Kingbet Robot icon
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ

12.01.24|10:03

Μηνάς Βέργης Μηνάς Βέργης

Copa Africa 2023 | Στοίχημα - Αποδόσεις - Φαβορί

copa-africa-2023-στοίχημα-αποδόσεις-φαβορί-264617

Η Ακτή Ελεφαντοστού ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη 34η έκδοση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής από τις 13 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου. Το 2019 αποφασίστηκε η αύξηση των ομάδων από 16 σε 24, κάτι που θα ισχύσει και στην φετινή διοργάνωση. Οι 24 χώρες είναι χωρισμένες σε 6 ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτες του κάθε ομίλου περνάνε στην φάση των “16”, ενώ θα τις ακολουθήσουν και οι 4 καλύτερες τρίτες.

Copa Africa 2023

Τα παιχνίδια του Copa Africa 2023 θα διεξαχθούν σε 6 γήπεδα και 5 διαφορετικές πόλεις, ενώ το εναρκτήριο παιχνίδι όπως και ο τελικός θα διεξαχθούν στο “Alassane Ouattara Stadium” χωρητικότητας 60 χιλιάδων θέσεων, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας, το Αμπιτζάν. Και οι 24 συμμετέχουσες του προσεχούς τουρνουά έχουν λάβει μέρος σε τελική φάση διοργάνωσης τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν, κάτι που είχε να συμβεί από το 2015.

Στην προηγούμενη διοργάνωση συμμετείχαν οι Κομόρες, η Ζιμπάμπουε, το Σουδάν, το Μαλάουι, η Γκαμπόν, η Σιέρα Λεόνε και η Αιθιοπία, χώρες που δεν κατάφεραν να προκριθούν στα γήπεδα της Ακτής Ελεφαντοστού. Υπενθυμίζουμε πως στην ιστοσελίδα μας θα διαβάζετε εμπεριστατωμένες αναλύσεις αγώνων αλλά και τα καλύτερα προγνωστικά Copa Africa για την κορυφαία διοργάνωση εθνικών ομάδων της Αφρικής. Καθημερινές προτάσεις από το Κύπελλο Εθνών.

Κόπα Άφρικα 2023 ή Copa Africa 2024

Το Κόπα Άφρικα διοργανώνεται από την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Διεξήχθη για πρώτη φορά το μακρινό 1957, διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν μονάχα τρεις ομάδες, η Αίγυπτος, το Σουδάν και η Αιθιοπία. Κανονικά, ήταν προγραμματισμένο να πάρει μέρος και η Νότια Αφρική, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό λόγω του Απαρτχάιντ. Από το 1968 και έπειτα, το Κύπελλο Εθνών Αφρικής διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Έως και το 2012, το τουρνουά λάμβανε χώρα τις ζυγές χρονιές. Το 2013 αυτό άλλαξε, όμως το 2022 επανήλθαμε στο προηγούμενο καθεστώς, λόγω του covid. Συγκεκριμένα, η διοργάνωση του 2021 στο Καμερούν ήταν να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του προαναφερθέντος έτους, όμως αναβλήθηκε για το 2022, ελέω πανδημίας. Γι’αυτό και το Κόπα Άφρικα 2023 θα γίνει το 2024. Οπότε, θα το δείτε γραμμένο τόσο ως Copa Africa 2023 όσο και ως Copa Africa 2024.

Copa Africa 2023 αποδόσεις

Οι αποδόσεις τόσο για τα επιμέρους παιχνίδια των ομίλων, όσο και για τα μακροχρόνια στοιχήματα, είναι διαθέσιμες στις στοιχηματικές εταιρίες. Μετά από την εκπληκτική του πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το Μαρόκο είναι το φαβορί για τα προγνωστικά copa africa, καθώς προσφέρεται σε απόδοση 4.50 για να κατακτήσει το τρόπαιο. Η ομάδα του Ουαλίντ Ρεγκραγκί κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη και μοναδική έως τώρα φορά το μακρινό 1976 και καλείται να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά, φτάνοντας στην κορυφή έπειτα από 48 χρόνια.

Δεύτερο copa africa φαβορί η διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού, που παίζεται στο 7.50 την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Οι «ελέφαντες» θα έχουν την υποστήριξη του κόσμου τους και καλούνται να μην απογητεύσουν το κοινό τους, σηκώνοντας τον τίτλο σε οικείο έδαφος. Τελευταία φορά που η Ακτή Ελεφαντοστού κατέκτησε το τρόπαιο ήταν το 2015.

Ομάδα Απόδοση
Μαρόκο 4.50
Ακτή Ελεφαντοστού 7.50
Σενεγάλη 8.00
Νιγηρία 8.50
Αίγυπτος 11.00

Δείτε αναλυτικά τις αποδόσεις ΕΔΩ

Copa Africa 2023 φαβορί

Σε απόσταση «αναπνοής» στις αποδόσεις συναντούμε τη Σενεγάλη. Ο Σαντιό Μανέ και η παρέα του έφτασαν στην κορυφή στην αντίστοιχη διοργάνωση που διεξήχθη προ διετίας, νικώντας την Αίγυπτο στον τελικό. Ο άσος της Αλ Νασρ ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι και η Σενεγάλη αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Αφρικής. Έτσι, επιβεβαίωσε την αλματώδη πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει από την αλλαγή του αιώνα και έπειτα. Το να κατακτήσει το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά πληρώνει 8.00 στη Stoiximan.

Στο 8.00 προσφέρεται η Σενεγάλη για να κατακτήσει το τρόπαιο.

Την πεντάδα των φαβορί συμπληρώνουν η Νιγηρία (8.50) και η Αίγυπτος (11.00). Οι «σούπερ αετοί» σήκωσαν το τρόπαιο τρεις φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη πριν από 11 χρόνια, το 2013. Φέτος, η ομάδα του Ζοσέ Πεσέιρο αναμένεται να παραταχθεί πιο δυνατή, έχοντας μεταξύ άλλων στη «φαρέτρα» της τον Βίκτορ Οσιμέν.

Ο περσινός πρώτος σκόρερ για τα προγνωστικά Serie A έχασε το προηγούμενο τουρνουά λόγω τραυματισμού, όμως φέτος βρίσκεται κανονικά στην αποστολή. Η πολυνίκης του θεσμού Αίγυπτος, έφτασε κοντά στο να κατακτήσει για 8η φορά το τρόπαιο στα γήπεδα του Καμερούν το 2022, όμως δεν… ήπιε νερό παρότι έφτασε στην «πηγή». Με τον Μοχάμεντ Σαλάχ κανονικά στη σύνθεση τους, οι «φαραώ» στοχεύουν σε αντίστοιχη πορεία και στο προσεχές Κόπα Άφρικα.

Κύπελλο Εθνών Αφρικής Στοίχημα

Εκτός από τις Copa Africa 2023 αποδόσεις για τον νικητή της διοργάνωσης, διαθέσιμες είναι και αυτές που αφορούν τον πρώτο σκόρερ του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Στην πιο χαμηλή απόδοση συναντάμε τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο άσος της Λίβερπουλ προσφέρεται σε απόδοση 8.00 από τις στοιχηματικές εταιρίες για να πάρει το «Χρυσό Παπούτσι» στο κόπα άφρικα 2023. Τον ακολουθεί ο Νιγηριανός Βίκτορ Οσιμέν (9.00), που θα ηγηθεί της προσπάθειας της χώρας του για διάκριση.

Ο Βίνσεντ Αμπουμπακάρ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο προηγούμενο Κόπα Άφρικα.

Ως τρίτο φαβορί συναντάμε, όχι έναν, αλλά τρεις ποδοσφαιριστές, σε απόδοση 13.00. Ο λόγος για τους Ριγιάντ Μαχρέζ, Σαντιό Μανέ και Γιουσέφ Εν Νεσίρι. Ακολουθεί ο Σεμπαστιάν Αλέ (Ακτή Ελεφαντοστού), η τιμή του οποίου φτάνει το 15.00 στην bet365. Επόμενος, ο Βινσέντ Αμπουμπακάρ του Καμερούν, που είχε αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ πριν από μία διετία, πετυχαίνοντας 8 γκολ.

Μακροχρόνια Στοιχήματα

Στοίχημα Απόδοση Εταιρία
Νικητής 5ου Ομίλου: Μάλι 2.75 Stoiximan
Νικητής διοργάνωσης: Ακτή Ελεφαντοστού ή Σενεγάλη 3.85 Stoiximan
Νικητής 4ου Ομίλου: Μπουρκίνα Φάσο 5.00 Novibet
Πρώτος σκόρερ: Νίκολας Τζάκσον (Σενεγάλη) 26.00 Bet365

Που θα δούμε το Κόπα Άφρικα; (Τηλεοπτική Κάλυψη)

Όπως και στην προηγούμενη έκδοση του τουρνουά έτσι και στην τρέχουσα, δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο κανάλι που να εκπέμπει στην Ελλάδα και να έχει πάρει τα δικαιώματα του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Τα παιχνίδια βέβαια θα προβάλλονται κανονικά από τις στοιχηματικές εταιρίες, ενώ αναμένεται να καλυφθούν και από το επίσημο κανάλι της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CAF) στο Youtube. Στην Αγγλία πάντως, η διοργάνωση θα μεταδοθεί από το Sky Sports, το οποίο και θα δείξει όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης. Για οτιδήποτε νεότερο, επισκεφτείτε το πρόγραμμα TV στην ιστοσελίδα μας.

Copa Africa Όμιλοι

1ος Όμιλος

Ακτή Ελεφαντοστού

Η Ακτή Ελεφαντοστού θα συμμετάσχει για 25η φορά σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής

Συμμετοχές: 24

Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (1992,2015)

Τρόπος πρόκρισης

Παρ’ότι διοργανώτρια, έλαβε μέρος στα προκριματικά παρότι είχε εξασφαλισμένη τη θέση της ως διοργανώτρια. Δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα σε όμιλο με Ζάμπια, Κομόρες και Λεσότο, αν και τερμάτισε 2η, καθώς ηττήθηκε από την πρώτη με 3-0 εκτός έδρας. Αυτή ήταν και η μοναδική της ήττα σε 6 παιχνίδια στην προκριματική φάση, αν και είχε ακόμη μία απώλεια, απέναντι στο Λεσότο (0-0 εκτός).

Δεν έθελξε με την απόδοσή της, όμως δεν ένιωσε και απειλή, συγκεντρώνοντας αθροιστικά 13 πόντους, όσους και η Ζάμπια, που την ξεπέρασε στη διαφορά τερμάτων. Η Ακτή Ελεφαντοστού έκανε το απόλυτο (3/3) στα εντός έδρας παιχνίδια της και θα παίξει για 25η φορά σε Κόπα Άφρικα.

Το ρόστερ

Έπειτα από μία απογοητευτική παρουσία στην προηγούμενη έκδοση της διοργάνωσης το 2021, όταν και αποκλείστηκε στη φάση των 16, η Ακτή Ελεφαντοστού στοχεύει ψηλά, ούσα διοργανώτρια του προσεχούς τουρνουά. Μπορεί το υπάρχον ρόστερ να μην έχει την αίγλη του πρόσφατου παρελθόντος, όταν και είχε μπροστάρηδες παίκτες – ηγέτες όπως οι Ντρογκμπά, Τουρέ και Καλού, όμως το ταλέντο του επαρκεί ώστε οι «ελέφαντες» να φτάσουν μακριά.

Το υλικό που έχει στα χέρια του ο Ζαν-Λουί Γκασέ, «σφύζει» από ποιότητα. Στο τέρμα, υπάρχει ο Γαχία Φοφανά (25 ετών), ο οποίος πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν στη Β’ Γαλλίας με τη φανέλα της Ανζέ. Στην άμυνα, η διοργανώτρια συνδυάζει εμπειρία (Οριέ, Μπολί) και νεανικό ενθουσιασμό (Κοσουνού, Ντιομαντέ), ενώ στην εξίσωση συγκαταλέγεται και ο σημαντικός στόπερ Εντικά, της Ρόμα. Προβληματίζει η απουσία «μπαρουτοκαπνισμένου» αριστερού μπακ, αφού ο Ισμαέλ Ντιαλό (Χάιντουκ) που κλήθηκε δεν έχει ούτε μία συμμετοχή με την ανδρών.

Εκεί που η Ακτή Ελεφαντοστού παρουσιάζεται πολύ δυνατή, είναι στη μεσοεπιθετική γραμμή. Βέβαια, ο Γκασέ καλείται να λύσει έναν «πονοκέφαλο» που αντιμετωπίζουν και άλλοι ομοσπονδιακοί στις ομάδες πρώτης γραμμής του τουρνουά. Ποιον θα πρωτοξεκινήσει; Στο κέντρο η κατάσταση είναι λίγο πιο ξεκάθαρη, με τους έμπειρους Φοφανά (Αλ Νασρ), Κεσιέ (Αλ Αχλί) και Σανγκαρέ (Νότιγχαμ) να έχουν προβάδισμα.

Στα πιο πρόσφατα παιχνίδια, στο β’ μισό του 2023, ο Γκασέ δοκίμασε διάφορετικά πρόσωπα στην επιθετική τριάδα. Σταθερά ο Αλέ (Ντόρτμουντ), «ηχηρή» η απουσία του Ζαχά (Γαλατασαράι), ενώ για τα άκρα υπάρχουν πολλές και ποιοτικές λύσεις (Αντίνγκρα, Μπογκά, Μπαμπά, Κρασό). Στην αποστολή βρίσκεται και ο έμπειρος εξτρέμ Γκραντέλ (36 ετών, Γκαζιαντέπ), που ήταν μέλος της ομάδας η οποία κατέκτησε το αντίστοιχο τουρνουά του 2015.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Μ. Σανγκαρέ Τ Σεκουχούνε Γιουν.
Γ. Φοφανά Τ Ανζέ
Τ. Αγιαγί Τ ΑΣΕΚ Μιμόζας
Σ. Οριέ Α Νότιγχαμ
Γ. Κονάν Α Αλ – Φαϊχά
Ο. Κοσουνού Α Λεβερκούζεν
Γ. Μπολί Α Νότιγχαμ
Β. Σινγκό Α Μονακό
Ε. Εντινκά Α Ρόμα
Ο. Ντιομαντέ Α Σπόρτινγκ Λισ.
Ι. Ντιαλό Α Χάιντουκ
Φ. Κεσιέ Μ Αλ Αχλί
Ι. Σανγκαρέ Μ Νότιγχαμ
Ι. Ντουμπιά Μ Αλ Αχλί Ντόχα
Ζ. Μ. Σερί Μ  Χαλ
Ζ. Λαζάρε Μ Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ
Σ. Φοφανά Μ Αλ Νασρ
Ζ. Κρασό Ε Ερυθρός Αστέρας
Ζ. Μπογκά Ε Νις
Ζ. Μπαμπά Ε Θέλτα
Μ. Γκραντέλ Ε Σίβασπορ
Ν. Πεπέ Ε Τραμπζονσπόρ
Σ. Αντίνγκρα Ε Μπράιτον
Κ. Κονατέ Ε Σάλτσμπουργκ
Κ. Κουαμέ Ε Φιορεντίνα
Σ. Αλέ Ε Ντόρτμουντ
Ο. Ντιακιτέ Ε Ρεμς

Προπονητής

Ζαν – Λουί Γκασέ (Γάλλος, 70 ετών)

Έμπειρος Γάλλος τεχνικός, βρίσκεται στον πάγκο των «ελεφάντων» από τον Μάιο του 2022. «Γέννημα – θρέμμα» της Μονπελιέ, εκεί όπου πέρασε όλη του την καριέρα ως παίκτης. Ως προπονητής έχει να επιδείξει μία 4η θέση με τη Σεντ Ετιέν (2018-19), ενώ τελευταία του δουλειά πριν την Ακτή Ελεφαντοστού ήταν η Μπορντό (2020-21).

Εκτίμηση

Τελευταία φορά που η Ακτή Ελεφαντοστού «φλέρταρε» με το τρόπαιο το κατέκτησε κιόλας. Από τότε βέβαια, σε τρία τουρνουά, δεν μπόρεσε να φτάσει ούτε καν στους “4”. Φέτος έχει το αβαντάζ της έδρας, όμως πρέπει να βγει πρώτη γιατί αλλιώς είναι πολύ πιθανό να πέσει πάνω σε μία εκ των Καμερούν ή Σενεγάλης στο πρώτο νοκ-άουτ. Έχει την ποιότητα να πάει μακριά, τα ημιτελικά είναι ένας πολύ εφικτός στόχος. Από εκεί και έπειτα, βλέπουμε…

Νιγηρία

Ο Βίκτορ Οσιμέν θα οδηγήσει τη Νιγηρία στο επερχόμενο Κόπα Άφρικα.

Συμμετοχές: 20

Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (1980,1994,2013)

Τρόπος πρόκρισης

Έκανε επίδειξη δύναμης στην προκριματική φάση. Η Νιγηρία επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί σε ένα γκρουπ με Γουινέα Μπισάου, Σιέρα Λεόνε και Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Πέντε νίκες, μία ήττα και 22-4 γκολ έγραψε το κοντέρ, με την υπόθεση πρόκριση να εξελίσσεται σε τυπική διαδικασία.

Στα πιο πρόσφατα επίσημα παιχνίδια της πάντως (16 & 19/11) για τα προκριματικά του Μουντιάλ η Νιγηρία παραχώρησε δύο ισοπαλίες με το ίδιο σκορ (1-1) σε Λεσότο (εντός) και Ζιμπάμπουε (εκτός).

Το ρόστερ

Από τα πολύ δυνατά ρόστερ της διοργάνωσης. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη εθνική σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο που να διαθέτει τέτοιο βάθος στη θέση του σέντερ φορ. Ο Ζοσέ Πεσέιρο κάλεσε 4 κεντρικούς επιθετικούς (Οσιμέν, Μοφί, Ονουάτσου, Μούσα), 5 αν συνυπολογίσουμε σε αυτούς και τον Ιχεανάτσο (Λέστερ). Εκτός λίστας έμειναν ονόματα όπως αυτά των Αβονίγι (Νότιγχαμ, τραυματίας), Σαντίκ (Σοσιεδάδ, τραυματίας) και Όρμπαν (Γάνδη), ενώ η μεγάλη απουσία της τελευταίας στιγμής ακούει στο όνομα Βίκτορ Μπονιφέις. Ο επιθετικός της πρωτοπόρου στη βαθμολογία Μπουντεσλίγκα Λεβερκούζεν τραυματίστηκε και χάνει το τουρνουά.

Η Νιγηρία είχε ξεκινήσει πολύ καλά στην προηγούμενη διοργάνωση, προ διετίας, όμως αποκλείστηκε στο πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι από την Τυνησία. Από το 2002 έως και το 2019, έφτασε πολλές φορές κοντά στην κορυφή, τερματίζοντας 5(!) φορές στην 3η θέση. Οδηγός αποτελεί η πορεία της στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής το 2013, όταν και κατέκτησε το τρόπαιο, με μπροστάρη τον άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, Εμάνουελ Εμενίκε.

Πάντως, σε σχέση με το 2022, το υλικό της είναι εμφανώς βελτιωμένο, ενώ θα έχει και πάλι διαθέσιμο τον Οσιμέν, που απουσίαζε λόγω τραυματισμού από την προηγούμενη διοργάνωση. Αρκετά ποιοτική και στα χαφ, με παίκτες που έχουν παραστάσεις από την Πρέμιερ Λιγκ ( Αρίμπο, Ιβόμπι, Ονιέκα). Σημαντική η απουσία του Βίλφριντ Εντιντί, καθώς ο χαφ της Λέστερ αποκόμισε τραυματισμό σε πρόσφατο παιχνίδι της ομάδας του.

Θιασώτης του 4-4-2 ο Ζοσέ Πεσέιρο, δύσκολα θα αλλάξει σχηματισμό στην τελική φάση και πιθανότατα θα πάει με την πεπατημένη. Στα συν το γεγονός πως έχει μεγάλο βάθος και μπορεί ανά πάσα στιγμή να «ανακατέψει» την τράπουλα. Ερωτηματικό η θέση κάτω από τα δοκάρια, καθώς ο Ουζόχο της Ομόνοιας δεν προσδίδει την απαραίτητη σταθερότητα.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Φ. Ουζόχο Τ Ομόνοια
Σ. Νουαμπίλι Τ Τσίπα Γιουν.
Ο. Ότζο Τ Ενίμπα
Γ.Τ. Εκόνγκ Α ΠΑΟΚ
Κ. Ομέρουο Α Κασίμπασα
Τ. Αβαζίεμ Α Μποαβίστα
Ο. Άινα Α Νότιγχαμ
Σ. Ατζάγι Α Γουέστ Μπρομ
Ζ. Σανούσι Α Πόρτο
Κ. Μπάσεϊ Α Φούλαμ
Μ. Οσάγι-Σάμουελ Α Φενέρμπαχτσε
Μ. Ονιεμέτσι Α Μποαβίστα
Α. Ιβόμπι Μ Φούλαμ
Τ. Αρίμπο Μ Σαουθάμπτον
Ονιέκα Μ Μπρέντφορντ
Ονιεντίκα Μ Κλαμπ Μπριζ
Α. Γιουσούφ Μ Αντβέρπ
Α. Μούσα Ε Σίβασπορ
Μ. Σάιμον Ε Ναντ
Κ. Ιχεανάτσο Ε Λέστερ
Σ. Τσουκουέζε Ε Μίλαν
Β. Οσιμέν Ε Νάπολι
Α. Λούκμαν Ε Αταλάντα
Π. Ονουάτσου Ε Τραμπζονσπόρ
Τ. Μοφί Ε Νις

Προπονητής

Ζοσέ Πεσέιρο (Πορτογάλος, 63 ετών)

Γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2007-08. Πολύ έμπειρος, με παραστάσεις, έχει προπονήσει δύο από τους τρεις «μεγάλους» της Πορτογαλίας (Σπόρτινγκ, Πόρτο). Με τα «λιοντάρια» μάλιστα έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2005.

Στη Νιγηρία βρίσκεται τυπικά από τον Μάιο του 2022, αν και είχε συμφωνήσει από τον Δεκέμβριο του 2021 πως θα αναλάβει την εθνική μετά το τέλος του περασμένου Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Προηγουμένως, βρισκόταν στην εθνική Βενεζουέλας, ενώ έχει περάσει και από τον πάγκο της Σαουδικής Αραβίας.

Εκτίμηση

Ισχύει ακριβώς ότι και για την Ακτή Ελεφαντοστού. Αν δεν τερματίσει στην πρώτη θέση, τότε πιθανότατα θα έχει δύσκολη αποστολή στο πρώτο κιόλας νοκ-άουτ. Από την άλλη, μιλάμε για ένα από τα καλύτερα ρόστερ της διοργάνωσης, το οποίο καλείται να βρει ισορροπία προκειμένου να φτάσει μακριά. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αν και οι απουσίες, ειδικά του Εντιντί, μας αποθάρρυναν λίγο.

Ισημερινή Γουινέα

Ισημερινή Γουινέα

Συμμετοχές: 3

Καλύτερη θέση: 4η 2015

Τρόπος πρόκρισης

Τοποθετήθηκε στον 9ο όμιλο των προκριματικών μαζί με Τυνησία, Μποτσουάνα και Λιβύη, τερματίζοντας άνετα στη 2η θέση. Ισοβάθμισε με την Τυνησία, στους 13 βαθμούς και ρεκόρ 4-1-1.

Εξαιρετικά σταθερή, μοναδικό «ψεγάδι» η συντριβή της πρεμιέρας (4-0) από τους Τυνήσιους. Από εκεί και έπειτα η Ισημερινή Γουινέα πήρε τα πάνω της, έκανε το 3/3 εντός έδρας χωρίς μάλιστα να δεχτεί γκολ.

Το ρόστερ

Είναι η 4η συμμετοχή της χώρας σε αφρικανικό Κύπελλο και η 2η που δεν προήλθε απευθείας. Τις πρώτες δύο φορές η χώρα ήταν διοργανώτρια. Μεγαλύτερη επιτυχία αποτελεί αναμφίβολα η 4η θέση που κατακτήθηκε το 2015. Βέβαια και στο πιο πρόσφατο τουρνουά δεν τα πήγε άσχημα, καθώς αποκλείστηκε από τη μετέπειτα νικήτρια Σενεγάλη στα προημιτελικά.

Πρόκειται για μια ομάδα σχετικά νεανική, με τους ποδοσφαιριστές άνω των 30 ετών να αποτελούν μειονότητα στο ρόστερ. Ένας εξ αυτών είναι ο εμβληματικός αρχηγός Εμίλιο Ενσουέ, με μεγάλη καριέρα σε La Liga και Championship. Ο 34χρονος επιθετικός αγωνίστηκε και στην Κύπρο με ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα Λεμεσού, ενώ πλέον φοράει τα χρώματα της Ιντερσίτι, στην 3η κατηγορία της Ισπανίας.

Μεγάλο ποσοστό των παικτών που απαρτίζουν την τελική αποστολή έχει περάσει από την Ισπανία, πράγμα που έχει εξήγηση, καθώς η Ισημερινή Γουινέα είναι η μοναδική χώρα της ηπείρου στην οποία τα ισπανικά είναι και η επίσημη γλώσσα. Κατά τα μέσα του 20ου αιώνα, λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρισκόταν υπό ισπανική κυριαρχία, ενώ ανεξαρτητοποιήθηκε επίσημα το 1968.

Από το ρόστερ, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων ο χαφ Ματσίν (Μόντσα) και ο έμπειρος δεξιός μπακ Ακάπο (Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς). Η αποστολή έχει και «ελληνικό χρώμα», καθώς μέλος της είναι ο εξτρέμ της Νίκης Βόλου, Χοσέτε Μιράντα.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Ζ. Οβόνο Τ Αλαβές
Α. Εμπελά Τ Σονέχα
Μ. Σαπούνγκα Τ Πολοκουάνε
Ν. Σένρα Α Αβιγές
Μ. Ανιέμπο Α Ιγεσκάς
Χ. Έλο Α Μέριδα
Μ. Εντόνγκ Α Ου. Κραϊόβα
Τ. Όντο Α Χάντερσφιλντ Β’
Κ. Ακάπο Α Σ.Χ. Έρθουεϊκς
Ε. Ομπιάνγκ Α Άρτζες Πιτέστι
Α. Μπαλμπόα Μ Ουέσκα
Φ. Μπικόρο Μ Κλαμπ Αφρικέν
Ι. Σαλβαδόρ Μ Μιέτζ Λέγκνιτσα
Γ. Μπούλια Μ Λογκρονιές
Χ. Ματσίν Μ Μόντσα
Π. Κομίτρε Μ Αλκογιάνο
Σ. Ενέμε Μ Βίσκοφ
Ε. Ενσουέ Ε Ιντερσίτι
Χ. Μιράντα Ε Νίκι Βόλου
Ν. Έλα Ε Νουμάνθια
Σ. Ομπάμπα Ε Σάντα Κολόμα
Μ. Ενλάβο Ε Μπράγκα Β

Προπονητής

Χουάν Μίτσα (48 ετών)

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός στην ισπανική Φουενλαμπράδα, ενώ το 2012 ανέλαβε την εθνική ομάδα γυναικών της Ισημερινής Γουινέας. Έχει περάσει ως μέλος του staff από όλες τις μικρότερες ηλικιακά εθνικές ομάδες. Το 2020 ανέλαβε την ανδρών ως υπηρεσιακός και ύστερα από 2 συνεχόμενες νίκες του ζητήθηκε να μείνει ως μόνιμος, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας.

Εκτίμηση

Το 2022 είχε κάνει την έκπληξη, νικώντας την Αλγερία στον όμιλο και περνώντας ως 2η. Φέτος έχει εφάμιλλης δυσκολίας αποστολή, με Ακτή Ελεφαντοστού (ξανά) και Νιγηρία, όμως ελπίζει ότι θα προκριθεί έστω και ως 3η. Δύσκολο πάντως να φτάσει πέρα από τους “16”, θα πρόκειται για έκπληξη.

Γουινέα – Μπισάου

Η Γουινέα Μπισάου είναι το αουτσάιντερ στον πρώτο όμιλο του Κόπα Άφρικα.

Συμμετοχές: 3

Καλύτερη θέση: Όμιλος

Τρόπος πρόκρισης

Εξασφάλισε αρκετά εύκολα την πρόκρισή της στα τελικά της διοργάνωσης. Βρέθηκε σε όμιλο με Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε και Σαό Τομέ και Πρίνσιπε, συγκέντρωσε 13 βαθμούς και τερμάτισε 2η, Έμεινε πίσω από τους «σούπερ αετούς», τους οποίους θα αντιμετωπίσει και στην τελική φάση.

Highlight της προκριματικής φάσης το διπλό στη Νιγηρία την 3η αγωνιστική (0-1), αποτέλεσμα που ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις ώστε να τερματίσει στην πρώτη δυάδα.

Το ρόστερ

Η Γουινέα-Μπισάου, πρώην πορτογαλική αποικία, θα λάβει χώρα για 4η φορά σε τελική φάση και μάλιστα συνεχόμενη, καθώς η παρθενική της συμμετοχή στη διοργάνωση έγινε το 2017. Τα “άγρια σκυλιά”, όπως είναι το παρατσούκλι τους, θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω, καθώς μετρούν τρεις αποτυχημένες απόπειρες πρόκρισης από τον όμιλο.

Παρ’όλα αυτά, το ρόστερ, στα χαρτιά τουλάχιστον, είναι μέτριας δυναμικής, αν και μοιάζει ελαφρώς καλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο προ διετίας. Απαρτίζεται κυρίως από παίκτες που αγωνίζονται σε μικρομεσαίες τούρκικες, πορτογαλικές και γαλλικές ομάδες. Ξεχωρίζει ο Μαμά Μπαλντέ (φορ, Λιόν), με γεμάτες χρονιές στη Ligue 1, από κοντά και οι Νανού (μπακ, πρώην Πόρτο, νυν Σαμσουνσπόρ), Καντέ (στόπερ, Μετς) και Άλφα Σεμέδο (χαφ, Αλ Ταΐ).

Έντονο το ελληνικό και κυπριακό στοιχείο, με τους Κασαμά (χαφ, Ομόνοια) και Ντάλσιο (χαφ, ΑΠΟΕΛ) να βρίσκονται κανονικά στην αποστολή. Αμφότεροι με ενεργό ρόλο στο ροτέισον, ο δεύτερος πέρασε και από τα μέρη μας, φορώντας τις φανέλες των Παναιτωλικού και Ιωνικού. Ο έτερος άσος της ομάδας του Αγρινίου, Ζοάο Πέντρο, αποκλείστηκε από την τελική 25άδα, στην οποία βρίσκεται κανονικά ο τερματοφύλακας της Καλαμάτας, Ζόνας Μέντες.

Η Γουινέα Μπισάου έχει λύσεις μεσοεπιθετικά, καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο ελπιδοφόρος επιθετικός Φρανκουλίνο (19, Μίντιλαντ). Ελάχιστοι, γενικότερα, οι παίκτες άνω των 30 ετών στο ρόστερ, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Φ. Εμπατζέ Τ Αλκανενένσε
Ζ. Μέντες Τ Καλαμάτα
Ο. Τζοκό Τ Φρανκς Μπορένς
Ε. Μ. Ιε Α Μπασάκσεχιρ
Νανού Α Σαμσουνσπόρ
Φ. Καντέ Α Μετς
Ζ. Ενκάντα Α Φάρκο
Σ. Μάνε Α Περιεχόμενο
Μ. Τζαλό Α Μορεϊρένσε
Ο. Σανγκαντέ Α Δουνκέρκη
Π. Μεντί Α Καϊσάρ
Α. Σεμέδο Μ Αλ – Ταΐ
Κ. Μάνε Μ Καϊσέρισπορ
Κ. Γκόμες Μ Μπόλτον
Φ. Γκόμες Μ Μαρίτιμο
Ζ. Μπικέλ Μ Γκαζιαντέπ
Μ. Κασαμά Μ Ομόνοια
Γ. Ντάλσιο Ε ΑΠΟΕΛ
Φ. Κιζέρα Ε Βιζέου
Φ. Τζου Ε Μίντιλαντ
Χ. Κορέια Ε Νίζνι Νόβγκοροντ
Μ. Μπαλντέ Ε Λιόν
Μαρσιάνο Ε Αλμερία Β
Μ. Τεϊσέιρα Ε Ιβερντόν
Ζ. Μπαντζακί Ε Φεϊρένσε
Ζ. Γκάνο Ε Ζούλτε Βάρεγκεμ

Προπονητής

Μπασίρο Καντέ (Γουινέα Μπισάου, 56 ετών)

Γηγενής και συμπληρώνει μια 7ετία στον πάγκο της εθνικής. Στο παρελθόν είχε ξανακάτσει στον πάγκο της από το 2001 έως το 2010. Ως παίκτης, έχει αγωνιστεί στο πορτογαλικό πρωτάθλημα σε μικρομεσαίες ομάδες, όπως η Εστρέλα ντα Αμαντόρα.

Εκτίμηση

Πιο έμπειρο το ρόστερ σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση της διοργάνωσης, στην οποία δεν πέτυχε ούτε γκολ και συγκέντρωσε έναν βαθμό. Στα θετικά η ομοιογένεια, έχοντας έναν προπονητή με μακρά θητεία ως ομοσπονδιακός. Έδειξε και στα προκριματικά πως μπορεί να αποτελέσει «σκληρό καρύδι», «όπλο» της η άμυνα. Θα πρόκειται πάντως για σπουδαία επιτυχία αν καταφέρει και προκριθεί από τον όμιλο.

Πρόγραμμα 1ου ομίλου

Αγώνας Ημερομηνία Ώρα
Ακτή Ελεφαντοστού – Γουινέα Μπισάου 13/01 22:00
Νιγηρία – Ισημερινή Γουινέα 14/01 16:00
Ισημερινή Γουινέα – Γουινέα Μπισάου 18/01 16:00
Ακτή Ελεφαντοστού – Νιγηρία 18/01 19:00
Ισημερινή Γουινέα – Ακτή Ελεφαντοστού 22/01 19:00
Γουινέα Μπισάου – Νιγηρία 22/01 19:00

2ος Όμιλος

Αίγυπτος

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ο μεγάλος ηγέτης της Αιγύπτου.

Συμμετοχές: 25

Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (1957,1959,1986,1998,2006,2008,2010)

Τρόπος πρόκρισης

Έκανε περίπατο στον 4ο προκριματικό όμιλο με Γουινέα, Μαλάουι και Αιθιοπία. Πέντε νίκες και μία ήττα μέτρησε η Αίγυπτος, που τερμάτισε στην κορυφή του ομίλου. Δεν πτοήθηκε από την ήττα στην Αιθιοπία (2-0) τη 2η αγωνιστική και έκλεισε τις υποχρεώσεις της με 4 διαδοχικές νίκες.

Μεγάλο όπλο της η άμυνα, καθώς δέχτηκε μονάχα 3 γκολ στην προκριματική φάση. Έδειξε σε καλή κατάσταση τον περασμένο Νοέμβριο, στα δύο πρώτα παιχνίδια για τα προκριματικά του Μουντιάλ, καθώς πέτυχε ισάριθμες νίκες απέναντι σε Τζιμπουτί (6-0) και Σιέρα Λεόνε (0-2).

Το ρόστερ

Η πολυνίκης του θεσμού με 7 κατακτήσεις ετοιμάζεται για ακόμα μια συμμετοχή σε τελικό τουρνουά. Αυτή θα είναι η 26η φορά που η Αίγυπτος θα παίξει σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Το ρόστερ της ομάδας είναι αρκετά καλό για να το κατατάξουμε μεταξύ των ισχυρών, αλλά όχι τόσο ώστε να είναι και νο1 φαβορί.

Έτσι κατέβηκε και το 2022, όμως κατάφερε να περάσει Ακτή Ελεφαντοστού (“16”) και Καμερούν (ημιτελικά) στα πέναλτι, το Μαρόκο στην παράταση (προημιτελικά). Εν τέλει, «λύγισε» στη ρώσικη ρουλέτα από τη Σενεγάλη στον τελικό και δεν κατάφερε να φτάσει στο πολυπόθητο 8ο τρόπαιο. Αυτός ήταν ο 2ος τελικός που χάνει η Αίγυπτος στη διοργάνωση από το 2010 και έπειτα, όταν κατέκτησε για τελευταία φορά την κούπα.

Πάντως, παρά το γεγονός πως δεν έχει πολλά γνωστά, στο ευρύ κοινό, ονόματα διαθέτει κάποια στοιχεία που παίζουν σημαίνοντα ρόλο σε τέτοιες διοργανώσεις. Ένα από αυτά είναι η εμπειρία, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των παικτών που κλήθηκαν έχουν παραστάσεις από προηγούμενα τουρνουά. Ένα δεύτερο είναι η ομοιογένεια, με πολλούς ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Φυσικά το μεγάλο αστέρι ακούει στο όνομα Μοχάμεντ Σαλάχ. Κάτι παραπάνω από ηγέτης, ένας ζωντανός θρύλος της χώρας. Άξιοι συμπαραστάτες στην επίθεση ο εξαιρετικός Μαρμούς (Άιντραχτ), ο φορμαρισμένος Τρεζεγκέ (Τράμπζονσπορ) και ο δυναμικός striker Μοσταφά Μοχάμεντ (Ναντ).

Στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται οι πολύ έμπειροι αμυντικοί Χεγκάζι (Αλ Ιτιχάντ) και Γκαμπρ (Πυραμίδες), ενώ ερωτηματικό αποτελεί η κατάσταση του σημαντικού χαφ Ελνένι (Άρσεναλ), που δεν έχει πάρει σχεδόν καθόλου χρόνο συμμετοχής τη φετινή χρονιά.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Α. Ελ Σεναουί Τ Αλ Αχλί Κάιρο
Μ. Γκαμπάσκι Τ Νάσιοναλ Μπανκ
Μ. Ελ Σεναουί Τ Πυραμίδες
Μ. Σόμπχι Τ Ζάμαλεκ
Α. Άμπο Α Ζάμαλεκ
Α. Χεγκάζι Α Αλ Ιτιχάντ
Α. Γκαμπρ Α Πυραμίδες
Μ. Αμπντελμόνεμ Α Αλ Αχλί Κάιρο
Μ. Χαμντί Α Πυραμίδες
Μ Χανί Α Αλ Αχλί Κάιρο
Ο. Καμάλ Α Φιούτσουρ
Γ. Ιμπραΐμ Α Αλ Αχλί Κάιρο
Α. Σαμί Α Πυραμίδες
Α. Ζίζο Μ Ζάμαλεκ
Ε. Ασούρ Μ Αλ Αχλί Κάιρο
Χ. Φατχί Μ Αλ Ουάκρα
Μ. Χαμάντα Μ Αλ Μάσρι
Μ. Άτια Μ Αλ Αχλί Κάιρο
Μ. Ελνένι Μ Άρσεναλ
Μ. Λασίν Μ Ελ Γκαΐς
Α. Χασάν Ε Πεντίκσπορ
Μ. Τρεζεγκέ Ε Τράμπζονσπορ
Μ. Καχράμπα Ε Αλ Αχλί Κάιρο
Μ. Σαλάχ Ε Λίβερπουλ
Μ. Φατχί Ε Πυραμίδες
Μ. Μοχάμεντ Ε Ναντ
Ο. Μαρμούς Ε Άιντραχτ Φ.

Προπονητής

Ρούι Βιτόρια (Πορτογάλος, 53 ετών)

Ανέλαβε την εθνική Αιγύπτου το καλοκαίρι του 2022, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο. Πολύπειρος ο Πορτογάλος τεχνικός, έχει να επιδείξει 7 τρόπαια σε 3.5 χρόνια ως προπονητής της Μπενφίκα (2015-19). Τελευταία του δουλειά πριν τους «φαραώ» στη Ρωσία και τον πάγκο της Σπαρτάκ Μόσχας, για ένα εξάμηνο το 2021. Λάτρης του 4-3-3, το εφαρμόζει και στην Αίγυπτο.

Εκτίμηση

Ποτέ δεν μπορείς να ξεγράψεις την πιο επιτυχημένη αφρικανική ομάδα. Σε διψήφιο νούμερο το ποσοστό για κατάκτηση από τις στοιχηματικές εταιρίες, μπορεί να πέσει και πάνω στο Μαρόκο στα προημιτελικά, όπως ακριβώς έγινε και στο προηγούμενο τουρνουά. Δικαίως φαβορί για την πρωτιά στον όμιλο, απέναντι στην άπειρη Γκάνα. Ζητούμενο να έχει λύσεις σε βραδιές που η αντίπαλη άμυνα θα έχει επικεντρωθεί στον Σαλάχ.

Γκάνα

Ινιάκι Γουίλιαμς και Μο Κούντους θα ηγηθούν τη προσπάθειας της Γκάνας στο AFCON

Συμμετοχές: 23

Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (1963,1965,1978,1982)

Τρόπος πρόκρισης

Δεν έθελξε με την απόδοσή της απέναντι σε Ανγκόλα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Μαδαγασκάρη, όμως κατάφερε να κατακτήσει την πρωτιά στον 5ο προκριματικό όμιλο. «Όπλο» η έδρα της, στην οποία έκανε το 3/3 και κατάφερε να πάρει τους 9 από τους συνολικά 12 βαθμούς που συγκέντρωσε. Εκτός έδρας πάντως δεν έκανε νίκη, με 3 ισοπαλίες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Το ρόστερ

Παραδοσιακή δύναμη της αφρικανικής ηπείρου , με σταθερή παρουσία σε Παγκόσμια Κύπελλα και Κόπα Άφρικα. Θέλει να επαναλάβει τις επιτυχίες του μακρινού παρελθόντος και να “σπάσει” την γκίνια της περασμένης δεκαετίας, όταν και έφτανε στην πηγή (ημιτελικά,τελικό) αλλά δεν… έπινε νερό.

Μετά την απογοητευτική εικόνα της ομάδας στο περασμένο τουρνουά, όταν και αποκλείστηκε στους ομίλους συλλέγοντας έναν βαθμό, άλλαξαν πολλά πράγματα. Το ρόστερ εμπεριέχει ένα «κράμα» νεαρών και έμπειρων παικτών, όπως για παράδειγμα οι αφοι Αγιού που θα έχουν μεγάλη επιρροή χάρη στην εμπειρία τους. Ο Αντρέ μάλιστα είναι πρώτος σε συμμετοχές με το εθνόσημο (116).

Μειονέκτημα η απειρία της συντριπτικής πλειονότητας του ρόστερ. Ενδεικτικό πως οι 19 από τους 27 της αποστολής δεν έχουν παίξει ούτε μία φορά σε παιχνίδι Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, με την Γκάνα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Ταλέντο υπάρχει άφθονο πάντως. Ειδικά στη μεσοεπιθετική γραμμή, η οποία απαρτίζεται από παίκτες όπως οι Ινιάκι Γουίλιαμς (Μπιλμπάο), Κούντους (Γουέστ Χαμ), Νουάμα (Λυών) και Πέιντσιλ (Γκενκ).

Μεγάλος απών ο Τόμας Πάρτεϊ, που δίχασε το φίλαθλο κοινό, με τους Γκανέζους να θεωρούν πως ο χαφ της Άρσεναλ δεν ήθελε να λάβει μέρος στο τουρνουά. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κρις Χιούτον πάντως, διαβεβαίωσε πως ο Πάρτεϊ είναι τραυματίας, ειδάλλως θα ήταν κανονικά στην τελική αποστολή. Σημαντική επίσης η απουσία του σούπερ ταλαντούχου Φατάβου – Ισαχάκου (Λέστερ), που έμεινε στην Αγγλία, ενώ με δική του απόφαση έμεινε εκτός και ο άσος του ΠΑΟΚ, Ράχμαν Μπάμπα.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Τ. Γουόλακοτ Τ Τσάρλτον
Λ. Άτι-Ζίγκι Τ Σεντ Γκάλεν
Ρ. Οφόρι Τ Ορλάντο Πάιρετς
Α. Τζίκου Α Φενέρμπαχτσε
Α. Σεϊντού Α Κλερμόν
Ν. Αμαρτέι Α Μπεσίκτας
Ε. Οντόι Α Κλαμπ Μπριζ
Ε. Οβούσου Α Οσέρ
Γ. Μενσά Α Οσέρ
Χ. Φατάβου Α Μεντέαμα
Μ. Σαλισού Α Μονακό
Ν. Οπόκου Α Αμιάν
Κ. Σίντλερ Α Σαμσουνσπόρ
Α. Σαμέντ Μ Λανς
Ρ. Λάμπτει Μ Ασάντε Κοτόκο
Τ. Πέιντσιλ Μ Γκενκ
Ο. Μπουκαρί Μ Ερυθρός Αστέρας
Ι. Μπάμπα Μ Αλμερία
Μ. Ασιμέρου Μ Άντερλεχτ
Ε. Νουάμα Μ Λιόν
Μ. Κούντους Μ Γουέστ Χαμ
Α. Αγιού Μ Χάβρη
Τ. Αγιού Ε Κρίσταλ Πάλας
Α. Σεμένιο Ε Μπόρνμουθ
Τ. Σόυα Ε Μεντέαμα
Ρ. Κόνιγκσντόφερ Ε Αμβούργο
Ι. Γουίλιαμς Ε Α. Μπιλμπάο

Προπονητής

Κρις Χιούτον (Άγγλος, 65 ετών)

Γνωστός κυρίως ως ποδοσφαιριστής της Τότεναμ στα 80s, αλλά και ως προπονητής της Μπράιτον για μία πενταετία (2014-2019). Ανέλαβε την Γκάνα τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ προηγουμένως, κατά τη διάρκεια του 2022, είχε προσληφθεί από την ομοσπονδία της χώρας ως τεχνικός σύμβουλος.

Εκτίμηση

Από τα μεγάλα ερωτηματικά της διοργάνωσης. Ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο. Ο όμιλος πάντως ευνοεί για πρόκριση, ακόμη και η 2η θέση θα κριθεί ικανοποιητική. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως ο 2ος του ομίλου της Γκάνας θα παίξει με τον 2ο του 6ου ομίλου (Μαρόκο, Κονγκό, Ζάμπια, Τανζανία), τότε τα προημιτελικά θα πρέπει να θεωρούνται εφικτός στόχος.

Πράσινο Ακρωτήρι

Το Πράσινο Ακρωτήρι θα παίξει ξανά σε τελική φάση Κόπα Άφρικα.

Συμμετοχές: 3

Καλύτερη θέση: Προημιτελικά 2013

Πως προκρίθηκε

Σε έναν αμφίρροπο όμιλο με Μπουρκίνα Φάσο και Τόγκο, κατάφερε να τερματίσει στη 2η θέση συγκεντρώνοντας 10 πόντους. Κομβικές οι δύο εντός έδρας νίκες απέναντι στις προαναφερθείσες ομάδες, που έδωσαν την ευκαιρία στο Πράσινο Ακρωτήρι να εξασφαλίσει την πρόκρισή του από την προτελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης.

Το ρόστερ

Το 2013 αποτέλεσε κομβική χρονιά για την εξέλιξη του σπορ στην χώρα. Το Πράσινο Ακρωτήρι συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση διοργάνωσης και κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα φτάνοντας έως και τα προημιτελικά. Έφτασε κοντά στο να επαναλάβει αντίστοιχη επιτυχία το 2022, όμως αποκλείστηκε στη φάση των 16 από τη μετέπειτα νικήτρια Σενεγάλη (2-0).

Στην τελική αποστολή που επέλεξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μπουμπίστα συμπεριλαμβάνονται μερικοί αξιόλογοι ποδοσφαιριστές, όπως ο στόπερ Κόστα (Τουλούζ), ο φορ Τζανίνι (Αλ Φατέχ) και ο εξτρέμ Καμπράλ (Σαλερνιτάνα). Στα γήπεδα της Ακτής Ελεφαντοστού θα βρεθεί και ο πρώην άσος των ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, Γκάρι Ροντρίγκες, που αγωνίζεται στην τουρκική Ανκαραγκουτσού.

Δεν λείπουν φυσικά και οι «παλιοσειρές» από το ρόστερ. Ξεχωρίζει ο Μπεμπέ (Ράγιο Βαγιεκάνο) με το φοβερό δεξί πόδι, ο εξτρέμ Ράιαν Μέντες (Φατίχ Καραγκουμρούκ), ο κεντρικός αμυντικός Στοπίρα (Μποαβίστα) και ο γκολκίπερ Βοζίνια (Τρεντσίν). Υπάρχει και… κυπριακή εκπροσώπηση από τους Κένι Ρότσα (χαφ, ΑΕ Ζακακίου) και Γουίλι Σεμέδο (επιθετικός, Ομόνοια, πρώην ΟΦΗ).

Δύσκολα θα δούμε το Πράσινο Ακρωτήρι να έχει την κατοχή της μπάλας, καθώς πρόκειται για ένα σύνολο που αρέσκεται να παίζει αμυντικά και να απειλεί στην αντεπίθεση. Ο Μπουμπίστα επέλεξε το 5-4-1 αρκετές φορές στα προκριματικά, ενώ σε παιχνίδια που κλήθηκε να επιτεθεί προτίμησε το 4-3-3.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Βοζίνια Τ Τρέντσιν
Μ. Ρόσα Τ Ανάντια
Ν. Σίλβα Τ Σιντρένσε
Ν. Ταβάρες Α Μπαστιά
Στοπίρα Α Μποαβίστα Πραΐα
Πίκο Α Σάμροκ Ρόβερς
Ντινέι Α Αλ Μπατέχ
Σ. Μορέιρα Α Κολόμπους Κρου
Λ. Κόστα Α Τουλούζ
Ζ. Κορέια Α Τσάβες
Κούκα Μ Λεϊρία
Ν. Ντουάρτε Μ Φορτούνα Σιτάρντ
Π. Αντράντε Μ Καραμπάγκ
Κ. Ρότσα Μ ΑΕ Ζακακίου
Κ. Πίνα Μ Κράσνονταρ
Λ. Ντουάρτε Μ Χρόνινχεν
Ζ. Μοντέιρο Μ
Ζ. Πάουλο Μ Σέριφ Τιρασπόλ
Μ. Τεϊσέιρα Ε Στουρμ Γκρατς
Μπέντσιμολ Ε Μπενφίκα
Μπεμπέ Ε Ράγιο Βαγιεκάνο
Τ. Καμπράλ Ε Σαλερνιτάνα
Γ. Σεμέδο Ε Ομόνοια
Γ. Ροντρίγκες Ε Ανκαραγκουτσού
Ρ. Μέντες Ε Καραγκιουμρούκ
Ε. Βαρέλα Ε Πορτιμονένσε

Προπονητής

Μπουμπίστα (Πράσινο Ακρωτήρι, 53 ετών)

Πρώην διεθνής με τους «μπλέ καρχαρίες», ανέλαβε την εθνική το 2020. Έχει αγωνιστεί για μια σεζόν στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας φορώντας την φανέλα της θρυλικής (για τους παλιούς) Μπανταχόθ.

Εκτίμηση

Όπως το 2022, έτσι και φέτος, είναι φαβορί για την 3η θέση στον όμιλο. Το κομβικό παιχνίδι θα το δώσει τη 2η αγωνιστική, απέναντι στη Μοζαμβίκη, που θα κρίνει πολλά αναφορικά με το μέλλον του Πράσινου Ακρωτηρίου στη διοργάνωση. Ταβάνι οι “16”.

Μοζαμβίκη

Ο Ρικάρντο Μαρτίνς οδήγησε τη Μοζαμβίκη ξανά στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής έπειτα από 15 χρόνια.

Συμμετοχές: 4

Καλύτερη θέση: Όμιλος

Τρόπος πρόκρισης

Ευνοήθηκε από την κλήρωση που την έφερε αντιμέτωπη με δύο ομάδες που αποδείχθηκαν κατώτερες ποιοτικά (Μπενίν, Ρουάντα) και μπόρεσε να προκριθεί για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Η Μοζαμβίκη τερμάτισε 2η στον όμιλο πίσω από την κάτοχο του τροπαίου Σενεγάλη και κατάφερε να συγκεντρώσει 10 βαθμούς (3-1-2). Κομβικές οι εκτός έδρας νίκες σε Ρουάντα και Μπενίν, ενώ το 3-2 επί του τελευταίου στο φινάλε της προκριματικής διαδικασίας «σφράγισε» την πρόκριση.

Το ρόστερ

Η χώρα που, στο άκουσμά της, θα θυμίζει πάντα στους φίλους του Παναθηναϊκού (και όχι μόνο) τον Σιμάο Μάτε Τζούνιορ. Ο παλαίμαχος, πλεόν, χαφ ήταν μέλος του συνόλου το οποίο εκπροσώπησε τη Μοζαμβίκη στην αντίστοιχη έκδοση της διοργάνωσης το 2010. Αυτή ήταν και η τελευταία συμμετοχή της σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής, μέχρι και τη φετινή.

Ο σούπερ σταρ της τρέχουσας «φουρνιάς» είναι άλλος και ακούει στο όνομα Ρεϊνίλντο. Ο αριστερός μπακ της Ατλέτικο Μαδρίτης αναμένεται να ηγηθεί της προσπάθειας της Μοζαμβίκης στο προσεχές τουρνουά. Όνειρο όλων η συμμετοχή στα νοκ-άουτ, καθώς οι “Os Mambas” δεν κατάφεραν σε καμία από τις τέσσερις προηγούμενες παρουσίες τους σε τελική φάση να περάσουν τον όμιλο.

Η βάση του ρόστερ απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται είτε στην εγχώρια λίγκα είτε σε ομάδες μικρού βεληνεκούς στην Πορτογαλία. Αυτός που ξεχωρίζει και έχει ενεργό ρόλο σε μία από τις τρεις «μεγάλες» της Primeira Liga είναι ο εξτρέμ Κατάμο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Αρκετά ικανός και ο πλάγιος μπακ Λάνγκα της Τσάβες.

Ο Κατάμο μαζί με τον άλλοτε παίκτη του Παναιτωλικού και νυν της Χόνκα, Κλέσιο, ήταν αυτοί που έβγαλαν το… φίδι από την τρύπα στην προκριματική φάση, σημειώνοντας κρίσιμα γκολ στα δύο τελευταία παιχνίδια της διαδικασίας. Γενικότερα πάντως το ρόστερ είναι περιορισμένης δυναμικής.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Ερνάνι Τ Σονγκό
Ι. Ορούμπαλ Τ Μπλακ Μπουλς
Φαζίτο Τ Φεροβιάριο
Μεξέρ Α Μπαντίρμασπορ
Μ. Λάνγκα Α Τσάβες
Ν. Μαλεμπάνα Α Νόα Γερεβάν
Ν. Μακάντζα Α
Ε. Ντοβέ Α Κάιζερ Τσιφς
Α. Αμάντε Α Οστάνδη
Νενέ Α Μπλακ Μπουλς
Νανάνι Α Σονγκό
Ρεϊνίλντο Α Ατλέτικο Μ.
Ντομίνγκες Μ Σονγκό
Αμάντου Μ Σονγκό
Γκίμα Μ Τσάβες
Σ. Νάγκι Μ Φεροβιάριο
Ζίλντο Μ Κοβίλια
Κλέσιο Ε Χόνκα
Γ. Κατάμο Ε Σπόρτινγκ Λισ.
Ζ. Μπόντε Ε Φεροβιάριο
Π. Κινγκ Ε Σαγράδα Εσπεράντσα
Σ. Ρατίφο Ε Φόρτσχαϊμ
Γουίτι Ε Νασιονάλ

Προπονητής

Τσικίνιο Κόντε (Μοζαμβικανός, 58 ετών)

Έπαιξε ποδόσφαιρο σε αρκετές πορτογαλικές ομάδες στα 90s, φορώντας κυρίως τη φανέλα των Σετούμπαλ και Μπελενένσες. Έχει φορέσει 43 φορές το εθνόσημο ως παίκτης, ενώ ανέλαβε τις τύχες της εθνικής το 2021.

Εκτίμηση

Και μόνο που βρίσκεται εδώ αποτελεί επιτυχία. Οποιαδήποτε θέσει καταλάβει στον όμιλο πέραν της τελευταίας θα θεωρηθεί έκπληξη. Στα συν η έλλειψη πίεσης.

Πρόγραμμα 2ου ομίλου

Αγώνας Ημερομηνία Ώρα
Αίγυπτος – Μοζαμβίκη 14/01 19:00
Γκάνα – Πράσινο Ακρωτήρι 14/01 22:00
Αίγυπτος – Γκάνα 18/01 16:00
Πράσινο Ακρωτήρι – Μοζαμβίκη 19/01 16:00
Πράσινο Ακρωτήρι – Αίγυπτος 22/01 22:00
Μοζαμβίκη – Γκάνα 22/01 22:00

3ος Όμιλος

Σενεγάλη

Η Σενεγάλη πάει για back 2 back κατάκτηση μετά από αυτή στα γήπεδα του Καμερούν.

Συμμετοχές: 16

Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (2022)

Τρόπος πρόκρισης

Σαν σε προπόνηση, τερμάτισε πρώτη σε όμιλο με Μοζαμβίκη, Μπενίν και Ρουάντα. Η Σενεγάλη συγκέντρωσε 14 βαθμούς, με 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Ξεκούραστη πρόκριση, εκκίνησε με 4/4 και οι απώλειες ήρθαν στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, όταν και ήταν πρακτικά αδιάφορη.

Ρόστερ

Στα γήπεδα του Καμερούν, προ διετίας, ήρθε η «λύτρωση» για τους Σενεγαλέζους. Ο Σαντιό Μανέ ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι κόντρα στην Αίγυπτο και ένας ολόκληρος λαός ξέσπασε, καθώς αυτό ήταν το πρώτο Κύπελλο Εθνών Αφρικής που κατέκτησε η Σενεγάλη.

Μην ξεχνάμε πως, ποδοσφαιρικά, η χώρα βρισκόταν στην… αφάνεια μέχρι και την αλλαγή της χιλιετίας, με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 να αποτελεί «σταθμό» στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου της Σενεγάλης.

Φέτος, στόχος παραμένει η διατήρηση των κεκτημένων. Ρόστερ που τα έχει όλα και συνδυάζει εμπειρία με νεανικό ενθουσιασμό. Οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» Μανέ, Κουλιμπαλί, Μεντί, Κουγιατέ, Γκέιγ δίνουν και πάλι το παρόν σε τελική φάση διοργάνωσης. Από κοντά το ποιοτικό δίδυμο της Μαρσέιγ Σαρ – Εντιαγέ, αλλά και οι Νιακατέ (στόπερ) και Ντιατά (εξτρέμ). Το ποδοσφαιρικό μέλλον της χώρας είναι σε καλά χέρια, καθώς την αποστολή συμπληρώνουν οι νεαροί Λαμίν Καμαρά (2004), Πάπε Σαρ (2002) και Νίκολας Τζάκσον (2001).

Ο Αλιού Σισέ δοκίμασε και σχηματισμό με τρεις στην άμυνα στις πιο πρόσφατες υποχρεώσεις της ομάδας εντός 2023. Αν μη τι άλλο, η ποιότητα του ρόστερ και το βάθος που διαθέτει σε κάθε γραμμή, δίνουν τη δυνατότητα στον 47χρονο τεχνικό να προβεί σε αλλαγές, τόσο πριν από την έναρξη όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Ε. Μεντί Τ Αλ Αχλί
Μ. Ντιό Τ Κλερμόν
Α. Γκομίς Τ Λοριάν
Α. Ντιαλό Α Αλ Αραμπί
Α. Εντιαγέ Α Τρουά
Α. Σεκ Α Μακάμπι Χάιφα
Φ. Μπαλό – Τουρέ Α Φούλαμ
Φ. Μεντί Α Λοριάν
Ι. Γιάκομπς Α Μονακό
Κ. Κουλιμπαλί Α Αλ Χιλάλ
Μ. Νιακατέ Α Νότιγχαμ
Γ. Σαμπαλί Α Μπέτις
Τ. Κουγιατέ Μ Νότιγχαμ
Ι. Γκέιγ Μ Έβερτον
Ι. Σις Μ Ράγιο Βαγιεκάνο
Κ. Ντιατά Μ Μονακό
Λ. Καμαρά Μ Μετς
Ν. Μεντί Μ Λανς
Π. Γκέιγ Μ Μαρσέιγ
Π. Σαρ Μ Τότεναμ
Σ. Μανέ Ε Αλ Νασρ
Α. Σίμα Ε Ρέιντζερς
Μ. Ντιένγκ Ε Λοριάν
Ι. Εντιαγέ Ε Μαρσέιγ
Ι. Σαρ Ε Μαρσέιγ
Χ. Ντιαλό Ε Αλ Σαμπάμπ
Ν. Τζάκσον Ε Τσέλσι

Προπονητής

Αλιού Σισέ (Σενεγαλέζος, 47 ετών)

Ο «αρχιτέκτονας» της επιτυχίας παραμένει φυσικά στο… τιμόνι της ομάδας, συμπληρώνοντας 9 χρόνια ως ομοσπονδιακός. Ο άνθρωπος που το 2002 ήταν παίκτης και αρχηγός της Σενεγάλης στην παρθενική της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, θέλει να γράψει ακόμη μία «χρυσή» σελίδα στην ιστορία της χώρας.

Εκτίμηση

Δικαίως προσφέρεται σε τιμές φαβορί για να φτάσει και πάλι μακριά. Το έχει αποδείξει άλλωστε και στις δύο πιο πρόσφατες διοργανώσεις (2019, 2022), όταν και έφτασε μέχρι το τέλος. Βέβαια, καλείται να «σπάσει» την… κατάρα που κυνηγάει τις κατόχους του τίτλου. Από το 2010, καμία ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο στην προηγούμενη διοργάνωση δεν κατάφερε να περάσει τη φάση των 16. Πάντως, η Σενεγάλη διαθέτει την απαιτούμενη ισορροπία και ποιότητα για να φτάσει ξανά στον τελικό. Είναι ομάδα που, ενώ πηγαίνει «σβηστά» στον όμιλο, βρίσκει ρυθμό στα νοκ-άουτ.

Καμερούν

Βίνσεντ Αμπουμπακάρ, ο ηγέτης του Καμερούν.

Συμμετοχές: 20

Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (1984, 1988, 2000, 2002, 2017)

Τρόπος πρόκρισης

Βρέθηκε σε όμιλο με Ναμίμπια, Μπουρούντι και Κένυα, όμως αντιμετώπισε μόνο τις δύο πρώτες, καθώς η Κένυα έχει τιμωρηθεί από τη FIFA και αποκλείστηκε πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Δεν έθελξε ιδιαίτερα με την απόδοσή του το Καμερούν και χρειάστηκε μία νίκη επί του Μπουρούντι την τελευταία αγωνιστική για να τερματίσει πρώτο (2-1-1 ρεκόρ) και να εξασφαλίσει την 21η συμμετοχή του σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Ρόστερ

Απώλεσε τη μεγάλη ευκαιρία στην προηγούμενη διοργάνωση, η οποία διεξήχθη στο Καμερούν. Τα «αδάμαστα λιοντάρια» ηττήθηκαν στον ημιτελικό από την Αίγυπτο στα πέναλτι και αρκέστηκαν στην 3η θέση. Φέτος βέβαια, τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι προσδοκίες χαμηλότερες.

Οι λόγοι ποικίλουν. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός και παίκτης – θρύλος της χώρας, Ριγκομπέρτ Σονγκ, απέκλεισε από την αποστολή παίκτες που είχαν σημαίνοντα ρόλο στο πιο πρόσφατο τουρνουά, όπως ο Τσούπο Μότινγκ, οι αμυντικοί Φαΐ και Ενκουλού, καθώς και ο επιθετικός Ενγκαμαλέου. Άπαντες μετρούν περισσότερες από 50 συμμετοχές με το εθνόσημο.

Επιπλέον, το Καμερούν θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Μπράιαν Εμπεουμό, μιας και ο σταρ της Μπρέντφορντ ταλαιπωρείται από πρόβλημα τραυματισμού. Πολύ σημαντική απώλεια, με τον Σονγκ να τονίζει πως θα βρει τρόπο να τον αντικαταστήσει. Στην επίθεση, αναμένεται να «τραβήξουν κουπί» οι έμπειροι Αμπουμπακάρ και Τόκο Εκαμπί, καθώς και ο ελπιδοφόρος Μουμπάνια (Μπόντο Γκλιμτ). Ο τελευταίος προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στη Νορβηγία και μπορεί να εξελιχθεί σε «κρυφό χάρτι».

Από εκεί και έπειτα, προβληματίζει το αίτημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για παραμονή του βασικού γκολκίπερ Ονανά στο νησί μέχρι και τις 14(!) Ιανουαρίου. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο παίκτης να απουσιάσει στην πρεμιέρα. Στην άμυνα υπάρχει συνδυασμός ταλέντου (Γουό) και εμπειρίας (Καστελετό, Μουκουντί), με τον στόπερ της ΑΕΚ να συμπεριλαμβάνεται κανονικά στις κλήσεις.

Στα μείον η γενικότερη απειρία του υλικού, καθώς οι 17 από τους 26 που έχουν κληθεί δεν έχουν πάνω από 10 συμμετοχές στην εθνική. Έξτρα πρόβλημα η άρνηση της κλήσης από τον νεαρό Φρανσουά Μουγκέ (Μαρσέιγ), που θέλει να παραμείνει στη Μασσαλία και να αφοσιωθεί στις υποχρεώσεις της ομάδας του.

Τίτλος Τίτλος Τίτλος
Α. Ονάνα Τ Μαν. Γιουν.
Ν. Επασί Τ Άμπχα
Τ. Όντοα Τ Νιμ
Σ. Ενγκαπαντουετνμπού Τ Μαρσέιγ
Κ. Γουό Α Ρεν
Ν. Γιόνγκουα Α Λοριάν
Ε. Τσατό Α Μονπελιέ
Χ. Μουκουντί Α ΑΕΚ
Ζ. Καστελετό Α Ναντ
Τ. Τσαμαντέου Α Στόουκ
Μ. Μποκέλε Α Μπορντό
Ο. Γκονζάλες Α Αλ Ραέντ
Ν. Τολό Α Σιάτλ Σάουντερς
Ζ. Ανγκισά Μ Νάπολι
Ν. Ντουάλα Μ Βικτόρια Γιουν.
Μ. Έλιοτ Μ Ρέντινγκ
Ζ. Εντσάμ Μ Σαμσουνσπόρ
Μ. Κεμέν Μ Καϊσέρισπορ
Ι. Νεϊού Μ Λεγκανές
Β. Αμπουμπακάρ Ε Μπεσίκτας
Κ. Εντζίε Ε Σίβασπορ
Φ. Μουμπάνια Ε Μπόντο Γκλιμτ
Φ. Μαγκρί Ε Τουλούζ
Ζ. Ενκουντού Ε Μπεσίκτας
Κ.Τ. Εκαμπί Ε Άμπχα
Λ. Ατέμπα Ε Ντιναμό Ντουάλα
Μ. Ενγκαμαλέου Ε Ντιναμό Μόσχας

Προπονητής

Ριγκομπέρτ Σονγκ (Καμερουνέζος, 47 ετών)

Πρώτος σε συμμετοχές ως παίκτης με το εθνόσημο, έχοντας κατακτήσει, μεταξύ άλλων, δύο φορές τη συγκεκριμένη διοργάνωση (2000, 2002). Στα τέλη Φεβρουαρίου θα κλείσει μια διετία ως ομοσπονδιακός, έχοντας αναλάβει μετά το τέλος της προηγούμενης διοργάνωσης τα ηνία, μετά την αποπομπή του Τόνι Κονσεϊσάο. Μάλιστα, το 2017 είχε αναλάβει για ένα διάστημα ως υπηρεσιακός. Ο Σονγκ οδήγησε το Καμερούν στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, όμως τα «αδάμαστα λιοντάρια» δεν κατάφεραν να περάσουν τον όμιλο.

Εκτίμηση

Ρόστερ χωρίς μεγάλη εμπειρία, τραυματισμοί και αμφιβολίες μέχρι τελευταία στιγμή. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα για το Καμερούν, που θα χρειαστεί να κάνει μίνι-υπέρβαση τερματίζοντας πρώτο στον όμιλο προκειμένου να έχει ευνοϊκά σταυρώματα στα νοκ-άουτ. Ο όμιλος είναι «ύπουλος» πάντως και κρύβει… παγίδες.

Γουινέα

Ο Ναμπί Κεϊτά θα ηγηθεί της προσπάθειας της Γουινέα στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Συμμετοχές: 13

Καλύτερη θέση: Φιναλίστ (1976)

Τρόπος πρόκρισης

Βρέθηκε στον 4ο προκριματικό όμιλο κόντρα σε Αίγυπτο, Μαλάουι και Αιθιοπία, τερματίζοντας στη 2η θέση. Η Γουινέα συγκέντρωσε 10 πόντους (3-1-2), πετυχαίνοντας 3 νίκες στις 4 πρώτες αγωνιστικές. Έτσι έβαλε «στέρεες» βάσεις πρόκρισης και εμφανίστηκε πιο χαλαρή στα τελευταία ματς.

Έχασε μέσα έξω από την Αίγυπτο, όμως επέδειξε ανωτερότητα κόντρα στις έτερες δύο ομάδες του γκρουπ και έβγαλε τις επιθετικές αρετές της στο γήπεδο.

Ρόστερ

Τρίτη διαδοχική παρουσία σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής για τη Γουινέα. Στα δύο προηγούμενα τουρνουά έφτασε μέχρι τους 16. Από τις δηλώσεις παικτών και προπονητή προκύπτει πως το κλίμα στις τάξεις της ομάδας είναι ιδιαίτερα καλό.

Για το παραπάνω, συνδράμει αρκετά ο σταρ και αρχηγός της ομάδας, Ναμπί Κεϊτά. Ο 30χρονος άσος της Βέρντερ Βρέμης δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα στον γερμανικό σύλλογο, καθώς ταλαιπωρείται διαρκώς από προβλήματα τραυματισμών, όμως φωνάζει «παρών» ενόψει του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Τόσο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Καμπά Ντιαβαρά, όσο και οι νεαροί παίκτες της αποστολής μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην μέσο της Λίβερπουλ.

Η Γουινέα έχει παίκτες εγνωσμένης αξίας σε κάθε γραμμή, εκτός από τη θέση του τερματοφύλακα, με τον 34χρονο Ιμπραΐμ Κονέ της μαλτέζικης Χιμπέρνιανς να παίρνει φανέλα βασικού ελλείψει πιο ποιοτικής λύσης. Από εκεί και έπειτα, οι “Syli National” διαθέτουν ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στο μεταγραφικό παζάρι, τον Σερχού Γκιρασί της Στουτγκάρδης, ο οποίος πραγματοποιεί ονειρική χρονιά στα προγνωστικά Μπουντεσλίγκα. Πάντως, ο τραυματισμός του τελευταίου σε ένα από τα φιλικά ενόψει του τουρνουά προκάλεσε ανησυχία και μένει να δούμε το μέγεθος της ζημιάς.

Στα στόπερ, ο ανερχόμενος Καμαρά της Γιουνγκ Μπόις και ο πιο έμπειρος Ντιακαμπί της Βαλένθια σχηματίζουν ένα αξιοπρεπέστατο δίδυμο, ενώ η παρουσία του «μπαρουτοκαπνισμένου» Σιλά (Τουλούζ) προσδίδει μία σιγουριά στο αριστερό άκρο της άμυνας. Αμαντού Ντιαβαρά (Άντερλεχτ) και Ιλάιξ Μορίμπα (Λειψία – Χετάφε) πλαισιώνουν τον Ναμπί Κεϊτά στα χαφ, ενώ και ο Αγκιμπού Καμαρά που αγωνίζεται στον Ατρόμητο ως δανεικός από τον Ολυμπιακό αναμένεται να έχει σημαίνοντα ρόλο. «Μυστικό όπλο» ο 18χρονος επιθετικός Κοντέ της Μπαστιά.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Α. Κεϊτά Τ Έστερσουντ
Ι. Κονέ Τ Χιμπέρνιανς
Μ. Καμαρά Τ Χορόγια
Α. Κόντε Α Μπότεβ Πλόβντιβ
Ι. Ντιακιτέ Α Ρεμς
Ι. Σιλά Α Μονπελιέ
Ζ. Ζανβιέ Α Καϊσέρισπορ
Μ.Α. Καμαρά Α Γιουνγκ Μπόις
Μ. Ντιακαμπί Α Βαλένθια
Σ. Σο Α Στρασβούργο
Σ. Σιλά Α Καμπούρ
Α. Τουρέ Μ Χάβρη
Α. Καμαρά Μ Ατρόμητος
Α. Ντιαβαρά Μ Άντερλεχτ
Κ. Σισέ Μ Σεντ Ετιέν
Ι. Μορίμπα Μ Χετάφε
Μ. Κονατέ Μ Μέχελεν
Ν. Κεϊτά Μ Βέρντερ Βρέμης
Σ. Σισέ Μ Λεγανιές
Φ. Κοντέ Ε Μπαστιά
Φ. Καμανό Ε Άμπχα
Ζ. Καντέ Ε Ουράβα
Μ. Μπαγιό Ε Χάβρη
Μ. Γκιλαβογκί Ε Λανς
Σ. Γκιρασί Ε Στουτγκάρδη

Προπονητής

Καμπά Ντιαβαρά (Γουϊνέα, 48 ετών)

Προσελήφθη ως ομοσπονδιακός τον Οκτώβριο του 2021, παρότι δεν είχε προπονητική εμπειρία. Πιο γνωστός σαν πολύ ελπιδοφόρος νεαρός παίκτης στα late 90s και early 00s, χωρίς να κάνει την αναμενόμενη καριέρα. Παρόλα αυτά πέρασε από Άρσεναλ, Μπορντό, Μαρσέιγ και Παρί Σεν Ζερμέν.

Εκτίμηση

Δείχνει ικανή να μπει «σφήνα» μεταξύ Σενεγάλης και Καμερούν, ειδικά από το 2ο δεν απέχει πολύ σε ποιότητα. Η σειρά των αγώνων είναι ευνοϊκή για τη Γουινέα, καθώς θα αντιμετωπίσει τα «αδάμαστα λιοντάρια» στην πρεμιέρα, σε ένα ματς που θα κρίνει πολλά. Τελευταία αγωνιστική ενδεχομένως να βρει και αδιάφορη τη Σενεγάλη, ενώ έχει ενδιάμεσα το must-win με την Γκάμπια. Αξίζει να κυνηγήσουμε το να τερματίσει 2η στον όμιλο η Γουινέα, σε τιμές αουτσάιντερ.

Γκάμπια

Δεύτερη συμμετοχή της Γκάμπια σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής και μάλιστα συνεχόμενη μετά το 2021.

Συμμετοχές: 1

Καλύτερη θέση: Προημιτελικά (2021)

Τρόπος πρόκρισης

Δεν έθελξε με την απόδοσή της η Γκάμπια, σε έναν θεωρητικά «βατό» όμιλο με Μάλι, Κονγκό και Νότιο Σουδάν, πήρε πάντως τη 2η θέση και συνάμα την πρόκριση. Απογοητευτική η εικόνα της εκτός έδρας, νίκησε μόνο το αδύναμο Νότιο Σουδάν και αυτό με γκολ στο 96ο λεπτό (2-3).

Προβλημάτισε και στα δύο πρώτα της παιχνίδια για τα προκριματικά του Μουντιάλ τον περασμένο Νοέμβριο, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες από Μπουρούντι (3-2 εκτός) και Ακτή Ελεφαντοστού (0-2 εντός).

Ρόστερ

Εντυπωσίασε στην παρθενική της συμμετοχή το 2021, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά, όταν και αποκλείστηκε από το Καμερούν. Η πρόκριση σε δεύτερο διαδοχικό Κύπελλο Εθνών Αφρικής σε συνδυασμό με την καλή εικόνα της u20 της χώρας στο Μουντιάλ της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας προ ολίγων μηνών, αποτελούν επιβεβαίωση πως το ποδόσφαιρο στη χώρα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Ομάδα με μέλλον αλλά και συγκεκριμένο αγωνιστικό ταβάνι η Γκάμπια, δεν της… χαμογέλασε ιδιαίτερα η κληρωτίδα, καθώς την έφερε σε έναν αρκετά απαιτητικό όμιλο. Ούτε προ διετίας ήταν φαβορί πάντως, κάθε άλλο, όμως έκανε την έκπληξη και πέρασε στα νοκ-άουτ.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός και «αναμορφωτής» της Γκάμπια, Τομ Σεντφιέτ, έδωσε βάση στην εμπειρία, επιλέγοντας να καλέσει πολύπειρους ποδοσφαιριστές, επιλογή την οποία υπερασπίστηκε με δηλώσεις του. Μάλιστα, ο Βέλγος τεχνικός αποφάσισε να ανακοινώσει την τελική αποστολή στις 10 Ιανουαρίου, παίρνοντας μαζί του 43 παίκτες στη μίνι-προετοιμασία της ομάδας στη Σαουδική Αραβία.

Το αστέρι της ομάδας είναι ο Μούσα Μπάροου (Αλ-Τααβόν), ποδοσφαιριστής με περισσότερες από 150 συμμετοχές στο ιταλικό Καμπιονάτο (Αταλάντα, Μπολόνια). Ξεχωρίζει επίσης το ντουέτο της Γιουνγκ Μπόις, Σαΐντι Γιάνκο (δεξί μπακ) και Εμπρίμα Κόλεϊ (εξτρέμ). Ο δεύτερος μάλιστα, έγινε ο πρώτος παίκτης από τη χώρα που σκοράρει για τα προγνωστικά Τσάμπιονς Λιγκ.

Αξιόλογοι επίσης οι επιθετικοί Σισάι (πρώην Ζυρίχη, Λέτσε) και Τζαλόου (Μετς). Στην άμυνα, δεσπόζει ο θηριώδης κεντρικός αμυντικός Ομάρ Κόλει της Μπεσίκτας, που έχει πολλές παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο όντας παίκτης της Σαμπντόρια για μία πενταετία.

Πιθανότατα θα δούμε αμυντικογενή προσέγγιση από τους “Scorpions”, αν και ο Σεντφιέτ δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τα σχέδιά του. Υπάρχει ενθουσιασμός για το παιχνίδι της πρεμιέρας κόντρα στη γειτονική Σενεγάλη, το οποίο έχει ονομαστεί “SeneGambia”.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Μ. Τζομπέ Τ Μπλακ Λέοπαρντς
Μ. Γκαγιέ Τ Λοκομοτίβ Σόφια
Λ. Σαρ Τ Εσκιλσμίνε
Ο. Κόλει Α Μπεσίκτας
Μπ. Σάνε Α Ζβιγέζντα
Ν. Ενγκούμ Α Αριάνα
Ι. Τουράι Α Στόκπορτ
Ν. Σονκό Α Λέφσκι
Τ. Γκόμεζ Α Σπάρτα Πράγας
Μ. Σάνε Α Μπάνικ Οστράβα
Σ. Γιάνκο Α Γιουνγκ Μπόις
Τ. Μεντί Α Ρέξαμ
Α. Μάνε Μ Οντένσε
Ε. Άνταμς Μ Κάρντιφ
Α. Τζαλόου Μ Μετς
Ε. Νταρμπόε Μ ΛΑΣΚ
Χ. Μπαρί Μ Βέιλε
Α. Σανιάνγκ Μ Γκρενόμπλ
Σ. Μάρε Μ Χάποελ Χάιφα
Γ. Μπομπ Μ Μαρακές
Α. Σόου Ε Ανκαραγκουτσού
Α. Φαντέρα Ε Ζούλτε Βάρεγκεμ
Α. Σισάι Ε Νταμάκ
Ε. Κόλεϊ Ε Γιουνγκ Μπόις
Μ. Μπανταμόσι Ε Τσουκαρίτσκι
Μ. Μπάροου Ε Αλ Τααβούν
Γ. Μίντε Ε Φέγενορντ

Προπονητής

Τομ Σεντφιέτ (Βέλγος, 50 ετών)

Ο Βέλγος αναμορφωτής της Γκάμπιας. Ανέλαβε την εθνική το 2018, μια εθνική που δεν είχε κάνει ούτε μια νίκη μεταξύ 2013-2018!Έδωσε ταυτότητα στην ομάδα,την οδήγησε για πρώτη φορά σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και πλέον και σε δεύτερη.

Πριν την Γκάμπια, ο Βέλγος είχε περάσει από διάφορες εθνικές, τόσο της Αφρικής (Ναμίμπια, Αιθιοπία, Ζιμπάμπουε, Μαλάουι, Τόγκο) όσο και άλλων ηπείρων (Μπαγκλαντές, Τρινιντάντ, Μάλτα).

Εκτίμηση

Οποιαδήποτε θέση εκτός της 4ης θα θεωρηθεί έκπληξη, καθώς ο όμιλος είναι ιδιαιτέρως απαιτητικός. Μετά την πορεία στο προηγούμενο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, οι αντίπαλοι θα είναι «ψυλλιασμένοι». Θα στηριχθεί πολύ στην άμυνά της, όπως και το 2022, αν και ποιοτικά υστερεί, ειδικά στις πίσω γραμμές.

Πρόγραμμα 3ου ομίλου

Αγώνας Ημερομηνία Ώρα
Σενεγάλη – Γκάμπια 15/01 16:00
Καμερούν – Γουινέα 15/01 19:00
Σενεγάλη – Καμερούν 19/01 19:00
Γουινέα – Γκάμπια 19/01 22:00
Γκάμπια – Καμερούν 23/01 19:00
Γουινέα – Σενεγάλη 23/01 19:00

4ος Όμιλος

Αλγερία

Η Αλγερία θέλει να φτάσει ξανά μέχρι το τέλος του δρόμου, όπως και το 2019.

Συμμετοχές: 19

Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (1990, 2019)

Τρόπος πρόκρισης

Βρέθηκε σε πολύ αδύναμο όμιλο, με Τανζανία, Ουγκάντα και Νίγηρα και έκανε το φυσιολογικό, τερματίζοντας άνετα πρώτη. Η Αλγερία πραγματοποίησε 5 νίκες και έφερε μία βολική, για την Τανζανία, ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική, με τις δύο ομάδες να περνούν χέρι-χέρι στα τελικά της διοργάνωσης.

Ρόστερ

Μετά το φιάσκο της προηγούμενης διοργάνωσης, όταν και ολοκλήρωσε μία από τις πιο απογοητευτικές παρουσίες της σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής συλλέγοντας έναν πόντο, η Αλγερία επανέρχεται με στόχο τη διάκριση. Οδηγός το τουρνουά του 2019, όταν οι «αλεπούδες της ερήμου» κατέκτησαν για δεύτερη φορά τη διοργάνωση.

Από την νικήτρια ομάδα προ πενταετίας, υπάρχουν 10 παίκτες οι οποίοι βρίσκονται στην τελική αποστολή και για το προσεχές τουρνουά, ενώ και ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τζαμέλ Μπελμαντί, παραμένει στη θέση του για 6η διαδοχική χρονιά. Το ρόστερ «σφύζει» από εμπειρία, όντας ένα από τα γηραιότερα της διοργάνωσης (27.5 έτη μ.ο.), ενώ περιλαμβάνει ποδοσφαιριστές όπως οι Μαχρέζ, Σλιμανί, Μπενσεμπαϊνί, Μαντί και Φεγκουλί.

Σημαντική και η παρουσία του χαφ της Μίλαν Μπενασέρ, παρά το γεγονός πως ο 26χρονος προέρχεται από αγωνιστική απραξία λόγω σοβαρού τραυματισμού. Αισθητή η ποιότητα στο επιθετικό τρίτο, με τον σούπερ φορμαρισμένο Αμουρά (φορ, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ) και τον ταλαντούχο Σαϊμπί (εξτρέμ, Άιντραχτ) να προέρχονται από «γεμάτο», παραγωγικά, πρώτο μισό σε Βέλγιο και Γερμανία αντίστοιχα.

Ερωτηματικό το τι θα γίνει με τον δεξιό μπακ Ατάλ (Νις), ο οποίος καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκισης και πρόστιμο 45.000 ευρώ για πρόκληση φυλετικού μίσους, λόγω αντισημιτικών σχολίων. Επιπλέον, εκτός αποστολής έμεινε ο πολύ χρήσιμος φορ της Ρεν, Γκουιρί, λόγω τραυματισμού, ενώ από την 26άδα αποκλείστηκε και ο Σαΐντ Μπενραχμά (Γουέστ Χαμ).

«Δεν προκριθήκαμε στο Μουντιάλ, αποκλειστήκαμε στον πρώτο γύρο της προηγούμενης διοργάνωσης, οπότε σίγουρα δεν είμαστε το φαβορί», ανέφερε ο Μπελμαντί, ρίχνοντας τους τόνους. Η Αλγερία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο… σταυροδρόμι, καθώς αρκετοί παίκτες πλησιάζουν στη δύση της καριέρας τους.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Ραΐς Εμπολί Τ Μπελουιζντάντ
Μ. Ζεγκμπά Τ Νταμάκ
Ο. Μπενμπού Τ Αλγέρ
Α. Μαντρέα Τ Καέν
Α. Μάντι Α Βιγιαρεάλ
Α. Τούμπα Α Λέτσε
Κ. Γκιτόν Α Μετς
Μ. Τουγκάι Α Εσπεράνς
Ρ. Μπενσεμπαϊνί Α Ντόρτμουντ
Ρ. Αΐτ-Νουρί Α Γουλβς
Γ. Λαρουσί Α Σέφιλντ Γιουν.
Γ. Ατάλ Α Νις
Ζ. Μπελέντ Α Αλγέρ
Φ. Σαϊμπί Μ Άιντραχτ
Χ. Μπουνταουί Μ Νις
Χ. Αουάρ Μ Ρόμα
Ι. Μπενασέρ Μ Μίλαν
Ν. Μπενταλέμπ Μ Λιλ
Ρ. Τσερούκι Μ Φέγενορντ
Σ. Φεγκουλί Μ Καραγκουμρούκ
Α. Ουνάς Ε Λιλ
Μ. Μπουνετζά Ε Αλ Σαντ
Ι. Σλιμανί Ε Κοριτίμπα
Μ. Αμουρά Ε Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ
Γ. Μπελαϊλί Ε Αλγέρ
Ρ. Μάχρεζ Ε Αλ Αχλί

Προπονητής

Τζαμέλ Μπελμαντί (Αλγερινός, 47 ετών)

Ανέλαβε την χώρα το 2018 και την οδήγησε στο να κατακτήσει το 2ο Κόπα Άφρικα στην ιστορία της έναν χρόνο αργότερα. Παρέμεινε στη θέση του παρά τις πρόσφατες αποτυχίες. Συνήθως προτιμάει το 4-3-3, όμως έχει δοκιμάσει πολλάκις και το 4-4-2, σχήμα που δεν αποκλείεται να δούμε και στο προσεχές τουρνουά. Ήταν πρώην ποδοσφαιριστής των Μάντσεστερ Σίτι, Παρί και Μαρσέιγ και αρχηγός της Αλγερίας το 2004.

Εκτίμηση

Έχει την τύχη να βρίσκεται επικεφαλής ενός από τους πιο αδύναμους ομίλους της διοργάνωσης. Βέβαια και το 2022 φαβορί του γκρουπ της ήταν στο στοίχημα, όμως απέτυχε παταγωδώς. Αν τερματίσει πρώτη, θα έχει ευνοϊκό σταύρωμα, τουλάχιστον στους 16. Η εμπειρία των παικτών της μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη σε μία τέτοια διοργάνωση.

Μπουρκίνα Φάσο

Η Μπουρκίνα Φάσο δεν αποτελεί πλέον ομάδα - έκπληξη, αλλά μία υπολογίσιμη αντίπαλος.

Συμμετοχές: 12

Καλύτερη θέση: Φιναλίστ (2013)

Τρόπος Πρόκρισης

Εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής τερματίζοντας πρώτη σε όμιλο με Πράσινο Ακρωτήρι, Τόγκο και Εσουατίνι. Η Μπουρκίνα Φάσο ξεκίνησε με 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, βάζοντας βάσεις πρόκρισης και έκλεισε την προκριματική φάση με δύο βαθμούς στο δεύτερο κομμάτι της διαδικασίας.

Ρόστερ

«Τρέλανε» κόσμο στην πιο πρόσφατη έκδοση της διοργάνωσης, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά. Εκεί έπεσε πάνω στη μετέπειτα νικήτρια Σενεγάλη και υποτάχθηκε, ενώ έχασε και στον μικρό τελικό από το Καμερούν στα πέναλτι. Αυτή ήταν η 3η φορά από το 2013 και έπειτα στην οποία η Μπουρκίνα Φάσο έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Η βάση του ρόστερ παραμένει ίδια με αυτή του προαναφερθέντος τουρνουά, με παίκτες που αγωνίζονται στο υψηλό επίπεδο να απαρτίζουν κάθε γραμμή, από τον τερματοφύλακα μέχρι και την επίθεση. Στα συν το γεγονός πως τα «βαριά χαρτιά» της ομάδας, τα οποία δεν έχουν πιάσει ακόμη το ηλικιακό peak τους, απέκτησαν περισσότερες παραστάσεις αυτά τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ των τουρνουά του 2022 και του 2024.

Ο λόγος για τους Έντμοντ Ταπσόμπα (στόπερ, Λεβερκούζεν), Ισά Καμπορέ (δεξί μπακ, Λούτον), Αντάμο Νάγκαλο (στόπερ, Νόρντζελαντ) και Ντανγκό Ουαταρά (εξτρέμ, Μπόρνμουθ). Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο Μπερτράν Τραορέ της Άστον Βίλα, αν και προβληματίζει το γεγονός πως δεν έχει πάρει καθόλου χρόνο συμμετοχής τη φετινή σεζόν.

Κάτω από τα δοκάρια υπάρχει η ασφάλεια του Ερβέ Κοφί (Σαρλερουά), ενώ στην τελική αποστολή βρίσκεται και ο Ισμαΐλα Ουεντραόγκο, που αγωνίζεται στην Ελλάδα και τον Πανσερραϊκό. Η Μπουρκίνα Φάσο έχει το 4ο πιο νεανικό ρόστερ του τουρνουά, με μέσο όρο ηλικίας τα 25.1 έτη.

Παίκτης Ομάδα Θέση
Ε. Κοφί Τ Σαρλερουά
Κ. Νικιέμα Τ Ντεν Χαγκ
Χ. Κονατέ Τ Σατορού
Σ. Του Τ Σαμπαντέλ
Ε. Ταπσόμπα Α Λεβερκούζεν
Α. Νάγκαλο Α Νόρντζελαντ
Ι. Νταγιό Α Ρένασενς
Ν. Τζιγκά Α Ερυθρός Αστέρας
Α. Γκιεμπρέ Α Μόντενα
Β. Νούμα Α Σεντ Ελοΐ Λουπόπο
Ι. Καμπορέ Α Λούτον
Σ. Γιάγκο Α Άρης Λεμεσού
Ι. Τουρέ Μ Πυραμίδες
Γ. Σανγκαρέ Μ Κεβιγί Ρουέν
Σ. Μπανσέ Μ Βαλενσιέν
Ι. Ουεντραόγκο Μ Πανσερραϊκός
Ν. Σαλού Μ Ουράρτου
Α. Γκίρα Μ Ράσινγκ Ριόχα
Σ. Μπαντόλο Μ Σερίφ Τίρασπολ
Σ. Αζίζ Κι Μ Γιανγκ Άφρικανς
Α. Μπαντέ Ε Ελσίνκι
Ντα. Ουαταρά Ε Μπόρνμουθ
Μ. Τραορέ Ε Άστον Βίλα
Μ. Μπανγκρέ Ε Τουλούζ
Μ. Κονατέ Ε Αχμάτ Γκρόζνι
Α. Ταπσόμπα Ε Αμιάν
Ν. Ουαταρά Ε Μπερκάν

Προπονητής

Ουμπέρ Βελού (Γάλλος, 64 ετών)

Τερματοφύλακας της γαλλικής Ρεμς για 13 χρόνια ως παίκτης, γυρολόγος ως προπονητής σε μικρές ομάδες της Γαλλίας στα 00s και σε διάφορες αφρικανικές ομάδες στα 10s. Ήταν μάλιστα ομοσπονδιακός της εθνικής Τόγκο που δέχτηκε επίθεση πριν από το τουρνουά της Ανγκόλας το 2010. Αξίζει πάντως να ρίξει κανείς μία «ψιλή» στην πρωτιά του ομίλου, ειδικά όσο βρίσκεται σε τιμές πενταπλασιασμού.

Εκτίμηση

Δικαίως θεωρείται φαβορί για την κατάληψη της 2ης θέσης στον όμιλο. Έχει πλέον την εμπειρία και την ποιότητα να μη θεωρείται έκπληξη. Στα συν το γεγονός πως, αν τερματίσει 2η, θα διασταυρωθεί με τον νικητή του επόμενου ομίλου, στον οποίο δεν υπάρχει ομάδα-φόβητρο.

Μαυριτανία

Μαυριτανία προγνωστικά Κόπα Άφρικα

Συμμετοχές: 2

Καλύτερη θέση: Όμιλος

Τρόπος πρόκρισης

Βρέθηκε σε όμιλο με Κονγκό, Γκαμπόν και Σουδάν, έδειξε ανώτερη συγκριτικά με τις δύο τελευταίες και συγκέντρωσε 10 βαθμούς. Μάλιστα, στο γήπεδο πήρε 12, όμως έχασε στα χαρτιά το εντός έδρας ματς κόντρα στο Κονγκό (1-1) λόγω αντικανονικής συμμετοχής παίκτη της.

Δεν έχασε στα 4 ματς που έδωσε απέναντι στην Γκαμπόν και το Σουδάν (3-1-0), ενώ σημείωσε 8 τέρματα σε αυτές τις αναμετρήσεις. Πρωταγωνιστής ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, ο οποίος πέτυχε 3 γκολ.

Ρόστερ

Τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή για τους Μαυριτανούς, που θέλουν να τα πάνε καλύτερα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σε Αίγυπτο και Καμερούν αντίστοιχα. Στα τουρνουά του 2019 και του 2022, τα «λιοντάρια του Τσινγκέτι» δεν έχουν καταφέρει να πάρουν ακόμη την πρώτη τους νίκη σε τελική φάση διοργάνωσης.

Πάντως, πρόκειται για ένα από τα πιο «φτωχά», σε ποιότητα, ρόστερ του τουρνουά. Κορυφαίος παίκτης της ομάδας είναι ο Αμπουμπακάρ Κοΐτα. Ο 25χρονος πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με τη φανέλα της βελγικής Σεντ Τρούιντεν, έχοντας πετύχει 11 γκολ στα στατιστικά Jupiler League έως τώρα.

Πιο αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία αυτή του Αμπουμπακάρ Καμαρά, που φόρεσε τη φανέλα του Άρη και του Ολυμπιακού, ενώ συνεχίζει την καριέρα του στο Άμπου Ντάμπι και την Αλ Τζαζίρα. Το 1/5 της αποστολής αγωνίζεται σε μικρομεσαίες γαλλικές ομάδες της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, ενώ 5 ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στην καλύτερη ομάδα της χώρας, τη Νουαντίμπου.

Εντός των ονομάτων που επέλεξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Αμίρ Αμπντού, βρίσκεται ο μέσος της κυπριακής Δόξας Κατωκοπιάς, Γκεσουμά Φοφανά.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Μ. Νιασέ Τ Γκινγκάμπ
Ν. Ντιό Τ Ζέινα
Ε. Εντιαγέ Τ Νουακότ
Α. Αμπέιντ Α Αράντ
Κ. Ντιό Α Αλ Χιλάλ Σουδάν
Λ. Μπα Α Βάραζντιν
Μ. Νου Α Νουαντίμπου
Μ. Γαλί Α Αλ Χουντούντ
Ι. Κεϊτά Α Μαζέμπε
Χ. Χουμπεΐμπ Α Αλ Ζάβρα
Μ. Εντιαγέ Α Αλ Κούβα
Ο. Γκασαμά Μ Σατορού
Γ. Φοφανά Μ Δόξα Κατωκοπιάς
Ε. Χ. Μπα Μ Νουαντίμπου
Μ. Μποντά Μ Νουαντίμπου
Μ. Καμαρά Μ Βιλφράνς
Α. Μαχμούντ Μ Μπελιντσόνα
Σ. Αχμέντ Μ Νουακότ
Ο. Ενγκόμ Μ Πο
Ι. Τιάμ Μ Μεσαϊμέρ
Α. Καμαρά Ε Αλ Τζαζίρα
Α. Κοΐτα Ε Σεντ Τρούιντεν
Σ. Ανέ Ε Ντεϊνζέ
Π. Μπα Ε Κονκαρνό
Σ. Ντουκαρά Ε Μαγκουσά
Χ. Ταντζί Ε Αλ Ιτιχάντ
Σ. Μπούνα Ε Νουαντίμπου

Προπονητής

Αμίρ Αμπντού (Κομόρες, 51 ετών)

Γεννημένος στη Μασσαλία τον Ιούλιο του 1972 με καταγωγή από τις Κομόρες, βρισκόταν στο τιμόνι της συγκεκριμένης εθνικής από το 2014 έως και το 2022. Φυσικά του πιστώνεται η τεράστια επιτυχία της πρόκρισης της χώρας για πρώτη φορά στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Εδώ και μία σχεδόν διετία βρίσκεται στον πάγκο της Μαυριτανίας.

Εκτίμηση

Δεν διαθέτει την ποιότητα της Μπουρκίνα Φάσο, πόσο μάλλον της Αλγερίας, όμως θα το παλέψει. Θέλει να πετύχει την πρώτη της νίκη στο τουρνουά, καθώς το τρίποντο κόντρα στην Ανγκόλα μοιάζει ρεαλιστικός στόχος. Από εκεί και έπειτα, ότι έρθει καλοδεχούμενο.

Ανγκόλα

Ανγκόλα προγνωστικά AFCON

Συμμετοχές: 8

Καλύτερη θέση: Προημιτελικά (2008, 2010)

Τρόπος πρόκρισης

Τερμάτισε 2η σε όμιλο με Γκάνα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Μαδαγασκάρη και επανήλθε σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. «Σκληροτράχηλη» η Ανγκόλα, έχασε μόνο στην Γκάνα (1-0), νίκησε δις στο γκολ την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και συγκέντρωσε συνολικά 9 βαθμούς, αφήνοντας την προαναφερθείσα στους 7.

Ρόστερ

Μετά από απουσία στο προηγούμενο τουρνουά, η Ανγκόλα επανέρχεται και θα παίξει για 9η φορά σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Βέβαια, έχει περάσει πλέον μία 15ετία από τα late 00s-early 10s, όταν η παρέα του Μανούτσο έφτασε δις στα προημιτελικά (2008,2010). Ενδεικτικό πως η τελευταία νίκη της Ανγκόλας σε τουρνουά ήρθε το 2012, ενώ, εκτός από το 2022, απέτυχε να προκριθεί τόσο το 2015 όσο και το 2017.

Βάσει ποιότητας, το τρέχον ρόστερ δεν «τρομάζει», όμως οι “Palancas Negras” διαθέτουν ορισμένους αξιόλογους ποδοσφαιριστές στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Δύο εξ αυτών αγωνίζονται στις δύο μεγάλες ομάδες του Ισραήλ. Ο λόγος για τους 24χρονους Σόου (χαφ, Μακάμπι Χάιφα) και Μίλσον (εξτρέμ, Μακάμπι Τελ Αβίβ). Επιπλέον, σημαντικές βοήθειες αναμένεται να δώσει τόσο ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στα προκριματικά, Ζέλσον (Αλ Ουάκρα), όσο και ο ταλαντούχος φορ της Κάλιαρι, Λουβούμπο (21 ετών). Στην αποστολή βρίσκεται ο νεαρός άσος της ΑΕΚ, Ζίνι (εξτρέμ/φορ). Η Ένωση είναι φαβορί για την κατάκτηση της Stoiximan Super League.

Η μεγάλη απώλεια ακούει στο όνομα Εμπαλά Ενζολά, καθώς ο φορ της Φιορεντίνα αποφάσισε να απορρίψει την κλήση προκειμένου να διεκδικήσει μία μεταγραφή στο τρέχον μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου. Στην άμυνα, τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα είναι οι Φορτούνα (Γάνδη) και Μπουάτου (Βαλενσιέν), ενώ χρήσιμος μπορεί να αποδειχθεί και ο στόπερ Γκασπάρ, της πορτογαλικής Εστρέλα ντα Αμαντόρα.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Νεμπλού Τ 1 Ντε Αγκόστο
Καντού Τ Ολιβέιρα ντο Οσπιτάλ
Ζέλσον Τ Ιντερκλόυμπε
Σινιόρι Τ Ετουάλ
Ν. Φορτούνα Α Γάνδη
Ζ. Μπουάτου Α Βαλενσιέν
Κινίτο Α Πέτρο ντε Λουάντα
Κ. Γκασπάρ Α Εστρέλα ντα Αμαντόρα
Το Α Πέντρο ντε Λουάντα
Λ. Αουγκούστο Α Αλάνιασπορ
Ε. Αλφόνσο Α Πέντρο ντε Λουάντα
Ι. Μιγκέλ Α Πέντρο ντε Λουάντα
Φρέντι Μ Εγιουπσπόρ
Μ. Μουκέντι Μ Κάζα Πία
Μ. Παζ Μ Κόνιασπορ
Σόου Μ Μακάμπι Χάιφα
Μ. Κελιάνο Μ Εστρέλα ντα Αμαντόρα
Εστρέλα Μ Ερζουρούμσπορ
Ζίνι Ε ΑΕΚ
Ζιλμπέρτο Ε Πέντρο ντε Λουάντα
Μαμπουλού Ε Αλ Ιτιχάντ Αλεξάνδρειας
Ντεπού Ε Ζιλ Βισέντε
Ζ. Λουβούμπο Ε Κάλιαρι
Τ. Μπανζά Ε Ανόρθωση
Ζ. Μπελά Ε Κλερμόν
Φ. Μίλσον Ε Μακάμπι Τελ Αβίβ
Ζέλσον Ε Αλ Ουάκρα

Προπονητής

Πέντρο Γκονσάλβες (Πορτογάλος, 47 ετών)

Έχοντας περάσει από όλα τα κλιμάκια της εθνικής Ανγκόλας, ο 47χρονος ανέλαβε την ανδρών το 2019 και διατηρείται έως και σήμερα ως ομοσπονδιακός. Ιδιαίτερα πετυχημένος στις μικρές ηλικίες, ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την κάτω των 17 ετών της Ανγκόλα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά (2019).

Εκτίμηση

Η λογική λέει πως θα παλέψει για την 3η θέση με τη Μαυριτανία, αν και είναι σκληρή ομάδα. Ενδεικτικό πως στα τρία τελευταία παιχνίδια της μέσα στο 2023 δεν δέχτηκε γκολ. Αν είχε και τον Ενζολά θα ήταν καλύτερα.

Πρόγραμμα 4ου ομίλου

Αγώνας Ημερομηνία Ώρα
Αλγερία – Ανγκόλα 15/01 22:00
Μπουρκίνα Φάσο – Μαυριτανία 16/01 16:00
Αλγερία – Μπουρκίνα Φάσο 20/01 16:00
Μαυριτανία – Ανγκόλα 20/01 19:00
Ανγκόλα – Μπουρκίνα Φάσο 23/01 22:00
Μαυριτάνια – Αλγερία 23/01 22:00

5ος Όμιλος

Τυνησία

Η Τυνησία είναι επικεφάλης του 5ου ομίλου της διοργάνωσης.

Συμμετοχές: 20

Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (2004)

Τρόπος πρόκρισης

Βρέθηκε σε πολύ εύκολο όμιλο με Ισημερινή Γουινέα, Μποτσουάνα και Λιβύη και έκανε υγιεινό περίπατο, τερματίζοντας πρώτη με 13 πόντους. Δεν αντέχει σε κριτική το γκρουπ, με την Τυνησία να σκοράρει 11 γκολ σε 6 αγώνες και να δέχεται μόλις ένα.

Ρόστερ

Μία από τις πιο σταθερές παρουσίες σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, καθώς θα παίξει για 21η φορά στο τουρνουά και για 15η διαδοχική. Φέτος, συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από το 2004, όταν και η Τυνησία κατέκτησε για πρώτη και μοναδική, έως σήμερα, φορά το τρόπαιο. Έκτοτε, έφτασε 6 φορές στα προημιτελικά, όμως αποκλείστηκε σε όλες!

Τη φετινή χρονιά θα στηριχθεί στους έμπειρους, μιας και διαθέτει ένα από τα πιο γερασμένα ρόστερ της διοργάνωσης. Το βάρος πέφτει στη μεσαία γραμμή, εκεί όπου η Τυνησία διαθέτει τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές της. Οι Σκίρι (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Λαϊντουνί (Ουνιόν Βερολίνου), Άλι (Φερεντσβάρος) και Σλιμάνε (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ) σχηματίζουν μία τετράδα κέντρου η οποία ειδικεύεται στην ανάκτηση της κατοχής και στις κερδισμένες μονομαχίες. Οι παραπάνω αναμένεται να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» για την άμυνα την οποία απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, ο Ταλμπί της Λοριάν, ο Μεριά (πρώην Ολυμπιακός) και ο Κεσχρίντα του Ατρομήτου.

Όπως είδαμε και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, στο οποίο η Τυνησία αποκλείστηκε στον όμιλο, λείπει το σημείο αναφοράς στην επίθεση, ένας παίκτης ο οποίος θα βάζει με άνεση την μπάλα στο πλεκτό. Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στα προκριματικά ήταν ο «γερόλυκος» αρχηγός της, Εμσακνί (Αλ Αραμπί), αυτός που αναμένεται να «τραβήξει κουπί» στο σκοράρισμα.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Μ. Μπεν Σαΐντ Τ Μοναστίρ
Α. Ντάμεν Τ Ντάμεν
Μ. Χασέν Τ Κλαμπ Αφρικέν Τουνίς
Μ. Ταλμπί Α Λοριάν
Γ. Μεριά Α Εσπεράνς
Α. Γκραμ Α Σφαξιέν
Α. Αμπντί Α Καέν
Α. Μααλούλ Α Αλ Αχλί Κάιρο
Ο. Χαντάντι Α Γκρόιτερ Φιρθ
Γ. Βαλέρι Α Ανζέ
Γ. Κεσχρίντα Α Ατρόμητος
Ε. Σκίρι Μ Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Χ. Μαχμούντ Μ Λουγκάνο
Χ. Τκα Μ Εσπεράνς
Α. Λαϊντουνί Μ Ουνιόν Βερολίνου
Α. Σλιμάνε Μ Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
Μ. Άλι Μ Φερεντσβάρος
Χ. Ραφιά Μ Λέτσε
Χ. Τζελασί Μ Ετουάλ
Ε. Ασουρί Ε Κοπεγχάγη
Γ. Μσακνί Ε Αλ Αραμπί
Σ. Λέιφ Ε Βίντερτουρ
Μ. Σραρφί Ε Κλαμπ Αφρικέν Τουνίς
Ν. Σλιτί Ε Αλ Αχλί Ντόχα
Σ. Γιαζίρι Ε Ζάμαλεκ
Χ. Ζουινί Ε Τουνισιέν
Τ. Κενισί Ε Κουβέιτ

Προπονητής

Τζαλέλ Καντρί (Τυνήσιος, 52 ετών)

Ήταν βοηθός του τέως ομοσπονδιακού Κεμπαϊέρ, τον οποίο αντικατέστησε αμέσως μετά το τέλος του προηγούμενου Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Ο Καντρί οδήγησε την Τυνησία στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, του πιστώθηκε η σπουδαία (αν και βαθμολογικά αδιάφορη) νίκη επί της Γαλλίας και συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Εκτίμηση

Είναι επικεφαλής σε έναν όμιλο που δεν σκορπάει τον φόβο, κάθε άλλο. Δεν είναι grande φαβορί για την πρωτιά, με το Μάλι να «καραδοκεί», ενώ και η έλλειψη ενός καλού σκόρερ μπορεί να αποδειχθεί μοιραία σε τέτοια τουρνουά. Ταβάνι τα προημιτελικά.

Μάλι

Το Μάλι είναι ένα από τα dark horses της διοργάνωσης.

Συμμετοχές: 12

Καλύτερη θέση: Φιναλίστ (1972)

Τρόπος πρόκρισης

Δεν αγχώθηκε καθόλου απέναντι στις Γκάμπια, Κονγκό και Νότιο Σουδάν, πέτυχε 5 νίκες σε 6 παιχνίδια στην προκριματική φάση και τερμάτισε πρώτη με 15 βαθμούς. Εύκολο στο γκολ το Μάλι, πέτυχε 15 τέρματα και δέχτηκε μόλις δύο, κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Ρόστερ

Αναμφίβολα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες που θα λάβουν μέρος στο θεσμό. Το ρόστερ είναι αρκετά νεανικό με βάθος και ποιότητα,ενώ έχει περισσότερες παραστάσεις συγκριτικά με δύο χρόνια πριν. Αρκετοί θεωρούν αυτή τη γενιά του Μάλι ως μια από τις πιο ανερχόμενες, που μπορεί να εξελιχθεί σε κορυφαία ομάδα της ηπείρου.

Πολύ «γεμάτο» σύνολο, με παίκτες ποιότητας σε όλες τις γραμμές. Ειδικά στο κέντρο, υπάρχει πληθώρα αξιόλογων ποδοσφαιριστών που παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο. Ιβς Μπισουμά (Τότεναμ), Αμαντού Χαϊνταρά (Λειψία), Μοχάμεντ Καμαρά (Μονακό) και Λασανά Κουλιμπαλί (Σαλερνιτάνα) αποτελούν τη βάση μίας μεσαίας γραμμής με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά και πληθώρα λύσεων.

Το «κρυφό χαρτί» ακούει στο όνομα Καμορί Ντουμπιά. Ο 20χρονος μέσος πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα της Μπρεστ, αγωνιζόμενος ως δανεικός από τη Ρεμς. Πρόσφατα, τράβηξε πάνω του πολλά βλέμματα με τα 4 γκολ που πέτυχε σε ένα ημίχρονο κόντρα στη Λοριάν. Γενικότερα οι 9 από τους 27 παίκτες που απαρτίζουν την αποστολή αγωνίζονται στη Γαλλία.

Στην άμυνα δεσπόζει ο αρχηγός και ηγέτης της ομάδας, Αμαρί Τραόρε (Ρεάλ Σοσιεδάδ), στο πλευρό του οποίου βρίσκονται οι Νιακατέ (Μπράγκα) και Σακό (Μονπελιέ). Νεανικό ταλέντο και στην επίθεση, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει ο σούπερ σκόρερ. Ο Γάλλος ομοσπονδιακός, Ερίκ Σελ, προτιμάει περισσότερο το 4-4-2, ενώ ενίοτε χρησιμοποιεί και το 4-3-3.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Α. Ντουμπιά Τ Αφρίκ Φούτμπολ Ελίτ
Τ. Ντιαρά Τ Γιανγκ Άφρικανς
Ι. Ντιαβαρά Τ ΑΙΚ Στοκχόλμης
Α. Ντάντε Α Στουρμ Γκρατς
Κ. Κουγιατέ Α Μονπελιέ
Φ. Σακό Α Μονπελιέ
Χ. Τραορέ Α Ρεάλ Σοσιεδάδ
Μ. Φοφανά Α Αμιάν
Μ. Ντιαρά Α Τουλούζ
Σ. Νιακατέ Α Μπράγκα
Α. Χαϊνταρά Μ Λειψία
Α. Τραορέ Μ Γουλβς
Ν. Σαμασέκου Μ Χόφενχαϊμ
Κ. Ντουμπιά Μ Μπρεστ
Λ. Κουλιμπαλί Μ Σαλερνιτάνα
Μο. Καμαρά Μ Μονακό
Ι. Μπισουμά Μ Τότεναμ
Αν. Τραορέ Μ Χαλ
Α. Ντιένγκ Μ Αλ Αχλί Κάιρο
Σ. Ντουκουρέ Ε Λοριάν
Μπ. Τραορέ Ε Μοναστίρ
Γ. Νιακατέ Ε Μπανίγιας
Ν. Ντόργκελες Ε Σάλτσμπουργκ
Σ. Κοΐτα Ε Σάλτσμπουργκ
Λ. Σιναγιοκό Ε Οσέρ
Φ. Ντιαμπατέ Ε Λωζάνη
Μ. Ντούμπια Ε Αλ Ανταλάχ

Προπονητής

Έρικ Σελ (Μάλι, 46 ετών)

Γεννημένος στην Ακτή Ελεφαντοστού αλλά με καταγωγή από το Μάλι, ο Σελ έπαιξε σε διάφορες γαλλικές ομάδες ως ποδοσφαιριστής. Προπόνησε τις Μαρτίγκ και Μπουλόν στις χαμηλές κατηγορίες της Γαλλίας προτού αναλάβει την εθνική του Μάλι πριν από 1.5 χρόνο, τον Μάιο του 2022.

Εκτίμηση

Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα dark horses της διοργάνωσης. Πολύ αξιόλογη ομάδα, ικανή να τερματίσει και πρώτη στον όμιλο (2.75 Stoiximan), αν κρίνουμε από την ποιότητα του ρόστερ και τις πρόσφατες εμφανίσεις της. Σταμάτησε στους “16” στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, εκτιμούμε πως μπορεί να φτάσει (τουλάχιστον) ένα βήμα παραπάνω φέτος.

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική ετοιμάζεται για ακόμη μία συμμετοχή, αν και το ρόστερ της έχει αγωνιστικό ταβάνι.

Συμμετοχές: 10

Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (1996)

Τρόπος πρόκρισης

Ευτύχησε να βρίσκεται σε όμιλο με τρεις ομάδες και μία εξ αυτών ήταν η αδύναμη Λιβερία. Έτσι η Νότια Αφρική τερμάτισε 2η, πίσω από το πολύ δυνατό Μαρόκο, το οποίο βέβαια νίκησε με 2-1 την τελευταία αγωνιστική.

Ρόστερ

Αισθητή η απουσία των «μπαφάνα-μπαφάνα» στην προηγούμενη διοργάνωση, ήταν μόλις το 4ο από τα 14 προηγούμενα, από την κατάργηση του Απαρτχάιντ και έπειτα. Πάντως, δεν υπάρχει ο ενθουσιασμός των περασμένων ετών και σε καμία περίπτωση η ποιότητα και το ταλέντο που διέθεταν τα ρόστερ της Νοτίου Αφρικής στις αρχές του αιώνα.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ούγκο Μπρος κάλεσε μόλις 23 ποδοσφαιριστές στην αποστολή, με τους 20 εξ αυτών να αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα. Μάλιστα, την τιμητική τους έχουν οι Μαμελόντι Σάνταουνς, πρωταθλήτρια ομάδα της χώρας, στους οποίους αγωνίζονται τα 10 από τα 23 μέλη του ρόστερ. Οι τρεις που αγωνίζονται εκτός Νοτίου Αφρικής είναι ο χαφ Σιτόλε και οι επιθετικοί Μαγιαμπέλα και Τάου. Ο πρώτος αγωνίζεται στην πορτογαλική Τοντέλα, ο δεύτερος στην Κύπρο, φορώντας τη φανέλα του Άρη Λεμεσού, ενώ ο Τάου παίζει στην Αίγυπτο και την Αλ Αχλί.

Μάλιστα, ο τελευταίος είναι αναμφίβολα ότι πιο ποιοτικό διαθέτει η Νότια Αφρική στην επίθεση ενόψει του τουρνουά. Κι αυτό γιατί οι δύο καλύτεροι φορ της ομάδας, ο Μοτιμπά του Στρασβούργου και ο Φόστερ της Μπέρνλι, δεν βρίσκονται μεταξύ των κλήσεων. Ο πρώτος χρειάστηκε να κάνει επέμβαση στο γόνατο, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας και προσφάτως και μυϊκού τραυματισμού.

Η Νότια Αφρική προβλημάτισε πολύ και στα δύο τελευταία επίσημα παιχνίδια της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χάνοντας μεταξύ άλλων από τη Ρουάντα με 2-0. Δύσκολα θα αλλάξει πάντως το 4-2-3-1 ο Μπρος ενόψει του τελικού τουρνουά, υιοθετώντας μία περισσότερο αμυντικογενή προσέγγιση.

Παίκτης Τίτλος Τίτλος
Ρ. Γουίλιαμς Τ Μαμελόντι Σάνταουνς
Σ. Γκος Τ Σούπερσπορ Γιουν.
Β. Μοτούα Τ Αμαζούλου
Ο. Μοντίμπα Α Μαμελόντι Σάνταουνς
Γ. Κεκάνα Α Μαμελόντι Σάνταουνς
Κ. Μουντάου Α Μαμελόντι Σάνταουνς
Μ. Εμβάλα Α Μαμελόντι Σάνταουνς
Ε. Σιμπίσι Α Ορλάντο Πάιρετς
Ν. Μόμπι Α Σεκουχούνε Γιουν.
Σ. Ξούλου Α Σούπερσπορ Γιουν.
Τ. Ξόκι Α Ορλάντο Πάιρετς
Τ. Μασένγκο Α Μαμελόντι Σάνταουνς
Τ. Μασέκο Α Μαμελόντι Σάνταουνς
Τ. Μορένα Α Μαμελόντι Σάνταουνς
Τ. Άνταμς Μ Στέλενμπος
Σ. Εμτέθουα Μ Κάιζερ Τσιφς
Σ. Σιτόλε Μ Τοντέλα
Τ. Μοκοένα Μ Μαμελόντι Σάνταουνς
Τ. Μονάρε Μ Ορλάντο Πάιρετς
Ε. Μοκουάνα Ε Σεκουχούνε Γιουν.
Ε. Μακγκόπα Ε Ορλάντο Πάιρετς
Λ. Λεπάσα Ε Ορλάντο Πάιρετς
Μ. Μαγιαμπέλα Ε Άρης Λεμεσού
Ο. Απόλις Ε Πολοκουάνε Σίτι
Π. Τάου Ε Αλ Αχλί Κάιρο
Τ. Ζουάνε Ε Μαμελόντι Σάνταουνς

Προπονητής

Ούγκο Μπρος (Βέλγος, 71 ετών)

«Γυρολόγος». Έχει περάσει και από τα μέρη μας τη σεζόν 2008-09, όταν και κάθισε στον πάγκο του Πανσερραϊκού. Στην εθνική της Νοτίου Αφρικής βρίσκεται από τον Μάιο του 2021, χωρίς να έχει επιδείξει έως τώρα κάποια σημαντική επιτυχία. Είναι περισσότερο γνωστός για την πορεία του ως παίκτης, φορώντας τις φανέλες των Άντερλεχτ και Κλαμπ Μπριζ.

Εκτίμηση

Δεν πείθει σε καμία περίπτωση. Γηρασμένο ρόστερ, με παίκτες που αγωνίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην εγχώρια λίγκα και χωρίς τους δύο καλύτερους Νοτιοαφρικανούς επιθετικούς εντός αυτού. Το εναρκτήριο παιχνίδι με το Μάλι θα κρίνει πολλά, αν και η ομάδα του Μπρος θα στηριχθεί πιθανότατα στον «κλεφτοπόλεμο».

Ναμίμπια

Η Ναμίμπια θα παίξει ξανά σε Κόπα Άφρικα.

Συμμετοχές: 3

Καλύτερη θέση: Όμιλος

Τρόπος πρόκρισης

Όπως και η Νότια Αφρική, βρέθηκε σε όμιλο με 3 ομάδες στην προκριματική φάση, λόγω του αποκλεισμού της Κένυας. Σε γκρουπ με Καμερούν και Μπουρούντι κατέλαβε τη 2η θέση, επίτευγμα που πέτυχε χάρη στα επιτεύγματά της απέναντι στα «αδάμαστα λιοντάρια». Ενδεικτικό πως η Ναμίμπια νίκησε το Καμερούν εντός (2-1), δεν έχασε εκτός (1-1) και μπόρεσε να συγκεντρώσει 5 πόντους, αφήνοντας το Μπουρούντι στους 4.

Ρόστερ

Θα αγωνιστεί σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής για 4η φορά στην ιστορία της χώρας και πρώτη από το 2019. Ψάχνει ακόμη την πρώτη της νίκη σε τελική φάση, καθώς το μόνο που έχει καταφέρει είναι να αποσπάσει δύο ισοπαλίες στις πρώτες δύο συμμετοχές της το 1998 και το 2008.

Περιττό να πούμε πως διαθέτει ένα από τα λιγότερο ποιοτικά ρόστερ της διοργάνωσης, αλλά και το 2ο πιο γερασμένο (28.0 έτη μ.ο.) μετά από αυτό της Αιγύπτου. Το 1/3 του ρόστερ αγωνίζεται στη γειτονική Νότια Αφρική, από την οποία η Ναμίμπια ανεξαρτητοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990. Ενδεικτικό να πούμε πως μονάχα ένας ποδοσφαιριστής αγωνίζεται στην Ευρώπη, ο δεξιός μπακ της Ντέρμπι Κάουντι, Ράιαν Νιάμπε.

Κορυφαίος ποδοσφαιριστής των «γενναίων πολεμιστών» είναι ο επιθετικός Πίτερ Σαλουλίλ, ο οποίος είναι και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ναμίμπια. Ο 30χρονος striker αγωνίζεται στην πρωταθλήτρια της Νοτίου Αφρικής, Μαμελόντι Σάνταουνς, ενώ ήταν και ο παίκτης που πέτυχε τα περισσότερα γκολ της ομάδας στα προκριματικά της διοργάνωσης.

Είναι σαφές πως η Ναμίμπια θα προσεγγίσει τα παιχνίδια με αμυντικό προσανατολισμό, ούσα το μεγάλο αουτσάιντερ του ομίλου. Ο τεχνικός της ομάδας, Κόλιν Μπέντζαμιν, προτιμάει το 4-3-3, το οποίο πολλές φορές γυρίζει σε ένα 4-1-4-1, όταν θέλει να πάρει ρίσκα.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Ε. Μαόβα Τ Πανεπιστήμιο της Πρετόρια
Κ. Εντισίρο Τ Άφρικαν Σταρς
Λ. Καζάπουα Τ Τσίπα Γιουν.
Α. Γκέμπχαρτ Α Μπαρόκα
Α. Πετρούς Α Λίρια Πριζρέν
Μ. Χαοσέμπ Α Κομάς Ναμπόλ
Ρ. Χαναμόυμπ Α Αμαζούλου
Ι. Καμπερίπα Α Οράπα Γιουν.
Κ. Αμουτένια Α Γκαμπορόνε Γιουν.
Λ. Χαουκόνγκο Α Κέιπ Τάουν Σπερς
Ρ. Νιάμπε Α Ντέρμπι Κάουντι
Β. Χαμπίρα Α Άφρικαν Σταρς
Α. Ιιμπόντι Μ Κομάς Ναμπόλ
Ν. Χότο Μ Ορλάντο Πάιρετς
Γ. Καματούκα Μ Μάριτζμπουργκ Γιουν.
Μ. Παπάμα Μ Τάουνσιπ Ρόλερς
Ν. Κάτουα Μ Πανεπιστήμιο της Ναμίμπια
Π. Σιτέμπι Μ Κουσίνγκ Σίτι
Π. Τζιουέζα Μ Λίρια Πριζρέν
Ρ. Ουέντελ Μ Τζουανένγκ Γκάλαξι
Μ. Μπετουέλ Ε Μπλακ Λέοπαρντς
Π. Σαλουλίλ Ε Μαμελόντι Σάνταουνς
Ο. Καμπάτο Ε Άφρικαν Σταρς

Προπονητής

Κόλιν Μπέντζαμιν (Ναμίμπια, 46 ετών)

Περισσότερο γνωστός από τη 10ετή θητεία του στο Αμβούργο (2001-11) ως παίκτης. Πάλαι ποτέ αρχηγός της εθνικής ομάδας, ήταν μέλος του γκρουπ που έπαιξε το 2008 στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Από το 2018-22 ήταν βοηθός προπονητή, ενώ τον Ιούνιο του ‘22 ανέλαβε πρώτος.

Εκτίμηση

Δύσκολη η αποστολή της, αν και θα μπορούσε να βρεθεί και σε πιο δύσκολο όμιλο. Οτιδήποτε πέραν της 4ης θέσης θα θεωρηθεί έκπληξη για τα προγνωστικά, για μία από τις λιγότερο ποιοτικές ομάδες της διοργάνωσης.

Πρόγραμμα 5ου ομίλου

Αγώνας Ημερομηνία Ώρα
Τυνησία – Ναμίμπια 16/01 19:00
Μάλι – Νότια Αφρική 16/01 22:00
Τυνησία – Μάλι 20/01 22:00
Νότια Αφρική – Ναμίμπια 21/01 22:00
Ναμίμπια – Μάλι 24/01 19:00
Νότια Αφρική – Τυνησία 24/01 19:00

6ος Όμιλος

Μαρόκο

Το Μαρόκο μπαίνει στο τουρνουά ως το μεγάλο φαβορί σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρίες.

Συμμετοχές: 18

Καλύτερη Θέση: Κατάκτηση (1976)

Τρόπος πρόκρισης

Είχε θεωρητικά εύκολο έργο στα προκριματικά, ευρισκόμενο σε όμιλο με Νότια Αφρική και Λιβερία. Το Μαρόκο ζορίστηκε πάντως, αφού νίκησε με 2-1 τους Νοτιοαφρικανούς χάρη σε γκολ του Ελ Κααμπί στο 88’ στο livescore, ενώ ηττήθηκε στη ρεβάνς του Γιοχάνεσμπουργκ (2-1). Παρ’όλα αυτά, κατάφερε να βγει πρώτο με 9 βαθμούς, χάρη στην ισοπαλία που απέσπασε η Λιβερία στη Νότια Αφρική.

Ρόστερ

Συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση της διοργάνωσης το 1972 και τέσσερα χρόνια αργότερα κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο, όμως από τότε κι ύστερα δεν έχει επαναλάβει τέτοια επιτυχία. Από το 2004 και έπειτα, όταν και ηττήθηκε στον τελικό, δεν έχει αξιόλογη παρουσία, φτάνοντας μόλις δύο φορές στα προημιτελικά (2017, 2022).

Φέτος, το Μαρόκο μπαίνει στο τουρνουά ως το μεγάλο φαβορί στα προγνωστικά Κόπα Άφρικα, με τις τιμές του για κατάκτηση να παίζονται γύρω στο 4.50-5.00 στις στοιχηματικές εταιρίες. Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του και η εκπληκτική πορεία της χώρας στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, όταν και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Στην εξίσωση προσθέστε και το πιο -πιθανότατα- πιο «γεμάτο» και συνάμα ισορροπημένο ποιοτικά ρόστερ μεταξύ όλων των συμμετεχουσών.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ουαλίντ Ρεγκραγκί, έχει «παντρέψει» τους έμπειρους 30άρηδες, όπως ο Ζίγες (Γαλατασαράι), ο Σαΐς (Αλ Σαμπάμπ) και ο Μπουνού (Αλ Χιλάλ), με αυτούς που έχουν παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο (Χακίμι, Μαζραουί, Εν Νεσίρι, Άμραμπατ) και τους ανερχόμενους (Ουναΐ, Σαϊμπάρι, Ελ Κανούς, Ρίτσαρντσον), συνθέτοντας ένα «εκρηκτικό» μείγμα.

Πληρότητα σε όλες τις γραμμές και πληθώρα παικτών που μπορούν να έρθουν από τον πάγκο και να δώσουν λύσεις. Το Μαρόκο έχει σαφώς καλύτερο ρόστερ συγκριτικά με το προηγούμενο τουρνουά και πιθανότατα το πιο «προικισμένο» από άποψη ταλέντου τα τελευταία 20 χρόνια. Μετά την επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καλείται να δικαιώσει τον τίτλο του φαβορί και να φτάσει στη «Γη της Επαγγελίας», δίνοντας τέλος στη «λειψυδρία» 47 ετών.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Γ. Μπουνού Τ Αλ Χιλάλ
Ε. Μπεναμπίντ Τ AS FAR
Μ. Μουνίρ Τ Αλ Ουέχντα
Α. Αμπκάρ Α Αλαβές
Α. Χακίμι Α Παρί Σεν Ζερμέν
Μ. Τσιμπί Α Πυραμίδες
Τ. Ριάντ Α Μπέτις
Ρ. Σαΐς Α Αλ Σαμπάμπ
Ν. Αγκέρντ Α Γουέστ Χαμ
Ν. Μαζράουι Α Μπάγερν Μ.
Γ. Ατιάτ-Αλάχ Α Γουιντάντ
Γ. Αμπντελχαμίντ Α Ρεμς
Α. Εζαλζουλί Μ Οσασούνα
Α. Αρίτ Μ Μαρσέιγ
Α. Ουναΐ Μ Μαρσέιγ
Μ. Ελ Κανούς Μ Γκενκ
Χ. Ζίγες Μ Γαλατασαράι
Ι. Σαϊμπάρι Μ Αϊντχόφεν
Α. Ρίτσαρντσον Μ Ρεμς
Ο. Ελ Αζουζί Μ Μπολόνια
Σ. Αμαλάχ Μ Βαλένθια
Σ. Μπουφάλ Μ Αλ Ραγιάν
Σ. Άμραμπατ Μ Μαν. Γιουν.
Α. Αντλί Ε Λεβερκούζεν
Α. Ελ Κααμπί Ε Ολυμπιακός
Τ. Τισουντάλι Ε Γάνδη
Γ. Εν Νεσιρί Ε Σεβίλλη

Προπονητής

Ουαλίντ Ρεγκραγκί (Μαροκινός, 48 ετών)

Ο άνθρωπος που οδήγησε το Μαρόκο στο καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία του σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρόσληψή του τον Αύγουστο του 2022 δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τους Μαροκινούς, όμως λίγους μήνες αργότερα όλη η χώρα έπινε… νερό στο όνομα του Ρεγκραγκί. Ο 48χρονος είναι 44 φορές διεθνής με την εθνική ως παίκτης.

Εκτίμηση

Είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και καλείται να το αποδείξει στο γήπεδο. Πάντως, το Κόπα Άφρικα είναι μία πολύ σκληρή διοργάνωση που συνεχώς επιφυλάσσει εκπλήξεις. Πρώτος στόχος η πρωτιά στον όμιλο. Αναμφίβολα έχει την εμπειρία και την ποιότητα για να φτάσει μέχρι τέλους, όμως ο δρόμος προς τον τελικό δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Κονγκό

Μεταξύ των κληθέντων είναι και ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού, Μπακαμπού.

Συμμετοχές: 19

Καλύτερη Θέση: Κατάκτηση (1968, 1974)

Τρόπος πρόκρισης

Επανήλθε σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής, αφού τερμάτισε πρώτο σε όμιλο με Μαυριτανία, Γκαμπόν και Σουδάν. Το Κονγκό ξεκίνησε άσχημα, με δύο ήττες στις πρώτες αγωνιστικές, όμως έκλεισε με τέσσερις νίκες (η μία εξ αυτών στα χαρτία) που του έδωσε και την πρωτιά στο γκρουπ.

Ρόστερ

Απουσίασε στην προηγούμενη διοργάνωση του Καμερούν, όμως επιστρέφει δυναμικά. Το Κονγκό θα παίξει για 9η φορά στη διοργάνωση από το 2000 και έπειτα και για 20η συνολικά, έχοντας σηκώσει το τρόπαιο δις στο μακρινό παρελθόν (1968, 1974). Το 1968 το κατάφερε ως Κονγκό – Κινσάσα και το 1974 ως Ζαΐρ. Κορυφαία διάκριση από την αλλαγή του αιώνα και έπειτα η 3η θέση που κατέλαβε το 2015.

Ο Γάλλος ομοσπονδιακός, Σεμπαστιάν Ντεσάμπρ, διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο ρόστερ, με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ειδικά στην επιθετική γραμμή, το Κονγκό «σφύζει» από ποιότητα. Ξεχωρίζει ο φορ της Μπρέντφορντ, Γιοάν Ουισά, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται ο Σιμόν Μπανζά, που πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν στην Πορτογαλία με την Μπράγκα. Ως έξτρα λύση υπάρχει και ο πρώην φορ του Ολυμπιακού, Σεντρίκ Μπακαμπού.

Αντίστοιχη ποιότητα και στα άκρα της επίθεσης, τα οποία απαρτίζονται από τους Μπογκοντά (Σπαρτάκ Μόσχας), Ελία (Γιουνγκ Μπόις), Ντιανγκάνα (Γουέστ Μπρομ) και Σιλάς (Στουτγκάρδη). Στη θέση “10” δεσπόζει ο πολύ έμπειρος Κακουτά (Αμιάν), ενώ πίσω του υπάρχουν οι δυναμικοί αμυντικοί μέσοι Μουτουσαμί (Ναντ), Πικέλ (Κρεμονέζε) και Καγέμπε (Γουότφορντ).

Από παίκτες με παραστάσεις συγκροτείται η οπισθοφυλακή. Προεξάρχων ο Σανσέλ Εμπεμπά της Μαρσέιγ, που θέλει ακόμη 8 συμμετοχές για να γίνει ο ρέκορντμαν στην ιστορία της χώρας, με 82. Στο αριστερό άκρο της άμυνας υπάρχει ένας άλλος πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, ο Αρτούρ Μαζουακού (Μπεσίκτας), ενώ το δεξί καλύπτει ο Γκίντεον Καλουλού της Λοριάν. Ο Ντεσάμπρ προτιμάει συνήθως το 4-2-3-1, σχήμα που επέλεξε και στο τελευταίο φιλικό κόντρα στην Ανγκόλα.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Μ. Σιαντί Τ Μαζέμπε
Λ. Μπασί – Ενζό Τ Ροντέζ
Ν. Μπερτό Τ Μονπελιέ
Σ. Εμπέμπα Α Μαρσέιγ
Ν. Μπατουμπίνσκα Α Σεντ Ετιέν
Ρ. Μπουσίρι Α Χιμπέρνιαν
Χ. Ινόνγκα Α Σίμπα
Α. Μαζουακού Α Μπεσίκτας
Γ. Καγέμπε Α Γκενκ
Γ. Καλουλού Α Λοριάν
Μ. Μπαγέγε Α Άσκολι
Ε. Καγέμπε Μ Γουότφορντ
Τ. Πικέλ Μ Κρεμονέζε
Σ. Μουτουσαμί Μ Ναντ
Α. Τσιμπόλα Μ Χάτα
Γ. Κακουτά Μ Αμιάν
Γ. Ουισά Ε Μπρέντφορντ
Σιλάς Ε Στουτγκάρδη
Τ. Μπονγκοντά Ε Σπαρτάκ Μόσχας
Γ. Ντιανγκανά Ε Γουέστ Μπρομ
Μ. Ελία Ε Γιουνγκ Μπόις
Σ. Μπανζά Ε Μπράγκα
Σ. Μπακαμπού Ε Γαλατασαράι
Φ. Μαγέλε Ε Πυραμίδες

Προπονητής

Σεμπαστιάν Ντεσάμπρ (Γάλλος, 47 ετών)

Γάλλος τεχνικός που δραστηριοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια σχεδόν αποκλειστικά στην Αφρική. Έχει περάσει από ομάδες της Ακτής Ελεφαντοστού, της Τυνησίας, του Μαρόκου αλλά και μικρότερων χωρών. Εξαίρεση η διετής θητεία του στη γαλλική Νιόρ (2020-2022), προτού αναλάβει την εθνική του Κονγκό από τον Έκτορ Κούπερ. Μεγάλος στόχος η πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026.

Εκτίμηση

Από τις καλές ομάδες δεύτερης ταχύτητας στο τουρνουά. Αν δεν καταφέρει να τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου θα πρόκειται για αποτυχία. Διόλου απίθανο να τη δούμε στα προημιτελικά, αν και εκεί φαίνεται να βρίσκεται το ταβάνι της.

Ζάμπια

Η Ζάμπια θα παραταχθεί με ανεβασμένη ψυχολογία στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Συμμετοχές: 17

Καλύτερη Θέση: Κατάκτηση (2012)

Τρόπος πρόκρισης

Έπειτα από 9 χρόνια, η Ζάμπια επιστρέφει σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, έχοντας τερματίσει πρώτη σε όμιλο με Ακτή Ελεφαντοστού, Κομόρες και Λεσότο. Η ομάδα του Άβραμ Γκραντ συγκέντρωσε 13 βαθμούς, όσους και οι Ιβοριανοί, τους οποίους νίκησαν με 3-0 στην Εντόλα.

Ρόστερ

Φέτος συμπληρώνονται 12 χρόνια από τον θρίαμβο της Ζάμπια στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2012. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 21ου αιώνα στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο, με την παρεά των Μαγιούκα και Κατόνγκο να νικάει την Ακτή Ελεφαντοστού στα πέναλτι, σηκώνοντας το τρόπαιο.

Φαίνεται πως το χρωστούσε η μοίρα στη Ζάμπια, μία χώρα που είχε χάσει σε αεροπορικό δυστύχημα το 1993 την πιο ταλαντούχα και επιτυχημένη γενιά που ανέδειξε ποτέ. Εκείνη που είχε φιλοδωρήσει με 4 γκολ την Ιταλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 και που είχε καταλάβει την 3η θέση στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 1990.

Η επιτυχία του 2012 ήταν «πυροτέχνημα» βέβαια, με τους “Chipolopolo” να μην προκρίνονται σε τρία διαδοχικά τουρνουά (2017-2022). Φέτος, η Ζάμπια επιστρέφει, με τον Άβραμ Γκραντ στο «τιμόνι» και μία αρκετά ποιοτική μεσοεπιθετική γραμμή. Σημείο αναφοράς στη γραμμή κρούσης ο φορ της Λέστερ, Πάτσον Ντάκα, που θα έχει στο πλάι του τους ταλαντούχους Μπάντα (Λέτσε), Σακαλά (Αλ Φαϊχά) και Τσιλούφια (Χάκεν).

Στη μεσαία γραμμή, το πιο «βαρύ» όνομα είναι αυτό του Κινγκς Κάνγκουα, του Ερυθρού Αστέρα, που θα έχει δίπλα του τον Εμάνουελ Μπάντα της κροατικής Ριέκα. Ανερχόμενος ο χαφ της πρωταθλήτριας Ελβετίας Γιουνγκ Μπόις, Μιγκέλ Τσαΐουα (19 ετών), ο οποίος έχει πάρει ήδη τα πρώτα του λεπτά συμμετοχής τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Φ. Μουάνσα Τ Γκριν Μπάφαλος
Λ. Μουλένγκα Τ Πάουερ Ντάιναμος
Τ. Ενσαμπάτα Τ Σεκουχούνε Γιουν.
Μ. Τσεπέσι Α Ρεντ Άροους
Ν. Τσάντα Α Κάμπουε Γουόριορς
Φ. Μουσόντα Α Έιρ Γιουν.
Γ. Εμφάντε Α Χάποελ Ρισόν
Ρ. Κάμπουε Α Σεκουχούνε Γιουν.
Σ. Σούνζου Α Τζινάν Ξινγκζού
Τ. Μουάπε Α Μαζέμπε
Ζ. Πίρι Α Πρίζον Λέοπαρντς
Μ. Σακάλα Μ Μλάντα Μπόλεσλαβ
Τ. Τσαΐουα Μ Γιουνγκ Μπόις
Κ. Τσάμα Μ Σίμπα
Σ. Μουσόντα Μ Χόρσενς
Ε. Μπάντα Μ Ριέκα
Φ. Μουλάμπια Μ Πάουερ Ντάιναμος
Γ. Μαφουέντα Μ MFK Βίσκοφ
Κ. Καμπάμπα Μ Ζέσκο Γιουν.
Κ. Καπούμπου Μ Ζέσκο Γιουν.
Κ. Κάνγκουα Μ Ερυθρός Αστέρας
Ρ. Μπουάλια Μ Αμαζούλου
Ε. Τσιλούφια Ε Μίντιλαντ
Φ. Σακάλα Ε Αλ Φαΐχα
Κ. Μουσόντα Ε Γιανγκ Άφρικανς
Λ. Μπάντα Ε Λέτσε
Π. Ντάκα Ε Λέστερ

Προπονητής

Άβραμ Γκραντ (Ισραηλινός, 68 ετών)

Ο Ισραηλινός τεχνικός έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τη θητεία του στην Τσέλσι τη σεζόν 2007-08. Στην Αγγλία έμεινε έως το 2011 (Πόρτσμουθ, Γουέστ Χαμ), ενώ έχει εμπειρία και από την Αφρική, καθώς ήταν ομοσπονδιακός της Γκάνας για μία τριετία (2014-17). Στη Ζάμπια βρίσκεται από τον Δεκέμβριο του 2022.

Εκτίμηση

Την περιμένουμε πολύ επιθετική, όπως παρουσιάστηκε και στα τελευταία επίσημα παιχνίδια της αλλά και στα προκριματικά. Αντικειμενικός στόχος η 2η θέση, κομβικό το παιχνίδι της πρεμιέρας με το Κονγκό. Δεν έκανε ούτε μία νίκη στις δύο τελευταίες συμμετοχές της σε τελική φάση (2013,2015), αν φτάσει στους “16” ευχαριστημένη θα είναι.

Τανζανία

Αλί Σαμάτα Τανζανία

Συμμετοχές: 2

Καλύτερη Θέση: Όμιλος

Τρόπος πρόκρισης

Μία βολική ισοπαλία στην Αλγερία (0-0) την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών ήταν αρκετή για να δώσει στην Τανζανία τη 2η θέση σε όμιλο που συμπλήρωσαν η Ουγκάντα και ο Νίγηρας. Οι Τανζανοί κατάφεραν να συλλέξουν 8 βαθμούς παίρνοντας δύο νίκες με 1-0, αφήνοντας την Ουγκάντα στους 7.

Ρόστερ

Η Τανζανία θα παίξει για 3η φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Η πρώτη ήρθε το 1980 και η δεύτερη πολύ αργότερα, το 2019. Βέβαια, σε καμία από τις δύο προηγούμενες οι “Taifa Stars” δεν κατάφεραν να γευτούν τη χαρά της νίκης, μετρώντας μία ισοπαλία και 5 ήττες σε 6 αγώνες.

Και φέτος βέβαια, το ρόστερ της Τανζανίας είναι ένα από τα πιο αδύναμα της διοργάνωσης. Μάλιστα, είναι και το 3ο πιο νεανικό, μετά από αυτά της Ισημερινής Γουινέας και της Μπουρκίνα Φάσο, καθώς έχει μέσο όρο ηλικίας τα 25.3 έτη. Το πιο «βαρύ» όνομα είναι αναμφίβολα αυτό του Αλί Σαμάτα. Ο σέντερ φορ του ΠΑΟΚ μπορεί να μην διανύει την πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του, όμως είναι ο ηγέτης και κορυφαίος εν ενεργεία σκόρερ της χώρας του.

Από εκεί και έπειτα, υπάρχει ο δεξιός μπακ Μιρόσι της Σαχτάρ Ντόνετσκ και ο χαφ Εμόμπουα που παίζει στην Αυστραλία, φορώντας τη φανέλα της Μακάρθουρ. Καταλαβαίνει κανείς πως δεν υπάρχουν παίκτες με παραστάσεις στην αποστολή. Ενδεικτικό πως άλλοι τέσσερις αγωνίζονται στις ερασιτεχνικές κατηγορίας της Αγγλίας, ενώ 10 από τους συμμετέχοντες αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα της Τανζανίας.

Εκτός των άλλων, η ομάδα του Αντέλ Αμρους δυσκολεύεται πολύ στο επιθετικό κομμάτι. Ενδεικτικό πως στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής σημείωσε μονάχα 3 γκολ σε 6 αγώνες, ενώ η τελευταία φορά που σημείωσε 2+ γκολ σε ένα παιχνίδι ήταν κόντρα στη Σομαλία τον Ιούλιο του 2022.

Παίκτης Θέση Ομάδα
Α. Μανούλα Τ Σίμπα SC
Μ. Κακολάνια Τ Σιγκίντα
Κ. Καβάβα Τ Κάρλσουντς
Α. Μπάντα Α Ρίτσαρντς Μπέι
Μ. Μουαμνιέτο Α Γιανγκ Άφρικανς
Ν. Τζομπ Α Γιανγκ Άφρικανς
Ι. Χαμάντ Α Γιανγκ Άφρικανς
Μ. Βαν ντεν Μπος Α Βιγένα
Λ. Μουαικέντα Α Αζάμ
Α. Ζακάρια Α Ναμούνγκο
Ν. Μιρόσι Α Σαχτάρ Ντόνετσκ
Μ. Χουσεΐν Α Σίμπα
Σ. Κατσουέλε Α Βανκούβερ Γουάιτκαπς ΙΙ
Τ. Αλαράκια Μ Γουίλντστοουν
Χ. Εμνόγκα Μ Όλντερσοτ
Χ. Εμκάμι Μ Ταλαέα Ελ Γκαΐς
Τ. Εμόμπουα Μ Μακάρθουρ
Μ. Γιασίν Μ Σίμπα
Μ. Γιαχία Μ Γιανγκ Άφρικανς
Μ. Στάρκι Μ Ίλκεστον Τάουν
Σ. Μπατζάνα Μ Αζάμ
Φ. Σαλούμ Μ Αζάμ
Ν. Κίμπου Ε Σίμπα
Μ. Έιμπραχαμ Ε Σπαρτάκ Σουμπότιτσα
Α. Σαμάτα Ε ΠΑΟΚ
Σ. Εμσούβα Ε
Μ. Σαγκάφ Ε Μπόρεχαμ Γουντ

Προπονητής

Αντέλ Αμρους (Αλγερινός, 55 ετών)

Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Βέλγιο, ως τεχνικός διευθυντής, ενώ από το 2007 και έπειτα έχει καθίσει στον πάγκο διαφόρων εθνικών ομάδων της Αφρικής (Μπουρούντι, Κένυα, Λιβύη, Μποτσουάνα). Στην Τανζανία βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2023.

Εκτίμηση

Απέχει πολύ σε ποιότητα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου. Δύσκολα θα αποφύγει την τελευταία θέση, πιθανότητα θα κοιτάξει πρώτα την άμυνά της και έπειτα να επιτεθεί.

Πρόγραμμα 6ου ομίλου

Αγώνας Ημερομηνία Ώρα
Μαρόκο – Τανζανία 17/01 19:00
Κονγκό – Ζάμπια 17/01 22:00
Μαρόκο – Κονγκό 21/01 16:00
Ζάμπια – Τανζανία 21/01 19:00
Τανζανία – Κονγκό 24/01 22:00
Ζάμπια – Μαρόκο 24/01 22:00

Συχνές ερωτήσεις παικτών για το Copa Africa

Ποια ομάδα είναι το φαβορί για να κερδίσει το Copa Africa 2023;
To μεγάλο φαβορί είναι το Μαρόκο με απόδοση 4.50
Πού θα δείξει το Κόπα Άφρικα η τηλεόραση;
Τα δικαιώματα του Κόπα Άφρικα δεν ανήκουν μέχρι στιγμής σε κάποιο κανάλι που εκπέμπει στην Ελλάδα, όμως θα είναι διαθέσιμο στις στοιχηματικές εταιρίες
Που και πότε θα διεξαχθεί το Κόπα Άφρικα;
Το Κόπα Άφρικα θα διεξαχθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού από τις 13 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου

Mystery προσφορές* για σήμερα

Διάλεξε την προσφορά σου!

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
Open Eurocups UEFA
Close Eurocups Πίσω
Τσάμπιονς Λιγκ Τσάμπιονς Λιγκ Γιουρόπα Λιγκ Γιουρόπα Λιγκ Κόνφερενς Λιγκ Κόνφερενς Λιγκ
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip