά που κρατάει, για παράδειγμα, δύο εβδομάδες. Επιβάλλεται να οριοθετήσεις από πριν το ποσό που θα ξοδέψεις σε αυτό το διάστημα, όπως και το ποσό που θα ποντάρεις ξεχωριστά σε κάθε παιχνίδι.
Στοχευμένα, οργανωμένα και με χρονικό όριο. Δεν μπορείς να ποντάρεις επί δύο ή τρεις ή ακόμη και τέσσερις ώρες που διαρκεί ένας αγώνας. Γι’ αυτό χρειάζεται να βάλεις εξ αρχής όριο κέρδους και όριο απώλειας, το οποίο πρέπει να τηρήσεις. Δείξε υπομονή, άσε το παιχνίδι να κυλήσει για να ψυχολογήσεις τους παίκτες και να βγάλεις τα συμπεράσματα σου και μετά στοιχημάτισε.
Γνώση και αποδόσεις
Εννοείται ότι πρέπει να γνωρίζεις εξαιρετικά την απόδοση, τη φόρμα, τα πρόσφατα παιχνίδια, τυχόν τραυματισμούς και όλα όσα συμπεριλαμβάνει ένα πακέτο απόλυτης γνώσης των δεδομένων στη θεωρία στοιχήματος. Προσοχή: Είναι πολλοί οι τενίστες και οι τενίστριες, οπότε επικεντρώσου σε αυτούς ή αυτές που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι περισσότερο. Κοίταξε στο παρελθόν την παρουσία τους στο τουρνουά, αν πρόκειται για κάποιο 1000αρι ή Grand Slam που τους ταιριάζει καλύτερα, είτε λόγω κόσμου είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας. Αν γνωρίζεις καλά τα χαρακτηριστικά κάποιων παικτών, θα είναι πιο εύκολο να ποντάρεις σε συγκεκριμένες αγορές την ώρα του αγώνα.
Η γνώση περιλαμβάνει πέρα από όσα προαναφέραμε και το σωστό «διάβασμα» στις αποδόσεις. Το τένις δεν είναι ποδόσφαιρο και η τιμή στο φαβορί μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Γι’ αυτό πολλές φορές μπορεί να αξίζει να περιμένεις στο live να ανεβεί, αν τυχόν ξεκινήσει δυνατά το αουτσάιντερ. Μπορεί να αλλάζουν οι ισορροπίες αλλά το φαβορί παραμένει φαβορί. Είναι λοιπόν διαφορετικό να ποντάρεις πάνω του στο 1.30 σε pre-match επιλογή και τελείως διαφορετικό στο 1.70, όταν θα κυλήσουν τα πρώτα γκέιμς και πάρει προβάδισμα το αουτσάιντερ.
Θυμίζει χρηματιστήριο
Οι εναλλαγές στις αποδόσεις σε έναν αγώνα τένις live θυμίζουν πολλές φορές το χρηματιστήριο. Ανεβοκατεβαίνουν συνέχεια και είναι εύκολο να παρασυρθείς. Συγκεντρώσου στο παιχνίδι, δες τι αξίζει και τι μπορεί να είναι ευκαιρία, πριν πατήσεις το κουμπί για να ποντάρεις. Θα εμφανιστούν πολλές καλές τιμές που άλλοτε θα τις προλάβεις και άλλοτε όχι. Άλλες φορές θα δικαιωθείς και άλλες η τύχη μπορεί να σε αδικήσει. Αν έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό σου, χρησιμοποίησε το. Δείξε εμπιστοσύνη στον καλό παίκτη, που μπορεί να κάνει την ανατροπή όταν χάνει, είναι αρκετές οι στιγμές που θα βρεθείς άμεσα ή αργότερα στο ταμείο. Σε κάθε πόντο τα πάντα αλλάζουν και διαφοροποιούνται, οπότε αν έχεις ανοιχτές τις κεραίες σου, θα εκμεταλλευτείς την κατάλληλη ευκαιρία.
Δυνατό σερβίς
Στους άντρες επιβεβαιώνεται πιο συχνά αλλά συνήθως έχει χαμηλότερη αξία. Ένας καλός σέρβερ μπορεί να σε στείλει αρκετές φορές στο ταμείο, σε κάθε γκέιμ που κερδίζει. Το ποσό δεν θα είναι μεγάλο αλλά το ταμείο σου θα έχει θετικό πρόσημο. Αν βέβαια μαντέψεις σωστά το πότε θα κάνει μπρέικ ο αντίπαλος, η απόδοση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Κάποιοι περιμένουν ο καλός σέρβερ να χάσει τους δύο πρώτους πόντους (0-30) και χτυπάνε μετά με υψηλότερη τιμή για να κερδίσει το γκέιμ, καθώς πρέπει να κάνει ανατροπή.
Μπρέικ στις γυναίκες
Ισχύει και σε αρκετές γυναίκες, με τη διαφορά όμως ότι είναι πιο ευάλωτες ψυχολογικά. Γι’ αυτό ίσως να είναι καλύτερη επιλογή το μπρέικ στο γυναικείο τένις. Πολλές φορές οι τιμές είναι κοντά στον τριπλασιασμό (3.00) και χρειάζεται απλώς μια καλή μελέτη για να εντοπίσουμε τις τενίστριες που έχουν τις καλύτερες επιστροφές. Μέχρι πρότινος, πριν αποφασίσει να σταματήσει η Ασλεϊ Μπάρτι, ήταν εύκολο να μας στείλει στο ταμείο με σπάσιμο σερβίς απέναντι σε οποιαδήποτε αντίπαλο και μάλιστα σε εξαιρετικές αποδόσεις.
Επιφάνεια
Ακόμη υφίσταται το δίλημμα αν ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι καλύτερος στο χώμα ή σε σκληρή επιφάνεια. Ο ίδιος λέει ότι το χώμα του ταιριάζει περισσότερο και το απέδειξε προς στιγμήν με τα τουρνουά που έχει κερδίσει αλλά και με τη συμμετοχή του στον τελικό του Ρολάν Γκαρός το 2021, όταν προηγήθηκε 2-0 με αντίπαλο τον Τζόκοβιτς αλλά στο τέλος δεν μπόρεσε να κατακτήσει το τρόπαιο.
Αδύνατο να αμφισβητήσει κανείς την κυριαρχία του Ναδάλ στο χώμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στα υπόλοιπα δεν είναι καλός. Όπως φυσικά και την απίστευτη δυνατότητα του Φέντερερ στο χορτάρι του Γουίμπλεντον ή στις σκληρές επιφάνειες.
Η γνώση είναι ο καλύτερος σύμβουλος και πολλές φορές χρειάζεται να μελετήσεις το παρελθόν, μακρινό ή πρόσφατο, για να βγάλεις τα συμπεράσματα σου και αναλόγως να πορευθείς στο live.
Αουτσάιντερ στο πρώτο σετ
Κοιτάζοντας προσεκτικά την στατιστική θα διαπιστώσεις ότι τα περισσότερα αουτσάιντερ κερδίζουν τα φαβορί στο πρώτο σετ και όχι σε κάποιο από τα επόμενα. Μπορείς λοιπόν να εκμεταλλευτείς μια καλή απόδοση και στο τέλος να βγεις κερδισμένος. Η να κάνεις το προφανές: Να ποντάρεις στην απόδοση που θα δίνει το φαβορί έπειτα από χαμένο πρώτο σετ. Αρκεί να θυμάσαι ότι η αντίδραση του φαβορί είναι πιο πιθανή στο δεύτερο.
Closing Syndrome στο τενις
Αν ρωτήσεις έναν ειδικό του τένις για τις διαφορές που μπορεί να έχουν αγωνιστικά το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης με το νούμερο 20, η απάντηση είναι ελάχιστες. Το βασικότερο από όλα είναι η ψυχολογία. Σε αυτή στηρίχτηκαν σε όλη την καριέρα τους ο Τζόκοβιτς, ο Ναδάλ και ο Φέντερερ με συνέπεια να κάνουν τους υπόλοιπους να νιώθουν losers.
Τo closing syndrome είναι μια έκφραση που περιγράφει εύστοχα την κατάσταση ενός αουτσάιντερ που δεν πιστεύει στον εαυτό του. Είναι το σύνδρομο αδυναμίας που παρουσιάζει ένας τενίστας ή μια τενίστρια για να πάρει το παιχνίδι, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στη νίκη. Συνέβη πολύ πρόσφατα στο Αυστραλιανό Όπεν όταν ο Θανάσης Κοκκινάκης κέρδιζε 2-0 τον Άντι Μάρεϊ και είχε φτάσει να προηγηθεί 5-2 στο τρίτο σετ! Κι όμως, στο τέλος ηττήθηκε 3-2 με το παιχνίδι να κρατάει συνολικά 5 ώρες και 45 λεπτά. Ο 35χρονος Σκωτσέζος το γύρισε γιατί ο Ελληνοαυστραλός απλά δεν μπορούσε να νικήσει.
Οι αποδόσεις για τη νίκη του Μάρεϊ, όταν όλα έδειχναν ότι ο Κοκκινάκης θα καθαρίσει με 3-0 ήταν εξωφρενικές. Ακόμη και όταν έγινε το 2-1 οι εταιρίες πρόσφεραν τον τελικό νικητή για ανατροπή σε αποδόσεις άνω του 3.60. Οι έμπειροι πόνταρα, και έβγαλαν ένα καλό κέρδος.
Δεν είναι όμως το μοναδικό σύνδρομο. Η Μαρία Σάκκαρη μέχρι πρότινος έχανε συνέχεια στα ημιτελικά. Συνολικά, για να δώσουμε την εικόνα, μετράει 6 αποτυχημένες προσπάθειες σε ισάριθμες συμμετοχές στην τετράδα σε μεγάλα τουρνουά όπως είναι το Roland Garros, το US Open, το WTA Finals και το Miami Open.
Αδρεναλίνη
Στους μεγάλους αγώνες, όταν οι διαφορές είναι πολύ μικρές, πολλά κρίνονται στις λεπτομέρειες. Κάποιος για παράδειγμα που θα κερδίσει το πρώτο σετ σε έναν τελικό με 7-6, θεωρητικά έχει καλύτερη ψυχολογία για να πάρει και το δεύτερο σετ. Στην πραγματικότητα όμως… χαλαρώνει επειδή προηγείται, ενώ την ίδια ώρα ο αντίπαλος του εξακολουθεί να παίζει στην ίδια ένταση, με την ίδια υψηλή αδρεναλίνη και τις περισσότερες φορές ισοφαρίζει σε 1-1. Εννοείται ότι η απόδοση για να πάρει το δεύτερο σετ εκείνος που έχασε το πρώτο είναι υψηλή.
Νίκη μετά από μπρέικ
Σε αυτή την περίπτωση η απόδοση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Είναι όμως πολύ πιθανή η επιβεβαίωση. Παίζουμε για παράδειγμα υπέρ του φαβορί, όταν το αουτσάιντερ κάνει το πρώτο μπρέικ. Κάποιες φορές το ποντάρισμα αφορά το σετ, κάποιες άλλες την κατάκτηση του αγώνα. Υπό την προϋπόθεση το μπρέικ να γίνει στην αρχή ή στα μέσα του σετ και όχι φυσικά όταν το αουτσάιντερ φτάσει στα πέντε γκέιμς.
Trading με φαβορί
Οι πιο έμπειροι παίκτες ποντάρουν σε ανταλλακτήρια στοιχημάτων, όπου το κέρδος μπορεί να είναι πιο γρήγορο και με ασφάλεια. Το κάνουν μάλιστα όταν υπάρχει διαφορά επιπέδου ανάμεσα στους δύο αντιπάλους. Με ποντάρισμα στο φαβορί και περιμένοντας, για παράδειγμα, να κάνει το πρώτο break, ώστε να προχωρήσουν σε trading. Η απόδοση θα βρεθεί πιο χαμηλά από την αρχική και θα πληρωθούν τη διαφορά που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους. Μικρό το όφελος αλλά με σίγουρο κέρδος πριν ολοκληρωθεί το ματς.
Ψυχολογία
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην έκβαση των ατομικών σπορ όπως είναι το τένις. Έχει καθοριστική σημασία για να κερδίσει στοίχημα στο τένις ο παίκτης του live betting. Να μην παρασυρθεί από το παιχνίδι, από τις εναλλαγές των αποδόσεων, από τυχόν συνεχόμενα κέρδη ή απώλειες. Προσεκτικές, μετρημένες και όχι τραβηγμένες επιλογές. Μακριά από κάθε συναίσθημα και μεγάλο ρίσκο, μπροστά πρέπει να μπαίνει η ψυχρή λογική. Καλός παίκτης στο live είναι εκείνος που έχει αυτοέλεγχο και ορίζει το παιχνίδι του χωρίς να επηρεάζεται από το + ή το – που έγραψε το ταμείο.