Πότε ένας παίκτης περνά από την περιστασιακή ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια στη συστηματική; Και από τη συστηματική πότε μπορεί να μπει σε φάση προβληματικής ενασχόλησης με τον τζόγο;
Μπορεί ο παίκτης να το διακρίνει; Μπορεί να ξεχωρίζει αυτή τη λεπτή διαχωριστική γραμμή, όταν από την ψυχαγωγία και τη χαρά περνά σε προβληματικές συμπεριφορές;
Κι αν δεν μπορεί ο ίδιος ο παίκτης, έχουν οι γύρω του αυτή τη δυνατότητα; Να καταλάβουν δηλαδή ότι κάτι δεν πάει καλά με τον άνθρωπό τους, τον φίλο τους, το παιδί τους, ή ακόμη και τον γονιό τους;
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα σημάδια που όντως υπάρχουν, όταν κάποιος παίκτης εισέρχεται στην εξάρτηση. Διότι ουδείς έπαιξε μία φορά και εθίστηκε στον τζόγο. Όπως αναφέρεται πολλάκις και στη θεραπεία της απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, σιγά-σιγά μπαίνεις στο πρόβλημα, σιγά-σιγά βγαίνεις.
Σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά
Θα μπορούσαμε να γράφουμε γραμμές ατελείωτες γύρω από τα σημάδια που μπορεί να φανούν στον παίκτη που μπαίνει σε προβληματικές συμπεριφορές. Αυτό όμως δεν θα βοηθούσε κανέναν. Ούτε να παραθέσουμε μία ατελείωτη βιβλιογραφία γύρω από τα κριτήρια διάγνωσης. Τουλάχιστον όχι σε αυτό το άρθρο.
Θα δώσουμε όμως πολύ συγκεκριμένα τα κυριότερα σημάδια μέσα από τα οποία, είτε ο ίδιος ο παίκτης, είτε οι γύρω του, μπορούν να καταλάβουν ότι… κάτι δεν πάει καλά.
- Ο τζόγος τον απορροφά. Ο παίκτης αφιερώνει ολοένα και περισσότερο χρόνο στον τζόγο. Ποντάρει συνεχώς. Ακόμη κι όταν ποντάρει, σκέφτεται το επόμενο ποντάρισμα και ποιο θα είναι αυτό κι όχι τι θα γίνει σε αυτό που ήδη… τρέχει. Ο παίκτης που μπαίνει σε προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο παίζει συνεχώς, παρακολουθεί παιχνίδια ατελείωτες ώρες και είναι κολλημένος σε μία οθόνη, είτε τηλεόρασης, είτε υπολογιστή, είτε κινητού. Αυτό είναι ένα σημάδι που είναι εμφανώς διακριτό και στους γύρω του.
- Αυξάνονται τα πονταρίσματα. Εκτός από τον χρόνο που ξοδεύει και είναι κάτι που φαίνεται, υπάρχει και αύξηση των πονταρισμάτων. Ο εξαρτημένος παίκτης επιζητά συνεχώς περισσότερη, δράση, έξαψη, αδρεναλίνη. Τα ποσά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αφού πλέον ψάχνει το μεγαλύτερο ρίσκο που θα φέρει τη μέγιστη δυνατή συγκίνηση.
- Αλλαγή συμπεριφοράς. Ο τζόγος κάνει τον εξαρτημένο παίκτη ιδιαίτερα οξύθυμο και ευερέθιστο. Όταν χάνει του φταίνε τα πάντα, όταν κερδίζει μπορεί να είναι σε ένα κλίμα ευφορίας, το οποίο να μην δικαιολογείται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ο ίδιος ο παίκτης σπάνια το καταλαβαίνει αυτό, αλλά οι γύρω του αν είναι υποψιασμένοι μπορούν να καταλάβουν, έστω σε κάποιον βαθμό, τη σοβαρότητα της κατάστασης.
- Σωματικά συμπτώματα. Κι αν πιστεύετε ότι μόνο η εξάρτηση από το αλκοόλ, ή τις φαρμακευτικές ουσίες (ναρκωτικά) προκαλούν σωματικά συμπτώματα ή στερητικά σύνδρομα, προφανώς κάνετε λάθος. Σε ποσοστό 66%, δηλαδή σχεδόν 2 στους 3 Ανώνυμους Τζογαδόρους έχουν αναφέρει συμπτώματα αϋπνίας, πονοκεφάλους, ταχυκαρδία, εξουθένωση, απώλεια συγκέντρωσης, ελλιπή μνήμη ή ακόμη και στομαχικές διαταραχές.
- Παιχνίδι ως μέσο διαφυγής από την πραγματικότητα. Είναι μία συνθήκη η οποία μπορεί να βάλει τον παίκτη σε επικίνδυνα μονοπάτια. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις, όπου ο τζόγος χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής από προβληματικές και στενόχωρες καταστάσεις. Αν το παιχνίδι αυξάνεται όταν βρίσκεστε σε μία τέτοια κατάσταση, τότε αυτό είναι ένα προφανές σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιχνίδι.
- Ψέματα. Αυτό είναι ένα σημάδι που δυστυχώς μπορεί να το ξέρει μόνο ο ίδιος ο παίκτης. Εκτός κι αν έρθει η στιγμή που τον καταλάβει ο περίγυρός του και οι δικοί του άνθρωποι. Αν λοιπόν ο παίκτης πει ψέματα για να καλύψει απώλειες ή ακόμη και κέρδη από τον τζόγο, ή για να πάρει δανεικά και να παίξει, τότε σε μία στιγμή διαύγειας (αν υπάρξει), πρέπει να ξέρει ότι αυτό είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι ότι η εμπλοκή του με τον τζόγο έχει περάσει σε προβληματικά και εξαρτητικά στάδια.
Ο τζόγος πρωταγωνιστής
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά θα μπορούσαν να περικλειστούν σε μία φράση. Ο τζόγος πρωταγωνιστής. Αν ο τζόγος πάρει αυτόν τον ρόλο στη ζωή του παίκτη, αν όλα κινούνται γύρω από τον τζόγο, αν οι αποφάσεις που παίρνετε για τη ζωή σας (από το πόσες ώρες θα δουλέψετε, μέχρι το που θα πάτε διακοπές) είναι συναρτώμενες με το που θα είναι πιο εύκολο το παιχνίδι, τότε υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Δείτε τα σημάδια, είτε αφορά εσάς τον ίδιο, είτε ένα οικείο σας πρόσωπο και μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης.
Νεκτάριος Οικονόμου
Δημοσιογράφος
Ψυχολόγος, Απόφοιτος UCLAN University, UK
Απόφοιτος Θεραπευτικού Προγράμματος Απεξάρτησης από τα Τυχερά Παιχνίδια
e-mail: [email protected]