Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εξπέρ στα μαθηματικά για να καταλάβει ότι πλησιάζουμε προς τη λήξη της σεζόν στη SL1. Και επειδή ξέρουμε πόσο σας αρέσει το ελληνικό πρωτάθλημα (μην κρύβεστε άλλο, όλη τη μέρα στα sites και στα social διαβάζετε για τις ομάδες σας), μην ταράζεστε. Όταν λέμε ότι πλησιάζουμε προς τη λήξη, εννοούμε την κανονική περίοδο στο πρόγραμμα αγώνων. Μετά, στα πλέι οφ και πλέι άουτ, αρχίζει το μεγάλο γλέντι…
Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ακτινογραφήσουμε μία-μία τις 14 ομάδες, το πρόγραμμα που ακολουθεί, τα συν και τα πλην μέχρι να μπουν στην τελική ευθεία, τις παγίδες που θα βρουν μπροστά τους και ό,τι άλλο που πιθανόν να σας ενδιαφέρει. Αν θα αναδείξουμε πρωταθλητή; Όχι, βέβαια, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Δεν βιαζόμαστε.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (43)
Εδώ και 2,5 μήνες έχει φουλάρει τις μηχανές του. Είτε παίζοντας πολύ καλά, είτε λιγότερο καλά, παίρνει αυτό που θέλει, φτάνοντας τις 9 νίκες στα 10 τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος. Αν δεν το θυμάστε, η μοναδική γκέλα του ήταν το 1-1 με την Καλλιθέα στη Λεωφόρο, όπου ισοφαρίστηκε στο 92ο λεπτό.
Σύμφωνοι, στα περισσότερα ματς δεν εντυπωσιάζει, βρίσκει όμως τον τρόπο να φτάνει στην επιτυχία, με αποτέλεσμα να έχει θρονιαστεί για τα καλά στην κορυφή, παίρνοντας (αργά αλλά σταθερά) αποστάσεις από τους διώκτες του.
ΣΥΝ: Μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου, θα βγει μόλις 2 φορές από το Λεκανοπέδιο. Μία στην κοντινή Λιβαδειά και άλλη μία στις Σέρρες. Το άλλο εκτός έδρας ματς είναι αυτό με την ΑΕΚ, προτελευταία (25η) αγωνιστική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν (λέμε αν) πάρει τα 4 εντός και φύγει νικητής από τις δύο επαρχιακές πόλεις, έχει περιθώρια να αφήσει βαθμούς στην OPAP Arena.
Άλλο ένα συν για τον Ολυμπιακό είναι ότι ο Ελ Κααμπί δείχνει να ξεπερνά το ντεφορμάρισμα του προηγούμενου μήνα. Όχι επειδή έβαλε το γκολ στο Περιστέρι, αλλά διότι μπαίνει πάλι με αυτοπεποίθηση στις φάσεις και βγάζει μια σιγουριά στο παιχνίδι του.
ΠΛΗΝ: Το βαρύ πρόγραμμα. Σημειώστε ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μπροστά τους τρία ντέρμπι (Παναθηναϊκό μέσα, ΠΑΟΚ μέσα, ΑΕΚ έξω), ένα ακόμα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο και αν περάσουν, θα αντιμετωπίσουν δύο φορές την ΑΕΚ, συν άλλα δύο ματς στο Γιουρόπα Λιγκ. Διόλου απίθανο λοιπόν να δώσουν 12 αγώνες μέχρι τις 9 Μαρτίου που πέφτει η αυλαία της κανονικής περιόδου.
Επίσης, είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενίσχυση. Οι μεταγραφές του καλοκαιριού παραμένουν… άφαντες, ο Μεντιλίμπαρ δεν μπορεί να ανοίξει το ροτέισον, έτσι ορισμένοι παίκτες φαίνονται «σκασμένοι».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: Παναθηναϊκό (μέσα), Λεβαδειακό (έξω), Αστέρα Τρίπολης (μέσα), Πανσερραϊκό (έξω), ΠΑΟΚ (μέσα), ΑΕΚ (έξω) και ΟΦΗ (μέσα).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (39)
Το σερί του Ρουί Βιτόρια καλά κρατεί. Οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες μετράει ο Πορτογάλος σε 10 αγώνες πρωταθλήματος, εξαιρετικός απολογισμός για νιόφερο προπονητή. Κυρίως όμως είναι η σοβαρότητα που βγάζει η ομάδα. Παίζει για το αποτέλεσμα, ξέρει να «σβήνει» τις επικίνδυνες καταστάσεις για την εστία της, με αποτέλεσμα να έχει 6 clean sheets σε αυτά τα 10 ματς.
Οι δύο σπουδαίες νίκες στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έδωσαν, πέρα από τους βαθμούς, ψυχολογικό αβαντάζ για τη συνέχεια. Θυμηθείτε ότι στον α’ γύρο ο Παναθηναϊκός δεν είχε πετύχει καν γκολ σε Φιλαδέλφεια και Τούμπα, ενώ είχε μείνει στο 0-0 και με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.
ΣΥΝ: Το είπαμε και πιο πάνω. Η σοβαρότητα περισσεύει από τη μέρα που ανέλαβε ο Βιτόρια. Οι «πράσινοι» προσέχουν την άμυνά τους, έχουν σχέδιο στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, εκμεταλλεύονται την ταχύτητα των ακραίων και γενικά δείχνουν μια ωριμότητα που δεν είχαμε δει στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι η ομάδα δεν εξαρτάται πλέον μόνο από τον Ιωαννίδη. Σε κάθε παιχνίδι μπορεί να βγάλει έναν διαφορετικό πρωταγωνιστή, έτσι πότε ο Τζούρισιτς, πότε ο Τετέ και πότε ο Γερεμέγεφ (έχει δώσει πολλές λύσεις) αναλαμβάνουν ηγετικό/εκτελεστικό ρόλο. Τέλος, να αναφέρουμε ότι μετά την επίσκεψη στο Φάληρο, το βράδυ της Κυριακής, ο Παναθηναϊκός έχει μόλις ένα ακόμα πραγματικά δύσκολο ματς, αυτό με τον Άρη στο «Βικελίδης».
