Kingbet Robot icon
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ

03.08.23|11:44

Βασίλης Βασιλείου Βασίλης Βασιλείου

Αφιέρωμα Τσάμπιονσιπ 2023-24

αφιέρωμα-τσάμπιονσιπ-2023-24-226227

Η κορυφαία στον πλανήτη, δεύτερη τη τάξει κατηγορία ποδοσφαίρου, η αγγλική Τσάμπιονσιπ είναι έτοιμη να σηκώσει αυλαία. Για ακόμα μία σεζόν, το ενδιαφέρον αναμένεται αμείωτο, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και… στοιχηματικό επίπεδο, με τις κορυφαίες ομάδες, αλλά και τα αουτσάιντερ να μάχονται επί ίσοις όροις για την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, η Μπέρνλι πραγματοποίησε μία ονειρική σεζόν και κατέκτησε με άνεση τον τίτλο, μαζί με την άνοδο. Στη 2η θέση, βρέθηκε η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η οποία ήταν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος και πανηγύρισε έτσι την επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ. Τέλος, η ομάδα που τις ακολούθησε στη μεγάλη κατηγορία ήταν η Λούτον, η οποία στον τελικό των play off επικράτησε στα πέναλτι της Κόβεντρι. Αντίθετα, το… πικρό ποτήρι του υποβιβασμού ήπιαν οι Γουίγκαν, Ρέντινγκ και Μπλάκπουλ.

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ 2 ΜΗΝΕΣ COSMOTE TV!

Όσον αφορά τη φετινή σεζόν, στην Τσάμπιονσιπ θα συμμετέχουν οι Λέστερ, Λιντς και Σαουθάμπτον, οι οποίες υποβιβάστηκαν από την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και οι Πλίμουθ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ και Ίπσουιτς που πανηγύρισαν την άνοδο από τη Λιγκ 1. Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 4 Αυγούστου με την αναμέτρηση Σέφιλντ Γουένσντεϊ – Σαουθάμπτον, ενώ οι υπόλοιπες αναμετρήσεις της 1ης αγωνιστικής θα ακολουθήσουν το διήμερο 5 & 6 Αυγούστου.

Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ αποτελείται από 24 ομάδες και διεξάγεται σε δύο γύρους (46 αγωνιστικές). Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες δύο θέσεις κερδίζουν απευθείας την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ όποιες καταλάβουν τις θέσεις 3 έως 6 θα αγωνιστούν σε play off με έπαθλο ένα ακόμη εισιτήριο ανόδου. Στη Λιγκ 1 υποβιβάζονται οι ομάδες που θα τερματίσουν στις τρεις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας Το πρωτάθλημα ξεκινά το τριήμερο 4-6 Αυγούστου 2023 (1η αγωνιστική) και θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαΐου 2024 με τον τελικό των play off. Προς το παρόν το σύστημα του VAR δεν χρησιμοποιείται στην κατηγορία, αλλά αυτό μπορεί και να αλλάξει κατά τη διάρκεια της σεζόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Κριτήρια ισοβαθμίας

* Η συνολική διαφορά τερμάτων

* Η καλύτερη επίθεση

* Τα μεταξύ τους παιχνίδια

* Οι περισσότερες νίκες

* Η καλύτερη εκτός έδρας επίθεση

* Οι λιγότεροι βαθμοί ποινής ως την 42η αγωνιστική

* Οι λιγότερες κόκκινες κάρτες για πειθαρχικούς λόγους

* Μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο.

Οι κορυφαίες μεταγραφές

ΠΑΙΚΤΗΣ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΣΕ
Σ. ΤΣΑΡΛΣ Μ ΜΑΝ.ΣΙΤΙ ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ
Χ. ΓΟΥΙΝΚΣ Μ ΤΟΤΕΝΑΜ ΛΕΣΤΕΡ
Κ. ΚΟΟΥΝΤΙ Α ΓΟΥΛΒΣ ΛΕΣΤΕΡ
Ι. ΑΜΠΑΝΤΟΥ Α ΤΣΕΛΣΙ ΛΙΝΤΣ
Ε. ΣΙΜΣ Ε ΕΒΕΡΤΟΝ ΚΟΒΕΝΤΡΙ
Ι. ΛΕΡΝΤ Α ΜΑΝ.ΓΙΟΥΝ. ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ
Μ. ΧΕΡΜΑΝΣΕΝ Τ ΜΠΡΟΝΤΜΠΙ ΛΕΣΤΕΡ
ΤΖ. ΛΙΟΥΙΣ* Α ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ ΓΟΥΟΤΦΟΡΝΤ
Λ. ΝΤΕΛΑΠ* Ε ΜΑΝ.ΣΙΤΙ ΧΑΛ ΣΙΤΙ
Ρ. ΜΑΜΑΕ Ε ΦΕΡΕΝΤΣΒΑΡΟΣ ΣΤΟΟΥΚ ΣΙΤΙ
Κ. ΦΑΣΝΑΑΧΤ Μ ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ ΝΟΡΙΤΣ
Α. ΜΠΑΡΝΣ Ε ΜΠΕΡΝΛΙ ΝΟΡΙΤΣ
Μ. ΦΑΝ ΕΪΓAK Α ΧΕΡΕΝΦΕΝ ΚΟΒΕΝΤΡΙ
Λ. ΜΠΙΟΥΧΑΝΑΝ Α ΒΕΡΝΤΕΡ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ

* Με αστερίσκο συμφωνίες δανεισμού.

Μακροχρόνια στοιχήματα

Ξέρω κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουμε όλοι! Η Τσάμπιονσιπ είναι με διαφορά το πιο… απρόβλεπτο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, ο τελευταίος μπορεί να κερδίσει τον πρώτο και ο τυπικά αδιάφορος να στερήσει βαθμούς σε αυτόν που «καίγεται». Και τώρα εσείς θα με ρωτήσετε «Καλά ρε Βασίλη, μας τα λες όλα αυτά και τώρα θα μας δώσεις μακροχρόνιες επιλογές;». Κι όμως αυτό θα συμβεί, αφού φήμες λένε ότι χωρίς μακροχρόνια στοιχήματα η σεζόν δεν ξεκινά. Ε, πάμε να ξεκινήσουμε!

Ήρθαν, αλλά όχι για πολύ

Η μεγάλη συζήτηση πάντα γίνεται γύρω από τις ομάδες που θα εξασφαλίσουν την άνοδο. Τα τελευταία χρόνια είναι συχνό φαινόμενο όσες υποβιβάζονται από την Πρέμιερ Λιγκ να παίρνουν άμεσα το τρένο της επιστροφής. Είναι μία αλήθεια αυτό, η οποία επιβεβαιώνεται σε μεγάλο ποσοστό. Με Λέστερ, Λιντς και Σαουθάμπτον φέτος στην κατηγορία, λογικά η ιστορία θα… επαναληφθεί. Πολύ αμφιβάλλω όμως ότι θα γίνει το απόλυτο. Αφενός γιατί δεν μετράει μονάχα το στάτους, αλλά και γιατί υπάρχουν κι άλλες ικανές ομάδες. 

Αυτή που βλέπω να κόβει πρώτη το νήμα είναι η Λέστερ. Οι «αλεπούδες» διαθέτουν ένα ρόστερ που δεν ανήκει στην Τσάμπιονσιπ και αν αποδώσει τα αναμενόμενα μπορεί να επιτευχθεί άνετα η άνοδος. Παράλληλα, στον πάγκο της βρίσκεται ο Έντσο Μαρέσκα, ο Ιταλός πρώην βοηθός του Πεπ Γκουαρδιόλα, που θέλει να μιμηθεί τον Μικέλ Αρτέτα και να χτίσει με τη σειρά του ένα αξιοζήλευτο σύνολο στο «Κινγκ Πάουερ». 

Εξίσου ικανή και άμεση ανταγωνιστής της Λέστερ για τον τίτλο η Σαουθάμπτον. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού σίγουρα θα έχει χάσει του Γουόρντ-Πράουζ και Λάβια, όμως το ρόστερ θα παραμείνει ισχυρό. Στον πάγκο της έχει τον Ράσελ Μάρτιν πλέον, ο οποίος πέρυσι έκανε όμορφα πραγματάκια με τη Σουόνσι, χωρίς να έχει τις ίδιες μονάδες. Αν μπορέσει να περάσει τη φιλοσοφία του και στους «Άγιους» τότε η επιστροφή τους στην Πρέμιερ Λιγκ θα είναι άμεση. Δεν θα αδικήσω όποιον την ποντάρει στο να κατακτήσει τον τίτλο, εγώ θα κρατήσω απλώς να εξασφαλίσει την άνοδο (είτε απευθείας, είτε μέσω των play off).

Μεγάλη μάχη για τα play off

Μιας και αναφέρθηκα στα play off, από το 2015 κι έπειτα, για εννέα συναπτές σεζόν δηλαδή, μία από τις τρεις ομάδες που χάνουν την άνοδο στους αγώνες κατάταξης, την παίρνει την επόμενη! Η Λούτον το 2022 έχασε στον ημιτελικό των play off, το 2023 εξασφάλισε την άνοδο. Το ίδιο και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Το 2021 η Μπόρνμουθ αποκλείστηκε στα ημιτελικά, αλλά το 2022 ανέβηκε στην Πρέμιερ Λιγκ ως δεύτερη. Ένα χρόνο πιο πριν η Μπρέντφορντ, δύο η Λιντς και η λίστα συνεχίζει… Σύμφωνα με αυτήν την ιδιαίτερη παράδοση φέτος τουλάχιστον μία εκ των Μίντλεσμπρο, Κόβεντρι και Σάντερλαντ θα κάνουν το βήμα ανόδου. Θεωρώ πολύ πιθανό και οι τρεις πάντως να τερματίσουν στην εξάδα. Στα μακροχρόνια προγνωστικά θα κρατήσω το 2.20 της Μίντλεσμπρο και το 3.75 της Κόβεντρι. Η Μπόρο με τον Κάρικ από την αρχή της σεζόν στον πάγκο θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο σταθερή από πέρυσι, ενώ οι «σκάι μπλου» μπορεί να έχασαν τον talisman Γιόκερες, αλλά εκμεταλλεύτηκαν τα χρήματα που εξασφάλισαν από την πώλησή του. Ίσως το 2024 λοιπόν να είναι η χρονιά που ο Μαρκ Ρόμπινς θα γράψει ιστορία. 

Από εκεί και πέρα βλέπω αρκετές ακόμα ομάδες να διεκδικούν την είσοδο στα play off. Λιντς, Σάντερλαντ, Γουέστ Μπρομ και η… Ίπσουιτς παίζουν δυνατά. Οι «Tractor Boys» ανέβηκαν από τη Λιγκ 1 και θέλουν κατευθείαν να πάρουν το ασανσέρ για την Πρέμιερ Λιγκ. Μάλιστα οι μπουκ δεν διστάζουν να τους τοποθετούν 5ο φαβορί για άνοδο. Νομίζω είναι ακόμα νωρίς για να λέμε μεγάλες κουβέντες. Σίγουρα βέβαια θα μας απασχολήσουν μέσα στη χρονιά. Ποιες ομάδες βλέπω να μένουν ξανά εκτός play off; Γουότφορντ, Μπλάκμπερν και Νόριτς. Απλά δεν με πείθουν ότι μπορούν. 

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ 2 ΜΗΝΕΣ COSMOTE TV!

Πάμε και στα χαμηλά τώρα… 

Πρώτο φαβορί για υποβιβασμό προσφέρεται η Ρόδεραμ και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Ελάχιστα πράγματα από τους «μίλερς» μεταγραφικά. Έχασαν τους τοπ σκόρερ της περυσινής σεζόν, χωρίς ακόμα να τους αντικαταστήσουν. Θα στηριχθούν ξανά στην έδρα τους, αλλά δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουν. Πέρυσι άλλωστε απέφυγαν τα χειρότερα απλά και μόνο επειδή η Ρέντινγκ τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την ΚΠΡ, την οποία ούτε φέτος βλέπω καλά και στα μάτια μου είναι το 2ο φαβορί για υποβιβασμό. Για αυτό άλλωστε θα την ποντάρω σε αξιόλογη τιμή. Στη μάχη της παραμονής μαζί τους προβλέπω ότι θα μπλέξουν η Χάντερσφιλντ και η Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Οι «τέριερς» κράτησαν τον Νιλ Γουόρνοκ στον πάγκο και δεν ξέρω αν θα τους βγει σε καλό. Η ομάδα του Σέφιλντ από την άλλη νομίζω ανέβηκε κάπως… απότομα. Χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο ρόστερ, ενώ η επιλογή του Χίσκο Μουνιόθ αργά ή γρήγορα θα αποδειχθεί λάθος. Τέλος, εκεί κοντά θα είναι οι Πλίμουθ, Κάρντιφ, Χαλ και Μπρίστολ Σίτι, αλλά θεωρώ ότι θα τα καταφέρουν.

