Το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα στον κόσμο, η κορυφαία 2η τη τάξει κατηγορία ποδοσφαίρου, η… αγγλική Τσάμπιονσιπ σηκώνει αυλαία για την αγωνιστική περίοδο 2024-25. Για ακόμα μία σεζόν, το ενδιαφέρον αναμένεται αμείωτο. Τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε… στοιχηματικό επίπεδο, αφού οι κορυφαίες ομάδες, αλλά και τα αουτσάιντερ να μάχονται επί ίσοις όροις στα προγνωστικά Τσάμπιονσιπ για την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ.
Την περασμένη περίοδο, η Λέστερ έκοψε πρώτη το νήμα και επέστρεψε άμεσα στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας. Μόλις έναν βαθμό πίσω της, τερμάτισε η Ίπσουιτς, η οποία εξασφάλισε back-to-back ανόδους από τη Λιγκ 1 στην Τσάμπιονσιπ και από εκεί στην Πρέμιερ Λιγκ! Το τρίτο εισιτήριο κατέληξε στη Σαουθάμπτον, η οποία επικράτησε 1-0 της Λιντς στον τελικό των play-off. Από την άλλη, το «πικρό ποτήρι» του υποβιβασμού στην Α’ Αγγλίας γεύτηκαν οι Ρόδεραμ, Χάντερσφιλντ και Μπέρμιγχαμ.
Έξι έφυγαν, άλλες έξι ήρθαν! Σύντομο αποδείχθηκε το πέρασμα των Μπέρνλι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Λούτον από την Πρέμιερ Λιγκ, καθώς όπως προβιβάστηκαν, έτσι επέστρεψαν στην Τσάμπιονσιπ μετά από μόλις μία σεζόν. Η μεγάλη επιστροφή στην κατηγορία βέβαια, ακούει στο όνομα Πόρτσμουθ. H «Πόμπεϊ» κατέκτησε το πρωτάθλημα της Λιγκ 1 και θα αγωνιστεί στην Τσάμπιονσιπ για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια! Μαζί της, επιστρέφουν η Ντέρμπι, αλλά και η Όξφορντ Γιουνάιτεντ, που κέρδισε την Μπόλτον στον τελικό των play-off ανόδου.
Σύστημα διεξαγωγής στην τσαμπιονσιπ 2024-25
Το πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ αποτελείται από 24 ομάδες και διεξάγεται σε δύο γύρους (46 αγωνιστικές). Το πρόγραμμα αγώνων δεν ακολουθεί την πεπατημένη, όπου η κάθε αγωνιστική του Α’ γύρου έρχεται σε αντιστοιχία με εκείνες του Β’ γύρου, αλλά διαμορφώνεται με βάση αρκετές παραμέτρους, όπως ο σωστός διαμοιρασμός των εντός και εκτός έδρας αγώνων (καμία ομάδα δεν θα δώσει τρία σερί εκτός έδρας ματς), η διεξαγωγή ντέρμπι σε ημερομηνίες που επιτρέπει η αστυνομία, το εορταστικό πρόγραμμα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά) να μην επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους συλλόγους κ.α.
Από τις 46 αγωνιστικές, οι 33 θα διεξαχθούν Σαββατοκύριακο, εννέα μεσοβδόμαδα, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις σε Αργίες εορτών (Boxing Day, Πρωτοχρονιά, Καθολικό Πάσχα (Μ. Παρασκευή, Μ. Δευτέρα).
Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες δύο θέσεις κερδίζουν απευθείας την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ εκείνες που θα καταλάβουν τις θέσεις 3 έως 6 θα αγωνιστούν σε play off με έπαθλο ένα ακόμη εισιτήριο ανόδου. Στον αντίποδα, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις τρεις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας θα υποβιβαστούν στη Λιγκ 1 (Α’ Αγγλίας).
Κριτήρια Ισοβαθμίας
Εάν δύο ή περισσότερες ομάδες έχουν συγκεντρώσει τους ίδιους βαθμούς η τελική κατάταξη θα καθοριστεί με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
- Καλύτερη διαφορά τερμάτων
- Καλύτερη επίθεση
- Βαθμοί στα μεταξύ τους ματς
- Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς
- Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς
- Μεγαλύτερο αριθμό νικών στη σεζόν
- Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση
- Λιγότερους βαθμούς penalty (κάρτες, επικίνδυνα φάουλ, ανάρμοστη συμπεριφορά κ.α.)
- Λιγότερες κόκκινες κάρτες
- Αγώνας μπαράζ
Τσάμπιονσιπ 2024-25 – Πότε ξεκινάει
Η πρεμιέρα της σεζόν 2024-25 στην Τσάμπιονσιπ είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 9 Αυγούστου με τη διεξαγωγή δύο αναμετρήσεων, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής θα ακολουθήσει στο τριήμερο 10-12 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αγωνιστικής περιόδου, η τελευταία αγωνιστική της Τσάμπιονσιπ θα διεξαχθεί στις 3 Μαΐου 2025 και έπειτα θα ακολουθήσει η διεξαγωγή των play-off, δίχως ακόμη να είναι γνωστές οι ημερομηνίες.
Αγγλία Τσάμπιονσιπ 2024-25 – Οι ομάδες
Μπέρνλι
Έδρα: Τερφ Μουρ (21.944 θ.)
Προπονητής: Σκοτ Πάρκερ
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 19η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ (υποβιβασμός)
Σύντομο αποδείχθηκε το πέρασμά της από την Πρέμιερ Λιγκ. Η Μπέρνλι τη σεζόν 2022-23 έκανε… περίπατο στην Τσάμπιονσιπ και κατέκτησε τον τίτλο, μαζί με την άνοδο. Ο Βίνσεντ Κομπανί, μετά από αυτή την εξέλιξη, έπεισε και τον πιο απαισιόδοξο φίλο της ομάδας, ότι οι «κλάρετς» μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο κατοχής. Όπως αποδείχτηκε όμως, ο Βέλγος έχτιζε παλάτια στην άμμο και ο… βοριάς (της Πρέμιερ Λιγκ) τα έκανε συντρίμμια, κομμάτια.
Ο υποβιβασμός και η επιστροφή στην championship ήταν αναπόφευκτο σενάριο. Η επόμενη μέρα βρίσκει πλέον την Μπέρνλι με νέο προπονητή, καθώς ο Κομπανί έφυγε για την Μπάγερν Μονάχου. Αντικαταστάτης του ο Σκοτ Πάρκερ, αν μη τι άλλο ένας προπονητής με μπόλικη εμπειρία στην κατηγορία. Μάλιστα, έχει ανεβάσει δύο διαφορετικές ομάδες στην Πρέμιερ Λιγκ. Τη Φούλαμ το 2020 και την Μπόρνμουθ το 2022.
Νούμερο ένα στόχος του συλλόγου φυσικά είναι η απευθείας άνοδος, ενώ πρωταρχική δουλειά για τον Πάρκερ είναι ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ που περιλαμβάνει σχεδόν 40 ποδοσφαιριστές. Η ποιότητα πάντως ξεχειλίζει και δεδομένα υπάρχει μπόλικο ταλέντο στις τάξεις της Μπέρνλι. Εξυπακούεται ότι περιλαμβάνεται στα φαβορί της Τσάμπιονσιπ για τις δύο πρώτες θέσεις.
Λούτον
Έδρα: Κένιλγουορθ Ρόουντ (12.000 θ.)
Προπονητής: Ρομπ Έντουαρντς
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 18η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ (υποβιβασμός)
Ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά δεν κατόρθωσε να παραμείνει για πολύ. Στον πρώτο γύρο πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις, αλλά από τον Γενάρη και έπειτα η φόρμα της ακολούθησε πτωτική πορεία. Με μία νίκη σε 17 αγώνες, ο υποβιβασμός ήταν φυσικό επακόλουθο. Κανείς πάντως δεν έπεσε από τα σύννεφα με αυτή την εξέλιξη. Ζητούμενο φέτος, να πάρει ξανά το ασανσέρ για τον επάνω όροφο.
Πιθανότατα, οι ιθύνοντες της ομάδας να είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι. Για αυτό ξεκίνησαν το χτίσιμο του ρόστερ για τη φετινή σεζόν από το περασμένο καλοκαίρι. Ναι, η Λούτον ήταν ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ τότε, αλλά οι περισσότερες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι ήταν επιπέδου Τσάμπιονσιπ. Λύνεται λοιπόν το… μυστήριο με τις ελάχιστες προσθαφαιρέσεις στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Πολύ σημαντικό γεγονός ότι κράτησε ακέραιο τον περσινό κορμό.
Πάνω από όλα όμως, η κυριότερη είδηση αφορά την παραμονή του Ρομπ Έντουαρντς στον πάγκο. Ο 42χρονος τεχνικός, που βρίσκεται από το Νοέμβριο του 2022 στον σύλλογο, είναι εκείνος που οδήγησε τη Λούτον στην άνοδο και φιλοδοξεί να το πράξει ξανά. Αυτή τη φορά βέβαια, οι «χάτερς» έχουν πετάξει από πάνω τους την ταμπέλα του αουτσάιντερ και θεωρούνται εκ των φαβορί της τσαμπιονσιπ για άνοδο.
Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
Έδρα: Μπράμαλ Λέιν (32.050 θ.)
Προπονητής: Κρις Γουάιλντερ
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 20η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ (υποβιβασμός)
Ήταν με διαφορά η χειρότερη ομάδα στην περσινή Πρέμιερ Λιγκ και από πολύ νωρίς αποδέχτηκε τη μοίρα της. Οι 20 βαθμοί που μάζεψε ήταν μία κολακευτική συγκομιδή, με δεδομένη τη δυναμική του ρόστερ της και να που η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είναι ξανά πίσω στην Τσάμπιονσιπ.
Στον πάγκο της από τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας παλιός γνώριμος και ένθερμος οπαδός της, ο Κρις Γουάιλντερ. Ο 56χρονος τεχνικός είχε περάσει μία πενταετία στο «Μπράμαλ Λέιν» (2016-21), οδηγώντας τις «λεπίδες» σε άνοδο από τη Λιγκ 1 στην Τσάμπιονσιπ (2017) και από εκεί στην Πρέμιερ Λιγκ (2019). Παρότι λοιπόν διανύει τη 2η θητεία του στο Σέφιλντ, ο Γουάιλντερ είναι το μεγάλο ερωτηματικό της Γιουνάιτεντ πριν από την έναρξη της σεζόν. Ο Άγγλος τεχνικός απογοήτευσε σε όποια ομάδα εργάστηκε τα τελευταία χρόνια και ίσως η μπογιά του να είναι ξεπερασμένη πλέον.
Τουλάχιστον η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έχει πραγματοποιήσει καλές κινήσεις προς το παρόν στο μεταγραφικό παράθυρο. Ξεχωρίζουν ο Καλούμ Ο’ Χέιρ, που έμεινε ελεύθερος από την Κόβεντρι, αλλά και ο Κίφερ Μουρ που αποκτήθηκε από την Μπόρνμουθ και αποτελεί εγγύηση στο σκοράρισμα. Φυσικά, επακόλουθο του υποβιβασμού ήταν να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ και αρκετοί ποδοσφαιριστές αποχώρησαν, είτε με μεταγραφή (Κάμερον Άρτσερ), είτε ως ελεύθεροι (Τζορτζ Μπάλντοκ). Τέλος, ξεκινά το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς εξαιτίας οικονομικών παραβάσεων τα προηγούμενα χρόνια.
Λιντς
Έδρα: Έλαντ Ρόουντ (37.608 θ.)
Προπονητής: Ντάνιελ Φάρκε
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 3η θέση, ήττα στον τελικό των play-offs
Για άλλη μία σεζόν, ενώ είχε όλα τα φόντα για να εξασφαλίσει την άνοδο, η Λιντς απέτυχε. Μία κατάσταση που είχε γίνει ρουτίνα την περασμένη δεκαετία. «Τι ‘χες Γιάννη, τι είχα πάντα;», θα έλεγε κανείς. Το σύνολο του Ντάνιελ Φάρκε εντυπωσίασε για ένα μεγάλο διάστημα της σεζόν και λίγο πριν από το φινάλε ήταν αγκαλιά με την απευθείας άνοδο. Ωστόσο ένα κακό σερί στις έξι τελευταίες αγωνιστικές της Τσάμπιονσιπ, την άφησε στην 3η θέση, έστω κι αν είχε μαζέψει 90 βαθμούς!
Το όνειρο της ανόδου βέβαια δεν είχε σβήσει, καθώς τα «παγώνια» είχαν δεύτερη ευκαιρία μέσω των play-offs. Στις έξι προηγούμενες συμμετοχές της δεν τα είχε καταφέρει και πλέον οι αποτυχίες έγιναν επτά! Αν και απέκλεισε τη Νόριτς στα ημιτελικά, το εμπόδιο της Σαουθάμπτον στον τελικό αποδείχθηκε ανυπέρβλητο. Ως εκ τούτου, η Λιντς έγινε η πρώτη ομάδα που μαζεύει 90 βαθμούς στην Τσάμπιονσιπ, αλλά δεν εξασφαλίζει άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ.
Με μία ανάλογη πορεία φέτος, μοιάζει απίθανο να χαθεί η άνοδος και εκεί στοχεύει ο σύλλογος του δυτικού Γιόρκσαϊρ. Παρότι βέβαια αποχώρησαν σημαντικά γρανάζια της περσινής πορείας, όπως ο Κρισένσιο Σάμερβιλ (Γουέστ Χαμ) και ο Άρτσι Γκρέι (Τότεναμ), η Λιντς διαθέτει ίσως το ποιοτικότερο ρόστερ της τσαμπιονσιπ 2024-25, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση ως το φινάλε του Αυγούστου. Δεδομένα, η πίεση αυτή την αγωνιστική περίοδο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για τη Λιντς και τον Ντάνιελ Φάρκε.
Γουέστ Μπρομ
Έδρα: Χόθορνς (26.850 θ.)
Προπονητής: Κάρλος Κορμπεράν
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 5η θέση
Τον Οκτώβρη του 2022 η Γουέστ Μπρομ ήταν στην προτελευταία θέση της Τσάμπιονσιπ, αλλά με την έλευση του Κάρλος Κορμπεράν, άλλαξαν όλα. Η Άλμπιον πραγματοποίησε εκπληκτική πορεία και εν τέλει τερμάτισε 9η, ελάχιστα πίσω από τις θέσεις των play-offs ανόδου. Μία σεζόν αργότερα, ο Ισπανός τεχνικός έκανε ξανά τα… μαγικά του και την οδήγησε ακριβώς εκεί. Στα play-off.
Η Γουέστ Μπρομ ήταν με διαφορά η πιο σταθερή ομάδα σε θέμα απόδοσης σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος και τερμάτισε στην 5η θέση. Ο κυνικός χαρακτήρας και η αξιόπιστη αμυντική λειτουργία των «μπάγκις» έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να φτάσει η Άλμπιον ως τα ημιτελικά των play-offs, εκεί που ωστόσο ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από τη Σαουθάμπτον. Δύσκολα πάντως θα ακολουθήσει ανάλογη πορεία φέτος…
Ο Κάρλος Κορμπεράν φυσικά παραμένει στον πάγκο (έχει συμβόλαιο ως το 2027), αλλά τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από τον σύλλογο, πιθανότατα θα παίξουν ανασταλτικό ρόλο στην προσπάθεια για άνοδο. Η Γουέστ Μπρομ μπήκε πρόσφατα υπό επιτήρηση από την EFL, μία εξέλιξη που την περιορίζει στο μεταγραφικό παράθυρο και δεν την αφήνει να ενισχυθεί όπως θα έπρεπε. Οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα άλλωστε προέρχονται από την ελεύθερη αγορά και σαφώς δεν γεμίζουν το μάτι. Στον αντίποδα, αποχώρησαν παίκτες-κλειδιά της περασμένης σεζόν, όπως ο τοπ σκόρερ Μπράντον Τόμας-Ασάντε, ο χαφ Γιοκσούλου και ο μπακ Τάουνσεντ.
Νόριτς
Έδρα: Κάροου Ρόουντ (27.359 θ.)
Προπονητής: Γιοχάνες Χοφ Θόρουπ
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 6η θέση
Ήταν μία από τις ομάδες που ξεχώρισαν την περασμένη σεζόν. Μετά από τη 13η θέση που κατέλαβε την περίοδο 2022-23, η Νόριτς έφτασε ως την 6η και τα play-off λίγους μήνες πριν. Το όνειρο της ανόδου βέβαια έσβησε νωρίς, καθώς ηττήθηκε στα ημιτελικά από τη Λιντς. Κάπου εκεί, ολοκληρώθηκε και η συνεργασία του Ντέιβιντ Βάγκνερ με τον σύλλογο. Ο Γερμανός δέχτηκε δριμεία κριτική για τα πολλά σκαμπανεβάσματα που είχε η ομάδα μέσα στη σεζόν και μεγάλη μερίδα του κόσμου ήθελε την απομάκρυνσή του.
Νέο πρόσωπο στο τιμόνι της Νόριτς ο Γιοχάνες Χοφ Θόρουπ, το μεγάλο στοίχημα του συλλόγου για τη φετινή σεζόν. Ο Δανός τεχνικός είναι μόλις 35 ετών και με μοναδικό πέρασμα από τον πάγκο της Νόρτζελαντ (2023-24) στερείται εμπειρίας, αλλά στο «Κάροου Ρόουντ» φαίνεται πως πιστεύουν απόλυτα στο potential του.
Θετικό για τον ίδιο ότι η Νόριτς διαθέτει ένα ρόστερ με ταλέντο και ποιότητα, ενώ δεν χρειάζονται πολλές διορθώσεις. Η πώληση του Γκάμπριελ Σάρα στη Γαλατάσαραϊ άφησε μεν κενό στα χαφ, αλλά γέμισε με χρήματα ταμεία του συλλόγου και σίγουρα ως το τέλος του Αυγούστου θα διοχετευθούν για ενίσχυση. Σίγουρα μία από τις ομάδες που θα μας απασχολήσουν αρκετά κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Χαλ
Έδρα: Στάδιο ΜΚΜ (25.586 θ.)
Προπονητής: Τιμ Βάλτερ
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 7η θέση
Ήταν διαρκώς ανάμεσα στις θέσεις 5-8 στη βαθμολογία Τσάμπιονσιπ, πίεσε για την είσοδο στα play-offs, αλλά εν τέλει την έχασε στο νήμα. Ο Λίαμ Ροσίνιορ πλήρωσε το μάρμαρο αυτής της αποτυχίας, καθώς απολύθηκε, αν και -κακά τα ψέματα- η πορεία της Χαλ ήταν άκρως εντυπωσιακή. Εκλεκτός του Ατζούν Ιλιτζαλί για να οδηγήσει τον σύλλογο στην επόμενη μέρα ο Τιμ Βάλτερ, μία ακόμα κίνηση με ενδιαφέρον. Ο 48χρονος είναι θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου και αυτό από μόνο του μαρτυρά τι πρέπει να περιμένουμε από τους «τίγρεις» τη νέα σεζόν.
Οι φίλοι της ομάδας βέβαια θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή. Το καλοκαίρι είναι μία μεταβατική περίοδος για τη Χαλ, όχι μόνο λόγω της αλλαγής προσώπου στην άκρη του πάγκου, αλλά και στη διαμόρφωση του ρόστερ. Ο talisman της περασμένης σεζόν, Τζέιντεν Φίλοτζιν-Μπίντας, κατέληξε στην Άστον Βίλα, ενώ ο εκ των κορυφαίων στόπερ της κατηγορίας πέρυσι, Τζέικομπ Γκριβς πήγε στην Ίπσουιτς. Πωλήσεις που ήταν απαραίτητο να συμβούν για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συλλόγου. Αν μπει στο κάδρο και η λήξη του δανεισμού από τη Λίβερπουλ του Φάμπιο Καρβάλιο, σαφώς η Χαλ έχει αποδυναμωθεί.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι οι «τίγρεις» κάνουν βήμα προς τα πίσω. Δίχως την απαραίτητη ενίσχυση, ο στόχος των play-offs είναι ανέφικτος, ιδίως με τον ανταγωνισμό που υπάρχει. Με τον Ατζούν βέβαια ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Και δεν αποκλείεται ως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του για να δώσει στον Βάλτερ όλα τα «όπλα» που χρειάζεται.
Μίντλεσμπρο
Έδρα: Ρίβερσαϊντ (34.742 θ.)
Προπονητής: Μάικλ Κάρικ
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 8η θέση
Μετά από τη χαμένη ευκαιρία για άνοδο την αγωνιστική περίοδο 2022-23 (ήττα στον ημιτελικό play-offs), θα περίμενε κανείς πως η Μίντλεσμπρο θα έκανε το βήμα παραπάνω πέρυσι. Αντιθέτως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο λόγος περισσότερο είχε να κάνει με την αποχώρηση των ατού της ομάδας, κάτι που έπαιξε ρόλο στο κακό ξεκίνημα που έκανε η Μπόρο στη σεζόν, το οποίο εν τέλει στοίχισε. Από την στιγμή που οι ποδοσφαιριστές του Κάρικ βρήκαν τα πατήματά τους και ανταποκρίθηκαν στα «θέλω» του Άγγλου, φάνηκε η δυναμική τους, αλλά ήταν κάπως αργά για να προλάβουν τα play-offs.
Φέτος, η Μίντλεσμπρο ξεκινά από διαφορετική αφετηρία. Αφενός οι (ελάχιστες) αποχωρήσεις παικτών δεν προβληματίζουν, αφετέρου έγιναν σημαντικές κινήσεις ενίσχυσης. Τόσο ο Έινταν Μόρις (χαφ, Κολόμπους Κρου), όσο και ο Ντελάνο Μπέργκζοργκ (εξτρέμ, Μάιντς, δαν. πέρυσι στη Χάντερσφιλντ) προσθέτουν ποιότητα, αλλά και επιπλέον λύσεις στα χέρια του Μάικλ Κάρικ, ενώ όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ από το «Ρίβερσαϊντ» θα ακολουθήσουν 2-3 ακόμη.
Ταυτόχρονα, η παραμονή του Μάικλ Κάρικ, ενός προπονητή που πλέον έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του, καθιστά τη Μίντλεσμπρο εκ των φαβορί της τσαμπιονσιπ αγγλια 2024-25 για μία θέση στην εξάδα. Ιδίως αν δεν επαναληφθεί το περσινό «αστείο» με τους πάμπολους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της σεζόν, η Μπόρο έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει και γιατί όχι να εξασφαλίσει την άνοδο.
Κόβεντρι
Έδρα: Κόβεντρι Αρένα (32.609 θ.)
Προπονητής: Μαρκ Ρόμπινς
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 9η θέση
Τη σεζόν 2022-23 τρύπησε το ταβάνι της και έφτασε ως τον τελικό των play-offs ανόδου, χάνοντας το εισιτήριο για την Πρέμιερ Λιγκ από τη Λούτον στα πέναλτι. Ακολούθως, η αποχώρηση των δύο κορυφαίων, Βίκτορ Γιόκερες και Γκους Χάμερ, άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη μεσοεπιθετική γραμμή της Κόβεντρι και τουλάχιστον στο πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό.
Με την πάροδο του χρόνου, αλλά και την αλλαγή τακτικής από τον Μαρκ Ρόμπινς, η Κόβεντρι βρήκε ρυθμό και από τη μετριότητα, έφτασε να διεκδικεί θέση στα play-offs. Εν τέλει έμεινε στην 9η θέση, απόρροια και της προσοχής που έδωσε στο Κύπελλο Αγγλίας. Συγκεκριμένα, οι «σκάι μπλου» έφτασαν για πρώτη φορά στα ημιτελικά του FA Cup έπειτα από το 1987, αλλά ηττήθηκαν στα πέναλτι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακόμη κι έτσι όμως, η πορεία της ομάδας ως το «Γουέμπλεϊ» αποτελεί ισχυρή απόδειξη για τα όσα μπορεί να καταφέρει.
Μάλιστα, η Κόβεντρι είναι μία από τις πιο δραστήριες ομάδες στο μεταγραφικό παζάρι, καθώς έχουν ξοδέψει για ενίσχυση κάτι λιγότερο από 13 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα. Από αυτά, τα έξι κατέληξαν στη Χάντερσφιλντ για την απόκτηση του Τζακ Ρουντόνι (χαφ) και τρία ακόμη στη Γουέστ Μπρομ για τον Μπράντον Τόμας-Ασάντε (φορ). Δεδομένα, οι δύο αυτές κινήσεις ανεβάζουν επίπεδο τους «σκάι μπλου», οι οποίοι φαίνεται πως θα ξεχάσουν γρήγορα την απώλεια του Καλούμ Ο’ Χέιρ. Στο δια ταύτα, η Κόβεντρι είναι ικανή για μεγάλα πράγματα αυτή τη σεζόν.
Πρέστον
Έδρα: Ντιπντέιλ (23.408 θ.)
Προπονητής: Ράιαν Λόου
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 10η θέση
Ξεκίνησε την περασμένη σεζόν με έξι σερί νίκες και για σημαντικό διάστημα ήταν στην 6άδα της βαθμολογίας. Ωστόσο δεν άντεξε μέχρι το τέλος. Ακόμη και η 10η θέση βέβαια, αποτελεί επιτυχία για την Πρέστον, η οποία τερμάτισε στο πρώτο μισό του πίνακα για δεύτερη σερί αγωνιστική περίοδο. Κοινό στοιχείο αυτών των δύο χρόνων, η παρουσία του Ράιαν Λόου στον πάγκο.
Σε καμία περίπτωση, ο Λόου δεν αποτελεί «προπονητή από το πάνω ράφι» και ίσως αυτό είναι που χαλάει τους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι συχνά-πυκνά ζητούν την απομάκρυνσή του. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πέρυσι ήταν μία από τις χειρότερες ομάδες στο δημιουργικό κομμάτι και εν πολλοίς αυτό χρεώνεται στον Άγγλο τεχνικό.
Ίσως φέτος να καταφέρουν να τον… διώξουν λοιπόν, μιας και οι οιωνοί πριν από την πρεμιέρα της νέας σεζόν δεν είναι θετικοί. Προς το παρόν, η Πρέστον δεν έχει ενισχυθεί ως θα έπρεπε, ενώ παράλληλα έχει χάσει σημαντικά πρόσωπα του περσινού ρόστερ (Λίαμ Μίλαρ, Άλαν Μπρόουν). Σίγουρα οι πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους στόχους της ομάδας. Αν η Πρέστον δεν ξεκινήσει καλά η σεζόν, πιθανότατα η γκρίνια προς το πρόσωπο του Λόου θα πολλαπλασιαστεί.
Μπρίστολ Σίτι
Έδρα: Άστον Γκέιτ (27.000 θ.)
Προπονητής: Λίαμ Μάνινγκ
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 11η θέση
Συμπλήρωσε εννέα διαδοχικές σεζόν στην Τσάμπιονσιπ, δίχως να κινδυνεύσει με υποβιβασμό, αλλά ούτε να μπει στα play-offs. Ο ορισμός της mid-table ομάδας. Μάλλον προς τα εκεί κινείται και φέτος, αλλά αν υπάρχει ένας λόγος ώστε οι φίλοι της ομάδας να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο, αυτός είναι ο Λίαμ Μάνινγκ.
Η απομάκρυνση του αγαπημένου της εξέδρας Νάιτζελ Πίρσον από την άκρη του πάγκου την περασμένη σεζόν δεν «έκατσε» καλά στον κόσμο και υπήρχε σκεπτικισμός γύρω από την πρόσληψη του Μάνινγκ. Ωστόσο, οι εμφανίσεις της Μπρίστολ Σίτι απέναντι στους ισχυρούς της κατηγορίας πέρυσι γρήγορα άλλαξαν το κλίμα και η φετινή σεζόν ξεκινά με αισιοδοξία.
Ανάλογη φυσικά είναι και η στήριξη του Μάνινγκ από τη διοίκηση, η οποία δαπάνησε σημαντικά ποσά για να ενισχύση, καθ’ υπόδειξη το ρόστερ. Περισσότερο βάρος έπεσε στην επίθεση, με την απόκτηση του Μαγιουλού από τη Ραπίντ Βιέννης να ξεχωρίζει. Παράλληλα βέβαια, μοιάζει αναπόφευκτη η αποχώρηση του Τόμι Κόνγουεϊ, του νεαρού επιθετικού που εντυπωσίασε την περασμένη σεζόν, αλλά ήρθε σε ρήξη με τον Μάνινγκ.
Κάρντιφ Σίτι
Έδρα: Στάδιο Κάρντιφ Σίτι (33.280 θ.)
Προπονητής: Ερόλ Μπουλούτ
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 12η θέση
Πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που την ήθελαν να παλεύει για παραμονή σε μία ακόμα σεζόν και τερμάτισε στη 12η θέση. Η έλευση του Ερόλ Μπουλούτ για την άκρη του πάγκου στην αρχή αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικό τρόπο από Μέσα της Βρετανίας, αλλά σύντομα ο Τούρκος κέρδισε τις εντυπώσεις, λόγω της εικόνας που είχε η Κάρντιφ στον αγωνιστικό χώρο.
Οι «μπλούμπερντς» έκαναν μεν ελάχιστες κινήσεις το περσινό καλοκαίρι, αλλά σχεδόν όλες ήταν ουσίας και φάνηκε στο χορτάρι. Σε ανάλογο μήκος κύματος κυλάει και το φετινό παζάρι, καθώς οι Ουαλοί είναι «σφιχτοί» οικονομικά. Οι ελάχιστοι πόροι που διαθέτουν τους ανάγκασαν να ασχοληθούν με την αγορά ελεύθερων παικτών, αλλά οι προσθήκες που έχουν κάνει είναι όλες μία και μία. Ο Κρις Γουίλοκ (χαφ) εκ των κορυφαίων της ΚΠΡ τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι Καλούμ Τσέιμπερς (μπακ), Ανουάρ Ελ Γκάζι (εξτρέμ) με τεράστια εμπειρία από τα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ έρχονται να πλαισιώσουν το νεανικό σχετικά υλικό που έχει στη διάθεσή του ο Μπουλούτ. Εξακολουθεί πάντως να μην υπάρχει τεράστιο βάθος στο ρόστερ και αυτό είναι ένα μειονέκτημα για την Κάρντιφ.
Στόχος φυσικά η άνετη παραμονή, αν και μοιάζει δύσκολο να επαναλάβει ανάλογη πορεία με πέρυσι, παρότι ενισχύθηκε. Πρέπει να έχουμε στο νου μας άλλωστε ότι η Κάρντιφ μπορεί να μάζεψε 62 βαθμούς, αλλά σύμφωνα με τα xPoints η συγκομιδή ήταν πάνω από το αναμενόμενο των 45,8 βαθμών.
Μίλγουολ
Έδρα: Ντεν (20.146 θ.)
Προπονητής: Νιλ Χάρις
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 13η θέση
Στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν ήταν κάκιστη και βρισκόταν μονίμως στην ουρά της βαθμολογίας. Η απομάκρυνση του Τζο Έντουαρντς τον Φλεβάρη και η έλευση του θρύλου της ομάδας, Νιλ Χάρις αποτέλεσε σημείο καμπής για τη Μίλγουολ. Έκτοτε μπήκε σε λειτουργία «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και παρότι όλοι την κατηγόρησαν για αντί-ποδόσφαιρο, το αποτέλεσμα τη δικαιώνει. Με ένα τρομερό σερί στο φινάλε της σεζόν, τα «λιοντάρια» εξασφάλισαν μία πολύ άνετη παραμονή.
Τώρα ο Χάρις, στην 3η πρακτικά θητεία του στον πάγκο της Μίλγουολ, ξεκινά από το «μηδέν» για να οδηγήσει τον σύλλογο σε μία θέση στο πρώτο μισό του πίνακα. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος και το υλικό που έχει στα χέρια του είναι υπεραρκετό για να το καταφέρει.
Από τις μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στη «μαρκίζα» μπαίνει το όνομα του Μακόλεϊ Λάνγκσταφ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια απέκτησε το παρατσούκλι «Έρλινγκ Χάαλαντ των φτωχών», λόγω της τρομερής επαφής του με τα δίχτυα. Σημαντική επίσης η διατήρηση του στόπερ Τανγκάνγκα, ο οποίος ήταν δανεικός από την Τότεναμ πέρυσι.
Σουόνσι
Έδρα: Swansea.com (21.088 θ.)
Προπονητής: Λουκ Γουίλιαμς
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 14η θέση
Ξεκίνησε την περασμένη σεζόν με τον Μάικλ Νταφ στον πάγκο και παρόλο που άφησε θετικές εντυπώσεις τις πρώτες αγωνιστικές, γρήγορα πήρε την κάτω βόλτα. Τα αρνητικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την γκρίνια του κόσμου για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας που δεν είχε σχέση με το «Swansea Way», οδήγησαν τον Νταφ στο ταμείο ανεργίας τον Δεκέμβριο.
Έναν μήνα αργότερα, τα ηνία του συλλόγου ανέλαβε ο Λουκ Γουίλιαμς, ο οποίος άφησε τη θέση του στη Νοτς Κάουντι. Η εικόνα της Σουόνσι δεν άργησε να βελτιωθεί και οι «κύκνοι» έκλεισαν τη σεζόν με θετικό πρόσημο. Ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος από τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, που συνδυάζει ποδόσφαιρο κατοχής (Swansey Way), αλλά και σταθερότητα στα μετόπισθεν.
Ο Γουίλιαμς φαίνεται πως βρήκε τη φόρμουλα για να συνδυάσει αυτά και με ένα ολόκληρο καλοκαίρι δουλειάς, αναμένεται να παρουσιάσει μία βελτιωμένη εκδοχή της Σουόνσι που είδαμε από τον Φλεβάρη κι έπειτα. Από τις μεταγραφές, ξεχωρίζει η απόκτηση του φορ Βιπότνικ ως ελεύθερου μετά από τη διάλυση της Μπορντό. Μοιάζει δύσκολο λοιπόν να κινδυνεύσει με υποβιβασμό και πιθανότατα θα έχει μία αξιοπρεπέστατη πορεία τη φετινή σεζόν.
Γουότφορντ
Έδρα: Βίκαρεϊτζ Ρόουντ (22.200 θ.)
Προπονητής: Τομ Κλέβερλι
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 15η θέση
Είχε βλέψεις για μία θέση στα play-offs την περασμένη σεζόν, αλλά δεν τα κατάφερε. Όταν μάλιστα άρχισε να μένει μακριά από τον στόχο της, η τακτική… Πότσο ενεργοποιήθηκε και ο Βαλεριάν Ίσμαελ απολύθηκε. Με δεδομένο ότι η απόλυση ήρθε Μάιο, κάλλιστα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι άργησε. Ο Τομ Κλέβερλι αν και τον αντικατέστησε ως προσωρινή λύση, έπεισε με τα όσα συνέβησαν εντός των τεσσάρων γραμμών και μονιμοποιήθηκε.
Με την οικογένεια Πότσο βέβαια ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, ιδίως αν είσαι ο προπονητής της Γουότφορντ, αφού οι αλλαγές προσώπων στον πάγκο του συλλόγου είναι το χόμπι των Ιταλών ιδιοκτητών. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ίδιο να συμβεί και φέτος, ιδίως αν λάβουμε υπόψη το δύσκολο πρόγραμμα στο κουπόνι ΟΠΑΠ που έχουν οι «χόρνετς» στο ξεκίνημα της σεζόν.
Έντονο ενδιαφέρον βέβαια υπάρχει στο παρασκήνιο όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γουότφορντ και πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο στο αγωνιστικό κομμάτι. Αφενός οι «χόρνετς» μπαίνουν φέτος στην 3η χρονιά έπειτα από τον υποβιβασμό τους από την Πρέμιερ Λιγκ, κάτι που σημαίνει ότι οι «πληρωμές-αλεξίπτωτα»* ολοκληρώθηκαν. Αφετέρου, οι Ιταλοί ιδιοκτήτες έχουν επικεντρωθεί στην Ουντινέζε και τη δική της προσπάθεια να κρατηθεί στη Σέριε Α, με αποτέλεσμα η Γουότφορντ να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Τι ρόλο θα παίξουν τα παραπάνω; Μάλλον καταστροφικό…
* χρήματα που παίρνουν για δύο σεζόν οι ομάδες που υποβιβάστηκαν από την Πρέμιερ Λιγκ προκειμένου να μην είναι απότομη η «πτώση», για αυτό και η παρομοίωση με αλεξίπτωτα.
Σάντερλαντ
Έδρα: Στάδιο του Φωτός (49.000 θ.)
Προπονητής: Ρεζίς Λε Μπρι
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 16η θέση
Μεγάλα όνειρα έκαναν οι φίλοι της Σάντερλαντ έπειτα από την 6η θέση, αλλά και την ήττα στα ημιτελικά των play-offs ανόδου της περιόδου 2022-23. Εντούτοις, το αποτέλεσμα της περασμένης σεζόν τους πίκρανε. Σε μία κίνηση που περισσότερο εκνεύρισε τον κόσμο, παρά βοήθησε, οι ιθύνοντες του συλλόγου έλυσαν τη συνεργασία με τον αγαπημένο της εξέδρας Τόνι Μόμπρεϊ τον Δεκέμβριο. Για αντικαταστάτης επιλέχθηκε ο Μάικλ Μπιλ, αλλά το πέρασμά του αποδείχθηκε σύντομο. Τόσο σύντομο, που σημείωσε αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου (12 ματς)!
Ο Μπιλ δεν μπόρεσε σε κανένα παιχνίδι να εκμεταλλευτεί το ταλέντο των νεαρών παικτών που είχε στη διάθεσή του, όπως έκανε ο προκάτοχός του. Ο Μόμπρεϊ είναι αλήθεια πως είχε μία τρομερή σχέση με τους ποδοσφαιριστές και οι «κακές γλώσσες» λένε ότι τα αποδυτήρια έφαγαν τον Μπιλ. Όπως και να ‘χει, η Σάντερλαντ ολοκλήρωσε τη σεζόν με υπηρεσιακό, τον Μάικ Ντοντς και φέτος στον πάγκο της έχει έναν Γάλλο, τον Ρεζίς Λε Μπρι.
Αν και οι φήμες ήθελαν τον Γουίλ Στιλ να αναλαμβάνει, εν τέλει οι Γάλλοι ιδιοκτήτες της ομάδας επέλεξαν ένα συμπατριώτη τους. Σαφώς το όνομα του Λε Μπριν δεν λέει κάτι στο κοινό της τσαμπιονσιπ στην αγγλια, αλλά ο Γάλλος φημίζεται για την διαχείριση νεαρών ποδοσφαιριστών. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τις «μαυρόγατες», καθώς στο ρόστερ υπάρχει άφθονο ταλέντο με παίκτες όπως ο Τζακ Κλαρκ, ο Τζομπ Μπέλινγκχαμ και ο Νταν Νιλ, οι οποίοι την προηγούμενη χρονιά εντυπωσίασαν.
Όπως φαίνεται λοιπόν, στο Σάντερλαντ κοιτούν μακροπρόθεσμα και ίσως η φετινή χρονιά αποτελέσει ένα σκαλοπάτι για τον στόχο τους. Σίγουρα πάντως μπορούν κάτι καλύτερο από τη 16η θέση της περασμένης περιόδου.
Στόουκ Σίτι
Έδρα: Στάδιο bet365 (30.089 θ.)
Προπονητής: Στίβεν Σουμάχερ
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 17η θέση
Ήταν μία ακόμη αγχωτική χρονιά για τη Στόουκ. Στο μεγαλύτερο διάστημα του πρωταθλήματος βολόδερνε στα χαμηλά της βαθμολογίας, προτού εξασφαλίσει την παραμονή στις τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν. Η 17η θέση που εν τέλει τερμάτισαν οι «πότερς» είναι η χαμηλότερη που έχουν καταλάβει έπειτα από το 2018 όταν και υποβιβάστηκαν στη Λιγκ 1.
Ο Στίβεν Σουμάχερ, που άφησε μεσούσης της περασμένης περιόδου την Πλίμουθ για χάρη της Στόουκ, παραμένει στον πάγκο της. Αυτή τη φορά βέβαια είχε τον απαραίτητο χρόνο να δουλέψει, αλλά και να ενισχύσει την ομάδα στα σημεία που έκρινε απαραίτητο. Σημαντική η προσθήκη του γκολκίπερ Βίκτορ Γιόχανσον, ο οποίος ήταν τρομερός με τη φανέλα της Ρόδεραμ. Αναμφίβολα, οι «πότερς» μετά από αρκετά χρόνια βρήκαν αξιόλογο τερματοφύλακα. Παράλληλα, αποκτήθηκε ο Σαμ Γκάλαχερ από την Μπλάκμπερν, ένας παίκτης που γνωρίζει την κατηγορία και θα δώσει βάθος στην επίθεση της Στόουκ.
Κανένα από τα νέα πρόσωπα στο πάλαι ποτέ «Μπριτάνια» δεν έρχεται από το πάνω ράφι, αλλά όλοι μαζί, σε συνδυασμό με το υπάρχον υλικό του ρόστερ, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Θα χρειαστεί πάντως κάτι περισσότερο από αυτό για να γίνει η Στόουκ ομάδα που θα χτυπήσει τα play-offs, όπως ονειρεύεται ο κόσμος της.
ΚΠΡ
Έδρα: Λόφτους Ρόουντ (18.439 θ.)
Προπονητής: Μάρτι Σιφουέντες
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 18η θέση
Πέραν πάσης αμφιβολίας, η ΚΠΡ ήταν καταδικασμένη με τον Γκάρεθ Έινσγουορθ στον πάγκο. Αν και μερικούς μήνες νωρίτερα εκείνος την κράτησε στην Τσάμπιονσιπ, στο ξεκίνημα της περασμένης σεζόν οι «χουπς» ήταν άθλιοι! Μοιραία ο Έινσγουορθ αποχώρησε με την ομάδα στην 23η θέση. Ο Μάρτι Σιφουέντες που ανέλαβε, αψήφησε τα δεδομένα και έφερε τα πάνω… κάτω για να σώσει την ΚΠΡ.
Σε αντίθεση μάλιστα με τις περισσότερες «αποστολές σωτηρίας», οι τακτικές και η φιλοσοφία του Σιφουέντες βοήθησαν τους «χουπς» να παίξουν ωραίο ποδόσφαιρο. Σαφώς λοιπόν οι προσδοκίες είναι αυξημένες τώρα. Ο Ισπανός τεχνικός έκανε φυσικά το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ με 14 ποδοσφαιριστές να αποχωρούν από το «Λόφτους Ρόουντ». Ταυτόχρονα, αποκτήθηκαν έξι νέα πρόσωπα, με τον φορ Ζαν Τσέλαρ (Λουγκάνο) και τον στόπερ Τζόναθαν Βαράν (Χιχόν, αειθαλής αδερφός του Ράφαελ Βαράν) να ξεχωρίζουν.
Με βάση τα όσα έδειξε στο δεύτερο μισό της προηγούμενης σεζόν με τον Σιφουέντες, οι φίλοι της ΚΠΡ μπορούν να… κοιμούνται ήσυχοι. Εκτός κι αν ο Ισπανός γοητευτεί από κάποια άλλη πρόκληση.
Μπλάκμπερν
Έδρα: Ίγουντ Παρκ (31.367 θ.)
Προπονητής: Τζον Γιούστας
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 19η θέση
Όσο δύσκολη αποδείχθηκε η προηγούμενη σεζόν για την Μπλάκμπερν, άλλο τόσο ζόρικη αναμένεται να είναι η φετινή. Τα εξωαγωνιστικά προβλήματα του συλλόγου έχουν διογκωθεί και σύντομα θα σκάσει η «φούσκα». Οι Ινδοί ιδιοκτήτες των «ρόβερς» είναι υπό εξέταση για τον τρόπο που διοχετεύουν χρήματα στην ομάδα και αν το δικαστήριο που έχουν μπροστά τους χαθεί, τότε θα «χαθεί» και η Μπλάκμπερν.
Ακόμη και ευχάριστα βέβαια να είναι τα νέα που θα προκύψουν από την υπόθεση, το υλικό που έχει στα χέρια του ο Τζον Γιούστας δεν είναι ικανό για να πρωταγωνιστήσει. Στην Αγγλία μάλιστα θεωρούν δεδομένο ότι ο πρώτος σκόρερ της περασμένης σεζόν στην Τσάμπιονσιπ, Σάμι Σμόντικς, σύντομα θα φοράει τη φανέλα της Ίπσουιτς. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που πέτυχε 27 γκολ πέρυσι και δίχως εκείνον η Μπλάκμπερν θα ήταν τώρα στη Λιγκ 1.
Με τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, να μην έχουν διευθετηθεί, μοιάζει απίθανο ο σύλλογος να κινηθεί για αντικαταστάτη. Εδώ που τα λέμε, ούτε άλλες προσθήκες, απαραίτητες για να κλείσουν τρύπες, δεν έγιναν. Το φετινό καλοκαίρι θυμίζει σε μεγάλο βαθμό εκείνο του 2016, που οι «Βένκις» πούλησαν τα μεγάλα αστέρια της ομάδας, δίχως να τα αντικαταστήσουν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο υποβιβασμός στη Λιγκ 1.
Σέφιλντ Γουένσντεϊ
Έδρα: Χίλσμπορο (39.732 θ.)
Προπονητής: Ντάνι Ρολ
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 20η θέση
Όσα κακά κι αν έχει ο ιδιοκτήτης της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, οι φίλοι της ομάδας πρέπει να του αναγνωρίσουν ότι έκανε κίνηση «ματ» με την πρόσληψη του Ντάνι Ρολ. Οι «κουκουβάγιες» ήταν με διαφορά η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος το πρώτο δίμηνο της σεζόν. Σε εκείνο το σημείο, ο Τσανσίρι πήρε την απόφαση να διώξει τον Χίσκο Μουνιόθ και να φέρει έναν 35χρονο Γερμανό.
Όπως και στην περίπτωση του Μάρτι Σιφουέντες στην ΚΠΡ, έτσι και ο Ρολ έκανε τα… μαγικά του, όχι μόνο για να σώσει τη Γουένσντεϊ, αλλά για να δημιουργήσει προσδοκίες για την Τσάμπιονσιπ 2024-2025! Η ομάδα του Σέφιλντ ήταν από τις πλέον δραστήριες στο μεταγραφικό παζάρι, καθώς απέκτησε 10 ποδοσφαιριστές για να ικανοποιήσει τα «θέλω» του Ρολ. Κανένας εξ αυτών δεν είναι από το πάνω ράφι, αλλά ο κάθε ένας έρχεται να προσθέσει κάτι διαφορετικό στο ρόστερ. Άλλοι εμπειρία (Γιάν Βάλερι, Τζαμάλ Λόου, Ναθάνιελ Τσάλομπα, Μπεν Χάμερ), άλλοι ταλέντο (Τζέιμς Μπιντλ, Ίκε Ούγκμπο, Όλαφ Κομπάσκι).
Όπως φαίνεται λοιπόν, η Σέφιλντ Γουένσντεϊ ξεκινά από καλύτερο σημείο τη φετινή σεζόν σε σχέση με πέρυσι, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο βέβαια την παραμονή.
Πλίμουθ
Έδρα: Χομ Παρκ (17.900 θ.)
Προπονητής: Γουέιν Ρούνεϊ
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 21η θέση
Επέστρεψε στην Τσάμπιονσιπ έπειτα από 13 χρόνια και κατάφερε να παραμείνει για μία ακόμη σεζόν, παρότι οι στοιχηματικές εταιρίες την έδιναν ανάμεσα στα φαβορί για υποβιβασμό. Μόνο εύκολο βέβαια δεν ήταν το εγχείρημα, κυρίως εξαιτίας της αποχώρησης του Στίβεν Σουμάχερ στα μισά του πρωταθλήματος.
Ο Άγγλος προπονητής ήταν εκείνος που την ανέβασε στην Τσάμπιονσιπ και παρόλο που είχε στη διάθεσή του ένα φτωχό ρόστερ για τα δεδομένα της κατηγορίας, κατάφερε να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Τον Ιανουάριο ωστόσο αποχώρησε για την Στόουκ και όπως ήταν επόμενο, η Πλίμουθ πήρε την κάτω βόλτα. Για καλή της τύχη, άντεξε στη μάχη για παραμονή, κυρίως χάρις τις επιδόσεις του Γουίτακερ στο σκοράρισμα.
Πλέον, στην άκρη του πάγκου των «πίλγκριμς» κάθεται ο Γουέιν Ρούνεϊ. Οι ιθύνοντες του συλλόγου δεν επηρεάστηκαν από το κάκιστο πέρασμα που έκανε ο «θρύλος» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την περασμένη σεζόν από την Μπέρμιγχαμ και τον θεωρούν κατάλληλο για να φέρει εις πέρας την αποστολή σωτηρίας. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το αν παραμείνουν στο ρόστερ τα αστέρια της ομάδας, Μόργκαν Γουίτακερ, Μάικλ Κούπερ και Ράιαν Χάρντι. Σε κάθε περίπτωση, η Πλίμουθ δεν έχει ενισχυθεί καταλλήλως και δικαίως θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί της σεζόν 2024-25 στην τσαμπιονσιπ για υποβιβασμό.
Πόρτσμουθ
Έδρα: Φράτον Παρκ (20.899 θ.)
Προπονητής: Τζον Μουζίνιο
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: Πρωταθλήτρια Λιγκ 1 (άνοδος)
Ιστορική ήταν για την Πόρτσμουθ η περασμένη αγωνιστική περίοδος, καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα στην 3η κατηγορία Αγγλίας και επέστρεψε στην Τσάμπιονσιπ έπειτα από 12 χρόνια! Στόχος, φυσικά να παραμείνει στην κατηγορία και η επιτυχία της ανόδου να μην αποδειχθεί «πυροτέχνημα».
Δεδομένα, θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Τα οικονομικά της Πόρτσμουθ είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν άφησαν περιθώριο για ακριβές κινήσεις, αλλά κυρίως από την ελεύθερη αγορά. Ως εκ τούτου, το ρόστερ παραμένει φτωχό με γνώμονα τα στάνταρ της Τσάμπιονσιπ 2024-25.
Τα ατού της Πόρτσμουθ ωστόσο δεν… παίζουν μπάλα. Η «Pompey» στηρίζεται αρκετά στις προπονητικές ικανότητες του Τζον Μουζίνιο. Η πορεία της περασμένης σεζόν μόνο τυχαία δεν ήταν και σε εκείνον ανήκουν τα εύσημα. Ζητούμενο βέβαια να βγάλει ξανά λαγούς από το καπέλο του. Για να συμβεί αυτό βέβαια, θα χρειαστεί την πολύτιμη βοήθεια του Ριτς Χιούζ, του τεχνικού διευθυντή που έχει άριστη γνώση της EFL και μετρά πολλές επιτυχίες τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο στον μεταγραφικό, όσο και στο σχεδιαστικό κομμάτι.
Ντέρμπι Κάουντι
Έδρα: Πράιντ Παρκ (32.956 θ.)
Προπονητής: Πολ Γουόρν
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 2η θέση Λιγκ 1 (άνοδος)
Μία ακόμη μεγάλη επιστροφή στην κατηγορία. Η Ντέρμπι έφτασε κοντά στη διάλυση πριν από δύο χρόνια, προτού υποβιβαστεί στη Λιγκ 1. Δύο σεζόν αργότερα, επιστρέφει δριμύτερη, δίχως τα τεράστια οικονομικά προβλήματα να τη βαραίνουν. Σίγουρα η πορεία ως την εξασφάλιση της ανόδου δεν ήταν εύκολη και ο τεχνικός Πολ Γουόρν γινόταν αποδέκτης έντονης κριτικής σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στο φινάλε όμως, ο στόχος επετεύχθη.
Τώρα, η Ντέρμπι Κάουντι σκοπεύει να εδραιωθεί στην κατηγορία και για να το πετύχει αυτό, έχει κάνει ήδη μικρά, αλλά σημαντικά βήματα στη μεταγραφική αγορά. Φυσικά, υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για βελτίωση, κάτι που αναμφίβολα θα φανεί τις πρώτες αγωνιστικές. Δύσκολα πάντως θα υπάρξουν περαιτέρω προσθήκες, τουλάχιστον όχι τέτοιες που να κάνουν τη διαφορά.
Όπως όλα δείχνουν, το βάρος θα πέσει στον Πολ Γουόρν και τις προπονητικές του ικανότητες. Σε αυτές, αλλά και την καυτή της έδρα, θα στηριχθεί η Ντέρμπι, ώστε να παραμείνει στην κατηγορία.
Όξφορντ Γιουνάιτεντ
Έδρα: Στάδιο Κάσαμ (12.500 θ.)
Προπονητής: Ντες Μπάκινγκχαμ
Τι έκανε την προηγούμενη σεζόν: 5η θέση Λιγκ 1 (άνοδος μέσω play-off)
Η τρίτη κατά σειρά ομάδα που εξασφάλισε την άνοδο στην Τσάμπιονσιπ και κατά κοινή ομολογία, μία μίνι-έκπληξη. Η Όξφορντ Γιουνάιτεντ τερμάτισε στην 5η θέση της κανονικής διάρκειας στη Λιγκ 1 και αφού πρώτα ξεπέρασε το εμπόδιο της Πίτερμπορο στα ημιτελικά των play-offs, στη συνέχεια επικράτησε της Μπόλτον στον τελικό για να πάρει την άνοδο.
Τελευταία φορά που οι «κίτρινοι» αγωνίστηκαν στη 2η τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας ήταν το 1999 και φυσικά, ο πρωταρχικός στόχος είναι η παραμονή στην Τσάμπιονσιπ 2024-25. Κανείς στις τάξεις του συλλόγου δεν το θεωρεί εύκολο, αλλά υπάρχει αισιοδοξία. Η δουλειά που έχει πραγματοποιήσει ο Ντες Μπάκινγκχαμ τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, ακόμη και υπό πίεση.
Η παραμονή του στον πάγκο λοιπόν, σε συνδυασμό με μερικές προσθήκες παικτών που έχουν εμπειρία στην κατηγορία, ανεβάζουν επίπεδο τη Γιουνάιτεντ. Σύμφωνα και με τα ρεπορτάζ από την Αγγλία, οι μεταγραφές για την ομάδα της Οξφόρδης δεν έχουν τελειώσει ακόμα, κάτι που σαφώς μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα προς το καλύτερο. Σε γενικές γραμμές πάντως, θα μοχθήσει για να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Οι μεταγραφές στην τσαμπιονσιπ αγγλία 2024-25
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μεγάλη κουβέντα γίνεται για τις μεταγραφές που έχει πραγματοποιήσει κάθε ομάδα της Τσάμπιονσιπ. Κατά πόσον ενισχύθηκε ή αποδυναμώθηκε ενόψει της νέας σεζόν. Φυσικά, αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν την περασμένη αγωνιστική περίοδο, όπως οι Σάμερβιλ και Γκρέι της Λιντς, οι Φίλοτζεν-Μπίντας και Γκριβς της Χαλ, ο Γκάμπριελ Σάρα της Νόριτς αποχώρησαν για άλλες πολιτείες, γεμίζοντας τα ταμεία των συλλόγων με χρήμα. Αναμφίβολα είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη, οι κορυφαίοι να παίρνουν μεταγραφή, καθώς το πρωτάθλημα της τσάμπιονσιπ στην αγγλία αποτελεί ένα «σκαλοπάτι» για την καριέρα τους.
Από τα «νέα φρούτα» που απέκτησαν ως τώρα οι 24 ομάδες της τσαμπιονσιπ 2024-25, υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν ήδη. Ενδεικτικά σας παραθέτω παρακάτω κάποιες από τις μεταγραφές που ξεχωρίζουν στο πρωτάθλημα Championship.
ΠΑΙΚΤΗΣ | ΘΕΣΗ | ΑΠΟ | ΣΕ |
---|---|---|---|
Μπ. Τόμας – Ασάντε | Φορ | Γουέστ Μπρομ | Κόβεντρι |
Φ. Μαγιουλού | Φορ | Ραπίντ | Μπρίστολ Σίτι |
Βλ. Χλάντκι | Κίπερ | Ίπσουιτς | Μπέρνλι |
Κ. Τσέιμπερς | Στόπερ | Άστον Βίλα | Κάρντιφ |
Τζ. Ρουντόνι | Χαφ | Χάντερσφιλντ | Κόβεντρι |
Τζ. Μπογκλ | Μπακ | Σέφιλντ Γιουν. | Λιντς |
Μ. Λάνγκσταφ | Φορ | Νοτς Κάουντι | Μίλγουολ |
Κ. Ντόιλ* | Στόπερ | Μαν. Σίτι | Νόριτς |
Μ. Ρίτσι | Εξτρέμ | Νιούκαστλ | Πόρτσμουθ |
Κ. Μουρ | Φορ | Μπόρνμουθ | Σέφιλντ Γιουν. |
Β. Γιόχανσον | Κίπερ | Ρόδεραμ | Στόουκ Σίτι |
* Με αστερίσκο συμφωνίες δανεισμού.
Τα μεγάλα ονόματα της Τσαμπιονσιπ 2024-25
Μεγάλα ονόματα, με τη στόφα του σούπερσταρ, πολύ δύσκολα θα συναντήσουμε στην Τσάμπιονσιπ, μιας και πρόκειται για 2η τη τάξει κατηγορία. Η έννοια «μεγάλο όνομα» λοιπόν αποκτά άλλη ερμηνεία σε αυτό το πρωτάθλημα. Είτε πρόκειται για ποδοσφαιριστές με σημαντική καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ που αποφάσισαν να κολλήσουν τα τελευταία ένσημα στην Τσάμπιονσιπ, είτε για νεαρά ταλέντα που έχουν έρθει να κάνουν το αγροτικό τους, είτε για ακατέργαστα διαμάντια που έκαναν το ξεπέταγμά τους και περιμένουν τη μεγάλη μεταγραφή. Απ’ όλα έχει ο μπαξές της φετινής σεζόν στην τσαμπιονσιπ αγγλία.
Το μεγαλύτερο όνομα με διαφορά είναι ο Άαρον Ράμσεϊ. Ο Ουαλός άλλοτε παίκτης των Άρσεναλ και Γιουβέντους από πέρυσι έχει επιστρέψει στην πατρίδα του και την Κάρντιφ. Μάλιστα, φέτος θα έχει για παρέα έναν παλιό γνώριμο από τα χρόνια στο «Έμιρεϊτς», καθώς ο ουαλικός σύλλογος απέκτησε τον Καλούμ Τσέιμπερς.
Ουαλός είναι και το επόμενο όνομα στη λίστα. Ο Ντάνιελ Τζέιμς για μία ακόμη σεζόν παραμένει στο ρόστερ της Λιντς. Ο 26χρονος, με πέρασμα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πρόκειται να ηγηθεί της προσπάθειας των «παγωνιών» για την επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ. Φυσικά, αν κάτσουμε να αναλύσουμε το ρόστερ της Λιντς, θα εντοπίσουμε αρκετούς ακόμη γνωστούς και μη εξαιρετέους ποδοσφαιριστές, όπως ο Ίθαν Αμπάντου, ο Ιλάν Μελιέ και ο Τζορτζίνιο Ρίτερ.
Από τις ομάδες που υποβιβάστηκαν φέτος στην championship 2024-25, ξεχωρίζουν ο Σάντερ Μπέργκε, ο οποίος είναι ο ποδοσφαιριστής με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία της κατηγορίας και ο Άγγλος Άαρον Ράμσεϊ (μην μπερδευτείτε με τον Ουαλό). Αμφότεροι αγωνίζονται στην Μπέρνλι, αλλά ο Νορβηγός πολιορκείται από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Τέλος, επιβάλλεται μία αναφορά σε πέντε ποδοσφαιριστές που ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους την περασμένη αγωνιστική περίοδο στην τσάμπιονσιπ. Ο Σάμι Σμόντικς αναδείχθηκε πέρυσι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 27 γκολ και συνεχίζει να φορά τη φανέλα της Μπλάκμπερν. Καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια που έκανε η Πλίμουθ για παραμονή ήταν ο Μόργκαν Γουίτακερ. Ο νεαρός εξτρέμ είχε συνεισφορά σε 27 γκολ της ομάδας του (19 γκολ, 8 ασίστ) και αναπόφευκτα βρίσκεται στα ραντάρ μεγαλύτερων κλαμπ έκτοτε.
Στην πρώτη δεκάδα του πίνακα των σκόρερ της περασμένης σεζόν βρέθηκαν και δύο Αμερικάνοι. Ο Χάτζι Ράιτ της Κόβεντρι και ο Τζος Σάρτζεντ της Νόριτς, αμφότεροι πέτυχαν 16 γκολ και δεδομένα θα μας απασχολήσουν αρκετά φέτος στο στοίχημα. Για το κλείσιμο άφησα τον Τζακ Κλαρκ της Σάντερλαντ, που έκανε τρομερές εμφανίσεις στο πρώτο μισό πέρυσι, προτού τραυματιστεί και στο «Στάδιο του Φωτός» περιμένουν πολλά από εκείνον.
Στοίχημα Τσάμπιονσιπ – Αποδόσεις και Φαβορί
Πολλές οι αγορές και οι στοιχηματικές προσφορές που κυκλοφορούν από τις εταιρίες για μακροχρόνια στοιχήματα στην τσαμπιονσιπ αγγλια 2024-25. Φαβορί για να κατακτήσει το πρωτάθλημα είναι η Λιντς, η οποία προσφέρεται σε απόδοση 4.00, ενώ ακολουθεί η Μπέρνλι στο 8.50 απόδοση. Την τετράδα κλείνουν οι Λούτον και Μίντλεσμπρο, που τιμώνται στο 13.00, ενώ στο 15.00 βρίσκεται η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.
Όσον αφορά την αγορά ανόδου και εδώ μεγάλο φαβορί για να καταφέρει, φαντάζει η Λιντς (2.10). Φυσικά, ακολουθούν οι ομάδες που αναφέρθηκαν παραπάνω με την ίδια σειρά: Μπέρνλι 2.90, Λούτον 4.35, Μίντλεσμπρο 4.50 και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 5.50.
Ενδιαφέρον φυσικά υπάρχει και στην ουρά, εκεί όπου πρώτο φαβορί για υποβιβασμό από την τσαμπιονσιπ είναι η Όξφορντ Γιουνάιτεντ (2.25), ακολουθεί η Πλίμουθ (3.25), ενώ την τετράδα στις αποδόσεις τσάμπιονσιπ κλείνουν οι Κάρντιφ και Πρέστον (4.00).
Προγνωστικά για στοιχημα τσαμπιονσιπ 2024-25
Πάμε και στο κομμάτι που ίσως να ενδιαφέρει τους περισσότερους. Τι παίζουμε στις αποδόσεις Τσάμπιονσιπ; Θα ξεκινήσω ανάποδα και συγκεκριμένα από τη μάχη του υποβιβασμού. Με προπονητή τον Γουέιν Ρούνεϊ, συγνώμη Πλίμουθ, αλλά νομίζω είσαι καταδικασμένη. Στο 3.25 προσφέρεται για υποβιβασμό, νομίζω δύσκολα θα τον αποφύγει. Ταυτόχρονα, θα κάνω και δεύτερο ποντάρισμα στη μάχη για παραμονή και αφορά τον υποβιβασμό της Μπλάκμπερν. Παρότι οι «ρόβερς» μου είναι άκρως συμπαθής ως ομάδα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε συνδυασμό με τα κενά που υπάρχουν στο ρόστερ, προσδίδουν αξία στο 4.25 που προσφέρονται για υποβιβασμό. Φυσικά, στο συγκεκριμένο ποντάρισμα θα παίξω και με το cash out ενδεχομένως, όπως επιτάσσει η θεωρία στοιχήματος.
Πάμε στα «ψηλά» τώρα και το κόλπο της ανόδου. Δίκαια φαβορί στην τσάμπιονσιπ αγγλία η Λιντς, αλλά δεν θα την πόνταρα κιόλας στο 2.10, θα το ήθελα παραπάνω. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος πιστεύω πολύ στις Μίντλεσμπρο και Κόβεντρι. Αμφότερες κράτησαν τα «βαριά χαρτιά» τους και ταυτόχρονα ενισχύθηκαν σε καίριες θέσεις, ενώ παράλληλα έχουν στον πάγκο αξιόλογους προπονητές. Σε ένα πρωτάθλημα που φέτος μοιάζει πιο ισορροπημένο σε σχέση με το προηγούμενο, έχουν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν.
Τέλος, κλείνω με ένα από τα ειδικά μακροχρόνια. Συγκεκριμένα, η αγορά που με ενδιαφέρει είναι αυτή της νοτιοανατολικής περιφέρειας. Η Λούτον προσφέρεται στο 1.90 να είναι η καλύτερη ομάδα μεταξύ της τετράδας Λούτον, Γουότφορντ, ΚΠΡ, Μίλγουολ και με βάση το υλικό που έχει μπορεί να τα καταφέρει.
ΣΤΟΙΧΗΜΑ | ΑΠΟΔΟΣΗ |
---|---|
Να τερματίσει στην 6άδα: Κόβεντρι | 2.80 |
Άνοδος: Μίντλεσμπρο | 4.50 |
Να υποβιβαστεί: Πλίμουθ | 3.25 |
Να υποβιβαστεί: Μπλάκμπερν | 4.25 |
Καλύτερη ομάδα στα Νοτιοανατολικά: Λούτον | 1.90 |
Βασίλης Βασιλείου