ΠΛΗΝ: Η δυσκολία στο γκολ είναι εμφανής. Επί Βιτόρια, το «τριφύλλι» δεν έχει πετύχει πάνω από 2 τέρματα στο πρωτάθλημα, μάλιστα στα 7 από τα 10 ματς βρήκε δίχτυα μόλις 1 φορά. Είναι ένα πρόβλημα που ενδέχεται να κοστίσει στη συνέχεια.
Η συμπεριφορά του Ντραγκόφσκι στοίχισε δύο βαθμούς στις Σέρρες, θα μπορούσε να στοιχίσει και με την ΑΕΚ, αν ο διαιτητής ήταν πιο παρατηρητικός. Σαν να βγάζει εκνευρισμό και επιπολαιότητα ο Πολωνός.
Τέλος, τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια με τον Ολυμπιακό (για το πρωτάθλημα την Κυριακή και για το Κύπελλο στις 5 Φεβρουαρίου) ενδέχεται να κρίνουν μια ολόκληρη χρονιά. Αν ηττηθεί και στα δύο, θα μείνει πάρα πολύ πίσω στη βαθμολογία της SL1 (στο -7), θα έχει χάσει τον έναν από τους δύο στόχους (το Κύπελλο) και θα πρέπει να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη (ψυχολογικά) κατάσταση.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: Ολυμπιακό (έξω), ΟΦΗ (μέσα), Άρη (έξω), Βόλο (μέσα), Λαμία (έξω), Παναιτωλικό (μέσα) και Ατρόμητο (έξω).
ΑΕΚ (37)
Οι 6 βαθμοί που τη χωρίζουν από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό δεν είναι απαγορευτικό νούμερο. Υπάρχει πολύ… ψωμί ακόμα στη SL1 (7+8 αγωνιστικές), άρα τίποτα δεν έχει τελειώσει. Από την άλλη όμως, όλη αυτή η ιστορία με τον Αλμέιδα θεωρούμε δεδομένο ότι θα επηρεάσει τον Οργανισμό. Οι δηλώσεις του Αργεντινού τεχνικού ανέδειξαν μια προβληματική κατάσταση στα ενδότερα της ΑΕΚ, που ελάχιστοι γνώριζαν.
Η ουσία είναι ότι η ομάδα δεν μπαίνει στο τελευταίο κομμάτι της κανονικής περιόδου ως φαβορί. Το αντίθετο. Πρέπει να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν (ή δημιουργήθηκαν) από την έκρηξη του Πελάδο, να (επανα)συσπειρωθεί και να ξαναβρεί τον εαυτό της.
ΣΥΝ: Όταν στις 24 Νοεμβρίου η ΑΕΚ γνώριζε βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», ελάχιστοι πίστευαν ότι θα αντιδρούσε άμεσα. Κι όμως, ακολούθησε ένα σερί 6 αγώνων με 5 νίκες και 1 ισοπαλία, που την κράτησαν κοντά στην κορυφή. Έτσι πιστεύουν οι άνθρωποί της ότι θα συμβεί και τώρα, μετά το 1-0 από τον Παναθηναϊκό στο livescore. Ευτυχώς για την «Ένωση», έρχεται ένα βατό ματς (με τον Παναιτωλικό εντός), δεν υπάρχουν άμεσες υποχρεώσεις στο Κύπελλο (περιμένει αντίπαλο στα ημιτελικά), δεν έχει Ευρώπη μπροστά της, άρα μπορεί να δουλέψει με ησυχία και ηρεμία.
Μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν μόλις 3 εκτός έδρας παιχνίδια. Δύσκολα μεν, αλλά τρία. Επίσης, περιμένουν τον Ολυμπιακό στο κάστρο τους, εκεί όπου έχουν 22 μήνες να ηττηθούν και σπάνια γκελάρουν…
ΠΛΗΝ: Ο Λιβάι έχει σιγήσει (2 γκολ στα 7 τελευταία ματς), ο Πιερό το ίδιο (2 γκολ στα 10 τελευταία), ο Μαρσιάλ έχασε την ορμή που είχε στην αρχή (1 γκολ στα 5 τελευταία), τα χαφ δεν σκοράρουν, άρα δεν γίνεται να βγάζουν το φίδι από την τρύπα ο Μήτογλου και ενίοτε ο Μουκουντί. Υπάρχει ξεκάθαρο πρόβλημα ντεφορμαρίσματος στα μεγάλα ονόματα.
Επίσης, το κενό στα αριστερά της άμυνα παραμένει ορατό, ενώ Περέιρα και Μάνταλος αδυνατούν ως τώρα να πάρουν πρωτοβουλίες και να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα. Τέλος, ο Στρακόσια δεν εμπνέει τη σιγουριά που απαιτείται για μια ομάδα που (θέλει να) κάνει πρωταθλητισμό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: Παναιτωλικό (μέσα), ΠΑΟΚ (έξω), Πανσερραϊκό (μέσα), Ατρόμητο (μέσα), Αστέρα Τρίπολης (έξω), Ολυμπιακό (μέσα) και Άρη (έξω).
ΠΑΟΚ (34)
Το ότι έχει 9 βαθμούς απόσταση από την κορυφή και τρεις ομάδες από πάνω του, τον φέρνει σε μειονεκτική θέση όσον αφορά το back-to-back στους τίτλους. Νομίζουμε λοιπόν ότι αυτό που κατάφερε πέρσι, πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να το επαναλάβει φέτος. Άλλωστε, στην Τούμπα έχει πάρει μόλις 11 βαθμούς από τους 27 που διεκδίκησε! Με τέτοια επίδοση, απόλυτα λογικό να βρεθεί 4ος στην κατάταξη, κι ας είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος και αποτελεσματικός εκτός έδρας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η τιμωρία του Λουτσέσκου στοίχισε σε πολλά επίπεδα. Άλλη κουβέντα θα κάναμε με τον Ρουμάνο παρόντα στον πάγκο, άλλη τώρα. Ο ΠΑΟΚ έχει ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια με τον προπονητή του και όταν δεν βρίσκεται δίπλα στους παίκτες, δημιουργείται πρόβλημα.
ΣΥΝ: Δεν κουβαλάει κάποιο ιδιαίτερο άγχος, εν ενεργεία πρωταθλητής είναι εξάλλου. Δεν θα τον κακολογήσει κανείς αν δεν ξαναπάρει τον τίτλο. Αυτό, του δίνει τη δυνατότητα να παίξει πιο απελευθερωμένα και να εξαντλήσει όσες πιθανότητες του αναλογούν.
Αν μάλιστα πάρει τα δύο επόμενα ματς (με Λεβαδειακό εντός και ΑΕΚ εντός) και ο Ολυμπιακός ηττηθεί στο ντέρμπι «αιωνίων», θα ξαναμπεί στη συζήτηση του πρωταθλητισμού. Συν το ότι μέχρι το φινάλε, έχει μόνο ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, αυτό στο Φάληρο. Τα υπόλοιπα είναι σχετικά στα μέτρα του…
ΠΛΗΝ: Παίκτες – κλειδιά, όπως π.χ. ο Τάισον και ο Σβαμπ, δείχνουν ξεζουμισμένοι. Πέρσι έκαναν εξαιρετική σεζόν, φέτος ψάχνονται. Αλλά και στην επίθεση, το πρόβλημα παραμένει. Ο Τσάλοφ, ο Μπράντον, ο Τισουντάλι και ο Σαμάτα έχουν αθροιστικά 4 γκολ στο κουπόνι οπαπ του πρωταθλήματος, ενώ ο Ζίβκοβιτς θα μείνει στα πιτς για 1,5 μήνα σχεδόν, επομένως ποιος θα βρει δίχτυα; Δεν μπορεί πρώτος σκόρερ της ομάδας να είναι το εξαροοκτάρι της, ο Μαντί Καμαρά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: Λεβαδειακό (μέσα), ΑΕΚ (μέσα), ΟΦΗ (έξω), Λαμία (μέσα), Ολυμπιακό (έξω), Αστέρα Τρίπολης (μέσα) και Καλλιθέα (έξω).
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (28)
Από τις πιο απρόβλεπτες στοιχηματικά ομάδες της SL1. Θέλετε παραδείγματα; Κερδίζει στην πρεμιέρα τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, στα «καπάκια» χάνει εντός από τον Βόλο. Στη συνέχεια, παίρνει ισοπαλία στο «Βικελίδης», κατόπιν πάλι ήττα εντός (από τον Ατρόμητο αυτή τη φορά). Φεύγει ο Ράσταβατς, έρχεται μετά Βαΐων και Κλάδων ο Μακελελέ, μέσα σε έναν μήνα αποχαιρετά κι αυτός, με σωρεία κατηγοριών, τόσο από τον ίδιο όσο και από τη διοίκηση.
Αναλαμβάνει ο Σάββας Παντελίδης, η ομάδα πετυχαίνει δύο σημαντικές νίκες (Ολυμπιακό και ΟΦΗ) και δείχνει να πατάει γερά στα πόδια της. Αμ, δε. Ακολουθούν 5 σερί ήττες με κάκιστη εικόνα, η ανησυχία εμφανίζεται στην Τρίπολη, ωστόσο η ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Οι 4 διαδοχικές νίκες έχουν φέρει τους Αρκάδες στην 5η θέση, με βλέψεις για ακόμα πιο ψηλά ή τουλάχιστον να κρατηθούν εκεί και να παίξουν τη ζαριά τους για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.
ΣΥΝ: Ο Παντελίδης έχει βρει το «κουμπί» κομβικών παικτών, ενώ η προσθήκη του Μακέντα έφερε το εύκολο γκολ. Έξι γκολ έχει προλάβει να πετύχει ο Ιταλός, που παρά τα 33του χρόνια, συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς.
Εκπληκτική σεζόν κάνει και ο Καλτσάς (στα 34 αυτός), ο Μπαρτόλο αποτελεί σταθερή αξία στα χαφ, ενώ η άμυνα δεν δέχεται εύκολα φάσεις. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Αστέρας έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ότι μπορεί να κάνει το άλμα φέτος, ωστόσο το πιθανότερο είναι να ρίξει αλλού το βάρος. Πού; Διαβάστε πιο κάτω…
ΠΛΗΝ: Οι διασταυρώσεις στη φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου δίνουν τη δυνατότητα σε έναν εκ των Αστέρα ή ΟΦΗ να βρεθεί στον τελικό και να διαψεύσει τα προγνωστικά κατακτώντας το τρόπαιο. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν στα ημιτελικά (26/2 το πρώτο ματς στην Τρίπολη, τον Απρίλιο η ρεβάνς), άρα είναι λογικό το μυαλό να ταξιδεύει εκεί. Οκ, στον τελικό αντίπαλος θα είναι ή η ΑΕΚ ή ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός, όμως ποιος μπορεί να στερήσει το δικαίωμα από τους δύο «επαρχιώτες» να ονειρεύονται;
Όσο λοιπόν πλησιάζουμε προς τον πρώτο ημιτελικό, θεωρούμε πολύ πιθανό ο Αστέρας να… κόψει ταχύτητα στο πρωτάθλημα και να αφοσιωθεί στα ραντεβού με τον ΟΦΗ. Η πρόκληση είναι τεράστια, τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται κάθε χρόνο…
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: Καλλιθέα (μέσα), Λαμία (μέσα), Ολυμπιακό (έξω), ΟΦΗ (έξω), ΑΕΚ (μέσα), ΠΑΟΚ (έξω) και Πανσερραϊκό (μέσα).
ΑΡΗΣ (28)
Κάποια στιγμή (εκεί στα τέλη Οκτωβρίου) βρέθηκε στην κορυφή στη βαθμολογία ελλάδα. Ωραία εικόνα για τους φίλους του να βλέπουν την ομάδα τους πρώτη! Αλλά, η συνέχεια επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Στα 9 τελευταία ματς, ο Άρης μετράει μόλις 2 νίκες (με Ατρόμητο και Πανσερραϊκό), ενώ έχει ηττηθεί 6 φορές. Κι αν η ήττα από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό θεωρούνται εντός προγράμματος, το 0-1 με τον Βόλο και το 0-2 με τον ΟΦΗ ήταν… μαχαιριά στην καρδιά.
Όλα (τα στραβά) ξεκίνησαν από εκείνο το περιπετειώδες παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Οι «κίτρινοι» ένιωσαν αδικημένοι, διαμαρτυρήθηκαν (ίσως περισσότερο από όσο… έπρεπε) και αποσυντονίστηκαν. Η έλευση του Ουζουνίδη δεν συνοδεύτηκε με θετικά αποτελέσματα (μόλις 1 νίκη σε 5 αγώνες με τον Εβρίτη τεχνικό στον πάγκο) και πλέον ο Άρης βρέθηκε σε ίση απόσταση από την 4η θέση που οδηγεί στα πλέι οφ και από την 9η θέση που οδηγεί στα πλέι άουτ. Το λογικό πάντως είναι να κοιτάξει πιο ψηλά, εξάλλου έχει εξαιρετικό πρόγραμμα στη συνέχεια.
ΣΥΝ: Είπαμε ότι το πρόγραμμα είναι ευνοϊκό. Και… ύπουλο ταυτόχρονα. Διότι αν δεν πετύχει δύο νίκες στα ισάριθμα εκτός έδρας ματς που έχει μπροστά του, με Λαμία και Καλλιθέα, η γκρίνια (σε όλα τα επίπεδα) θα ξανακάνει την εμφάνισή της. Αν όμως πάρει 6 βαθμούς σε αυτά τα δύο παιχνίδια, τότε θα παίξει τα ρέστα του στην τελευταία πεντάδα των αγώνων του, με στόχο την 4η θέση.
Πάντως, ο Ουζουνίδης είναι έμπειρος προπονητής και από τη στιγμή που εντόπισε (όπως είπε) ότι το πρόβλημα ξεκινά από τα αποδυτήρια, η λύση βρίσκεται στα χέρια του.
ΠΛΗΝ: Σημαντικά γρανάζια της μηχανής έχουν μπλοκάρει το τελευταίο δίμηνο. Ο Άρης δεν δημιουργεί όπως στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, δεν απειλεί όπως απειλούσε, δεν παράγει φάσεις με την ίδια συχνότητα. Το μεγαλύτερο αγκάθι όμως είναι ότι κάποιες δηλώσεις του Ουζουνίδη «έθιξαν» τους φιλάθλους. Και όλοι ξέρουμε πόση δύναμη αντλεί η ομάδα από τον κόσμο της. Αν το κλίμα στο «Βικελίδης» παραμείνει έκρυθμο, ο Άρης θα το πληρώσει…
Επιπλέον πρόβλημα ότι δεν μπορεί να κρατήσει το αποτέλεσμα. Με τον Παναιτωλικό ισοφάρισε και δέχτηκε το γκολ στο φινάλε. Με τον Αστέρα προηγήθηκε στο ημίχρονο και στο β’ το γήπεδο κατηφόρισε. Με τον Ολυμπιακό το ίδιο. Τρεις σχεδόν ίδιες ήττες, που έχουν κοστίσει πάρα πολύ, βαθμολογικά και ψυχολογικά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: Λαμία (έξω), Καλλιθέα (έξω), Παναθηναϊκό (μέσα), Λεβαδειακό (έξω), Παναιτωλικό (μέσα), Βόλο (έξω) και ΑΕΚ (μέσα).
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (26)
Καταρχάς, να τονίσουμε ότι πρόκειται για μία από τις πιο «καθαρές» ομάδες του φετινού πρωταθλήματος. Παίζει στα ίσα παντού, δεν φοβάται από αντιπάλους και έδρες και έχει ζορίσει όλους τους «μεγάλους», κόντρα στα προγνωστικά ελλάδα.
Ας θυμηθούμε στα γρήγορα ορισμένα αποτελέσματα: πήρε 0-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον Ολυμπιακό, νίκησε 1-0 την ΑΕΚ στο Αγρίνιο, στρίμωξε τον Παναθηναϊκό, χάνοντας στις καθυστερήσεις, το ίδιο και με τον ΠΑΟΚ (δέχτηκε το γκολ της ήττας στο 87’), πήρε διπλά σε Ηράκλειο, Περιστέρι, Λαμία, επικράτησε 2-1 του Άρη. Όλα αυτά τον έχουν φέρει στην 7η θέση και αν κάποιες διαιτητικές αποφάσεις ήταν πιο σωστές, θα μπορούσε να είναι και ψηλότερα.
Αυτό πάντως που χαρακτηρίζει τον φετινό Παναιτωλικό είναι το άριστο κλίμα. Η διοίκηση, ο κόσμος, ο προπονητής και οι παίκτες δείχνουν να χαίρονται το ποδόσφαιρο, κάθε εντός έδρας ματς αποτελεί γιορτή και κάπως έτσι τα «καναρίνια» έχουν αποκτήσει πολλές συμπάθειες… εκτός Αγρινίου.
ΣΥΝ: Ό,τι είπαμε μόλις πριν. Το άριστο κλίμα. Έργο Πετράκη κυρίως, ένας τζέντλεμαν στα ελληνικά γήπεδα, ένας δίκαιος προπονητής, που παίρνει από τους παίκτες του το 100%. Ο τρόπος που πανηγυρίζουν οι ποδοσφαιριστές δείχνει την ομοψυχία που έχει αυτή η ομάδα.
Στα συν, να συμπεριλάβουμε και την αμυντική σταθερότητα. Μπορεί η επίθεση να μην βγάζει… φωτιές (διαβάστε παρακάτω), πίσω όμως όλα λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Διόλου τυχαίο ότι έχει την τέταρτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος.
ΠΛΗΝ: Το πρόβλημα στο σκοράρισμα είναι εμφανέστατο και άλυτο μέχρι στιγμής. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ο Παναιτωλικός έχει πετύχει μόλις 1 γκολ στα 5 τελευταία παιχνίδια, ενώ διατηρεί τη δεύτερη χειρότερη επίθεση στην κατηγορία (με 16 τέρματα).
Επίσης, δείχνει πιο σφιγμένος σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν. Επιδιώκει να πάρει αποτέλεσμα μέσω της άμυνας, όχι να απειλήσει μέσω της επίθεσης. Ίσως κάποιοι παίκτες βγάζουν κούραση, ίσως να είναι η τακτική του Πετράκη, η ουσία όμως παραμένει ίδια: μέχρι τον Νοέμβριο τα «καναρίνια» ήταν πολύ ελκυστικά στο μάτι…
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: ΑΕΚ (έξω), Ατρόμητο (μέσα), Βόλο (έξω), Καλλιθέα (μέσα), Άρη (έξω), Παναθηναϊκό (έξω), Λεβαδειακό (μέσα).
ΟΦΗ (24)
Πραγματοποιεί σταθερή πορεία, αν και κάποια στιγμή (από τον Νοέμβριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου) βρέθηκε στο κάτω διάζωμα. Εκεί, ανασυντάχθηκε, κατάλαβε ότι το μέγεθός του δεν είναι για να παλεύει να σωθεί και κάπως έτσι ανέβηκε πολλά σκαλοπάτια. Ειδικά η εκτός έδρας νίκη επί του Άρη ήρθε την κατάλληλη στιγμή και πιστοποίησε ότι αυτή η ομάδα έχει περισσότερες δυνατότητες από όσες δείχνει η κατάταξη.
Ήταν λογικό, βέβαια, να επηρεαστεί ο Οργανισμός του ΟΦΗ από το τέλος της συνεργασίας με τον Τραϊανό Δέλλα. Αγαπητός σε όλο τον κόσμο ο «Κολοσσός», άφησε το αποτύπωμά του στο Ηράκλειο στους 8 μήνες που δούλεψε εκεί. Διαφορετικού τύπου προπονητής ο Μίλαν Ράσταβατς, πιο συντηρητικός. Μαζί του ο ΟΦΗ έχει μόλις μία νίκη σε 6 εντός έδρας παιχνίδια, από την άλλη όμως, μακριά από την Κρήτη έχει πάρει δύο μεγάλες νίκες (με ΠΑΟΚ και Άρη), συν τις ισοπαλίες σε Λαμία και Περιστέρι.
ΣΥΝ: Ο ΟΦΗ εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί ως οικογένεια. Αυτό αντανακλάται στον αγωνιστικό χώρο, η ομάδα παίζει στο ίδιο τέμπο είτε εντός είτε εκτός έδρας και έχει βρει έναν τρόπο να δημιουργεί φάσεις.
Το βασικότερο όμως είναι ότι μπροστά της υπάρχει η πρόκληση του Κυπέλλου. Όπως λέγαμε παραπάνω για τον Αστέρα αλλά και στις αναλυσεις στοιχηματος, έτσι και ο ΟΦΗ είναι μια ανάσα από τον τελικό, ένας στόχος που μπορεί να αλλάξει όλη τη χρονιά. Τεράστιο το κίνητρο για τους παίκτες, τον προπονητή και τον κόσμο, εξάλλου έχουν περάσει 35 χρόνια από την τελευταία φορά που έδωσε το «παρών» σε τελικό Κυπέλλου.
ΠΛΗΝ: Διόλου απίθανο το Κύπελλο να αποπροσανατολίσει την ομάδα και βλέποντας ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι «μεγάλο» μέσω πρωταθλήματος, να ρίξει το βάρος της στους δύο ημιτελικούς με τον Αστέρα. Λογικά, ο ΟΦΗ θα τερματίσει στις θέσεις 5-8, αλλά ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει και βρεθεί στα πλέι άουτ, θεωρούμε απίθανο να κινδυνεύσει. Η απόσταση από τις δύο τελευταίες θέσεις είναι πολύ μεγάλη…
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: Πανσερραϊκό (μέσα), Παναθηναϊκό (έξω), ΠΑΟΚ (μέσα), Αστέρα Τρίπολης (μέσα), Καλλιθέα (έξω), Λαμία (μέσα) και Ολυμπιακό (έξω).
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (22)
Μετά την παρέλευση 19 αγωνιστικών, βρίσκεται στην 9η θέση, στα πλέι άουτ δηλαδή. Τι πληρώνει; Ορισμένες απρόσμενες γκέλες, ειδικά στο Περιστέρι. Αδικαιολόγητο να έχει 6 εντός έδρας ήττες. Και καλά, από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό… πάει κι έρχεται. Αλλά με Βόλο, Παναιτωλικό και Αστέρα «όφειλε» να έχει πάρει κάτι. Συνολικά, μετράει μόλις 2 νίκες εντός και 4 εκτός! Γιατί; Διότι εκτός έδρας παίζει πιο απελευθερωμένα, εκμεταλλεύεται τους χώρους, δεν νιώθει την πίεση του «πρέπει».
Απρόβλεπτη ομάδα ο Ατρόμητος, δεν έχει βρει ένα σταθερό αγωνιστικό πλαίσιο και ίσως αυτό καταγράφεται στα αρνητικά του Πάμπλο Γκαρσία. Και να πει κανείς ότι δεν έχει καλό υλικό; Ουάρντα, Καρλίτος, Φαν Φέερτ, Αθανασίου είναι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές, που μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή την εικόνα ενός αγώνα.
ΣΥΝ: Ξέρει ότι δύο εκ των τεσσάρων ομάδων που βρίσκονται στις θέσεις 5-8 έχουν Κύπελλο μπροστά τους, ο Αστέρας και ο ΟΦΗ δηλαδή, άρα μπορεί να προσπεράσει μία από αυτές και να μπει στη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Εύκολο δεν είναι, αλλά έχει μπροστά του 5 παιχνίδια στα μέτρα του. Ειδικά το ματς της Παρασκευής στο Πανθεσσαλικό κρίνεται ως πάρα πολύ κρίσιμο. Αν το πάρει, θα φτάσει σε απόσταση αναπνοής τον 7ο Παναιτωλικό, που την Κυριακή παίζει στην OPAP Arena.
ΠΛΗΝ: Έχει μόνο 3 ματς στο Περιστέρι, το ένα ειδικά (με τον Παναθηναϊκό την τελευταία αγωνιστική) πολύ δύσκολο. Βέβαια, όπως είπαμε και πριν, εντός έδρας είναι ευάλωτος. Αν θέλει να… χωθεί στην 8άδα, πρέπει να πετύχει τουλάχιστον 2 νίκες εντός και να μην ηττηθεί σε Βόλο, Αγρίνιο και Λιβαδειά. Με βάση το ταλέντο των παικτών του, μπορεί να τα καταφέρει. Με βάση τη συνολική εικόνα του, όχι…
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: Βόλο (έξω), Παναιτωλικό (έξω), Καλλιθέα (μέσα), ΑΕΚ (έξω), Πανσερραϊκό (μέσα), Λεβαδειακό (έξω) και Παναθηναϊκό (μέσα).
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (21)
Εκεί που άρχισε να νιώθει απειλή από τους διώκτες του, έδιωξε τα σύννεφα και τον προβληματισμό με τη νίκη επί της Λαμίας τη Δευτέρα. Πολύ σημαντικό τρίποντο, διότι αφενός τον έφερε στη 10η θέση και σε απόσταση 5 βαθμών από τη 13η Καλλιθέα, αφετέρου του έδωσε κίνητρο να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, δηλαδή την είσοδό του στην πρώτη 8άδα (ενδεχόμενο που η Stoiximan το προσφέρει στο 6.50).
Τα «λιοντάρια» διακρίνονται για τον σταθερό ρυθμό που δίνουν στους αγώνες τους. Είτε εντός είτε εκτός, παίζουν στο ίδιο τέμπο. Διόλου τυχαίο ότι τους 14 τελευταίους μήνες έχουν μόλις 1 ισοπαλία μακριά από το γήπεδό τους. Δηλαδή, είτε κερδίζουν είτε χάνουν!
ΣΥΝ: Οι παίκτες βγάζουν πάθος και ένταση στο παιχνίδι τους. Το είδαμε πρόσφατα και με τον Παναθηναϊκό. Ναι, βοήθησε το πέναλτι και η κόκκινη κάρτα του Ντραγκόφσκι, αλλά και πριν είχε ανεβάσει στροφές, χωρίς να πτοηθεί από το 0-2. Το πάλεψε, το διεκδίκησε, δικαιώθηκε.
Να σημειώσουμε και κάτι ακόμα, που αφορά τον γκολκίπερ Γκουγκεσασβίλι. Από τους κορυφαίους γκολκίπερ της κατηγορίας, δεν ευθύνεται για τα πολλά (31) γκολ που έχει δεχτεί η ομάδα του. Και όσο κυλάει η σεζόν, πιστεύουμε ότι θα γίνεται όλο και καλύτερος, άλλωστε οι σειρήνες έχουν αρχίσει ήδη να ηχούν στα αφτιά του…
ΠΛΗΝ: Δύσκολα κρατάει το «μηδέν» στα μετόπισθεν, με αποτέλεσμα να διατηρεί τη 2η χειρότερη άμυνα στη SL1, όπως αποτυπώνεται και στα στατιστικα στοιχηματος. Αν δεν το διορθώσει, οι ελπίδες για κάτι καλό θα παραμείνουν… ελπίδες.
Άγνωστο, επίσης, τι θα γίνει με τον Μπετανκόρ. Θα φύγει; Θα μείνει; Ουδείς γνωρίζει. Μέχρι νεωτέρας πάντως συνεχίζει στις Σέρρες, αν όμως αποχωρήσει άμεσα για τον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει παίκτης που μπορεί να τον αντικαταστήσει. Θα λείψουν πολύ τα γκολ του (13 έχει πετύχει ως τώρα). Για να καταλάβετε, δεύτερος σκόρερ της ομάδας είναι ο Σάλαζαρ με 4 τέρματα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: ΟΦΗ (έξω), Βόλο (μέσα), ΑΕΚ (έξω), Ολυμπιακό (μέσα), Ατρόμητο (έξω), Καλλιθέα (μέσα) και Αστέρα Τρίπολης (έξω).
ΒΟΛΟΣ (20)
Αν έδινε όλα τα ματς εκτός έδρας, μπορεί και να βρισκόταν στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος! Μη σας φαίνεται υπερβολικό. Εντός έδρας έχει μαζέψει μόλις 5 βαθμούς, εκτός έδρας έχει φτάσει τους 15, που είναι η 5η καλύτερη επίδοση στην κατηγορία…
Πέρα από αριθμούς, η εικόνα της ομάδας είναι ξεκάθαρη: πολύ δύσκολα θα διεκδικήσει μια θέση στην 8άδα. Όχι γιατί το απαγορεύει η απόσταση (μόλις 4 βαθμοί τη χωρίζουν από τον 8ο ΟΦΗ), αλλά διότι δεν δείχνει συνέπεια στα αποτελέσματά της. Μπορεί να ηττηθεί από οποιονδήποτε (το είδαμε και με την Καλλιθέα την περασμένη Παρασκευή), μπορεί όμως να πάρει διπλά που κάνουν κρότο, όπως στο «Βικελίδης» και στην Τούμπα!
ΣΥΝ: Στα επόμενα τρία παιχνίδια θα παίξει τα ρέστα του. Έχει Ατρόμητο και Παναιτωλικό μέσα, ενώ ενδιάμεσα θα πάει στις Σέρρες. Αν πάρει 7 βαθμούς σε αυτή την τριάδα, αλλάζει στόχους, παύει η κουβέντα για εξασφάλιση της παραμονής και προσδοκά σε απώλειες των ομάδων που είναι από πάνω για να μπει στους πρώτους 8. Μην ξεχνάμε, δε, ότι στο φινάλε βρίσκει εκτός έδρας τη Λαμία, που πιθανότατα μέχρι τότε θα έχει αποδεχθεί τη μοίρα της…
ΠΛΗΝ: Η αμυντική συμπεριφορά αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Στο Πανθεσσαλικό, ειδικά, οι αντίπαλοί του κάνουν παρέλαση και φτάνουν με ευκολία στην περιοχή του. Εξ ου και τα 17 γκολ που έχει δεχτεί εντός έδρας. Μόνο με τη Λαμία κράτησε απαραβίαστη την εστία του. Αν δεν βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα, πιθανόν να μπει σε περιπέτειες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: Ατρόμητο (μέσα), Πανσερραϊκό (έξω), Παναιτωλικό (μέσα), Παναθηναϊκό (έξω), Λεβαδειακό (μέσα), Άρη (μέσα) και Λαμία (έξω).
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (18)
Έχουμε τη πεποίθηση ότι αδικείται από τη βαθμολογική του θέση. Έπρεπε, βάσει εικόνας, να βρίσκεται ψηλότερα. Το πολύ άσχημο ξεκίνημα δημιούργησε πίεση και ανασφάλεια, με αποτέλεσμα σε κάθε ματς να παλεύει για την επιβίωσή του. Από την άλλη, βέβαια, είναι ανταγωνιστικός στα περισσότερα παιχνίδια και ας μην ξεχνάμε ότι έχει πάρει 2-2 (από 0-2) στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό, έπεσε μαχόμενος (με γκολ στις καθυστερήσεις) με τον Παναθηναϊκό, με τον ΠΑΟΚ δέχτηκε τα δύο τέρματα μετά το 87ο λεπτό, ενώ έφυγε με παλικαρίσιο βαθμό από τη Νέα Φιλαδέλφεια.
Πισωγύρισμα η ήττα από τον Αστέρα την περασμένη Κυριακή. Αν έπαιρνε αυτό το ματς, θα ανέπνεε πολύ καλύτερα. Τώρα, είναι υποχρεωμένος να ζει με το άγχος μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος. Και μάλιστα, έχοντας ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό μπροστά του, ενδέχεται ο Λεβαδειακός να βρεθεί 13ος σε δύο εβδομάδες.
ΣΥΝ: Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ εντός έδρας. Θυμίζουμε ότι στο ξεκίνημα της σεζόν μετρούσε 3 ισοπαλίες και 2 ήττες στα 5 πρώτα παιχνίδια του στη Βοιωτία, όμως στα επόμενα 5 πέτυχε 2 νίκες, συν την ισοπαλία με τον Παναιτωλικό.
Εκτός έδρας, βρίσκει δίχτυα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει σκοράρει στα 7 από τα 9 ματς μακριά από το σπίτι του (μόνο με τον Παναθηναϊκό και τον ΟΦΗ δεν τα κατάφερε), άρα όσο πλησιάζουμε προς το φινάλε, έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ότι μπορεί να τσιμπήσει βαθμούς, ανεξαρτήτως αντιπάλου και έδρας.
ΠΛΗΝ: Δέχεται πολλά γκολ στο τελευταίο κομμάτι των αγώνων του. Κούραση; Άγχος; Ό,τι κι αν είναι, πρέπει να το λύσει. Χαρακτηριστικά, με τον Ατρόμητο ηττήθηκε στο 88’, με τον Παναιτωλικό ισοφαρίστηκε στο 84’, με την ΑΕΚ στο 90’, ενώ με τον Αστέρα δέχτηκε τα γκολ στο 76’ και στο 90’. Εκτός αυτών, πρόβλημα αποτελεί και η… εξάρτηση από τον Ζίνι. Όταν ο Αγκολέζος δεν είναι καλά, πέφτει κατακόρυφα η απόδοση όλης της ομάδας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: ΠΑΟΚ (έξω), Ολυμπιακό (μέσα), Λαμία (έξω), Άρη (μέσα), Βόλο (έξω), Ατρόμητο (μέσα) και Παναιτωλικό (έξω).
ΚΑΛΛΙΘΕΑ (15)
Υπάρχει ακόμα σφυγμός; Ασφαλώς και υπάρχει. Το είδαμε το τελευταίο 20ήμερο. Νίκη επί της Λαμίας, νίκη επί του Βόλου, 6 βαθμοί στο σακούλι, αναπτέρωση του ηθικού, ανανέωση των ελπίδων. Έπρεπε να φτάσουμε στη 17η αγωνιστική για να πάρει ροζ φύλλο αγώνα η Καλλιθέα. Από τις πιο μαχητικές ομάδες του πρωταθλήματος, τα επιτεύγματά της είναι εντυπωσιακά, κι ας μην αποτυπώνονται στη βαθμολογία: πήρε Χ με τον Παναθηναϊκό, Χ με την ΑΕΚ, Χ με τον Ολυμπιακό, Χ με τον ΠΑΟΚ!
Με τους «μεγάλους» δηλαδή, μια χαρά τα έχει πάει. Με τους «μικρούς» είναι το θέμα. Έχει ηττηθεί εντός από Αστέρα, Ατρόμητο, Πανσερραϊκό και Λεβαδειακό, απώλειες που την έχουν φέρει στη 13η θέση. Η συνέχεια προμηνύεται δύσκολη, αλλά θα το παλέψει. Έτσι κάνει από την αρχή της σεζόν, δεν θα τα παρατήσει τώρα που βρήκε οξυγόνο…
ΣΥΝ: Το είπαμε και πριν, πολύ μαχητική ομάδα. Και επί Ντονάτι, και επί Μαλεζά, οι παίκτες ιδρώνουν τη φανέλα σε κάθε αγώνα, διεκδικώντας στα ίσα τη νίκη. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι έχουν μεγάλα αποθέματα δυνάμεων, προφανώς έχουν κάνει καλή προετοιμασία. Σημειώστε μόνο ότι τα 10 από τα 12 τελευταία γκολ τους τα έχουν πετύχει στο β’ ημίχρονο.
ΠΛΗΝ: Και τα τρία ματς που έχει να δώσει στη Λεωφόρο είναι πολύ δύσκολα. Με Άρη, ΟΦΗ και ΠΑΟΚ. Άρα, θα χρειαστεί υπερβάσεις τόσο σε αυτά τα παιχνίδια όσο και στα εκτός έδρας για να σώσει την παρτίδα. Αν στο τέλος τα καταφέρει, θα πρόκειται περί ενός μικρού θαύματος, δεδομένου ότι στο πρώτο 4μηνο δεν είχε γνωρίσει τη χαρά της νίκης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: Αστέρα Τρίπολης (έξω), Άρη (μέσα), Ατρόμητο (έξω), Παναιτωλικό (έξω), ΟΦΗ (μέσα), Πανσερραϊκό (έξω), ΠΑΟΚ (μέσα).
ΛΑΜΙΑ (9)
Πέρσι τέτοια εποχή είχε τρυπήσει το ταβάνι της. Από αρχές του 2024 μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου μετρούσε 5 νίκες, 1 ισοπαλία και μόλις 1 ήττα σε 7 αγώνες. Τη συνέχεια, τη γνωρίζετε. Έφτασε να μπει -καθ’ όλα άξια- στα πλέι οφ, τεράστιο επίτευγμα για ομάδα αυτού του βεληνεκούς.
Φέτος όμως, έχει τρυπήσει το πάτωμά της. Μετά το ματς της πρεμιέρας στο Αγρίνιο, όπου έφυγε με διπλό, δεν ξαναπήρε νίκη. Μάλιστα, στα 6 τελευταία έχει ισάριθμες ήττες, με μόλις 1 γκολ στο ενεργητικό της. Τη συνέχεια, τη γνωρίζουμε. Σχεδόν απίθανο να σωθεί, όσες μεταγραφές και να κάνει, όσους προπονητές και να αλλάξει. Η μοίρα της είναι προδιαγεγραμμένη, εξάλλου δεν υπάρχει ούτε μια αχτίδα αισιοδοξίας ότι μπορεί να γυρίσει το χαρτί. Γι’ αυτό και οι στοιχηματικές εταιρίες την καθιστούν πρώτο και ακλόνητο φαβορί για υποβιβασμό.
ΣΥΝ: Δυστυχώς για τους Φθιωτούς, όλα είναι μαύρα κι άραχλα. Τίποτα δεν λειτουργεί σωστά. Η ομάδα έχει εθιστεί με την ήττα, με 10 γκολ ενεργητικό δεν δικαιούται να έχει βλέψεις για κάτι καλό, ενώ είναι φανερό το έλλειμμα ποιότητας στο ρόστερ.
ΠΛΗΝ: Πολλά, πάρα πολλά. Το κυριότερο; Δεν υπάρχει ψυχολογία πια. Σαν να περιμένει το τέλος της, χωρίς διάθεση και ενέργεια για να το αποφύγει.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κατά σειρά έχει να παίξει με: Άρη (μέσα), Αστέρα Τρίπολης (έξω), Λεβαδειακό (μέσα), ΠΑΟΚ (έξω), Παναθηναϊκό (μέσα), ΟΦΗ (έξω) και Βόλο (μέσα).