Η μεγάλη των… Γιούγκων σχολή έκανε πάλι το θαύμα της! Επέβαλε πλήρως την κυριαρχία της στον ημιτελικό με τον Καναδά και έφτασε στη δικαιότατη επικράτηση, που μάλλον ήρθε πιο εύκολα απ’ όσο δείχνει το τελικό 95-86.
Εκμεταλλεύτηκε πλήρως την υπεροπλία της κοντά στο καλάθι, έχτισε διψήφια διαφορά από το πρώτο ημίχρονο (52-39 το επιμέρους σκορ), ενώ έφτασε μέχρι και το +17 (80-63) στις αρχές της 4ης περιόδου κάνοντας ό,τι θέλει στο παρκέ. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοκλήρωσε το ματς με 71,1% στα δίποντα (27/38), ενόσω πήρε 46 πόντους μέσα από το «ζωγραφιστό».
Επιπροσθέτως, δεν επέτρεψε στους αθλητικούς Καναδούς να βρουν εύκολους πόντους από αιφνιδιασμούς και διεισδύσεις, ενώ κυριάρχησε απόλυτα και στον τομέα των ριμπάουντ (33-22): με αυτόν τον τρόπο δεν άφησε περιθώρια για πόντους δεύτερης ευκαιρίας στους αντιπάλους.
Καθοριστική φυσικά και η άμυνα που έπαιξε πάνω στον πυραυλοκίνητο γκαρντ Γκίλγκιους-Αλεξάντερ, τον οποίο περιόρισε δραστικά, είτε μέσω σύνθετης άμυνας και απλωμένων χεριών, είτε με τον Αβράμοβιτς και τους λοιπούς περιφερειακούς να τον ακολουθούν μέχρι και στα… αποδυτήρια, που λέει ο λόγος.
Επιθετικά πήρε πολλά από πολλούς, με τον ηγέτη Μπογκντάνοβιτς να είναι ασταμάτητος (23 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα). Τρομερός ο Μιλουτίνοφ, που δεν είχε αντίπαλο κάτω από τα καλάθια (16 πόντοι με 6/6 δίποντα, 10 ριμπάουντ). Βοήθησαν όταν… έπρεπε και οι Ντόμπριτς (16 πόντοι), Γκούντουριτς (12 πόντοι), Αβράμοβιτς (10 πόντοι).
Έτσι, πέρασε στον 4ο τελικό της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας: κατέκτησε το τρόπαιο το 1998 και το 2002, ενώ το 2014 ηττήθηκε από τους Αμερικανούς. Μάλιστα, επιστρέφει σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2017. Συγχρόνως εξασφάλισε το 12ο μετάλλιο (είτε ως ενωμένη Γιουγκοσλαβία, είτε ως Σερβία) σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
«Θα έχει πολύ ενδιαφέρον ο τελικός. Αισθάνομαι ακόμα ότι είμαι μέρος του γερμανικού μπάσκετ. Πάντα είμαι χαρούμενος για το γερμανικό μπάσκετ και έχω μόνο θετικές εντυπώσεις από εκεί», τόνισε ο Πέσιτς.