Kingbet Robot icon
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
native-img-ad
native-img-ad

20.06.24|09:47

Kingbet Kingbet

Copa America: Ένα τρόπαιο 9,2 κιλών, ο Χιγκίτα και ο τελικός των 150 λεπτών!

copa-america-ένα-τρόπαιο-92-κιλών-ο-χιγκίτα-και-ο-τε-307360

Το ξέρετε ότι το τρόπαιο του Κόπα Αμέρικα βρέθηκε σε ένα χρυσοχοείο; Ότι έχει υπάρξει ένας θεατής που μπήκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και σκόραρε; Ότι δεν το κατέκτησαν ποτέ ούτε ο Μαραντόνα ούτε ο Πελέ; Αυτά και άλλες απίθανες ιστορίες μπορείτε να βρείτε στο κείμενο που ακολουθεί.

*Οταν το 1984 σταμάτησε οριστικά το Πρωτάθλημα των Βρετανικών Νήσων, το Κόπα Αμέρικα έγινε αυτόματα η γηραιότερη διοργάνωση Εθνικών ομάδων στον κόσμο. Οι Βρετανοί θέσπισαν το δικό τους πρωτάθλημα το 1883, ενώ οι Νοτιοαμερικανοί το 1916 το ονόμασαν Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής.

*Τις τρεις φορές που το Κόπα Αμέρικα συνέπεσε με την τελική φάση EURO (2004, 2016 και 2021) στον τελικό έφθασε η Αργεντινή. Ενας χαμένος τελικός στα πέναλτι το 2016 από τη Χιλή, μία ήττα -επίσης στα πέναλτι- το 2004 από τη Βραζιλία και νίκη το 2021, ξανά με Βραζιλία.

*Στην πρώτη διοργάνωση του 1916 έλειπε το τρόπαιο. Την επόμενη χρονιά, οι Ουρουγουανοί βρήκαν ένα κύπελλο σε χρυσοχοείο του Μπουένος Αϊρες, αυτοβραβεύτηκαν και στη συνέχεια το χάρισαν στην Ομοσπονδία Νότιας Αμερικής. Είναι η μοναδική διοργάνωση που δεν άλλαξε ποτέ το τρόπαιο, με εξαίρεση το 2016 όταν δημιουργήθηκε ειδικό τρόπαιο για τα 100 χρόνια της διοργάνωσης. Ζυγίζει 9,2 κιλά, έχει ξύλινη βάση και κοστίζει 6 χιλιάδες δολάρια.

*Οι ειδικές πλακέτες όπου γράφονται οι νικητές τοποθετήθηκαν από το 1979 στην Παραγουάη.

*Αργεντινοί και Βραζιλιάνοι τσακώνονται ποιος είναι ο καλύτερος ανάμεσα σε Μαραντόνα και Πελέ. Αμφότεροι κατέκτησαν Μουντιάλ, αλλά απέτυχαν να κατακτήσουν το Κόπα Αμέρικα. Ο Αργεντινός συμμετείχε σε τρεις διοργανώσεις και ο Πελέ σε μία. Από τη λίστα των νικητών απουσιάζουν επίσης Ζίκο, Νεϊμάρ, Σόκρατες, Τσιλαβέρ, Βαλντεράμα, Ζαμοράνο.

*Το Κόπα Αμέρικα είναι η μοναδική διοργάνωση όπου συμμετέχουν Εθνικές άλλων ηπείρων. Από το 1993 που άνοιξαν οι πόρτες για Μεξικό και ΗΠΑ, είχαν την τιμητική τους -εκτός των άλλων- ομάδες της Κεντρικής Αμερικής, Κόστα Ρίκα, Ονδούρας, Παναμάς, Αϊτή, Τζαμάικα, συν οι δυο καλεσμένες Ιαπωνία και Κατάρ. Το Μεξικό έφτασε δύο φορές στον τελικό, 1993 και 2001.

*Η Αργεντινή η μοναδική που κατέκτησε τρεις σερί τίτλους: 1945, 1946 και 1947.

*Παππούς, γαμπρός και εγγονός. Ο Χουάν Κοράτσο το κατέκτησε δυο φορές ως προπονητής, με την Ουρουγουάη (1957 και 1967), μετά ήρθε η σειρά του γαμπρού Πάμπλο Φορλάν (1969) και κατόπιν του εγγονού Ντιέγο Φορλάν (2011).

*Στη διοργάνωση του 1921, ο Βραζιλιάνος παίκτης, Ζοάο ντε Μαρία, ήταν ο διαιτητής του αγώνα Χιλή – Αργεντινή. Το 1916 ως διαιτητής επιλέχθηκε ο προπονητής της Χιλής.

*Ο τελικός του 1919 διήρκησε 150 ολόκληρα λεπτά, 90 λεπτά ο κανονικός αγώνας, συν τέσσερις παρατάσεις των 15 λεπτών. Στο τέλος κέρδισε η Βραζιλία την Ουρουγουάη.

Ισημερινός και Βενεζουέλα είναι οι δύο χώρες που δεν έχουν κατακτήσει το τρόπαιο.

*Σε τρεις περιπτώσεις δεν υπήρχε διοργανώτρια χώρα, καθώς οι τελικοί ήταν διπλοί, με εκτός εντός έδρας αγώνες.

*Το Κόπα Αμέρικα μέχρι φέτος ήταν η μοναδική διοργάνωση Εθνικών στον πλανήτη χωρίς προκριματικά. Φέτος χρειάστηκαν προκριματικά όπου συμμετείχαν οι τρεις άλλες ομάδες της Βόρειας Αμερικής ώστε να συμπληρώσουν τις 16.

*Το 1975 ήταν η πρώτη φορά που έπαιξαν και οι 10 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

*Στη διοργάνωση του 2011 στην Αργεντινή, η Παραγουάη με τον Αργεντινό προπονητή, Τάτα Μαρτίνο, τερμάτισε δεύτερη χωρίς να κερδίσει αγώνα: τρεις ισοπαλίες στον όμιλο, δύο προκρίσεις στα πέναλτι και ένας χαμένος τελικός από την Ουρουγουάη.

*Στην πρώτη διοργάνωση του 1916, η Αργεντινή έχασε δύο παίκτες λόγω τραυματισμού. Ξαφνικά από τις κερκίδες ένας θεατής ζήτησε από τον διαιτητή να καλύψει το κενό, αίτηση που έγινε δεκτή ύστερα από την πίεση παικτών της Αργεντινής. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 και ο «θεατής» Χοσέ Λαγκούνα πέτυχε το γκολ των γηπεδούχων.

*Η Ουρουγουάη είναι η μοναδική που κατέκτησε τον τίτλο και τις 7 φορές που διοργάνωσε το Κόπα Αμέρικα.

*Το 1987 στην Αργεντινή, η Ουρουγουάη ως κάτοχος -σύμφωνα με τον κανονισμό- ξεκίνησε τη διοργάνωση στα ημιτελικά. Επανέλαβε την επιτυχία με δυο νίκες, 1-0. Αλλά το ρεκόρ ανήκει στην Κολομβία, η οποία το 2001 κατέκτησε τον τίτλο με το απόλυτο των 6 νικών και 11-0 γκολ.

*Στη διοργάνωση του 1967 στην Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα υποχρεώθηκε να παίξει τον πρώτο της ιστορικό αγώνα με τη φανέλα της Πενιαρόλ, καθώς η επίσημη ενδυμασία έμοιαζε με της αντιπάλου, Χιλής.

*Το 1989 ο θρυλικός Κολομβιανός, Ρενέ Χιγκίτα, έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που σκόραρε, μετατρέποντας σε γκολ το πέναλτι στη νίκη με 4-2 επί της Βενεζουέλας.

*Στη διοργάνωση του 1999 στην Παραγουάη, το πρώτο γκολ της φιλοξενούμενης Ιαπωνίας πέτυχε ο «Βραζιλιάνος» Βάγκνερ Λόπες, στην ήττα με 3-2 από το Περού.

*Στην ίδια διοργάνωση, ο Παραγουανός διαιτητής, Ουμπάλντο Ακίνο, έδωσε πέντε πέναλτι στον αγώνα Κολομβία – Αργεντινή 3-0, όπου ο Μάρτιν Παλέρμο έγινε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που έχασε και τα τρία. Από τα άλλα δύο υπέρ της Κολομβίας, το ένα το έπιασε ο Χερμάν Μπούργκος.

*Η Αργεντινή απέτυχε να κερδίσει τον πρώτο αγώνα Κόπα Αμέρικα ως εν δυνάμει Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Το 1979 έχασε 2-1 από τη Βολιβία στο υψόμετρο της Λα Παζ, ενώ το 1987 έφερε ισοπαλία 1-1 στο Μπουένος Αϊρες. Χωρίς νίκη στο ντεμπούτο μεγάλης διοργάνωσης και ο προπονητής, Λιονέλ Σκαλόνι. Ήττα με 0-2 από την Κολομβία το 2019, ισοπαλία με 1-1 το 2021 με τη Χιλή στα δύο Κόπα Αμέρικα. Επίσης, ήττα με 2-1 στον πρώτο αγώνα του Μουντιάλ 2022, με αντίπαλο τη Σαουδική Αραβία.

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV fav EURO
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip