Ο μαθητευόμενος μάγος Νο1, ο Νούρι Σάχιν, (ο Νο2 είναι ο Βενσάν Κομπανί) το έκανε το μαγικό του την Τρίτη. Έβλεπε την ομάδα του να προηγείται με 2-0 της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία μέχρι το 54’. Ήταν θετική αμυντικά, είχε δεχτεί «ελεγχόμενες» απειλές, πλην μίας φάσης, και είχε γενικά πιο κλασικές ευκαιρίες.
Και τι σκέφτηκε; Ας χαλάσουμε το σύστημα (4-2-3-1). Ας βγάλουμε τον καλύτερο ακραίο μεσοεπιθετικό μας (Γκίτενς) και ας βάλουμε τρίτο στόπερ (Άντον). Τα συγχαρητήριά μου λοιπόν για την ιδέα. Στο 62’ το σκορ είχε γίνει 2-2 και η ομάδα του δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε.
Πανικός. Επόμενη σκέψη του Σαχίν. Ας βγάλουμε και τον άλλο ακραίο μεσοεπιθετικό μας (Μάλεν) στο 64’ για ένα αμυντικό χαφ (Γκρος). Και τι έγινε που αφαιρούνται από το γήπεδο οι σκόρερ των γκολ μας, αυτοί που χαρίζουν ισορροπία στα άκρα; Το διαλύουμε κι αυτό.
Μετά, παρά την πίεση, το 2-2 παρέμενε. Όχι. Ο Νούρι Σαχίν είχε κι άλλη ιδέα. Ας βγάλουμε στο 76’ τον δεξιό μπακ μας (Ριέρσον) και να βάλουμε στη θέση του τον Τσαν. Τι πάει να πει ότι αυτός είναι αμυντικός χαφ και κατά πέντε-έξι χιλιόμετρα πιο αργός, από πλευράς ταχύτητας, από τον Βινίσιους; Τελικό σκορ 5-2 υπέρ της Ρεάλ, με τον Βραζιλιάνο να κάνει ό,τι γουστάρει την άμυνα της Ντόρτμουντ.
Λυπήθηκε η καρδιά μου τον Ζάμπιτσερ. Για πρώτη φορά στη σεζόν ο Σαχίν τον χρησιμοποίησε ως κεντρικό χαφ, στη φυσική του θέση, και ο Αυστριακός έκανε ματσάρα. Μετά την πρώτη αλλαγή στο 54’ τον έστειλε δεξιό μεσοεπιθετικό, μετά τις επόμενες τον έκανε κεντρικό μεσοεπιθετικό, οπουδήποτε μπορούσε να τον βάλει, εκτός από τη φυσική του θέση.
Αυτός είναι, λοιπόν, ο λόγος για τον οποίο έχασε στην Ισπανία η Μπορούσια. Ο προπονητής της. Τα έκανε σαλάτα στη διαχείριση της συνάντησης. Λες και έπαιζε φούτμπολ μάνατζερ, όπου αν προηγείσαι με 2-0, σε περίπτωση που ενισχύσεις την άμυνα, το κλειδώνεις. Παραδέχτηκε τα λάθη μετά τη συνάντηση. Θετικό αυτό, αν μη τι άλλο. Τα κατάλαβε. Το θέμα είναι να μάθει βεβαίως.
Τώρα επιστρέφει στο πρωτάθλημα. Γεμάτη από αμφιβολία, από ερωτηματικά. Έπραξε ορθά που ανέθεσε στον Σαχίν την τεχνική ηγεσία της; Εγώ απαντώ «όχι», το τι θα απαντήσουν τα στελέχη της θα φανεί στην πορεία. Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της σεζόν, χειρότερη είναι συγκριτικά με τον περίοδο του Εντίν Τέρζιτς. Του προκατόχου του.
Τα προβλήματα αποτυπώνονται στους αριθμούς ως προς την ανασταλτική λειτουργία. Έντεκα γκολ έχει δεχτεί η Ντόρτμουντ στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές στο πρωτάθλημα. Στα τελευταία οκτώ επίσημα ραντεβού της (8/8 Over 2,5) κράτησε το μηδέν μόνο στο Μπριζ. Τυχερά. Κάτι σαν μαγική εικόνα ήταν εκείνο το καθαρό 3-0 με το οποίο είχε αρχίσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για εμάς που παίζουμε stoixima, το να σκεφτούμε Over 2,5 στις αποστολές της είναι κάτι ως βάση έναρξης.