- Νοκ άουτ αναμέτρηση για τη φάση των “16” του Euro 2024. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση και, αν χρειαστεί, η διαδικασία των πέναλτι.
- Ο νικητής του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Αγγλία – Σλοβακία στα προημιτελικά.
- Πιο πρόσφατες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων εκείνες για τα προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ, 0-0 στη Βασιλεία, 1-1 στη Ρώμη, με την Ελβετία να τερματίζει πρώτη στον όμιλο και να παίρνει την πρόκριση για την τελική φάση, αφήνοντας την Ιταλία δεύτερη και στέλνοντάς την στα μπαράζ, όπου αποκλείστηκε.
- Πέντε τα επίσημα ραντεβού τους τα τελευταία 30 χρόνια, με απολογισμό 2-3-0 υπέρ της Ιταλίας. Τέσσερα από αυτά ήταν Under 2,5.
- Για να βρούμε την τελευταία νίκη της Ελβετίας απέναντι στην Ιταλία θα πρέπει να ανατρέξουμε 31 χρόνια πίσω, το 1993. Έκτοτε, ο απολογισμός είναι 5-6-0 υπέρ της Ιταλίας.
- Έκτη διαδοχική συμμετοχή της Ελβετίας σε νοκ άουτ φάση μεγάλης διοργάνωσης (Μουντιάλ, Euro).
- 11η συμμετοχή της Εθνικής Ιταλίας σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Δύο συνολικά οι κατακτήσεις της (1968, 2020), 48 συνολικά αγώνες, με απολογισμό 22-19-7 και τέρματα 55-34.
- 16-10-4 ο απολογισμός της Ιταλίας σε φάση ομίλων με τέρματα 37-18, 6-9-3 σε νοκ άουτ παιχνίδια (18-16 γκολ).
- Μεγαλύτερη νίκη της Ιταλίας σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 3-0, το οποίο έχει συμβεί δύο φορές, αμφότερες στο προηγούμενο Euro. Αρχικά στις 11/06/21 κόντρα στην Τουρκία και έπειτα στις 16/06/21 εναντίον της Ελβετίας. Βαρύτερη ήττα το 0-4 από την Ισπανία στον τελικό του Euro 2012.
- 19 συνολικά οι ισοπαλίες της Ιταλίας σε τελική φάση Euro. Έντεκα από αυτές είχαν τελικό σκορ 1-1.
- Τρία διαδοχικά G/G μετράει η Ελβετία στο στοίχημα.
- Under 2,5 πέντε από τα έξι τελευταία παιχνίδια της Ιταλίας, επίσημα ή φιλικά, όπως και έξι από τα οκτώ τελευταία.
- Τον αγώνα ορίστηκε να διευθύνει ο Σιμόν Μαρτσίνιακ, που είχε σφυρίξει και το Βέλγιο – Ρουμανία 2-0 (3 κίτρινες). Ο Πολωνός ρέφερι έχει διαιτητεύσει 46 ματς τη φετινή σεζόν, δείχνοντας συνολικά 205 κίτρινες κάρτες (4,45 κατά μέσο όρο), 7 κόκκινες (0,15 μ.ό.) και 15 πέναλτι (0,32 μ.ό.).
- Αποδόσεις
- Ανάλυση
- Εκτίμηση
- Στατιστικά
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ
Εταιρία | 1 | X | 2 | U 2.5 | O 2.5 | GG | NG |
---|
ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΒΕΤΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Facts Αγώνα
ΕΛΒΕΤΙΑ
Ρεπορτάζ
Έφτασε λίγα λεπτά μακριά από την πρωτιά στον όμιλο, όμως το γκολ του Νίκλας Φίλκρουγκ στις καθυστερήσεις διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στο Ελβετία – Γερμανία και άφησε 2η την ομάδα του Μουράτ Γιακίν. Οι οικοδεσπότες τα βρήκαν… σκούρα από τη Nati στο πρώτο ημίχρονο. Ο Εντόι άνοιξε το σκορ στο 28’, ενώ δύο λεπτά αργότερα έχασε άλλη μία ευκαιρία για να βρει ξανά δίχτυα.
Οι Γερμανοί, παρά το γεγονός πως είχαν πολύ υψηλά ποσοστά κατοχής, εγκλωβίστηκαν απέναντι στην καλά οργανωμένη άμυνα της Ελβετίας, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο του livescore. Στο τελευταίο κομμάτι του ματς, ο Βάργκας σκόραρε, όμως υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ (83’), ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο Τσάκα πλησίασε στο 2-0, προτού έρθει η ισοφάριση στα… χασομέρια.
Έτσι, η Ελβετία ολοκλήρωσε τον όμιλο αήττητη, μετρώντας μία νίκη στην πρεμιέρα επί της Ουγγαρίας και δύο ισοπαλίες, με Σκωτία και Γερμανία. Ως 2η, θα βρει απέναντί της την Ιταλία στη φάση των “16” και κατόπιν -εφόσον περάσει- θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Αγγλία – Σλοβακία στα προημιτελικά. Ακόμη και πρώτη να τερμάτιζε, δεν θα είχε εύκολο έργο, αφού θα πήγαινε στο δύσκολο κομμάτι του ταμπλό.
«Αυτό που τους καθιστά επικίνδυνους είναι το ότι μπορούν να παραταχθούν και να παίξουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Βέβαια, θα πρέπει να ανησυχούν και για εμάς. Είμαστε σε καλή κατάσταση, απρόβλεπτοι και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο παιχνίδι», ανέφερε ο Μουράτ Γιακίν. Ο Ελβετός τεχνικός βρισκόταν… υπ’ ατμόν πριν από την έναρξη του τουρνουά, όμως έχει πείσει και τους πλέον δύσπιστους, χάρη στην εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα του.
Αξίζει να αναφερθεί, εκτός των άλλων, η εκπληκτική συνέπεια που επιδεικνύουν οι Ελβετοί στα μεγάλα ραντεβού. Από το 2014 και έπειτα, έχουν περάσει στα νοκ άουτ και στις έξι διοργανώσεις στις οποίες έχουν λάβει μέρος, τρία Παγκόσμια Κύπελλα και τρία Euro. Η καλύτερη πορεία τους καταγράφεται στο αμέσως προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όταν απέκλεισαν στους «16» τη Γαλλία και αποκλείστηκαν στα προημιτελικά από τους Ισπανούς. Φέτος, θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπάνω και να φτάσουν για πρώτη φορά στην τετράδα στο στοίχημα στις εθνικές ομάδες.
Αγωνιστικά νέα
Η μεγάλη απώλεια ακούει στο όνομα Σιλβάν Βίντμερ. Ο βασικός δεξιός φουλ-μπακ είναι τιμωρημένος και θα απουσιάσει, όπως ακριβώς συνέβη και πριν από 1,5 χρόνο, στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Πορτογαλία.
Αυτός που πιθανότατα θα τον αντικαταστήσει είναι ο Λεωνίδας Στεργίου, ο οποίος πήρε λεπτά συμμετοχής στα δύο πρώτα ματς του ομίλου. Από εκεί και έπειτα, παραμένει άγνωστο ποιος θα ξεκινήσει στην κορυφή της επίθεσης. Τρία ματς έως τώρα στο τουρνουά, τρία διαφορετικά σέντερ φορ από τον Μουράτ Γιακίν. Στην πρεμιέρα προτίμησε τον Ντουά, στο δεύτερο ματς τον Σατσίρι, ενώ απέναντι στη Γερμανία ξεκίνησε ο Εμπολό.
Πάντως, το 3-4-2-1 δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Πολλοί οι «μνηστήρες» και για τη μία εκ των δύο θέσεων πίσω από τον φορ, αφού η άλλη μοιάζει… καπαρωμένη από τον Εντόι. Κατά τα άλλα, οι Τσούμπερ και Ζακάρια προπονούνται κανονικά με την ομάδα και είναι διαθέσιμοι εάν τους χρειαστεί ο Γιακίν.
Η αποστολή της Ελβετίας
Τερματοφύλακες: Γιαν Ζόμερ (Ίντερ), Γκρέγκορ Κόμπελ (Ντόρτμουντ), Ιβόν Εμβογκό (Λοριάν)
Αμυντικοί: Μανουέλ Ακάντζι (Μάντσεστερ Σίτι), Νίκο Ελβέντι (Ντόρτμουντ), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Τορίνο), Φάμπιαν Σαρ (Νιούκαστλ), Λεωνίδας Στεργίου (Στουτγκάρδη), Σιλβάν Βίντμερ (Μάιντς), Σέντρικ Τσέζινγκερ (Βόλφσμπουργκ)
Μέσοι: Γκρανίτ Τσάκα (Λεβερκούζεν), Ντένις Ζακάρια (Μονακό), Μισέλ Έμπισερ (Μπολόνια), Ρέμο Φρόιλερ (Μπολόνια), Αρντόν Τζασάρι (Κλαμπ Μπριζ), Φάμπιαν Ρίντερ (Ρεν), Βενσάν Σιερό (Τουλούζ), Ρενάτο Στέφεν (Λουγκάνο), Στίβεν Τσούμπερ (ΑΕΚ)
Επιθετικοί: Ζεκί Αμντουνί (Μπέρνλι), Μπριλ Εμπολό (Μονακό), Κουάντο Ντουά (Λουντογκόρετς), Νταν Εντόι (Μπολόνια), Νόα Όκαφορ (Μίλαν), Σρντάν Σατσίρι (Σικάγο Φάιερ), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ)
Προπονητής: Μουράτ Γιακίν
ΙΤΑΛΙΑ
Ρεπορτάζ
Εκεί που το ιταλικό κοινό είχε βγάλει τα κομπιουτεράκια και αναζητούσε συνδυασμούς που θα φέρουν την ομάδα στη φάση των νοκ άουτ ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες των ομίλων στο στοίχημα euro, ήρθε η λύτρωση!
Ήταν το όγδοο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων στο ματς με την Κροατία, όταν ο στόπερ Καλαφιόρι κέρδισε τις κόντρες στο χώρο του κέντρου, κουβάλησε την μπάλα κινούμενος κάθετα προς την αντίπαλη εστία, την κατάλληλη στιγμή «έσπασε» την μπάλα αριστερά στον επερχόμενο Τζακάνι και ο τελευταίος με δεξί πλασέ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία της εστία των Κροατών και στα δίχτυα, υπογράφοντας το 1-1.
Δευτερόλεπτα μετά, ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη της αναμέτρησης, με την ισοπαλία να χαρίζει στη «Σκουάντρα Ατζούρα» την πρόκριση στους «16» ως δεύτερη του ομίλου, πίσω μόνο από την Ισπανία που έκανε το απόλυτο (3/3). Ισπανία 9 (5-0), Ιταλία 4 (3-3), Κροατία 2 (3-6), Αλβανία 1 (3-5) η τελική κατάταξη.
Ο Σπαλέτι εξέπληξε για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι άπαντες. Κόντρα στην Ισπανία περιμέναμε αλλαγές, τελικά επέλεξε να διατηρήσει αυτούσια την ενδεκάδα του αγώνα της πρεμιέρας με την Αλβανία. Εναντίον της Κροατίας αναμέναμε 2-3 αλλαγές, τελικά μέχρι και το σύστημα διαφοροποιήθηκε, με το 4-2-3-1 να μπαίνει στην άκρη για χάρη του 3-5-2, με τον Κιέζα να μην ξεκινάει βασικός!
Μία σαφώς πιο δυναμική ομάδα συνολικά, με καλύτερες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και πιο ουσιαστικά τρεξίματα. Αυτό που προβλημάτισε για μία ακόμα φορά ήταν η επιθετική λειτουργία. Μετά το γκολ με το οποίο η Κροατία προηγήθηκε (55’), ο Σπαλέτι πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ό,τι καλύτερο είχε στον πάγκο προκειμένου να ενισχύσει τη γραμμή κρούσης (Κιέζα, Σκαμάκα, Τζακάνι, Φατζόλι – για τρεξίματα), και πάλι όμως η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική.
Μηδέν φαντασία, καθόλου αυτοματισμοί, ανύπαρκτοι συνδυασμοί. Το γκολ του Τζακάνι στην εκπνοή ήρθε σαν «θείο δώρο», μόνο που πλέον οφείλει να αλλάξει ώστε να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Πολλοί έκαναν παραλληλισμό του γκολ με εκείνο του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 2006 κόντρα στη Γερμανία (μοιάζουν λίγο ως προς την εκτέλεση). Πάλι σε γερμανικό έδαφος, με το γκολ να στέλνει και τώρα (όπως και τότε) την ομάδα στο Βερολίνο. Δεκαοκτώ χρόνια πριν βέβαια ήταν ένα «εισιτήριο» για τον τελικό της διοργάνωσης, τώρα ίσως είναι η αρχή για έναν ακόμα θρίαμβο.
Το κλίμα χάλασε ο αρχικά έντονος εκνευρισμός του Λουτσιάνο Σπαλέτι στις πρώτες δηλώσεις μετά το τέλος του αγώνα και το ξέσπασμά του στη συνέχεια στη συνέντευξη Τύπου, γεγονός που τον έβαλε στο «στόχαστρο» των ιταλικών Μέσων. Την επόμενη ημέρα ο Ιταλός προπονητής προχώρησε σε ανοιχτή προπόνηση, ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να φέρει την ομάδα πιο κοντά με τον κόσμο.
Αγωνιστικά νέα
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Σπαλέτι ακούει στο όνομα Ρικάρντο Καλαφιόρι, με τον στόπερ της Μπολόνια να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής καθώς συμπλήρωσε κάρτες και είναι τιμωρημένος. Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Τις προηγούμενες ημέρες ο στόπερ Μπαστόνι ταλαιπωρήθηκε από πυρετό, δεν τίθεται όμως ζήτημα απουσίας του. Αυτός που θα λείψει σίγουρα είναι ο Ντιμάρκο, αφού οι ενοχλήσεις δεν έχουν σταματήσει. Τις είχε και πριν το ματς με την Κροατία. Τότε πήρε φανέλα βασικού, έγινε όμως αλλαγή.
Έπειτα και από τις δηλώσεις του Σπαλέτι το βράδυ της Παρασκευής, φαίνεται πως ο σχηματισμός θα διαφοροποιηθεί από 3-5-2 σε 4-3-3. Μαντσίνι και Μπαστόνι στα στόπερ, αριστερό μπακ με ανάποδο πόδι ο Νταρμιάν, Μπαρέλα, Φατζόλι και Κριστάντε στα χαφ. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να δούμε για πρώτη φορά βασικό τον Ελ Σαράουι, αριστερά στην τριάδα της επίθεσης.
