Είναι το κορυφαίο ντέρμπι στον πλανήτη; Αν το δούμε με την πραγματική έννοια του όρου, όχι, δεν είναι. Διότι ντέρμπι σημαίνει ένα ματς ανάμεσα σε ομάδες της ίδιας πόλης. Αλλά, αν το δούμε καθαρά ποδοσφαιρικά, ναι, είναι, και παραείναι. Μιλάμε για δύο εκ των κορυφαίων κλαμπ στον κόσμο, που μόλις πριν από λίγα βράδια συμμετείχαν -με πρωταγωνιστικό ρόλο- σε δύο σπουδαίες παραστάσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, κατατροπώνοντας δύο βαριά γερμανικά χαρτιά, την Ντόρτμουντ και την Μπάγερν αντίστοιχα.
Σκαλίζοντας την ιστορία, βρήκαμε ότι η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα καταγράφηκε τον Μάιο του 1902, δηλαδή πριν από 122+ χρόνια. Και στη διάρκεια αυτών των ετών, έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 300 φορές! Ναι, ακριβώς τριακόσια παιχνίδια έχουν διεξαχθεί ανάμεσα στους δύο «αιώνιους αντιπάλους» του ισπανικού φουτμπόλ. Παρακάτω θα βρείτε πολλά ιστορικά και στατιστικά στοιχεία, ας ξεκινήσουμε εδώ την ακτινογραφία των δύο μονομάχων του Σαββάτου 26/10 (22:00).
Πού είναι ο Κρόος, οέο;
Όταν το καλοκαίρι η Ρεάλ ανακοίνωνε τον «γάμο» με τον Κιλιάν Εμπαπέ, μετά από μακροχρόνιο φλερτ, άπαντες θεωρούσαν ότι η φετινή έκδοση της «βασίλισσας» θα είναι η καλύτερη ever. Οκ, δεκτό. Υπάρχουν πολλοί αστέρες που φοράνε τη λευκή φανέλα, οι «γκαλάκτικος» της σύγχρονης εποχής, με λίγα λόγια. Αλλά, για μια στιγμή. Ποιος αντικατέστησε τον Κρόος; Ποιος κάνει τη δουλειά του Κρόος; Ποιος ενώνει την άμυνα με την επίθεση όπως τόσα χρόνια ο Κρόος; Και στα τρία ερωτήματα, η απάντηση είναι «κανείς».
Μια χαρά παίκτες ο Τσουαμενί, ο Καμαβινγκά και ο Βαλβέρδε, επιδραστικός ακόμα και στα 39του ο Μόντριτς (είδατε την πάσα πάρε-βάλε στον Βινίσιους το προηγούμενο Σάββατο με τη Θέλτα;), αλλά η προσωπικότητα του Κρόος λείπει. Όπως λείπουν η ηρεμία που έβγαζε στο παιχνίδι του, η αρχοντιά του, οι εύστοχες (σε ποσοστό 97%) μεταβιβάσεις του. Αυτός ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις γραμμές, αυτός έδινε τον τόνο για επίθεση ή το κίνητρο για άμυνα.
Έτσι όπως είναι δομημένη η φετινή Ρεάλ, πιστεύουμε ότι πολύ δύσκολα θα επαναλάβει τα κατορθώματα των περασμένων ετών (δεκαετιών, καλύτερα). Αλλά για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, εννοείται ότι θα είναι διεκδικήτρια του τίτλου στην Ισπανία και εννοείται ότι στο (δικό της) Τσάμπιονς Λιγκ θεωρείται (πάντα θα θεωρείται…) ένα από τα φαβορί για κατάκτηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα προγνωστικά.
Ρεάλ Μαδρίτης: Κατάκτηση Τσάμπιονς Λιγκ |
---|
4.00 |
Το ρεκόρ της Ρεάλ
Για να «διαβάσουμε» μια ομάδα, μερικές φορές αρκεί να αναδείξουμε κάποιους αριθμούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ζαλίζουν. Η Ρεάλ, λοιπόν, τρέχει ένα εξωφρενικό ρεκόρ χωρίς ήττα στη LaLiga. Ξέρετε από πότε έχει να χάσει στο πρωτάθλημα; Από τον Σεπτέμβριο του 2023, σε ένα ματς με την Ατλέτικο στο «Μετροπολιτάνο». Έκτοτε, ακολούθησαν 42 αγώνες, με απολογισμό 31 νίκες και 11 ισοπαλίες! Σημειώστε κάπου ότι από τα 42 αυτά ματς, μόνο σε δύο δεν σκόραρε.
Και πώς τα φέρνει καμιά φορά η μοίρα, ε; Η ομάδα που κατέχει το ρεκόρ συνεχόμενων αγώνων χωρίς ήττα στην Ισπανία είναι η Μπαρτσελόνα. Από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2018, οι «μπλαουγκράνα» έτρεξαν αήττητο 43 αγώνων! Έξι ματς με τον Βαλβέρδε στον πάγκο και 37 με τον Λουίς Ενρίκε. Αν, λοιπόν, η Ρεάλ δεν ηττηθεί το Σάββατο στο clasico, ισοφαρίζει αυτό το ρεκόρ και έχει την ευκαιρία να το διευρύνει την άλλη εβδομάδα στο «Μεστάγια» της Βαλένθια.
Τα στατιστικά της Ρεάλ
Πάμε να δούμε τώρα τα φετινά πεπραγμένα των «μερένχες». Επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες έχει καταγράψει η ομάδα του Αντσελότι στο πρωτάθλημα. Και οι τρεις ισοπαλίες ήταν με σκορ 1-1 (με Μαγιόρκα εκτός, με Λας Πάλμας εκτός και με Ατλέτικο εκτός). Άρα, στο «Μπερναμπέου» δεν έχει καμία απώλεια: πέντε νίκες σε ισάριθμα ματς, οι τέσσερις εκ των οποίων με διαφορά άνω του ενός γκολ. Το εντυπωσιακό είναι ότι εντός έχει πετύχει 14 γκολ, τα 11 από αυτά στο β’ ημίχρονο! Επίσης, μόνον δύο ομάδες κατάφεραν να «ματώσουν» τα δίχτυα του Κουρτουά ή του Λούνιν: η Εσπανιόλ (με… αυτογκόλ του Βέλγου κίπερ) και η Αλαβές (στο 85’ και στο 89’).
Αν προσθέσουμε και τα ματς της προηγούμενης σεζόν, θα διαπιστώσουμε ότι σε 24 συνολικά εντός έδρας παιχνίδια, η εστία της Ρεάλ έχει παραβιαστεί μόνο από 9 αντιπάλους και μόλις 1 ομάδα έφυγε από το «Μπερναμπέου» χωρίς να δεχτεί γκολ: η Μπέτις (0-0)!
Κάτι τελευταίο, αμιγώς στοιχηματικό: τα 8 από τα 10 φετινά παιχνίδια των Μαδριλένων (εντός – εκτός στο κουπόνι ΟΠΑΠ) είχαν 2-3 γκολ. Και τα υπόλοιπα 2 είχαν 4-6 γκολ.
Όσο για τους σκόρερς στο πρωτάθλημα, τα 6 γκολ έφτασε ο Εμπαπέ, στα 5 βρίσκεται ο Βινίσιους, 3 έχει ο Ροντρίγκο, 2 ο Βαλβέρδε και από 1 ο Έντρικ, ο Λούκας Βάθκεθ, ο Μπραχίμ Ντίαζ, ο Μιλιτάο και ο (άτυχος, χάνει όλη τη σεζόν) Καρβαχάλ.
Η επιρροή του Φλικ
Γεννημένος στην πανέμορφη και ήσυχη Χαϊδελβέργη, ο Χάνσι Φλικ έχει μάθει να ζει ήρεμα, να απολαμβάνει όσα έχει και να μεταλαμπαδεύει την πραότητα στους παίκτες του.
Ένας πολύ cool τύπος, που μπήκε ξαφνικά στα βαθιά της προπονητικής (τον Νοέμβριο του 2019 βρέθηκε μέσα σε μια νύχτα στον πάγκο της Μπάγερν) και έμαθε να… κολυμπάει πάρα πολύ καλά. Δύο χρόνια πέρασε στη Βαυαρία και τα πήρε όλα: πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σούπερ Καπ Γερμανίας, Τσάμπιονς Λιγκ, Σούπερ Καπ Ευρώπης, Παγκόσμιο Συλλόγων. Την επόμενη διετία προωθήθηκε στην Εθνική ομάδα, αλλά ήταν φανερό ότι του έλειπε ένας σύλλογος. Επιζητούσε καθημερινή τριβή με τους παίκτες, άλλωστε έχει πολλά να δώσει. Και μόλις ήρθε η πρόταση της Μπαρτσελόνα, δεν το πολυσκέφτηκε. Είπε αμέσως το «ναι», ξέροντας ότι αναλαμβάνει μια βαριά κληρονομιά από τον Τσάβι, άσχετα αν τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς με τον Καταλανό δεν ήταν αυτά που προσδοκούσαν οι «μπλαουγκράνα».
Ο Φλικ άλλαξε πολλά. Κυρίως, έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πιτσιρίκια της Μπάρτσα, μαζί του ο Λεβαντόφσκι ξαναβρήκε τη χαρά του παιχνιδιού, έκανε πιο επιθετικό το σύστημα της ομάδας και ανέδειξε παίκτες που είχαν περιορισμένες συμμετοχές πέρσι.
Το βασικότερο; Εμπιστεύεται τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τον «Λέβα», τον Ραφίνια και τον Κουντέ, δεν υπάρχει άλλος ξένος παίκτης με επίδραση στο φετινό παιχνίδι της Μπαρτσελόνα.
Μπαρτσελόνα: Να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ |
---|
7.00 |
Από την πρεμιέρα στην κορυφή
Η Μπαρτσελόνα μπήκε στη φετινή σεζόν αποφασισμένη να ξαναπάρει τα σκήπτρα, καθώς πέρσι τερμάτισε 2η, με 10 βαθμούς διαφορά από την άσπονδη φίλη της.
Από την πρεμιέρα λοιπόν, πάτησε στην κορυφή της LaLiga. Και μετά από 10 αγωνιστικές, εκεί παραμένει, πρώτη και καμαρωτή. Με 9 νίκες και μόλις 1 ήττα (το βαρύ κι ασήκωτο 4-2 από την Οσασούνα), έχοντας μακράν την καλύτερη επίθεση, με 33 γκολ ενεργητικό! Αυτό που παρατηρεί κανείς στο παιχνίδι της Μπάρτσα είναι ο πλουραλισμός στην ανάπτυξη. Πότε από τα πλάγια, πότε από τον άξονα, πότε με σέντρες. Ακόμα και οι στατικές φάσεις συνεισφέρουν στην επιθετική παραγωγή των «μπλαουγκράνα».
Ο τρόπος αυτός είναι φυσιολογικό να αφήνει χώρους στα μετόπισθεν για τους αντιπάλου της, εξ ου και τα 7 G/G στα 10 πρώτα παιχνίδια. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι μόνο σε ένα ματς η Μπάρτσα έμεινε άσφαιρη στο α’ ημίχρονο. Στα υπόλοιπα 9, σκόραρε στο πρώτο 45λεπτο. Σημαντικό στοιχείο, δε, ότι έχει κάνει ήδη μία ολική ανατροπή (με τη Βαγιεκάνο έχανε 1-0 στο ημίχρονο, το γύρισε σε 1-2) και άλλη μία… μίνι ανατροπή στο livescore (με τη Βαλένθια έχανε 1-0 στο 44’, ισοφάρισε στο 45’, βρήκε γκολ νίκης στο 49’), κάτι που δείχνει χαρακτήρα και πείσμα.
Νικητής La Liga: Μπαρτσελόνα |
---|
2.30 |
Ο «καυτός» Λεβαντόφσκι
Λες και περνάει δεύτερη νιότη. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, στο τελείωμα της καταπληκτικής καριέρας του, δείχνει πιο ορεξάτος από ποτέ. Και απολύτως εύστοχος. Δώδεκα φορές έχει συνδεθεί με τα αντίπαλα δίχτυα ο Πολωνός και μάλιστα τα «κολλάει» δυο-δυο: ντοπιέτα με τη Βαλένθια, με τη Βιγιαρεάλ και με τη Σεβίλλη, χατ τρικ με την Αλαβές. Μόνο με τη Βαγιαδολίδ (όπου η Μπάρτσα νίκησε με 7-0!) και με τη Χετάφε… περιορίστηκε στο ένα γκολ.
Γύρω από τον «Λέβα» υπάρχουν ένα σωρό αστέρια και αστεράκια, που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Ο Λαμίν Γιαμάλ, για παράδειγμα, με 4 γκολ και εξαιρετική παρουσία. Το ίδιο και ο Ραφίνια (5 γκολ), ο Ντάνι Όλμο (3), ο Πέδρι (3), ο Τόρε (3), ο Πάου Βίκτορ (1), ο Κουντέ (1), ο Φεράν Τόρες (1). Αν μάλιστα ο Όλμο και ο Γκάβι δεν είχαν τους τραυματισμούς που τους άφησαν πολύ πίσω, η παραγωγικότητα των Καταλανών θα εκτοξευόταν κι άλλο…
To clasico με αριθμούς
Είχαμε υποσχεθεί στον πρόλογο να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία από το παρελθόν των δύο ομάδων. Ορίστε λοιπόν:
* Έχουν αναμετρηθεί -σε οποιαδήποτε διοργάνωση- 300 φορές: 111 νίκες μετράει η Ρεάλ, 125 η Μπαρτσελόνα, ενώ 64 ματς δεν ανέδειξαν νικητή.
* Σε επίπεδο πρωταθλήματος, έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε 188 αγώνες, με απολογισμό 79 νίκες για τη Ρεάλ, 74 για την Μπαρτσελόνα και 35 ισοπαλίες. Τα γκολ είναι 304-301 υπέρ της «βασίλισσας».
* 36 πρωταθλήματα μετράει η Ρεάλ, 27 η Μπάρτσα. Οι δυο τους έχουν κατακτήσει τα 18 από τα 20 τελευταία (σφήνα μπήκε η Ατλέτικο δύο φορές)!
* 24 ποδοσφαιριστές έχουν πετύχει χατ τρικ σε clasico: τελευταίος χρονικά ο Βινίσιους (στο περσινό Σούπερ Καπ), πιο πριν ο Μπενζεμά, ο Λουίς Σουάρεζ και… κάποιος Λιονέλ Μέσι.
* Μεγαλύτερη νίκη για τη Ρεάλ το 11-1 τον Ιούνιο του 1943, ενώ για την Μπαρτσελόνα το 7-2 τον Σεπτέμβριο του 1950.
* Τα περισσότερα γκολ σε clasico επιτεύχθηκαν σε μια απίστευτη ισοπαλία με 6-6 τον Απρίλιο του 1916 και στο 11-1 που αναφέραμε πιο πάνω.
* Το μεγαλύτερο σερί νικών της Ρεάλ επί της Μπαρτσελόνα είναι 7 ματς: από τον Απρίλιο του 1962 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1965. Αντίθετα, η Μπαρτσελόνα είχε 5 σερί νίκες: από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010.
* Κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών σε clasico ο Μέσι, με 18 γκολ. Και ακολουθούν ο Ντι Στέφανο και ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 14 τέρματα.
* Πρώτος σε συμμετοχές σε «αιώνια ντέρμπι» ο Μπουσκέτς, με 48 εμφανίσεις. Στη 2η θέση, ο Μέσι και ο Ράμος με 45.
* Το σαββατιάτικο θα είναι το 17ο clasico για τον Αντσελότι, που θα πιάσει στην 3η θέση τον Μουρίνιο. Πρώτος (σε τεράστια απόσταση) ο Μιγκέλ Μουνιόθ της Ρεάλ με 36 ματς, δεύτερος ο σπουδαίος Γιόχαν Κρόιφ με 25.
* 10 νίκες, 3 ισοπαλίες και 9 ήττες το συνολικό ρεκόρ του Αντσελότι σε 22 ματς απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Πάντως, μετράει 4 σερί νίκες τελευταία: με 4-0 εκτός στο Κύπελλο τον Απρίλιο του 2023, με 2-1 εκτός και 3-2 εντός πέρσι στο πρωτάθλημα και με 4-1 πέρσι στο Σούπερ Καπ (στη Σαουδική Αραβία).
* Στα 10 τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια για το πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως έδρας, η Ρεάλ έχει 7 νίκες, η Μπάρτσα 2, ενώ ένας αγώνας έληξε ισόπαλος.
* Από το 2011 έχουν να φέρουν ισοπαλία στο «Μπερναμπέου». Έκτοτε, σε 13 ματς, η Ρεάλ έχει 6 νίκες και η Μπαρτσελόνα 7
Ρεάλ – Μπαρτσελόνα οι αποδόσεις
Ενδιαφέρουσα η ιστορική αναδρομή, αλλά το ερώτημα είναι «τι παίζουμε στο clasico;». Δείτε τις αποδόσεις στις στοιχηματικές εταιρίες και αποφασίστε. Ο άσος άνοιξε κάτω από 2.00, στο 1.97. Μετά το σόου της Μπάρτσα επί της Μπάγερν, πήρε μία… μικρή ανηφόρα και τώρα βρίσκεται στο 2.04. Αντίθετα, το διπλό είναι στο πολύ ελκυστικό 3.25, ενώ το Χ αγγίζει τον τετραπλασιασμό (3.95).
Στις αγορές των γκολ μπορούμε να βρούμε… άπειρες επιλογές, κρατάμε τις πιο σημαντικές: το Over 3,5 πληρώνει 2.10, ενώ το Under 3,5 πέφτει στο 1.67. Το G/G ήταν αναμενόμενο ότι θα είναι χαμηλά, μόλις στο 1.42, ενώ το N/G ανεβαίνει στο 2.65!
Over 3,5 | Under 3,5 | G/G | N/G |
---|---|---|---|
2.10 | 1.67 | 1.42 | 2.65 |
Ρεάλ – Μπαρτσελόνα το κανάλι
Αν έχετε φίλο, γνωστό, συγγενή με το όνομα Δημήτρης ή Δήμητρα, καλό είναι να τον/την ενημερώσετε ότι το Σάββατο το βράδυ στις 10 μ.μ., δεν μπορείτε να τον/την τιμήσετε με την παρουσία σας. Εκτός αν έχει Nova…
Τα κανάλια Novasports διατηρούν τα αποκλειστικά δικαιώματα της LaLiga και έτσι μέσα από το πρόγραμμα TV του Σαββάτου 26/10 (22:00) έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το σπουδαίο ματς Ρεάλ – Μπαρτσελόνα από τη συχνότητα του Novasports 1 HD.