Τα δημοσιογραφικά «κλισέ» δεν με «τρελαίνουν» αλλά ενίοτε τα χρησιμοποιώ, όταν το απαιτεί η περίσταση. Κάτι τέτοιο ισχύει και για το πρωτάθλημα Τσεχίας τη σεζόν που αρχίζει. Θα είναι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, πιθανώς με τρεις διεκδικητές μέχρι τέλους όπως πέρυσι, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα των τριών ομάδων (Πλζεν, Σλάβια και Σπάρτα) να αντέξουν Ευρώπη και εγχώριες διοργανώσεις. Τα πρώτα παιχνίδια ξεκινούν το Σάββατο 30 Ιουλίου.
Φαβορί για τον τίτλο είναι η Σλάβια που τον απώλεσε πέρυσι στα πλέι οφ και θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην κορυφή. Στο ποδόσφαιρο λένε πως είναι πιο εύκολο να ανέβεις στην κορυφή παρά να διατηρηθείς σε αυτήν. Ενισχύθηκε μεταγραφικά και έχει το know how του Πέμπτη-Κυριακή. Η Πλζεν εξασφάλισε τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό όμιλο μετά από τρία χρόνια ανομβρίας στην Ευρώπη και θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Δύσκολο να το καταφέρει, καθώς πέρυσι εκμεταλλεύτηκε πως είχε ένα ματς την εβδομάδα. Εβαλε βάθος στο ρόστερ της και θα το παλέψει, αν και πρέπει να βρει τα γκολ του Μπογκέλ (φορ) που έφυγε. Η Σπάρτα έκανε τις καλύτερες μεταγραφές, η πίεση είναι μεγάλη όμως χρειάζεται χρόνο γιατί έχει νέο προπονητή, άρα και νέες ιδέες. Αν στηριχτεί ο Πρίσκε, τότε έχει τα φόντα να διεκδικήσει τον τίτλο.
Την τετράδα πιθανότατα θα κλείσει η Σλοβάτσκο που βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, μόνο η πιθανή συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό όμιλο μπορεί να την αποσυντονίσει. Από εκεί και έπειτα, Μπάνικ Οστράβα, Μλάντα Μπόλεσλαβ, Σλόβαν Λίμπερετς και ίσως η Γιάμπλονετς, θα προσπαθήσουν να μπουν στην εξάδα.
Στο μεσαίο γκρουπ βλέπω να βρίσκονται ξανά οι Σίγκμα Ολομουτς, Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε συν την Χράντετς Κράλοβε. Η άλλη θέση θα συμπληρωθεί από τις τέσσερις πιο πάνω (Μπάνικ, Μλάντα, Σλόβαν, Γιάμπλονετς) που δεν θα μπορέσουν να μπουν στα πλέι οφ.
Για την παραμονή θα παλέψουν η Μπρνο, η Τέπλιτσε, η Μποέμιανς και η Παρντούμπιτσε. Η Ζλιν θα βρίσκεται στα πλέι άουτ, ωστόσο πιθανότατα δεν θα κινδυνέψει.
Σύστημα Διεξαγωγής
Η 1η κατηγορία της Τσεχίας αποτελείται από 16 ομάδες. Μετά από 30 αγωνιστικές κανονικής διάρκειας, υπάρχουν πλέι οφ και πλέι άουτ αλλά και το μεσαίο γκρουπ (7ος έως 10ος), το οποίο όμως πλέον δεν δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο νικητής των αγώνων του μεσαίου γκρουπ θα κερδίσει ένα χρηματικό μπόνους και θα παίξει στον τρίτο γύρο του επόμενου Κυπέλλου. Οι πρώτες έξι ομάδες της Τσεχίας θα παίξουν πλέι οφ, έναν γύρο και οι τελευταίες έξι πλέι άουτ, έναν γύρο. Υποβιβάζεται ο τελευταίος, ο 14ος και ο 15ος παίζουν μπαράζ με τον 2ο και τον 3ο της δεύτερης κατηγορίας της Τσεχίας.
Κριτήρια Ισοβαθμίας
- Τα μεταξύ τους παιχνίδια
- Η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους
- Η καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους
- Διαφορά τερμάτων σε όλο το πρωτάθλημα
- Η καλύτερη επίθεση σε όλο το πρωτάθλημα
- Υψηλότερη θέση στην κατάταξη fair play
Οι 5 καλύτερες μεταγραφές της κατηγορίας
ΠΑΙΚΤΗΣ | Θ. | ΑΠΟ | ΣΕ |
Γιαν Κούχτα | Ε | Λοκ. Μόσχας | Σπάρτα Πρ. |
Έβερτον ντα Σίλβα | Ε | Μπόλεσλαβ | Σλάβια Πρ. |
Βάτσλαβ Γιουρέτσκα | Ε | Σλοβάτσκο | Σλάβια Πρ. |
Λούκας Σάντιλεκ | Μ | Σλοβάτσκο | Σπάρτα Πρ. |
Γιάροσλαβ Ζέλενι | Α | Γιάμπλονετς | Σπάρτα Πρ. |
Μακροχρόνια στοιχήματα
Για να επιλέξει κανείς το σωστό μακροχρόνιο στοίχημα θα πρέπει να έχει σφαιρική γνώση του πρωταθλήματος. Η Τσεχία είναι ένα πρωτάθλημα απρόβλεπτο, ωστόσο έχει κάποιες σταθερές. Οι στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα προσφέρουν μόνο μακροχρόνια στοίχημα πρωταθλητή και εκεί θα προσανατολιστούμε και εμείς. Σλάβια Πράγας, Σπάρτα Πράγας και Βικτόρια Πλζεν είναι τα φαβορί για τον τίτλο, με την σειρά που τα αναφέρει ο μπουκ.
Προφανώς η Σλάβια μετά την περσινή απώλεια θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην κορυφή, ωστόσο η χρονιά είναι περίεργη καθώς μεσολαβεί Μουντιάλ και διακοπή διαφορετική από τη συνηθισμένη. Οι τρεις διεκδικήτριες ενισχύθηκαν μεταγραφικά, η Πλζεν έχει ήδη και μία πρόκριση στα πόδια της, γεγονός που της εξασφαλίζει ευρωπαϊκό όμιλο. Αυτό είναι το κλειδί στο θέμα του τίτλου. Αν τα καταφέρουν Σλάβια και Σπάρτα να μπουν σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, τότε θα έχουμε τρεις ομάδες με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που θα κάνουν πρωταθλητισμό. Πέρυσι η Πλζεν εκμεταλλεύτηκε το ένα παιχνίδι την εβδομάδα και πήρε το πρωτάθλημα.
Φέτος πιστεύω πως σωστά είναι ξανά φαβορί για το πρωτάθλημα της Τσεχίας η Σλάβια Πράγας, καθώς δείχνει να έμαθε από τα μάθημά της, αν και δεν είναι άτρωτη. Μαζί με τη Σπάρτα έκανε τις καλύτερες μεταγραφές έως τώρα, ενώ η Πλζεν θα πρέπει να βρει τα γκολ του Μπογκέλ που αποχώρησε παρότι πρόσθεσε βάθος στο ρόστερ της. Το 1,70 που πληρώνει στον Stoiximan η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Σλάβια, δεν αποτελεί έκπληξη.
Η Σπάρτα έκανε καλές μεταγραφές μετά την πώληση Χλόζεκ στη Λεβερκούζεν, όμως έχει νέο προπονητή, θα χρειαστεί χρόνο ενώ για να τα καταφέρει σε Ευρώπη και Τσεχία θα χρειαστεί κι άλλη ποιότητα. Γι’ αυτούς τους λόγους η κατάκτηση του τίτλου από την ομάδα με τους περισσότερες τίτλους στην Τσεχία, πληρώνει 3,00. Τέλος, η Βικτόρια Πλζεν πληρώνει 8,00 για να κάνει το back-to-back. Θα μου πείτε οι μπουκ δεν σέβονται την περσινή πρωταθλήτρια. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί πέρυσι δεν είχε την Ευρώπη και εστίαζε σε ένα παιχνίδι την εβδομάδα. Τώρα ο κόουτς Μπίλεκ θα κληθεί να κάνει ροτέισον με τόσα πολλά παιχνίδια συνεχόμενα και δεν είναι η καλύτερή του.
Ομάδες
ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ
Κατέκτησε τον τίτλο στην Τσεχία μετά από τρεις σερί κατακτήσεις της Σλάβια Πράγας, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως η ίδια δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Αυτό ήταν το έκτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, όλα τα έχει πάρει από το 2011 και έπειτα. Αγωνίζεται στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης (κερδίζοντας δύο φορές την Ελσίνκι), γεγονός που θα ανυψώσει τα οικονομικά της. Στόχος στο πρωτάθλημα είναι να κάνει πρωταθλητισμό, δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο πέρυσι. Θα προσπαθήσει να είναι κυνική και να εστιάσει (ξανά) στο αποτέλεσμα. Πρέπει να δούμε αν μπορεί να κρατήσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.
Στην προετοιμασία έπαιξε επτά φιλικά, έδειξε να βρίσκει με μεγάλη ευκολία δίχτυα, όμως στο πιο δύσκολο και τελευταίο, έφερε 0-0 με την Μπεσίκτας. Στον πάγκο της παραμένει από τον Μάιο του 2021 ο κόουτς Μπίλεκ, ο οποίος ήταν ένας εκ των λόγων που πέρυσι στέφθηκε πρωταθλήτρια η Βικτόρια Πλζεν.
Στο μεταγραφικό παζάρι φαίνεται ενισχυμένη αριθμητικά καθώς έχει πλέον βάθος στο ρόστερ της σχεδόν σε όλες τις θέσεις, κράτησε τον κίπερ Στάνεκ που ακουγόταν πως θα πάρει μεταγραφή (ανανέωσε μέχρι το 2025) και η μεγαλύτερη απώλεια είναι η αποχώρηση του πρώτου της σκόρερ πέρυσι, Μπογκέλ.
[novibet_desktop keimeno_etaireias=”Στη Novibet γράφεις τη δική σου ιστορία!” width=”100%”]
ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ
Μετά από τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, έχασε την πρωτοκαθεδρία στην Τσεχία από τη Βικτόρια Πλζεν. Φέτος είναι αποφασισμένη να επιστρέψει στην κορυφή. Εξαιρετική η περσινή ευρωπαϊκή της πορεία αφού έφτασε στους «8» του Κόνφερενς Λιγκ. Προφανώς στόχος της είναι να μπει ξανά στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ, οτιδήποτε άλλο θα είναι αποτυχία.
Στην προετοιμασία της έπαιξε τρία φιλικά παιχνίδια, μένοντας αήττητη και στα τρία. Στο πιο δυνατό από αυτά έφερε 1-1 με τον Ολυμπιακό. Στον πάγκο της παραμένει ο Γίντριχ Τρπισόφσκι εδώ και 4,5 χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που την έφερε ξανά στον δρόμο των τίτλων και την έχει αλλάξει επίπεδο.
Ενισχύθηκε στις μεταγραφές αφού απέκτησε 6 ποδοσφαιριστές και έφυγαν τρεις με ρόλο στην ομάδα. Γιουρέτσκα (εξτρέμ-φορ) και Εβερτον (αρ.εξτρέμ) είναι οι δύο πιο σπουδαίες προσθήκες της, ο Μπα (δ.μπακ) είναι η μεγαλύτερη απώλεια όμως γέμισε τα ταμεία της. Το ρόστερ της είναι γεμάτο με λύσεις σχεδόν σε όλες τις θέσεις, όμως με τον σοβαρό τραυματισμό του Χοβόρκα (στόπερ) θα πρέπει να βρεθεί ένας έμπειρος στόπερ καθώς κανείς εκ των Ούσου, Κατσαράμπα και Σάντος δεν έχουν την εμπειρία του Χοβόρκα.
ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ
Τερμάτισε στην 3η θέση την περσινή χρονιά στο πρωτάθλημα Τσεχίας, ενώ έχασε και στον τελικό Κυπέλλου από τη Σλοβάτσκο. Αποτυχημένη η χρονιά, αν και βρέθηκε για τρίτη φορά στην 3η θέση στην τελευταία 4ετία. Εξαίρεση η καλή πορεία της στην Ευρώπη, όπου έφτασε στα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ, ένα βήμα πριν τους «16». Στόχος είναι να διεκδικήσει ξανά τον τίτλο και να μπει στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ.
Στα φιλικά της έδειξε καλή εικόνα, σκοράροντας στα 4/5. Στα πιο δυνατά από αυτά, κέρδισε με 2-0 τη Ριέκα και έχασε με 0-1 από τη ΒΑΚ Πέλετς. Στον πάγκο της κάθεται ο 45χρονος Δανός, Μπρίαν Πρίσκε, ο οποίος την περσινή χρονιά ήταν στο Βέλγιο με την Αντβέρπ ενώ παλιότερα είχε βρεθεί στον πάγκο της Μίντιλαντ και την έβαλε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Επιθετικογενής προπονητής που του αρέσει το πρέσινγκ.
Ενισχύθηκε στις μεταγραφές αποκτώντας 6 ποδοσφαιριστές ενώ κράτησε τον μέχρι πρότινος δανεικό, Χαράσλιν (εξτρέμ). Από τις προσθήκες της ξεχωρίζουν οι Κούχτα (φορ, πρώην Σλάβια) και Σάντιλεκ (μέσος, πρώην Σλοβάτσκο). Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζει αυτή του Χλόζεκ (στράικερ) ο οποίος γέμισε με 13 εκατ.ευρώ τα ταμεία της (πήγε Λεβερκούζεν) ενώ από τα αποδυτήρια θα λείψει ο Ντότσκαλ (δεκάρι) που κρέμασε τα παπούτσια του.
ΣΛΟΒΑΤΣΚΟ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην 4η θέση, από μόνο του αποτελεί επιτυχία. Όταν μάλιστα προσθέσεις και ένα Κύπελλο Τσεχίας, το πρώτο στην ιστορία της, τότε μιλάμε για άκρως επιτυχημένη χρονιά. Ισως για την πιο πετυχημένη χρονιά στην ιστορία της. Θέλει να βρίσκεται στην εξάδα για να παλέψει για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, όμως θα εξαρτηθεί από το αν θα καταφέρει να μπει σε ευρωπαϊκό όμιλο και τα συνεχόμενα παιχνίδια.
Αήττητη (6-2-0) στα οκτώ φιλικά που έδωσε, με δυνατότερο αυτό κόντρα στην πρωταθλήτρια Τουρκίας, Τράμπζονσπορ. Στον πάγκο της παραμένει για πέμπτη σεζόν ο κόουτς Σβέντικ. Είναι ο άνθρωπος που δίνει τη σοβαρότητά του στη Σλοβάτσκο.
Νέος συμπαίκτης στην ήδη υπάρχουσα διοίκηση, ο επιχειρηματίας Σκόπαλ, που υποσχέθηκε ενίσχυση του ρόστερ και στήριξη στις ακαδημίες. Επίσης, τόνισε πως η Ευρώπη θέλει να γίνει μέρος της καθημερινότητας της ομάδας και όχι μια εξαίρεση. Ισορροπημένο το μεταγραφικό παζάρι της, καθώς αποχώρησαν δύο βασικοί και δύο αναπληρωματικοί ενώ αποκτήθηκαν παίκτες στις θέσεις τους. Μεγάλες απώλειες η αποχώρηση του πρώτου σκόρερ της, Γιουρέτσκα, και του βασικού Σάντιλεκ. Από τους νεοαποκτηθέντες ξεχωρίζουν οι Τράβνικ (μέσος) και Κόζακ (φορ).
[pamestoixima_desktop keimeno_etaireias=”Ενισχυμένες αποδόσεις καθημερινά” width=”100%”]
ΜΠΑΝΙΚ ΟΣΤΡΑΒΑ
Επέστρεψε στην εξάδα, όμως δεν κατάφερε να φτάσει σε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και αυτό κάνει αυτομάτως τη χρονιά που πέρασε αποτυχημένη. Η διοίκηση προσέλαβε τον έμπειρο Βρμπα (πρώην Σπάρτα και Πλζεν) για να την επαναφέρει στις επιτυχίες, όμως χωρίς παίκτες δεν μπορεί να κάνει θαύματα ο 58χρονος τεχνικός. Στόχος της Μπάνικ είναι να βρίσκεται ξανά στα πλέι οφ και να διεκδικήσει μια θέση στην Ευρώπη, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Και θέλει να το κάνει φέτος καθώς συμπληρώνει τα 100 χρόνια ζωής της.
Εδωσε εννέα φιλικά κατά τη διάρκειας της προετοιμασίας της, με πιο δυνατό αυτό κόντρα στην Σέλτικ (2-4 ήττα) σε ένα γεμάτο γήπεδο.
Ενισχυμένη φαίνεται στις μεταγραφές παρά το γεγονός πως αποχώρησαν 7 ποδοσφαιριστές. Κανείς τους όμως δεν ήταν βασικός. Απέκτησε τέσσερις ποδοσφαιριστές, με σημαντικότερη προσθήκη του έμπειρου Φρίντριχ (στόπερ). Θα βασιστεί στην ομοιογένειά της και στην έδρα της. Ωστόσο για να χτυπήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο θα πρέπει να ενισχυθεί κι άλλο.
ΧΡΑΝΤΕΝΤΣ ΚΡΑΛΟΒΕ
Ηταν η έκπληξη της περσινής χρονιάς. Νεοφώτιστη και όχι απλά έσωσε την κατηγορία, αλλά μπήκε και στα πλέι οφ. Δεν κατάφερε να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο γιατί ήταν αρκετά πίσω βαθμολογικά, όμως έκανε κάποιες ζημιές. Η έδρα της (παίζει σε ουδέτερο) ήταν κάστρο σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία, καθώς φέτος οι αντίπαλοί της θα είναι υποψιασμένοι.
Το νέο γήπεδο προχωράει και ελπίζει πως τα επόμενα χρόνια θα παίξει εκεί και μάλιστα στην πρώτη κατηγορία. Στα φιλικά τα πήγε εξαιρετικά (7 νίκες, 1 ήττα), φέρνοντας σε όλα g/g. Μεταγραφικά φαίνεται αποδυναμωμένη. Εφυγαν 6 παίκτες, ήρθαν τέσσερις ενώ αγόρασε και δύο παίκτες που είχε δανεικούς. Κραλ (στόπερ) και Μέιντρ (δ.μπακ) οι μεγαλύτερες απώλειες, όμως έφεραν ένα εκατομμύριο ευρώ στα ταμεία της. Από τις μεταγραφές ξεχωρίζει η απόκτηση του έμπειρου Μπάιζα (κίπερ).
Θα παίξει σημαντικό ρόλο τι θα γίνει με τον αρχηγό Βλκάνοβα (πρώτος σκόρερ) που δεν συμμετείχε στην προετοιμασία της και μένει να φανεί και στο ρόστερ της. Στον πάγκο της Χράντετς Κράλοβε παραμένει ο 70χρονος Κούμπεκ, άκρως πετυχημένος πέρυσι.
ΜΛΑΝΤΑ ΜΠΟΛΕΣΛΑΒ
Εφτασε κοντά στα πλέι οφ αλλά συμμετείχε στο μεσαίο γκρουπ. Στόχος της είναι να αναδείξει νέους παίκτες και να τους μοσχοπουλήσει, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, αλλά σταδιακά να επιστρέψει και στα υψηλότερα στρώματα της βαθμολογίας. Παραμένει στον πάγκο της ο κόουτς Χόφτιχ, ο οποίος μίλησε για στόχο εξάδας αλλά η ομάδα του θα πρέπει να βελτιωθεί για να καταφέρει να επιστρέψει μετά από έξι χρόνια.
Σκόραρε στα 7/8 φιλικά της παιχνίδια, όμως στο πιο δυνατό εξ αυτών έχασε με 0-2 από την ιταλική Τορίνο. Αποδυναμωμένη φαίνεται στις μεταγραφές, καθώς έξι παίκτες αποχώρησαν και οι δύο ήταν βασικοί (Εβερτον και Ντουντέρα). Πήρε 6 ποδοσφαιριστές αλλά η μεγαλύτερη κίνηση ήταν να αποκτήσει με κανονική μεταγραφή τον δανεικό πέρυσι Καραφιάτ (στόπερ). Πρέπει να βρει τα 14 γκολ του Εβερτον και τα 10 του Ντουντέρα, που όμως έφεραν ζεστό χρήμα στα ταμεία της.
ΣΙΓΜΑ ΟΛΟΜΟΥΤΣ
Ηθελε να μπει στην εξάδα με την επιστροφή του κόουτς Γίλεκ στον πάγκο της, όμως αρκέστηκε στη μέση της βαθμολογίας για ακόμη μία χρόνια. Τουλάχιστον δεν κινδύνεψε, ενώ στις πρώτες επτά αγωνιστικές ήταν τρομερή. Μετά αντιμετώπισε τραυματισμούς και υποχώρησε σταδιακά. Κλασικά θα προσπαθήσει να αναδείξει παίκτες από την ξακουστή ακαδημία της και να είναι καλύτερη από πέρυσι.
Προβλημάτισε στην προετοιμασία, με μόλις δύο νίκες σε οκτώ φιλικά παιχνίδια. Στο πιο δύσκολο έχασε με 0-2 από την Γαλατασαράι. Στα μεταγραφικά είναι αποδυναμωμένη αν και απέκτησε αριθμητικά όσους παίκτες αποχώρησαν. Μεγάλη απώλεια η μεταγραφή του Ντάνεκ (δεκάρι) στη Σπάρτα, όμως γέμισε τα ταμεία της. Θα λείψει από τα αποδυτήρια ο αρχηγός Χούμπνικ, ενώ και άλλοι δύο βασικοί θα λείψουν. Σημαντικότερη μεταγραφή η απόκτηση του έμπειρου Βράστιλ (στόπερ) που θα ολοκληρώσει την τετράδα στο κέντρο άμυνας.
Ο 45χρονος Γίλεκ παραμένει στην άκρη του πάγκου της, ωστόσο από μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Σίγουρα η Ολομουτς θα δείξει την επιθετική τακτική που αρέσει στον προπονητή της και μπορεί να κάνει πολλά παιχνίδια της ροντέο.
ΣΛΟΒΑΝ ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ
Μετά από έξι χρόνια, η Σλόβαν δεν μπήκε στην εξάδα πραγματοποιώντας ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα της ιστορίας της στο περσινό πρωτάθηλμα. Είχε μαζέψει μόλις δύο βαθμούς στους επτά πρώτους αγώνες και έτσι την ανέλαβε ο Λούμπος Κόζελ, που συνεχίζει για δεύτερη σεζόν. Εκείνος ήταν που την βελτίωσε και προσπάθησε να την φτάσει κοντά στα πλέι οφ, όμως δεν τα κατάφερε γιατί η ποιότητα του ρόστερ δεν ήταν αρκετή.
Στην προετοιμασία έδωσε εννέα φιλικά παιχνίδια, δεχόμενη γκολ στα επτά από αυτά. Στην πρόβα τζενεράλε πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, στο πιο δυνατό φιλικό, κέρδισε με 3-2 τον Απόλλωνα Λεμεσού. Πολλές αλλαγές στο ρόστερ της για μία ακόμη χρονιά, από τους 10 που αποχώρησαν, μόλις οι τρεις ήταν βασικοί. Κνόμπλοχ (κίπερ), Κοσκέλνικ (δ.μπακ) και Τιεχί (αμ.χαφ) είναι οι πιο σοβαρές απώλειες, με τον τελευταίο να είναι ίσως η μεγαλύτερη απώλεια. Πήρε 6 ποδοσφαιριστές ενώ επέστρεψε από δανεισμό ο Μάρα (αμ.χαφ) που έχει την ποιότητα να δώσει λύσεις. Ποιότητα που της έλειπε θα δώσουν οι δανεικοί από τη Σλάβια, Φαν Μπούρεν (εξτρέμ) και Ταλοφέροφ (στόπερ), ενώ αγόρασε τον Τσερβ (μέσος) ο οποίος μπορεί να δώσει πολλές λύσεις στη μεσαία γραμμή.
Στόχος είναι να πάει καλύτερα από πέρυσι, θα προσπαθήσει να μπει στα πλέι οφ, ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρει. Αυτό που φαντάζει απίθανο είναι να κινδυνέψει με υποβιβασμό.
[fonbet_desktop keimeno_etaireias=”Η Fonbet αλλάζει το παιχνίδι με ενισχυμένες αποδόσεις” width=”100%”]
ΤΣΕΣΚΕ ΜΠΟΥΝΤΕΓΙΟΒΙΤΣΕ
Κατάφερε να μην κινδυνέψει την περσινή χρονιά, μπήκε στο μεσαίο γκρουπ αν και η απόσταση με τα πλέι οφ δεν ήταν μεγάλη. Η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική για την ομάδα της Νότιας Τσεχίας. Αυτό θα συμβεί γιατί μετά από 11 χρόνια ο κόουτς Χόρεϊς δεν είναι πια στον πάγκο της. Τον απέλυσε ο μεγαλομέτοχος Κούμπεκ, χωρίς καν να του κάνει προσφορά για ανανέωση αν και μετά την άνοδο πριν τέσσερα χρόνια ο Χόρεϊς ήταν ο κύριος λόγος για την παραμονή της Ντιναμό στην κατηγορία. Ο Κούμπεκ μέσα σε ένα χρόνο στο τιμόνι της ομάδας έχει αλλάξει μέχρι και τις πέτρες, οπότε μένει να δούμε αν θα βγει σε καλό αυτό στο αγωνιστικό τμήμα.
Τη θέση του Χόρεϊς πήρε ο έμπειρος Τζόσεφ Βέμπερ (51 ετών), με θητεία σε Καρβινά, Μλάντα Μπόλεσλαβ και Μποέμιανς. Στην προετοιμασία η Μπουντεγιόβιτσε τα πήγε εξαιρετικά, κερδίζοντας 5/6 φιλικά της παιχνίδια. Στα δύο πιο δύσκολα, κέρδισε με 1-0 τη γερμανική Αουγκσμπουργκ και έχασε με το ίδιο από την Ουνιόν Βερολίνου.
Στα μεταγραφικά μπορεί να αποχώρησαν επτά παίκτες και να ήρθαν έξι, ωστόσο η Μπουντεγιόβιτσε δείχνει αποδυναμωμένη. Βορέλ (κίπερ), Μίχαλικ (επιθετικός), Φαν Μπούρεν (εξτρέμ), Βαλέντα (μέσος) ήταν βασικοί, ενώ Νόβακ (στόπερ) και Μπράντνερ (επιθετικός) έδιναν λύσεις. Από τις μεταγραφές, ξεχωρίζει η απόκτηση του Ζάγιτς (φορ) που θα προσπαθήσει να δώσει στην ομάδα του το εύκολο γκολ.
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα, η Μπουντεγιόβιτσε θα βρίσκεται μεταξύ μεσαίου γκρουπ και πλέι άουτ. Η λογική λέει πως δεν θα κινδυνέψει, αλλά θα πρέπει να βελτιώσει το περσινό αρνητικό ρεκόρ της με μηδέν εκτός έδρας νίκες στην κανονική διάρκεια.
ΠΑΡΝΤΟΥΜΠΙΤΣΕ
Μετά την καλύτερη χρονιά της ιστορίας της και την 7η θέση τη σεζόν 2020-2021, δεν ήταν δυνατόν από την Παρντούμπιτσε να επαναλάβει κάτι ανάλογο. Κινδύνεψε με υποβιβασμό, αλλά σοβαρεύτηκε στα πλέι άουτ και απέφυγε και μπαράζ. Για μία ακόμη χρονιά στόχος της είναι η παραμονή στην κατηγορία, καθώς το νέο γήπεδό της κατασκευάζεται και θέλει όταν θα είναι έτοιμο (πιθανότατα μέσα στο 2023) και θα μπει, να βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία.
Στην προετοιμασία έδειξε αμυντικά προβλήματα καθώς δεν μπορούσε να κρατήσει το μηδέν κόντρα σε νορμάλ αντιπάλους, όμως στο πιο δύσκολο φιλικό της παιχνίδι έφερε 0-0 με την Γαλατασαράι. Στον πάγκο της παραμένει για μία ακόμη χρονιά το δίδυμο Κρεΐτσι-Νοβότνι.
Αποδυναμωμένη βγαίνει από το μεταγραφικό παζάρι καθώς αποχώρησαν 11 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι τέσσερις (Καντού, Τσίχακ, Τσελούστκα, Χράνατς) ήταν βασικοί. Ηρθαν 9 παίκτες, με τους Χλαβάτι (μέσος) και Μπουντίνσκι (κίπερ) να ξεχωρίζουν.
ΖΛΙΝ
Έσωσε με σχετική ευκολία την κατηγορία για μία ακόμη χρονιά και ήταν η μοναδική ομάδα των πλέι άουτ που δεν αγχώθηκε στη διαδικασία καθώς μπήκε με διαφορά 13 βαθμών από την ουραγό της Τσεχίας, Καρβινά. Προφανώς και στόχος είναι η πιο γρήγορη παραμονή στην κατηγορία, οτιδήποτε άλλο θα είναι καλοδεχούμενο.
Μόλις μία ήττα στα φιλικά της παιχνίδια, αυτή όμως ήταν στην πρόβα τζενεράλε από την Προστεγιόφ (ομάδα 2ης κατηγορίας) και έφερε προβληματισμό στις τάξεις της ομάδας. Μεταγραφικά αποδυναμώθηκε ελαφρώς αν και αριθμητικά δεν άλλαξαν πολλά. Κόντε (μέσος) και Βράστιλ (στόπερ) οι απώλειες από τους αποχωρήσαντες, ο Μπάρτοσακ (αρ.μπακ) ξεχωρίζει από τις μεταγραφές.
Στον πάγκο της παραμένει ο Γιάν Γιέλινεκ, για δεύτερη σεζόν ως πρώτος προπονητής.
Νέα εποχή στη Ζλιν όσον αφορά τους χορηγούς, καθώς μια τσέχικη τράπεζα μπήκε ως χορηγός στην ομάδα και δίπλα στο όνομα. Αυτή η χορηγία ελπίζουν στη Ζλιν πως θα φέρει σταθερότητα στην ομάδα και θα την βοηθήσει να αναπτυχθεί.
ΓΙΑΜΠΛΟΝΕΤΣ
Οι ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις σε όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ της έκαναν κακό στο πρωτάθλημα της Τσεχίας και μετά από μια τετραετία που βρισκόταν συνεχώς στην τετράδα, έπεσε στα πλέι άουτ και κινδύνεψε μέχρι και με υποβιβασμό. Στα πλέι άουτ όμως σοβαρεύτηκε και γλίτωσε και τα μπαράζ. Και φέτος θα προσπαθήσει πρώτα για την παραμονή και ό,τι άλλο προκύψει θα είναι καλοδεχούμενο.
Μαζί με την αλλαγή γκρουπ στη βαθμολογία, άλλαξε και ο προπονητής της. Ο Ράντα μετά από τέσσερα χρόνια που την έβγαζε στην Ευρώπη απομακρύνθηκε στα τέλη Απριλίου και έσωσε τη χρονιά υπηρεσιακός προπονητής. Πλέον νέα εποχή με τον 45χρονο, Νταβίντ Χόρεϊς, στον πάγκο της. Ο πρώην προπονητής της Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε (επί 7 χρόνια) ήρθε στη Γιάμπλονετς για να δώσει νέο αέρα και ιδέες.
Κάκιστη προετοιμασία, με τέσσερις ήττες στα φιλικά παιχνίδια (όλα over). Στα πιο δύσκολο έχασε με 1-2 από τη Σασσουόλο και με 0-3 από τη Σπέτσια, επί ιταλικού εδάφους. Αποδυναμωμένη φαίνεται στις μεταγραφές, αν και αριθμητικά δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα το ρόστερ. Εφυγαν 7 παίκτες, μεγάλη απώλεια η πώληση Ζελένι (αρ.μπακ-στόπερ). Ηρθαν 5 ποδοσφαιριστές, αν είναι υγιής ο Χαϊντενράιχ θα προσπαθήσει να τον αντικαταστήσει, που ήρθε δανεικός από την Αταλάντα. Επέστρεψε και ο Γιόβοβιτς (εξτρέμ) που ξέρει την ομάδα, ενώ αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή ο Μαλίνσκι (εξτρέμ) που ήταν δανεικός.
ΜΠΟΕΜΙΑΝΣ
Αντί να συνεχίσει την προσπάθεια από το μεσαίο γκρουπ και προς τα πάνω, μήπως κάποια στιγμή φτάσει στη θέση να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο όπως τόνιζαν οι διοικούντες της πριν 1-2 χρόνια, έφτασε να παλεύει για την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία της Τσεχίας και να την εξασφαλίζει με μπόλικο άγχος και δύο νίκες στα μπαράζ επί της Οπάβα. Και όλα αυτά ενώ είχε θεωρητικά το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων ετών.
Την κακή πορεία πλήρωσε ο κόουτς Κλουσάτσεκ, ο οποίος απομακρύνθηκε την άνοιξη και ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Βέσελι, συνεχίζει και φέτος στον πάγκο της. Μάλλον του δόθηκε χρόνος επειδή κατάφερε να σώσει την κατηγορία, γιατί σε εμφανίσεις δεν άλλαξε και πολύ η Μποέμιανς.
Εξαιρετική και αήττητη (5-1-0) στα φιλικά της παιχνίδια, στα πιο δύσκολα κέρδισε με 3-1 την αυστριακή Σανκτ Πόλτεν και με 1-0 τη Λίφερινγκ (δεύτερη ομάδα της Σάλτσμπουργκ). Αποδυναμωμένη φαίνεται στο μεταγραφικό παζάρι καθώς αποχώρησαν 6 παίκτες (οι τρεις βασικοί) και ήρθαν τέσσερις. Από αυτούς ξεχωρίζει ο Γιάνος (αμ.χαφ) και ο Χάλα (δ.χαφ), ο δεύτερος αν θα μπορέσει να είναι υγιής.
Και φέτος η Μποέμιανς θα προσπαθήσει να σώσει την κατηγορία, αν δεν ενισχυθεί όμως τότε βλέπω να έχει τις ίδιες περιπέτειες με πέρυσι και να φτάνει πάλι στα μπαράζ για να παραμείνει.
[interwetten_desktop keimeno_etaireias=”Interwetten.gr, με πρόγραμμα επιβράβευσης* για όλους!” width=”100%”]
ΤΕΠΛΙΤΣΕ
Στο μεγαλύτερο διάστημα της κανονικής διάρκειας ήταν εντός ζώνης υποβιβασμού, μάλιστα δεν βγήκε ποτέ ούτε από τις θέσεις των πλέι άουτ. Τερμάτισε στην 15η θέση του πρωταθλήματος Τσεχίας και γλίτωσε τον υποβιβασμό στα μπαράζ με την Βλασίμ (μία νίκη, μία ισοπαλία). Προφανής στόχος ξανά η παραμονή στην κατηγορία, με πιο εύκολο τρόπο από πέρυσι. Ετσι όπως είναι η κατάσταση όμως, βλέπω πάλι να προσπαθεί να αποφύγει τον υποβιβασμό στα μπαράζ.
Στον πάγκο της παραμένει για δεύτερη σεζόν ο Γιάροσικ, ο οποίος έκανε καλή προσπάθεια για να την σώσει και βασίζεται αρκετά νεαρούς που δίνουν φρεσκάδα στην ομάδα του. Στα φιλικά της δεν είχε ισοπαλία (δύο νίκες, τέσσερις ήττες). Στο πιο δυνατό έχασε με 0-1 την Ντιναμό Δρέσδης.
Αποδυναμωμένη είναι μέχρι στιγμής από τις μεταγραφές, παρά το γεγονός πως τρεις μέρες πριν την έναρξη της πρεμιέρας ανακοίνωσε 4 μεταγραφές. Συνολικά έκανε 7, μόνο οι Ντραμέ (στόπερ) και Χιμπς (αρ.μπακ) μπορούν να της δώσουν ποιότητα και εμπειρία. Αποχώρησαν 12 ποδοσφαιριστές, τέσσερις ήταν βασικοί. Μεγαλύτερη απώλεια του Φορτέλνι (μέσος, πέρυσι 7 γκολ/8 ασίστ) που επέστρεψε στην Σπάρτα από την οποία ήταν δανεικός.
ΜΠΡΝΟ
Επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία της Τσεχίας μετά από δύο χρόνια απουσίας, ως πρωταθλήτρια στη δεύτερη κατηγορία. Κάτι τέτοιο είχε να κάνει από το 1971 και μάλιστα το έκανε με εμφατικό τρόπο. 16 βαθμοί διαφορά από την δεύτερη θέση δεν είναι και λίγοι και μάλιστα η Μπρνο έδειχνε από τα μισά της χρονιάς και έπειτα να δουλεύει κάποια κομμάτια για να είναι έτοιμη στην επιστροφή της στην κορυφαία κατηγορία.
Στον πάγκο της παραμένει από τα Χριστούγεννα του 2022 ο Ρίτσαρντ Ντόσταλεκ, ο οποίος από την σκληρή κριτική που δέχθηκε έφτασε να αποθεωθεί στο τέλος της χρονιάς από τον κόσμο. Στα φιλικά δεν πήγε καλά (1-3-1), με το πιo δύσκολο να είναι αυτό κόντρα στη Στουρμ Γκρατς (0-0).
Στο μεταγραφικό παζάρι φαίνεται ενισχυμένη καθώς απέκτησε 6 παίκτες+2 δανεικούς που είχε τους αγόρασε. Εβαλε εμπειρία στο ρόστερ της, Χρούμπι (κίπερ) – Φάλτα (αρ.χαφ), με τους δύο αυτούς να ξεχωρίζουν από τις μεταγραφές της, ωστόσο χρειάζεται κι άλλη ποιότητα ειδικά στις θέσεις των στόπερ. Από τους 5 παίκτες που αποχώρησαν, μόνο ο Μπάρις (μέσος) ήταν βασικός και ίσως λείψει.
Στόχος η παραμονή στην κατηγορία, ίσως όμως η ομοιογένεια της δώσει το δικαίωμα να κοιτάξει προς το μεσαίο γκρουπ. Όχι τόσο για να μπει, αλλά για να το πλησιάσει, κάτι που θα σημαίνει πως θα έχει μια εύκολη παραμονή. Αίνιγμα είναι η πορεία της καθώς την δεύτερη κατηγορία της Τσεχίας δεν την παρακολουθώ συστηματικά για να έχω εικόνα της περσινής Μπρνο.
Πέτρος Χαριζακλής