Η αποστολή της Ιταλίας
Τερματοφύλακας: Τζανλουίτζι Ντοναρούμα (Παρί Σεν Ζερμέν), Άλεξ Μερέτ (Νάπολι), Γκουλιέλμο Βικάριο (Τότεναμ)
Αμυντικοί: Φεντερίκο Γκάτι (Γιουβέντους), Αλεσάντρο Μπαστόνι (Ίντερ), Ραούλ Μπελανόβα (Τορίνο), Αλεσάντρο Μποντζόρνο (Τορίνο), Αντρέα Καμπιάσο (Γιουβέντους), Ματέο Ντάρμιαν (Ίντερ), Φεντερίκο Ντιμάρκο (Ίντερ), Τζοβάνι Ντι Λορέντσο (Νάπολι), Τζανλούκα Μαντσίνι (Ρόμα), Ρικάρντο Καλαφιόρι (Μπολόνια)
Μέσοι: Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ), Νικολό Φατζόλι (Γιουβέντους), Μπρίαν Κριστάντε (Ρόμα), Μίκαελ Φολορουνσό (Βερόνα), Ντάβιντε Φρατέζι (Ίντερ), Ζορζίνιο (Άρσεναλ), Λορέντσο Πελεγκρίνι (Ρόμα)
Επιθετικοί: Φεντερίκο Κιέζα (Γιουβέντους), Στέφαν Ελ Σαράουι (Ρόμα), Τζάκομο Ρασπαντόρι (Νάπολι), Ματέο Ρετέγκι (Τζένοα), Τζανλούκα Σκαμάκα (Αταλάντα), Ματία Τζακάνι (Λάτσιο)
Προπονητής: Λουτσιάνο Σπαλέτι
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ
ΕΛΒΕΤΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
Bet builder
Over 9,5 σουτ Ελβετία + Over 0,5 οφσάιντ Ελβετία
Ειδικά στοιχήματα
Σουτ στο τέρμα Εντόι (Ελβετία)
Σουτ στο τέρμα Κιέζα (Ιταλία)
Κίτρινη κάρτα Ντι Λορέντσο
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Βαθμολογία
Θ | ΟΜΑΔΑ | Β | ΑΓ | Ν | Ι | Η | ΓΚΟΛ | +/- |
---|
Προηγούμενοι αγώνες
ΗΜ/ΝΙΑ | ΑΓΩΝΑΣ | ΗΜ. | ΣΚΟΡ | ΤΕΛ. |
---|
ΗΜ/ΝΙΑ | ΑΓΩΝΑΣ | ΗΜ. | ΣΚΟΡ | ΤΕΛ. |
---|
Επόμενοι αγώνες
ΗΜ/ΝΙΑ | ΑΓΩΝΑΣ |
---|
ΗΜ/ΝΙΑ | ΑΓΩΝΑΣ |
---|
Under / Over
GOAL | OVER | UNDER | ΑΓΩΝΕΣ |
---|
GOAL | OVER | UNDER | ΑΓΩΝΕΣ |
---|
Goal / NoGoal
GOAL | NO GOAL | ΑΓΩΝΕΣ |
---|
GOAL | NO GOAL | ΑΓΩΝΕΣ |
---|
Συνολικά Goal
0-1 | 2-3 | 4-6 | 7+ |
---|
0-1 | 2-3 | 4-6 | 7+ |
---|
Ημίχρονο/Τελικό
ΗΜ/ΤΕΛ | ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ |
---|
ΗΜ/ΤΕΛ | ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ |
---|
Ακριβές σκορ
ΣΚΟΡ | ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ |
---|
ΣΚΟΡ | ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ |
---|
Goals/15λεπτο
15ΛΕΠΤΟ | ΥΠΕΡ | ΚΑΤΑ |
---|
15ΛΕΠΤΟ | ΥΠΕΡ | ΚΑΤΑ |
---|
Παίκτες με περισσότερες κάρτες (κίτρινες / κόκκινες)
ΠΑΙΚΤΗΣ | ΚΙΤΡΙΝΕΣ | ΚΟΚΚΙΝΕΣ |
---|
ΠΑΙΚΤΗΣ | ΚΙΤΡΙΝΕΣ | ΚΟΚΚΙΝΕΣ |
---|
Παίκτες με περισσότερα goal
ΠΑΙΚΤΗΣ | GOAL |
---|
ΠΑΙΚΤΗΣ | GOAL |
---|
Top Scorers
ΠΑΙΚΤΗΣ | GOAL | ΠΕΝΑΛΤΙ | 1ος ΣΚΟΡΕΡ |
---|
ΠΑΙΚΤΗΣ | GOAL | ΠΕΝΑΛΤΙ | 1ος ΣΚΟΡΕΡ |
---|
H2H
ΗΜ/ΝΙΑ | ΑΓΩΝΑΣ | ΗΜ. | ΣΚΟΡ | ΤΕΛ. |
---|