Ποιος θα βγει πρώτος σκόρερ;

Όσον αφορά τα πρόσωπα της σεζόν, προβληματίζομαι αρκετά. Η επιλογή του πρώτου σκόρερ άλλωστε σε μία τόσο απρόβλεπτη κατηγορία είναι το πιο δύσκολο bet. Ποιος θα περίμενε ότι πέρυσι ο Τσούμπα Άκπομ θα κάνει τέτοια χρονιά, ενώ στο ξεκίνημά της προπονούνταν με τη δεύτερη ομάδα της Μπόρο; Ο πρώτος σκόρερ της Τσάμπιονσιπ συνήθως κρίνεται στα 25-30 γκολ. Λίγες είναι οι φορές που πήγε κάτω από αυτό το όριο, με τελευταία το 2018 και τον Ματέι Βύντρα με τη φανέλα της Ντέρμπι.

Ικανοί για τέτοια νούμερα είναι αρκετοί επιθετικοί φέτος. Προφανώς το μυαλό πάει κατευθείαν στις ομάδες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν. Η Λέστερ με Βάρντι, Ντάκα, Ιχεανάτσο. Η Σότον με Άνταμς, Άρμστρονγκ και Τέλα (17 γκολ πέρυσι με την Μπέρνλι). Αμφότερες όμως διαθέτουν πληθώρα επιλογών στα φορ και μπορεί το σκοράρισμα να μοιραστεί. Αντιθέτως, η Κόβεντρι, πούλησε τον Γιόκερες (21 γκολ, 10 ασίστ) που πέρυσι έκανε «παπάδες» και τον αντικατέστησε με τον Έλις Σιμς. Ο νεαρός Άγγλος φορ για ένα εξάμηνο αγωνίστηκε με τη φανέλα της Σάντερλαντ την προηγούμενη σεζόν και σε 17 εμφανίσεις πέτυχε 7 γκολ. Από την στιγμή που θα είναι η βασική επιλογή των «σκαϊ μπλου» στην επίθεση, αφενός θα έχει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, αφετέρου θα επωμιστεί το βάρος στο σκοράρισμα. Μνεία και στο επιθετικό δίδυμο της Ίπσουιτς, Τσάπλιν και Χερστ, αλλά επειδή δεν τους έχω δει στην συγκεκριμένη κατηγορία ακόμα, δεν ξέρω πόσα… ψάρια μπορούν να πιάσουν. Κρατάω λοιπόν τον Σιμς.

Στοίχημα Απόδοση (Εταιρεία)
Πρωταθλητής: Λέστερ 5.00 (Bet365)
Άνοδος: Σαουθάμπτον 3.25 (Stoiximan)
Να μπει στην 6αδα: Μίντλεσμπρο 2.20 (Stoiximan)
Να μπει στην 6αδα: Κόβεντρι 3.75 (Novibet)
Υποβιβασμός: Ρόδεραμ 2.80 (Novibet)
Υποβιβασμός: ΚΠΡ 4.50 (Stoiximan)
Πρώτος σκόρερ: Ε. Σιμς (Κόβεντρι) 26.00 (Novibet)

Ομάδες

Λέστερ

Μία ομάδα που στο ξεκίνημα της περυσινής σεζόν, μάλλον κανείς, δεν θα περίμενε ότι θα υποβιβαστεί. Κι όμως η Λέστερ, που το 2016 κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ, τερμάτισε στη 18η θέση της κορυφαίας κατηγορίας στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να αποχαιρετήσει. Πλέον, στον σύλλογο ετοιμάζονται για τη ζωή στην Τσάμπιονσιπ, κάτι που ελπίζουν να μην κρατήσει πολύ. Ο Ντιν Σμιθ φυσικά μετά το τέλος της σεζόν απομακρύνθηκε από τον πάγκο της ομάδας και νέος τεχνικός της Λέστερ είναι πλέον ο Ένζο Μαρέσκα. Ο Ιταλός, πρώην βοηθός του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι, αναλαμβάνει χρέη πρώτου προπονητή για 2η φορά στην καριέρα του, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον πάγκο της Πάρμα (2021), που δεν πήγε και… τόσο καλά! Όσον αφορά τα μεταγραφικά, οι «αλεπούδες» έχασαν τρεις πολύτιμους ποδοσφαιριστές, κάτι που μοιάζει φυσιολογικό μετά τον υποβιβασμό. Συγκεκριμένα, ο Τζέιμς Μάντισον πουλήθηκε στην Τότεναμ, ο Χάρβεϊ Μπαρνς στη Νιούκαστλ, ενώ ο Τίλεμανς ως ελεύθερος εντάχθηκε στην Άστον Βίλα. Στον αντίποδα βέβαια έγιναν σημαντικές κινήσεις, καθώς αποκτήθηκαν ο Κόουντι (στόπερ) από τη Γουλβς, ο Γουίνκς (χαφ) από την Τότεναμ και ο γκολκίπερ Χέρμανσεν από τη Μπρόντμπι. Δίκαια παρουσιάζεται ως το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο.

Λιντς

Ήταν αρκετά απογοητευτική την περασμένη σεζόν και μοιραία υποβιβάστηκε από την Πρέμιερ Λιγκ. Ο Σαμ Άλαρνταϊς ανέλαβε τα ηνία της ομάδας επτά (δύσκολες) αγωνιστικές πριν από το φινάλε, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει έναν… άθλο. Από κοινού αποφασίστηκε να μην συνεχίσει στον πάγκο των «παγωνιών», με τον Ντάνιελ Φάρκε να είναι πλέον ο τεχνικός της Λιντς. Ο Γερμανός ήταν για μία τετραετία (2017-21) προπονητής της Νόριτς, την οποία οδήγησε δύο φορές σε άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ (2019, 2021). Σχετικά με το ρόστερ, αρκετοί ποδοσφαιριστές παραχωρήθηκαν δανεικοί (Κοχ, Άαρονσον, Κρίστενσεν, Ρόκα), καθώς ήθελαν να παίξουν σε υψηλότερο επίπεδο. Για αυτό και έχουν δημιουργηθεί αρκετές ανισορροπίες και κενά, όμως χρόνος για να καλυφθούν στο μεταγραφικό παζάρι υπάρχει. Προς το παρόν πάντως δεν μοιάζει ως σύνολο που μπορεί να κατακτήσει την Τσάμπιονσιπ.

Σαουθάμπτον

Αρκετές ήταν οι φορές που τα τελευταία χρόνια κινδύνευσε με υποβιβασμό από την Πρέμιερ Λιγκ, μέχρι που πέρυσι την… πάτησε! Ο Ρούμπεν Σέλες αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας και ο Ράσελ Μάρτιν τον διαδέχθηκε. Αναμφίβολα μία επιλογή που εμπεριέχει ρίσκο, μιας και ο Μάρτιν παρότι έκανε εξαιρετική δουλειά στη Σουόνσι, στερείται εμπειρίας, αλλά και μεγάλων επιτυχιών. Το μεγάλο ατού της Σότον βέβαια είναι το γεμάτο ρόστερ. Παρότι θεωρείται δεδομένο ότι ο Τζέιμς Γουόρντ-Πρόουζ και ο Ρομέο Λάβια θα αποχωρήσουν, οι «άγιοι» έχουν τις μονάδες για να πρωταγωνιστήσουν. Το θέμα είναι να μπορέσει ο Μάρτιν να ταιριάξει τα κομμάτια του παζλ. Στόχος βέβαια είναι μονάχα η άνοδος.

Μίντλεσμπρο

Αν και η περσινή χρονιά ξεκίνησε με άσχημο τρόπο, η απόλυση του Κρις Γουάιλντερ τον Οκτώβριο και η πρόσληψη του Μάικλ Κάρικ ήταν το σημείο καμπής, ώστε η Μίντλεσμπρο να φτάσει ως την 5η θέση. Απόλυτος πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας ήταν ο Τσούμπα Άκπομ, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Τσάμπιονσιπ με 28 γκολ. Μπορεί η άνοδος να χάθηκε στα play off, όμως στον σύλλογο ελπίζουν ότι φέτος θα ο στόχος θα επιτευχθεί. Το σημαντικό είναι ότι ο Κάρικ έχει στα χέρια του σχεδόν το ίδιο ρόστερ με πέρυσι, ενώ έγιναν και οι κατάλληλες προσθήκες ενίσχυσης. Σίγουρα μία από τις ομάδες που θα παλέψουν για την άνοδο.

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ 2 ΜΗΝΕΣ COSMOTE TV!

Κόβεντρι

Έκανε υπέρβαση την περσινή σεζόν, αφού μετά τις επτά πρώτες αγωνιστικές που δεν είχε νίκη και έμοιαζε καταδικασμένη, κατάφερε να φτάσει ως τον τελικό των play off και να χάσει την άνοδο στα πέναλτι. Ο Μαρκ Ρόμπινς παραμένει στον πάγκο της Κόβεντρι και φυσικά ο σύλλογος χρωστάει πολλά σε εκείνον. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι «σκαϊ μπλου» έχασαν τον κορυφαίο τους ποδοσφαιριστή, Βίκτορ Γιόκερες (21 γκολ, 10 ασίστ), ο οποίος πουλήθηκε στην Σπόρτινγκ, όμως έκαναν αξιόλογες προσθήκες με τα χρήματα που εξασφάλισαν. Ξεχωρίζει ο νεαρός φορ Έλις Σιμς, που αποκτήθηκε από την Έβερτον. Σίγουρα θα διεκδικήσει μία θέση στην εξάδα της βαθμολογίας. 

Σάντερλαντ

Η ευχάριστη έκπληξη της περσινής σεζόν, κατάφερε να τερματίσει εντός της ζώνης των play off. Μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών, η Σάντερλαντ επέστρεψε στην Τσάμπιονσιπ και κατόρθωσε με το… καλημέρα να μαγνητίσει τα βλέμματα. Ο Τόνι Μόμπρεϊ μπόρεσε να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, παρότι στο ρόστερ υπήρχαν πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές. Φέτος οι «μαυρόγατες» προσδοκούν σε μία αντίστοιχη πορεία με πέρυσι και για αυτό φρόντισαν να ενισχυθούν κατάλληλα στο μεταγραφικό παζάρι, ξοδεύοντας όμως με σύνεση. Τρομερή είναι η συσπείρωση από τον κόσμο, καθώς ήδη έχουν πωληθεί περισσότερα από 33.000 εισιτήρια διαρκείας! Μπορεί λίγο πριν την πρεμιέρα η Σάντερλαντ να μην συγκαταλέγεται στα φαβορί για την εξάδα της βαθμολογίας, αλλά έχει την ικανότητα να διαψεύσει τους μπουκ.

Μπλάκμπερν

Τερμάτισε στην 7η θέση και έχασε τα play off στη διαφορά τερμάτων, παρότι ισοβάθμησε με τη Σάντερλαντ. Για ένα μεγάλο διάστημα μάλιστα ήταν εντός εξάδας, όμως παρουσίασε πτώση στην απόδοσή της, ιδίως μετά το Μουντιάλ. Στον πάγκο της παραμένει ο Γιον Νταλ Τόμασον, ο οποίος έδειξε θετικά στοιχεία στην πρώτη του σεζόν, όμως τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Αρχικά, η διοίκηση μείωσε κατά 20% το μπάτζετ, κάτι που ο Δανός δεν πήρε με καλό μάτι, ενώ παράλληλα αποχώρησαν πολύτιμες μονάδες από την ομάδα, με μεγαλύτερη απώλεια από όλες τον Μπεν Μπρέρετον Ντίαζ που ως ελεύθερος εντάχθηκε στη Βιγιαρεάλ. Φαντάζει υπερβολικά δύσκολο τα «ρόδα» να επαναλάβουν μία ανάλογη πορεία με πέρυσι και το πιθανότερο είναι να μείνουν αρκετά μακριά από τις θέσεις των play off. 

Μίλγουολ

Μέσα από τα χέρια της έχασε την προηγούμενη σεζόν το εισιτήριο για τα play off, άρα και τη δυνατότητα να διεκδικήσει την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, αφού την τελευταία αγωνιστική γνώρισε μία εντός έδρας ήττα από την Μπλάκμπερν που την άφησε στην 8η θέση. Βέβαια ήταν μία από τις πιο σταθερές ομάδες της σεζόν και στηρίχθηκε αρκετά στην έδρα της, το φημισμένο «The Den» για να το πετύχει αυτό. Το δυνατό «χαρτί» της ήταν οι στημένες φάσεις από τις οποίες πήρε πολλά γκολ, ενώ παράλληλα ο Γκάρι Ρόουετ, που παραμένει στον πάγκο της, είχε την τύχη να δουλέψει με αρκετά ικανούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι συνεχίζουν και φέτος στη Μίλγουολ. Φυσικά, τα «λιοντάρια» ενισχύθηκαν κατάλληλα και αν δεν υπάρξει κάποια αποχώρηση της τελευταίας στιγμής, τότε το ρόστερ τους θα έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει.

Γουέστ Μπρομ

Ακόμα μία ομάδα που η σεζόν της πέρυσι βελτιώθηκε σε τεράστιο βαθμό μετά από αλλαγή προσώπων στον πάγκο. Όταν ο Κάρλος Κορμπεράν ανέλαβε τη Γουέστ Μπρομ στο τέλος του Οκτώβρη, η ομάδα βρισκόταν στην «ουρά» της βαθμολογίας. Ένα εξάμηνο αργότερη, οι «baggies» έφτασαν να διεκδικούν μία θέση στα play off. Στο τέλος βέβαια δεν τα κατάφεραν και αρκέστηκαν με την 9η θέση, αναμφίβολα όμως, χωρίς τον Ισπανό τεχνικό, η Άλμπιον το πιθανότερο είναι πως θα πάλευε για την παραμονή. Υπάρχει αισιοδοξία στον σύλλογο για τη φετινή σεζόν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η αναμενόμενη ενίσχυση. Μονάχα η απόκτηση του Σαρμιέντο με δανεισμό από την Μπράιτον δεν αρκεί ώστε η Γουέστ Μπρομ να διεκδικήσει την άνοδο. Ο Κορμπεράν σίγουρα θα παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, άγνωστο όμως αν θα πετύχει το… κάτι παραπάνω.

Σουόνσι

Ομάδα του προπονητή η Σουόνσι, καθώς ο Ράσελ Μάρτιν έκανε… θαύματα με ένα όχι και τόσο ποιοτικό ρόστερ στη 2η σεζόν του στον πάγκο της. Οι «κύκνοι» έφτασαν μία νίκη μακριά από τα play off και αυτό οφείλεται κυρίως στη μαεστρία του Βρετανού τεχνικού. Ωστόσο, ο Μάρτιν μετά το τέλος της σεζόν αποχώρησε για να αναλάβει τα ηνία της Σαουθάμπτον. Οι Ουαλοί κινήθηκαν αστραπιαία και συμφώνησαν με τον Μάικλ Νταφ, ο οποίος οδήγησε την Μπάρνσλεϊ ως τον τελικό ανόδου της Λιγκ 1, αλλά ηττήθηκε στην παράταση από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Προφανώς η κίνηση αυτή εμπεριέχει ρίσκο, όμως ο Βορειοιρλανδός άξιζε το βήμα παραπάνω με τα όσα έδειξε στην Μπάρνσλεϊ. Θα τολμήσω να πω ότι οι ποδοσφαιριστές θα χρειαστούν χρόνο για να αφομοιώσουν τη φιλοσοφία του νέου προπονητή, ο οποίος αρέσκεται σε ποδόσφαιρο υψηλού ρυθμού με πίεση σε όλο το γήπεδο και γρήγορες μεταβάσεις, κάτι το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από το passing-game του Μάρτιν. Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, ο χρόνος θα δείξει. Αρκεί βέβαια η Σουόνσι να στηρίξει τον Νταφ και να μην αποχωρήσουν σημαντικοί ποδοσφαιριστές, όπως ο γκολτζής Γιοέλ Πιρού που έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από αρκετούς συλλόγους.

Γουότφορντ

Κάλλιστα η θέση στον πάγκο της Γουότφορντ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η πιο… δύσκολη δουλειά στον χώρο του ποδοσφαίρου! Για ακόμα μία χρονιά ο Ιταλός ιδιοκτήτης των «χόρνετς» άλλαξε προπονητές σαν τα… πουκάμισα, με αποτέλεσμα η ομάδα ποτέ να μην μπορέσει να βρει μία σταθερότητα και να ολοκληρώσει μία χρονιά μακριά από τις θέσεις ανόδου. Έτσι για την ιστορία, ο Ρομπ Έντουαρντς απολύθηκε δύο μήνες μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, ο Σλάβεν Μπίλιτς άντεξε τέσσερις (αν και μεσολάβησε το Μουντιάλ), ενώ ο Κρις Γουάιλντερ, που προσλήφθηκε τον Μάρτιο του 2023, αποχώρησε μετά το τέλος της Τσάμπιονσιπ, καθώς δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τον στόχο της εισόδου στα play off. Όχι ότι αν τα είχε καταφέρει θα έμενε βέβαια… Πλέον τεχνικός της ομάδας είναι ο Βαλεριέν Ίσμαελ. Ο Γάλλος που ένα φεγγάρι πέρασε και από τον Απόλλωνα Σμύρνης, την περίοδο 2020/21 οδήγησε την Μπάρνσλεϊ στα play off της Τσάμπιονσιπ, όμως την αμέσως επόμενη σεζόν πραγματοποίησε ένα άκρως αποτυχημένο πέρασμα από τον πάγκο της Γουέστ Μπρομ. Πέρα από την υπόθεση του προπονητή, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Γουότφορντ έχασε τα μεγάλα της αστέρια, Ισμάιλα Σαρ (Μαρσέιγ) και Ζοάο Πέδρο (Μπράιτον). Μπορεί να έβαλε στα ταμεία της σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ, όμως προς το παρόν δεν έχουν γίνει οι ανάλογες προσθήκες. Εκτός από αυτούς τους δύο βέβαια, αποχώρησε μία ακόμα… ενδεκάδα ποδοσφαιριστών, σε μία επιχείρηση για ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ. Με τα όσα έχω δει τα προηγούμενα χρόνια από τη Γουότφορντ δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί κοντά στην άνοδο, που είναι και ο μεγάλος στόχος. Σαφώς διαθέτει ικανό σύνολο, αλλά το περιβάλλον είναι αρκετά… τοξικό.

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ 2 ΜΗΝΕΣ COSMOTE TV!

Πρέστον

Η περσινή σεζόν της Πρέστον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τρενάκι του λούνα παρκ. Είχε τα «πάνω» της, αλλά είχε και τα «κάτω» της. Ένα μήνα πριν το φινάλε του πρωταθλήματος έδειχνε ικανή ότι θα κάνει την έκπληξη και θα μπει στα play off, όμως ο ένας μόλις βαθμός που συγκέντρωσε στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές την άφησαν μακριά από την εξάδα. Ο Ράιαν Λόου παρέμεινε στον πάγκο και στο μεταγραφικό παράθυρο κινήθηκε στρατηγικά για να «κλείσει» τρύπες και να ενισχύσει σημαντικα το ρόστερ. Αποκτήθηκε ο πολύπειρος φορ Κιν από τη Γουίγκαν, το πολυεργαλείο Χολμς από τη Χάντερσφιλντ, ο μπακ Ράμσεϊ δανεικός από τη Λίβερπουλ και ο Δανός μέσος Φρόκιαερ-Γιένσεν από την Οντένσε μεταξύ άλλων. Μερικές προσθήκες για τις οποίες είχε εισηγηθεί καιρό ο Λόου. Υπάρχει αισιοδοξία στις τάξεις της Πρέστον. Μένει μονάχα να αποτυπωθεί και στο χορτάρι. Περιμένω πάντως να μας απασχολήσει αρκετά τη φετινή σεζόν. Είτε αγωνιστικά, είτε εξωαγωνιστικά, καθώς έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σύννεφα οικονομικής φύσεως πάνω από το «Deepdale» και ίσως να επηρεάσουν την πορεία της μέσα στη χρονιά.

Νόριτς

Υποβιβάστηκε το 2022 στην Τσάμπιονσιπ και ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν με στόχο την άμεση επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ, προτού βέβαια προσγειωθεί απότομα. Η Νόριτς κινήθηκε στη μετριότητα πέρυσι και τερμάτισε στη 13η θέση. Το εγχείρημα με τον Ντιν Σμιθ στον πάγκο δεν έπιασε και ο Άγγλος απολύθηκε την Boxing Day. Ο Ντέιβιντ Βάγκνερ που τον αντικατέστησε παραμένει μέχρι και σήμερα στον πάγκο της. Ο Γερμανός έχει ήδη διαπιστευτήρια από την τετραετία που κάθισε στον πάγκο της Χάντερσφιλντ (2015-19), την οποία οδήγησε στην άνοδο, στη δεύτερη σεζόν του. Κάτι ανάλογο ορέγονται και τα «καναρίνια» για φέτος. Μετά από μία πενταετία στον σύλλογο, ο Τέεμου Πούκι αποχώρησε ως θρύλος και σίγουρα αποτελεί ένα πλήγμα για της τάξεις της Νόριτς. Υπήρξαν όμως και σημαντικές προσθήκες, με τους Άσλεϊ Μπαρνς (φορ) και Σέιν Ντάφι (στόπερ) να έρχονται διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία και από την Πρέμιερ Λιγκ. Σίγουρα η ομάδα δεν μοιάζει απόλυτα έτοιμη να διεκδικήσει την άνοδο, αλλά με βάση το υλικό που διαθέτει ο Βάγκνερ θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει βήμα προς τα πάνω σε σχέση με πέρυσι. 

Μπρίστολ Σίτι

Καλύτερα από ό,τι θα περίμεναν, αλλά και χειρότερα από ό,τι τελικά μπορούσαν, κύλησε η περσινή σεζόν για τους «ρόμπινς». Ο Νάιτζελ Πίρσον δημιούργησε ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο και η Μπρίστολ Σίτι πραγματοποίησε μία ενθαρρυντική χρονιά, στην οποία πάνω θέλει να χτίσει για φέτος, με στόχο να κυνηγήσει την είσοδο στα play off. Μπορεί να μοιάζει μακρινός ο στόχος, όμως ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές του ρόστερ υπάρχουν περιπτώσεις που απασχολούν ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να λάμψουν. Ήδη ο πιο ταλαντούχος παίκτης της ομάδας, ο 19χρονος Άλεξ Σκοτ, ξεχώρισε την περσινή σεζόν και το πιθανότερο είναι πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα αποχωρήσει για ένα ποσό της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί αργά ή γρήγορα και με τον φορ Κόνγουεϊ. Φυσικά, η Μπρίστολ κινήθηκε έξυπνα στο μεταγραφικό παζάρι και έκλεισε τους ΜακΚρόρι (Αμπερντίν), Ντίκι (ΚΠΡ) και Νάιτς (Ντέρμπι), μεταγραφές που δεν προκαλούν εντύπωση, αλλά έρχονται να «κουμπώσουν» σε ένα πρότζεκτ που σαφώς θα έχει ενδιαφέρον. Δύσκολα πάντως θα κάνει το «μπαμ».

Χαλ Σίτι

Η απόλυση του Σότα Αρβελάντζε και η πρόσληψη του Λίαμ Ροσενιόρ ήταν κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της περσινής σεζόν. Η Χαλ ναι μεν κινήθηκε σε ρηχά νερά, αλλά χωρίς τον Γάλλο στο τιμόνι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Αρκετοί ποδοσφαιριστές παρουσιάστηκαν αδιάφοροι, κυρίως λόγω της έλλειψης κινήτρου, μιας και η ομάδα φάνηκε από νωρίς ότι δεν θα διεκδικήσει κάτι στη σεζόν. Παράλληλα, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την απόκτηση των Σαγιαντμανές (4,5 εκατ.), Τουφάν (3 εκατ.) και Σίνικ (4 εκατ.) δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για αυτό και φέτος η ομάδα έχει προβεί σε χαμηλού κόστους κινήσεις. Ανάμεσα σε αυτές, αποκτήθηκε δανεικός ο Λίαμ Ντέλαπ από τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο νεαρός Άγγλος την προηγούμενη χρονιά δεν δικαιολόγησε τον ντόρο γύρω από το όνομά του, όντας δανεικός σε Στόουκ και Πρέστον. Δίχως αμφιβολία το ρόστερ της Χαλ χρήζει βελτιώσεων και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί ως το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, προβλέπω μία επανάληψη της περσινής σεζόν για τους «τίγρεις». 

Στόουκ Σίτι

Κάθε χρονιά θέτει υψηλούς στόχους, αλλά πάντοτε κάτι πάει στραβά και βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Αυτό συνέβη και πέρυσι. Η σεζόν ξεκίνησε με τον Ο’Νιλ στον πάγκο, αλλά μετά από πέντε αγωνιστικές απολύθηκε! Τη θέση του πήρε ο Άλεξ Νιλ που άφησε στα… κρύα του λουτρού τη Σάντερλαντ, αλλά δεν δικαιώθηκε. Οι «πότερς» τερμάτισαν στη 16η θέση της Τσάμπιονσιπ και ουδέποτε έδειξαν ικανοί να διεκδικήσουν την άνοδο, που είχε τεθεί ως στόχος. Ο Νιλ έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για να βελτιώσει το ρόστερ της ομάδας, με γνώμονα να διατηρήσει μια ισορροπία στα αποδυτήρια. Ήδη έχουν γίνει αρκετές προσθήκες σε κάθε γραμμή του γηπέδου και στον χρόνο που απομένει θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνουν 2-3 ακόμα ώστε να «κλείσει» το ρόστερ. Ως τώρα ξεχωρίζει η απόκτηση του φορ Ράιαν Μαμάε έναντι 4 εκατ. ευρώ από τη Φερεντσβάρος, αλλά και του Γουέσλι Μοράες από την Άστον Βίλα. Αν λοιπόν ο Νιλ καταφέρει να ενώσει τα κομμάτια του παζλ, η Στόουκ θα έχει σίγουρα μία θέση στην πρώτη δεκάδα. 

Μπέρμιγχαμ

Για ακόμα μία σεζόν η Μπέρμιγχαμ έμπλεξε με σενάρια υποβιβασμού, αλλά κατάφερε να διατηρηθεί στην Τσάμπιονσιπ. Ο Τζον Γιούστας, παρότι έφτασε στα πρόθυρα της απόλυσης, άντεξε στην πίεση και ξεκινά μία ακόμα σεζόν στον πάγκο των «μπλε», αυτή τη φορά με αισιοδοξία. Σε αυτό φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξε η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ομάδας, με τους οπαδούς της να τολμούν να κάνουν ξανά όνειρα. Κάτι τέτοιο προκύπτει και από τις μέχρι τώρα κινήσεις της ομάδας στο μεταγραφικό παράθυρο. Η πώληση του χαφ Τσονγκ στη Λούτον έναντι 5 εκατ. ευρώ, γέμισε τα ταμεία με χρήματα που επενδύθηκαν για τις αγορές των Μπιουχάναν (Βέρντερ), Λερντ (Μαν. Γιουν.), Ρόμπερτς (Λιντς), Ντεμπελέ (Μπόρνμουθ) και Σάντερσον (Γουλβς). Κινήσεις που έχουν προκαλέσει εντύπωση και στο Νησί περιμένουν την Μπέρμιγχαμ να κάνει… ξεπέταγμα φέτος. Δεν τους αδικώ, μιας και το ρόστερ δεν είναι πλέον για να τερματίσει στην «ουρά» της βαθμολογίας. Μένει να το αποδείξει και στο γήπεδο. Ρεαλιστικά πάντως, μπορεί να τερματίσει στην πρώτη δεκάδα.

Χάντερσφιλντ

Ο τρόπος που σώθηκε την περσινή σεζόν… τρελός! Η διοίκηση αποφάσισε τρεις μήνες πριν το φινάλε του πρωταθλήματος να απολύσει τον Μαρκ Φοδέρινγχαμ και να τον αντικαταστήσει με τον 74χρονο Νιλ Γουόρνοκ. Μία κίνηση που όχι μόνο δικαίωσε τους ιθύνοντες, αλλά τους έπεισε να κρατήσουν τον «δεινόσαυρο» στο τιμόνι και τη φετινή περίοδο. Βέβαια «δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή» και το γεγονός ότι ο Γουόρνοκ θα βρίσκεται στον πάγκο των «τέριερς» δεν εγγυάται αυτόματα την παραμονή. Ο γερόλυκος σαφώς διαθέτει τεράστια εμπειρία, αλλά αυτό δεν αρκεί, μιας και η Χάντερσφιλντ κινείται προς το παρόν σε ρηχά νερά όσον αφορά τις μεταγραφές. Πέρυσι το ρόστερ άντεξε, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα συμβεί το ίδιο και τώρα, χωρίς τις κατάλληλες προσθήκες. Φαντάζει πολύ πιθανό λοιπόν ότι οι «τέριερς» θα μπλέξουν στη μάχη για παραμονή και ο Γουόρνοκ ίσως να… αποχαιρετήσει από νωρίς.

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ 2 ΜΗΝΕΣ COSMOTE TV!

Ρόδεραμ

Μετά από έξι σεζόν που μετακινούνταν μεταξύ Τσάμπιονσιπ και Λιγκ 1, το «ασανσέρ» σταμάτησε στον… πάνω όροφο. Η Ρόδεραμ κατόρθωσε μέσα από μία δύσκολη χρονιά να παραμείνει στην κατηγορία και φέτος ετοιμάζεται για μία ακόμα απαιτητική περίοδο. Το ρόστερ της εξακολουθεί να είναι φτωχό για τα δεδομένα της κατηγορίας και ο Ματ Τέιλορ καλείται να βγάλει πάλι «λαγούς από το καπέλο του». Μέχρι τώρα οι «μίλερς» βρίσκονται πίσω όσον αφορά τον καταρτισμό του ρόστερ και παρότι έχουν χάσει σημαντικές μονάδες, όπως ο πρώτος σκόρερ της περσινής σεζόν Ογκμπένε και ο επίσης γκολτζής Ουάσιγκτον, δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν τα κενά. Δικαίως λοιπόν οι στοιχηματικές εταιρείες προσφέρουν τη Ρόδεραμ ως ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό. 

ΚΠΡ

Η σεζόν πέρυσι ξεκίνησε με βλέψεις για την ΚΠΡ, η οποία με τον Μάικλ Μπιλ στο τιμόνι της ήταν εξαιρετική και έμοιαζε ικανή για να μπει στα play off. Η αποχώρηση του Άγγλου για χάρη της Ρέιντζερς ωστόσο έφερε την καταστροφή! Παρότι οι Λονδρέζοι ήταν στην 7η θέση της βαθμολογίας όταν έφυγε ο Μπιλ, πολύ σύντομα έγιναν υποψήφιοι για υποβιβασμό. Ο Κρίτσλι πέρασε και δεν ακούμπησε και δύο μήνες μετά την πρόσληψή του απολύθηκε, με την ΚΠΡ στη 17η θέση. Ο Γκάρεθ Έινσγουορθ, που επωμίστηκε το βάρος να σώσει την ομάδα, τα κατάφερε με «νύχια και με δόντια». Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπόρεσε να βελτιώσει την εικόνα της τκαι ίσως η ΚΠΡ ήταν τυχερή που υπήρξαν ομάδες σε χειρότερη κατάσταση. Φέτος τα πράγματα προμυνήονται ακόμα πιο δύσκολα, αφού προς ώρας σημαντική ενίσχυση δεν έχει υπάρξει μεταγραφικά. Ο Έινσγουορθ είναι μαθημένος στα… ζόρια και του αρέσουν τέτοιου είδους επικίνδυνες αποστολές. Δίχως όμως τα κατάλληλα εργαλεία είναι πιθανόν να μην μπορέσει να κάνει θαύματα, μιας και το ρόστερ έχει κενά. Σίγουρα θα είναι από τις ομάδες που θα κινδυνεύσουν η ΚΠΡ.

Κάρντιφ

Η έτερη ομάδα της Ουαλίας που αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ. Η Κάρντιφ τα δύο τελευταία χρόνια κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μετά τον υποβιβασμό της το 2019, δεν μπόρεσε να επιστρέψει άμεσα στην Πρέμιερ Λιγκ και έκτοτε παρουσιάζει μία φθίνουσα πορεία. Πέρυσι σώθηκε οριακά, καθώς τερμάτισε 21η, πέντε βαθμούς από την επικίνδυνη ζώνη. Παρόλο που ο Λαμουσί έφερε εις πέρας την αποστολή σωτηρίας, δεν συνεχίζει στον πάγκο της. Νέος προπονητής ο γνώριμος στο ελληνικό κοινό, Ερόλ Μπουλούτ. Ο Τούρκος είναι το «στοίχημα» της σεζόν για τον ιδιοκτήτη Βίνσεντ Ταν. Ωστόσο, η μεγάλη είδηση του καλοκαιριού για τους «μπλούμπερντς» είναι ο επαναπατρισμός του Άαρον Ράμσεϊ. Ο Ουαλός επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε για να τη βοηθήσει να παραμείνει στην κατηγορία. Μαζί με αυτόν έγιναν ενδιαφέρουσες κινήσεις, όπως ο «δικός μας» Δημήτρης Γούτας, ο Κάρλαν Γκραντ (δανεικός από Γουέστ Μπρομ) και ο Ιμπραχίμα Μεϊτέ που ξεχώρισε με τη Ρέντινγκ πέρυσι. Στους Έλληνες της Κάρντιφ βέβαια πρέπει να προσθέσουμε τον βοηθό του Μπουλούτ, Νίκο Καρύδα, ενώ προπονητής τερματοφυλάκων στην ομάδα είναι ο Μάριο Γκαλίνοβιτς. Αν καταφέρει ο Μπουλούτ θα προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες της κατηγορίας, τότε η Κάρντιφ είναι ικανή για ευχάριστα πράγματα. Αν πάλι όχι, τότε… θα ζορίσουν τα πράγματα. Το ρόστερ της πάντως φωνάζει «παραμονή».

Πλίμουθ

Η πρωταθλήτρια της Λιγκ 1 για τη σεζόν 2022-23 κέρδισε επάξια την άνοδο στην Τσάμπιονσιπ και φέτος στοχεύει σε μία γρήγορη παραμονή. Στον πάγκο της παραμένει ο 39χρονος Στίβεν Σουμάχερ, και γιατί να αποχωρήσει άλλωστε; Από το 2021 που έχει αναλάβει τους «πίλγκριμς», ο σύλλογος κάνει μόνο βήματα προς τα πάνω και σίγουρα αν συνεχίσει έτσι θα «χτυπήσει την πόρτα» μεγαλύτερων ομάδων. Το αξιοσημείωτο για την Πλίμουθ είναι ότι οι ιθύνοντές της, φαίνεται πως εμπιστεύονται τον Σουμάχερ με… κλειστά μάτια. Ήδη μάλιστα έχουν ξοδέψει σημαντικά ποσά για να αποκτήσουν τον Γουίτακερ (εξτρέμ, 1,2 εκατ. Σουόνσι) και τον Μούμπα (μπακ, 1,1 εκατ. Νόριτς), ο οποίος θεωρείται πολύ μεγάλο ταλέντο. Βέβαια, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα καλυφθούν τα κενά που άφησαν οι πρώτοι σκόρερ Ένις και Αζίζ. Ο ενθουσιασμός περισσεύει στις τάξεις της Πλίμουθ, όμως η σεζόν θα είναι μακρά. Τα συστατικά για τη… συνταγή της παραμονής τα έχει, αλλά δεν θα της χαριστεί κάτι.

Ίπσουιτς

Ήρθε για να μείνει η Ίπσουιτς! Οι «Tractor Boys» τερμάτισαν στη 2η θέση της Λιγκ 1, πίσω από την Πλίμουθ και εξασφάλισαν έτσι την άνοδο στην Τσάμπιονσιπ. Στο πρόσωπο του Κίραν ΜακΚένα, ο σύλλογος έχει βρει έναν αξιόλογο προπονητή, ο οποίος μπορεί να στερείται εμπειριών (37 ετών μόλις), αλλά εργάζεται με σωστό πλάνο και από το 2021 που βρίσκεται στην Ίπσουιτς συνεχώς κερδίζει πόντους. Το ίδιο διάστημα περίπου ο σύλλογος εξαγοράστηκε από Αμερικανούς επενδυτές και για αυτό οι βλέψεις δεν σταματούν απλά στην παραμονή. Χρήματα υπάρχουν καθότι φαίνεται και διακαής πόθος είναι η Ίπσουιτς να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ. Μεγάλη υπόθεση η παραμονή του Τζορτζ Χερστ (φορ), ο οποίος αγωνίστηκε ως δανεικός από τη Λέστερ στο 2ο μισό της περσινής σεζόν και πραγματικά έκανε τη διαφορά, αναγκάζοντας τον σύλλογο να ξοδέχει 1,8 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Ανάλογο ποσό δαπανήθηκε και για τον Τέιλορ (χαφ) της Πιτέρμπορο, ενώ δανεικός από την Τσέλσι ήρθε ο Ομάρι Χάτσινσον (μεσοεπιθετικός), που μπορεί να φανεί χρήσιμος. Όλα μαρτυρούν ότι η Ίπσουιτς θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν, αλλά ας περιμένουμε τις πρώτες αγωνιστικές πριν πούμε κάποια βαριά κουβέντα.

Σέφιλντ Γουένσντεϊ 

Η τρίτη κατά σειρά ομάδα που κέρδισε την άνοδο από τη Λιγκ 1 και μάλιστα με τον πλέον απίθανο τρόπο. Τερμάτισε 3η στην κανονική διάρκεια και αντιμετώπισε την Πιτέρμπορο στα ημιτελικά των play off. Στο πρώτο παιχνίδι ηττήθηκε με 4-0, το δεύτερο κατάφερε να το στείλει στην παράταση με γκολ στο 90+8’ (4-0) και από εκεί στα πέναλτι (5-1 παρ.), όπου επικράτησε με 5-3 για να βρεθεί στον τελικό. Εκεί αντιμετώπισε την Μπάρνσλεϊ και με γκολ στο 120+3’ (!) κέρδισε 1-0 για να πανηγυρίσει την άνοδο. Άλλη τόση τύχη βέβαια θα χρειαστεί για να παραμείνει τη φετινή σεζόν στην Τσάμπιονσιπ. Ο Ντάρεν Μουρ, ο άνθρωπος που την οδήγησε στην άνοδο, απομακρύνθηκε από την άκρη του πάγκου και ο Ισπανός Χίσκο Μουνιόθ τον διαδέχθηκε. Ελάχιστα πράγματα έχουν συμβεί προς το παρόν στα μεταγραφικά ζητήματα. Φυσικά, στο ρόστερ παραμένουν αρκετοί από τους παίκτες που την ανέβασαν κατηγορία, (ο Γουίντας, ο Λι Γκρέγκορι και ο Μπάρι Μπάναν), αλλά χωρίς να κάνουν κάποια σοβαρή προσθήκη πριν από το τέλος των μεταγραφών θα υστερούν σημαντικά σε ποιότητα. Μέσα σε όλα αυτά πρέπει βέβαια να αναφερθεί και η κόντρα των οπαδών με τον Ταϊλανδό ιδιοκτήτη Τσανσίρι, που αν φουντώσει κατά τη διάρκεια της σεζόν θα καταδικάσει τη Σέφιλντ.

Βασίλης Βασιλείου

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ 2 ΜΗΝΕΣ COSMOTE TV!

Mystery προσφορές* για σήμερα

Διάλεξε την προσφορά σου!

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
Open Eurocups UEFA
Close Eurocups Πίσω
Τσάμπιονς Λιγκ Τσάμπιονς Λιγκ Γιουρόπα Λιγκ Γιουρόπα Λιγκ Κόνφερενς Λιγκ Κόνφερενς Λιγκ
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip