Ήρθε η στιγμή! Η αντίστροφη μέτρηση για την Πρέμιερ Λιγκ 2024-25 έχει αρχίσει και πλέον μπήκαμε στην τελική ευθεία. Η σέντρα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου δεν αργεί.
Θα περίμενε κανείς ένα πιο δραστήριο μεταγραφικά καλοκαίρι από τις περισσότερες ομάδες. Κάτι τέτοιο δεν έγινε έως τώρα με αποτέλεσμα να μην έχουν αλλάξει σημαντικά και οι ισορροπίες. Αυτό επηρεάζει και τα προγνωστικά πρέμιερ λιγκ. Τα φαβορί premier league σε γενικές γραμμές παραμένουν τα ίδια.
Η Μάντσεστερ Σίτι έχει πάθει υπερκούπωση, οι περισσότεροι έχουν βαρεθεί να τη βλέπουν να το σηκώνει (σ.σ. τέσσερα σερί πρωταθλήματα και έξι στα τελευταία επτά χρόνια), αλλά για μία ακόμη χρονιά ξεκινάει στο πρωταθλημα αγγλιας 2024-25 έχοντας ένα μικρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της. Η Άρσεναλ θα επιχειρήσει να την κοντράρει, η Λίβερπουλ ευελπιστεί να είναι από κοντά, όπως και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Δεδομένα θα γίνει μάχη τόσο για την τετράδα όσο και για τις τρεις θέσεις που ακολουθούν με τις Τότεναμ, Τσέλσι, Άστον Βίλα και Νιουκάστλ να έχουν υψηλές βλέψεις. Πάντα υπάρχουν εκπλήξεις θετικές και αρνητικές σε αυτό το πρωτάθλημα, ενώ στα χαμηλά στρώματα τα φαβορί για υποβιβασμό συνήθως είναι αυτοί που ανέβηκαν. Πέρυσι έπεσαν και οι τρεις που προέρχονταν από την Championship για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1997-98. Το σίγουρο είναι πως άπαντες θα ρίχνουμε ματιές στο πρόγραμμα TV, αφού αρκετά ματς αναμένεται να μας καθηλώσουν για στοιχηματικούς και μη λόγους.
Πρέμιερ Λιγκ 2024-25 – Πότε ξεκινάει
Την Παρασκευή 16 Αυγούστου έχουμε σέντρα στην premier league 2024-25. Το πρώτο παιχνίδι στο κουπόνι ΟΠΑΠ είναι αυτό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Φούλαμ. Διακοπές λόγω εθνικών ομάδων θα γίνουν 1-9 Σεπτεμβρίου, 6-14 Οκτωβρίου, 10-18 Νοεμβρίου και στις 23-31 Μαρτίου.
Δεν σταματάει το πρωτάθλημα αγγλίας 2024-25 τον χειμώνα. Απλώς από τον Ιανουάριο θα υπάρχουν κατά διαστήματα αγώνες του Κυπέλλου Αγγλίας αρχής γενομένης από το διήμερο 10-11 Ιανουαρίου. Τέλος, η αυλαία του πρωταθλήματος θα πέσει την Κυριακή 25 Μαΐου.
Σύστημα διεξαγωγής – Αγγλικό Πρωτάθλημα 2024-25
Σε 38 αγωνιστικές θα διεξαχθεί η πρεμιερ λιγκ 2024-25. Οι οµάδες που θα τερµατίσουν στις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθµολογίας κερδίζουν θέση στο League Phase του Champions League, ενώ ο 5ος της βαθµολογίας έχει εξασφαλισµένο εισιτήριο στο League Phase του Europa League, όπως άλλωστε και αυτός που θα κατακτήσει το FA Cup. Συνολικά, είναι 7 τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, με το ένα εξ αυτών να πηγαίνει στη νικήτρια του League Cup, η οποία κερδίζει θέση στα πλέι-οφ του Conference League. Οι τρεις οµάδες που θα τερματίσουν τελευταίες, υποβιβάζονται.
Οι ομάδες στο Πρωτάθλημα Αγγλίας 2024-25
Μάντσεστερ Σίτι
Πάντα η ομάδα που έχει κατακτήσει την κούπα την προηγούμενη σεζόν, ξεκινάει την επόμενη από την pole position. Όταν, μάλιστα, έχει χάσει την πρωτιά μόνο μία φορά την τελευταία επταετία, καταλαβαίνει κανείς ποιο είναι το φαβορί αγγλικό πρωτάθλημα. Ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνει για να στεφθεί και πάλι πρωταθλήτρια και η συνταγή της επιτυχίας δεν αλλάζει. Μοναδικό ερώτημα το εάν υπάρχει κίνητρο. Πέρυσι η Μάντσεστερ Σίτι ήθελε να γράψει ιστορία και το κατάφερε, αφού έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτά τέσσερις συνεχόμενες φορές την Premier League. Φέτος τι μπορεί να δώσει έξτρα ώθηση;
Εδώ και μήνες υπάρχουν διάφορα σενάρια περί αποχώρησης του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο ίδιος πρόσφατα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανανέωσης του συμβολαίου του, το οποίο εκπνέει στο τέλος της σεζόν. Αυτή η συζήτηση ενδεχομένως να επηρεάσει θετικά, να αποτελέσει δηλαδή το έξτρα κίνητρο που ίσως ψάχνουν οι παίκτες. Σχετικά με το ρόστερ, δεν έφυγε κανένας σημαντικός παίκτης αν και ο Άλβαρες ίσως το κάνει προσεχώς, ενώ η μοναδική μεταγραφή είναι ο εξτρέμ Σαβίνιο. Το μόνο κενό ίσως είναι η έλλειψη αντικαταστάτη του Ρόντρι. Ο Ισπανός θα είναι ξανά ο πιο κομβικός ποδοσφαιριστής των «πολιτών» μαζί με τους Χάαλαντ, Ντε Μπρόινε και Φόντεν. Τέλος, για τους πρωταθλητές το σημαντικότερο όπλο είναι η νοοτροπία και η αυτοπεποίθηση που διαθέτουν. Ακόμη και όταν όλα στραβώνουν, έχουν τον τρόπο να αντεπιτίθενται στο δεύτερο μισό της σεζόν και να κάνουν εντυπωσιακά νικηφόρα σερί. Έτσι κάθε θέση πλην της πρώτης θα είναι αποτυχία.
Άρσεναλ
Εάν δούμε εκπλήξεις στην Premier League 2024-25, η μία εξ αυτών ίσως γίνει από τους Λονδρέζους. Τις προηγούμενες δύο σεζόν τερμάτισαν δεύτεροι και θεωρούν πως ήρθε η στιγμή για το κάτι παραπάνω. Προ διετίας η Άρσεναλ ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του πρωταθλήματος. Ωστόσο, στο τέλος κλάταρε. Πέρυσι το πήγε μέχρι το φινάλε και έχασε τον τίτλο για δύο βαθμούς. Μήπως η τρίτη θα είναι και η φαρμακερή; Αυτό που πρέπει να πιστώσουμε στον Μικέλ Αρτέτα και τους παίκτες του είναι πως υπάρχει διαρκής βελτίωση. Οι «κανονιέρηδες» πέρυσι κοίταξαν στα μάτια τη Μάντσεστερ Σίτι και αναζητούν πια το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά το αήττητο του 2004.
Ιδιαίτερες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ δεν έγιναν. Οι περσινοί δευτεραθλητές πήραν τον Ιταλό Καλαφιόρι, ο οποίος εκτός από στόπερ θα δώσει λύσεις στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενεργοποίησαν την οψιόν αγοράς του Ράγια (τερμ.) και κλείνουν το κενό που είχαν στα χαφ με τον Μερίνο. Σημαντική και αυτή η προσθήκη λόγω των πολλών τραυματισμών που βγάζει ο Πάρτεϊ. Θεωρητικά ως μεταγραφή λογίζεται και ο Τίμπερ, ο οποίος πήγε στο Λονδίνο έναν χρόνο πριν και έχασε όλη τη σεζόν με τραυματισμό. Μοναδική αποχώρηση που αξίζει να αναφερθεί, αυτή του ρολίστα Σμιθ Ρόου (επ. χαφ). Σάκα, Ράις, Σαλιμπά και Χάβερτς θα είναι ξανά τα πρώτα βιολιά.
Λίβερπουλ
Μπορούσε να τη φανταστεί κανείς δίχως τον Γιούργκεν Κλοπ; Για μήνες ο Γερμανός ήταν το βασικό θέμα συζήτησης και πλέον τα περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στον Άρνε Σλοτ. Τεράστια η πρόκληση για τον Ολλανδό, ο οποίος δεν έχει κοουτσάρει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Είναι μειονέκτημα αυτό, αλλά το μεγαλύτερο έχει να κάνει με την αναπόφευκτη σύγκριση που θα γίνεται με τον προκάτοχό του. Ωστόσο, έχει κοινά με τον Κλοπ και έτσι η Λίβερπουλ δεν αναμένεται να αλλάξει αισθητά τρόπο παιχνιδιού. Ίσως γίνει απλώς λίγο πιο ισορροπημένη. Το πρεσάρισμα δεν θα είναι τόσο έντονο, οι γραμμές θα είναι λίγο πιο χαμηλα και αυτό ενδεχομένως να δώσει μία μεγαλύτερη σιγουριά στα μετόπισθεν.
Από εκεί και πέρα, οι «ρεντς» πέρυσι τερμάτισαν τρίτοι. Μέχρι τον Φεβρουάριο έκαναν πορεία πρωταθλητισμού και ήταν μέσα σε όλους τους στόχους. Πήραν το League Cup και τον Μάρτιο κατέρρευσαν. Το βασικό σε μία μεταβατική χρονιά όπως η φετινή είναι η τετράδα και το παραπάνω δεν είναι απλό να έρθει. Ειδικά από τη στιγμή που οι Μέρσεϊσαϊντερς δεν έχουν κάνει ούτε μία μεταγραφή! Τρύπες στο ρόστερ ποιοτικά και όχι ποσοτικά υπάρχουν στα στόπερ και στο «6» έστω και εάν οι αισιόδοξοι εκτιμούν πως οι νεαροί Φαν Ντε Μπεργκ και Μπαΐτσετιτς θα δώσουν έξτρα λύσεις. «Θέμα» το μέλλον του Έντο, που δεν έχει κερδίσει τον νέο προπονητή. Τουλάχιστον δεν υπήρξαν αποχωρήσεις. Σαλάχ, Φαν Ντάικ, Άλισον και Αλεξάντερ-Άρνολντ θα είναι ξανά κομβικοί, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει το πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο Νούνιες.
Άστον Βίλα
Τη σεζόν που μας πέρασε, τρύπησε το ταβάνι της. Έκανε ένα τρομερό πρώτο μισό, στο δεύτερο άντεξε και κάπως έτσι τερμάτισε τέταρτη κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Οι απαιτήσεις, επομένως, μεγάλωσαν κατακόρυφα, αλλά αντίστοιχο θαύμα δεύτερη φορά είναι απίθανο να συμβεί. Ειδικά από τη στιγμή που φέτος η Άστον Βίλα θα πρέπει να διαχειριστεί και τα παιχνίδια του Champions League. Ζόρικος ο συνδυασμός με το ρόστερ της και την έλλειψη εμπειρίας της σε τέτοιο επίπεδο. Ευρώπη είχε και πέρυσι, αλλά έπαιζε στο Conference League όπου οι αντίπαλοί της ήταν αρκετά βατοί τους πρώτους μήνες. Ακόμη και για την είσοδο στην εξάδα φαβορί δεν είναι.
Από εκεί και πέρα, ο Ουνάι Έμερι λίγους μήνες πριν υπέγραψε νέο συμβόλαιο και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ο Ισπανός με την έλευσή του άλλαξε τους «χωριάτες» προς το καλύτερο. Είναι πολύ σημαντικό ότι έμεινε ο Γουότκινς, ενώ ως έξτρα λύσεις λογίζονται οι Μινγκς και Μπουεντία. Αμφότεροι μπορούν να βοηθήσουν αρκετά. Αργότερα μέσα στη σεζόν θα μπει και ο Καμαρά, ο τρίτος που πέρυσι τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. Θα λείψουν οι Ντιαμπί και Ντάγκλας Λουίζ. Το κενό του δεύτερου θα καλύψει ο Ονάνα, ενώ value for money είναι η μεταγραφή του μέσου Μπάρκλεϊ. Ο αριστερός μπακ Μάατσεν, ο φορ Άρτσερ και οι εξτρέμ Φίλοτζιν, Ίλινγκ-Τζούνιορ και Ντόμπιν, είναι τα υπόλοιπα αποκτήματα συν τον χαφ Μπαρανετσέα.
Τότεναμ
Η εκκίνησή της στην πρώτη σεζόν του Άγγελου Ποστέκογλου στον πάγκο της ήταν ελπιδοφόρα. Μόνο που ακολούθησε μία ανώμαλη προσγείωση και στο φινάλε η αντεπίθεση που έκανε, δεν έφτανε, αφού έμεινε πέμπτη. Για άλλη μία σεζόν δεν πήρε ούτε έναν τίτλο, ενώ έχασε και την ευκαιρία της να βγει στο Champions League. Στα θετικά ότι επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν και η συμμετοχή της στο Europa League της νέας σεζόν ίσως τη δυσκολέψουν στο πρωτάθλημα. Δεν έχουν τόσο μεγάλο ρόστερ οι «σπερς» προκειμένου να βγάζουν με άνεση τα τρία ματς την εβδομάδα.
Ο ανταγωνισμός για την τετράδα στην Premier League πάντα ήταν μεγάλος και η Τότεναμ θα παλέψει για ένα εισιτήριο στο Champions League έστω και εάν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της. Εάν δεν τα καταφέρει, η σεζόν θα είναι επιτυχημένη μόνο με έναν τίτλο ή μία πάρα πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη. Το σίγουρο είναι πως στα ματς της θα χορταίνεις ποδόσφαιρο, αφού ο Ποστέκογλου αποκλείεται να αλλάξει φιλοσοφία. Πρόκειται για έναν προπονητή που παίζει με τις γραμμές πολύ ψηλά με αποτέλεσμα οι Λονδρέζοι να βάζουν και να δέχονται σταθερά γκολ. Τέλος, Γκρέι (χαφ), Μπέργκβαλ (χαφ) και Γιανγκ (εξτρέμ) είναι οι μεταγραφές που έγιναν, ενώ δεν υπήρξαν αποχωρήσεις βασικών παικτών. Έφυγαν μόνο κάποιοι ρολίστες όπως οι Ρόντον (στόπερ) και Σεσενιόν (αρ. μπακ). Ακόμη και ο Χόιμπιεργκ (χαφ) εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία, αφού με τον Ποστέκογλου ο χρόνος συμμετοχής του είχε μειωθεί.
Τσέλσι
Τρελοκομείο κανονικό! Από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια του Τοντ Μπόλι, έχει καταστρατηγηθεί κάθε έννοια πλάνου. Αυτά αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, όπως και οι προπονητές. Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο πέρυσι δυσκολεύτηκε αρκετά για να φέρει την ομάδα στα μέτρα του, αλλά προς το τέλος τα κατάφερε. Έκτη θέση, τελικός League Cup, ημιτελικός Κυπέλλου, επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για τα χρήματα που έχει δώσει η Τσέλσι δεν συνιστά επιτυχία κάτι από τα προαναφερθέντα, αλλά τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση είχαν γίνει. Και μετά; Η διοίκηση τον απέλυσε δίχως λόγο και προσέλαβε τον Έντσο Μαρέσκα. Τον Ιταλό που κατέκτησε την Championship με τη Λέστερ και ως πρώτος κόουτς έχει δουλέψει ξανά μόνο στη Serie B με την Πάρμα.
Σε μία ακόμη μεταγραφική περίοδο επικρατεί παράνοια στους «μπλε». Όλα δείχνουν πως ο πολύτιμος Γκάλαχερ (χαφ) αποχωρεί, ενώ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» πάνε διαρκώς νεαροί παίκτες είτε τους έχουν ανάγκη οι Λονδρέζοι είτε όχι. Ντιούσμπερι-Χολ (χαφ), Γιόργκενσεν (τερμ.), Κέλιμαν (επ. χαφ), Βέιγκα (αμ. χαφ), Γουάιλι (αρ. μπακ), Γκουίου (φορ) και Ανταραμπιόγιο (στόπερ) είναι τα νέα αποκτήματα. Δύσκολα θα παίξουν άμεσα οι περισσότεροι εξ αυτών και μάλλον κανένας τους δεν είναι σε θέση να κάνει τώρα τη διαφορά. Πιο πιθανό το να δούμε κάτι τέτοιο από τον Ενκουκού, ο οποίος πέρυσι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Επομένως, η βελτίωση κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι. Γι’ αυτό και η τετράδα δύσκολα θα έρθει και ας λανσάρονται ως φαβορί για την τέταρτη θέση η Τσέλσι.
Νιουκάστλ
Η περσινή σεζόν ήταν μία επιστροφή στην πραγματικότητα. Έναν χρόνο πριν είχε τρυπήσει το ταβάνι της με την τέταρτη θέση και ακολούθησε η έβδομη τη χρονιά που μας πέρασε. Δεν είναι εύκολο γι’ αυτές τις ομάδες να διαχειριστούν και το πρωτάθλημα και το Champions League. Εκτός αυτού η Νιουκάστλ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε πάρα πολλές απουσίες με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ανταγωνιστική όσο θα την περίμενε κανείς. Πάλεψε για το ευρωπαϊκό εισιτήριο και θα το έπαιρνε, εάν δεν κατακτούσε το Κύπελλο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φέτος ο στόχος είναι η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι φαβορί για την έβδομη θέση, αλλά θα παλέψει για το κάτι παραπάνω.
Ήταν μεγάλη η πίεση να πουλήσει έναν παίκτη για να εξορθολογήσει κάπως τα οικονομικά της. Έδωσε τον Άντερσον (χαφ), πήρε χρήματα και από τον Μιντέ (εξτρέμ) και έτσι δεν παραχώρησε κάποιο από τα αστέρια της. Αγόρασε τον μέχρι πρότινος δανεικό Χολ (αρ. μπακ), απέκτησε για συμπληρωματικές λύσεις κάτω από τα δοκάρια τους Βλαχοδήμο και Ράντι, ενώ έκλεισε και τον Κέλι, που θα τη βοηθήσει τόσο στο κέντρο της άμυνας όσο και αριστερά. Εξαιρετική προσθήκη αυτή του Γκουέι (στόπερ), εάν ολοκληρωθεί. Το ρόστερ θα είναι και πάλι αρκετά ανταγωνιστικό, η κόπωση της Ευρώπης δεν θα υπάρχει και ο Έντι Χάου έχει τον τρόπο να παρουσιάσει ξανά ένα πολύ καλό σύνολο.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Έσπασε αρκετά αρνητικά ρεκόρ πέρυσι τερματίζοντας όγδοη με αποτέλεσμα να φτάσει ο Έρικ Τεν Χαγκ μία ανάσα από την απόλυση. Παραμονή του τελικού του Κυπέλλου τα αγγλικά ΜΜΕ ήταν σίγουρα πως φεύγει, αλλά οι παίκτες του κατέκτησαν το τρόπαιο απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι και μαζί με αυτό ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ξαφνικά όλα τα προβλήματα μπήκαν κάτω από το χαλί και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του προσέφερε νέο συμβόλαιο. Αυτή τη χρονιά ο Ολλανδός θα αποδείξει εάν τελικά βρίσκεται δικαίως σε αυτό τον πάγκο ή όχι. Μοναδικό ελαφρυντικό για το περσινό χάλι είναι οι πάρα πολλοί τραυματισμοί. Αναγκαζόταν διαρκώς να κάνει αλλαγές στην ενδεκάδα.
Προσθαφαιρέσεις έγιναν, αλλά οι τραυματισμοί «χτύπησαν» από την προετοιμασία. Ο φέρελπις στόπερ Γιόρο θα χάσει ένα τρίμηνο, ενώ το άλλο απόκτημα, ο Ζιρκζί, θα πρέπει άμεσα να βγει μπροστά, αφού χτύπησε και ο βασικός επιθετικός Χόιλουντ. Η ενίσχυση δεδομένα θα συνεχιστεί, ενώ οι αποχωρήσεις παικτών όπως των Βαράν (στόπερ), Μαρσιάλ (επ.) και Άμραμπατ (αμ. χαφ) δεν θα επηρεάσουν. Το θέμα είναι κατά πόσο θα μπορέσει ο Τεν Χαγκ να βελτιώσει την ανασταλτική λειτουργία των «κόκκινων διαβόλων» και το αν θα παρουσιαστεί ξανά ο κανονικός Ράσφορντ. Με αυτόν καλά, τον Φερνάντες σταθερά κομβικό και τον Μαρτίνες υγιή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να ελπίζει για την τετράδα έχοντας «κερδίσει» και έναν παίκτη από πέρυσι, τον Μέινου. Εκτός εξάδας, πάντως, θα είναι έκπληξη να τερματίσει ξανά.
Γουέστ Χαμ
Είναι μεγάλη αλλαγή η αποχώρηση του Ντέιβιντ Μόγιες. Η δουλειά που έκανε ήταν εξαιρετική και ίσως δεν του αναγνωρίστηκε όσο θα έπρεπε. Πέρυσι τα άκουγε ακόμη και από τους οπαδούς όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και ας είχε κατακτήσει έναν χρόνο νωρίτερα το Conference League. Η ένατη θέση δεν ήταν αυτό που ήθελε το κλαμπ με αποτέλεσμα να φύγει ο Σκωτσέζος. Αφήνει πίσω του μία ομάδα που συστήθηκε εκ νέου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έκανε σημαντικές πορείες. Ο Γιούλεν Λοπετέγκι δεν έχει εύκολο έργο γιατί οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές. Το καλό για εκείνον, όμως, είναι πως δεν θα πρέπει να διαχειριστεί την κόπωση που θα έφερναν τα μεσοβδόμαδα ευρωπαϊκά ματς.
Υπήρχαν χρονιές που η Γουέστ Χαμ έμπαινε ακόμη και στην εξάδα. Τώρα και η έβδομη θέση θα είναι επιτυχία. Ο στόχος είναι ένας, η εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου είτε μέσω πρωταθλήματος είτε μέσω της κατάκτησης ενός άλλου εγχώριου τροπαίου. Δεν έφυγε κανένας πρωτοκλασάτος παίκτης και υπάρχουν μονάδες που κάνουν τη διαφορά όπως οι Μπόουεν, Κούντους και Πακετά. Για τον τελευταίο, πάντως, διεξάγεται έρευνα για τις κάρτες που έπαιρνε και εάν τιμωρηθεί το πλήγμα θα είναι μεγάλο για τα «σφυριά». Τέλος, οι μεταγραφές των Κίλμαν (στόπερ), Σάμερβιλ (εξτρέμ) και Γκιγιέρμε (εξτρέμ) είναι καλές, ενώ αυτή του Φοντέρινγχαμ (τερμ.) απλώς συμπληρωματική. Ξεχωρίζει η προσθήκη του Φίλκρουγκ, αφού υπήρχε κενό στην κορυφή της επίθεσης με τον Αντόνιο να μεγαλώνει.
Κρίσταλ Πάλας
Μιλάμε για την επιτομή της σταθερότητας… Τόσα χρόνια φιγουράρει περίπου στη μέση της βαθμολογίας. Από το 2017 και μετά δεν έχει πέσει από τη 14η θέση και δεν είχε ανέβει πιο πάνω από την 11η. Εξαίρεση η περσινή σεζόν, όταν τερμάτισε δέκατη! Αυτό συνέβη γιατί τελείωσε εκπληκτικά. Τη βοήθησε πολύ η πρόσληψη του Όλιβερ Γκλάσνερ και θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα τα πάει ο Αυστριακός τώρα που θα έχει κάνει και προετοιμασία. Η τριπλέτα των Έζε, Ολίσε και Ματετά ήταν τρομερή επί των ημερών του 49χρονου τεχνικού, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα, ο Γάλλος εξτρέμ πουλήθηκε στην Μπάγερν Μονάχου. Τέτοιο κενό δεν καλύπτεται.
Καλή κίνηση για τη συγκεκριμένη θέση η απόκτηση του Σαρ, αλλά και πάλι… Η Κρίσταλ Πάλας θα πρέπει να βρει και άλλες λύσεις σε δημιουργία και σκοράρισμα. Ο νιόφερτος Καμάντα (επ. χαφ) ίσως βοηθήσει σε αυτό, ενώ ο Ριάντ θα επιχειρήσει συνθέσει ένα καλό αμυντικό δίδυμο με τον Γκουέι, εάν μείνει ο τελευταίος. Πιέζει η Νιούκαστλ για να τον αποκτήσει και εάν οι «αετοί» χάσουν δεύτερο κομβικό παίκτη, δύσκολα θα συνεχίσουν να είναι εξίσου καλοί με πέρυσι. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τους Λονδρέζους φέτος; Την ίδια σταθερότητα που βγάζουν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα μπλέξουν, δεν θα πάνε λογικά για το παραπάνω και το φινάλε θα τους βρει κάπου στη μέση.
Μπράιτον
Έβαλε ψηλά τον πήχη την προηγούμενη διετία με αποτέλεσμα η περσινή ενδέκατη θέση να μην είναι επιτυχία, αφού προηγουμένως είχε τερματίσει δις στην πρώτη δεκάδα. Τη χρονιά που μας πέρασε, όμως, υπήρχε και κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη. Έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη. Η διαχείριση των τόσων αγώνων δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο, αυτό που επηρέασε περισσότερο ήταν οι πολλοί τραυματισμοί. Η Μπράιτον είχε πολύ σημαντικές απουσίες για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μην παίξει ποτέ στο επίπεδο που μπορούσε. Όλο αυτό δημιούργησε και μία γκρίνια που οδήγησε στο διαζύγιο με τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι.
Ενδεχομένως να το έψαχνε και ο Ιταλός να φύγει. Το όνομά του «έπαιζε» για άλλες ομάδες και τελικά κατέληξε στη Μαρσέιγ. Αντικαταστάτης του ο Φαμπιάν Χίρτσελερ, ο πιο νεαρός κόουτς στην ιστορία της Premier League. Πανηγύρισε την άνοδο με τη Ζανκτ Πάουλι και έκανε το μεγάλο άλμα για το κορυφαίο πρωτάθλημα. Μεγάλο το στοίχημα και για εκείνον και για το κλαμπ η συνεργασία τους, αλλά θα είναι σε προστατευμένο περιβάλλον, καθώς στους «γλάρους» όλα λειτουργούν ρολόι. Οι εξτρέμ Μιντέ, Όσμαν και Κόζιερ-Ντούμπερι ήταν οι τρεις μεταγραφές και οι χαφ Βίφερ και Γιαλκουγιέ οι άλλες δύο. Από τη μεσαία γραμμή έφυγαν οι Γκρος, Λαλάνα και Αλσάτε, ενώ ο Φάτι γύρισε στην Μπαρτσελόνα. Τέλος, η επιστροφή στη δεκάδα είναι το βασικό και αυτοί που θα κάνουν τη διαφορά θα είναι οι Μιτόμα, Ντανκ και Ζοάο Πέδρο.
Μπόρνμουθ
Σε ένα πρωτάθλημα με μεγάλα πορτοφόλια είναι μία από τις εξαιρέσεις. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι επιλογές στους προπονητές της είναι καλές. Τα πήγε εξαιρετικά ο Γκάρι Ο’Νιλ προ διετίας και ο Άντονι Ιραόλα το έφτασε ακόμη πιο πέρα πέρυσι κάνοντας και ρεκόρ συγκομιδής βαθμών για το κλαμπ στην Premier League με 48. Σε μία σεζόν που οι περισσότεροι τους είχαν ως ένα εκ ων φαβορί για υποβιβασμό, ο Ισπανός και οι παίκτες του ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η Μπόρνμουθ τερμάτισε 12η. Με εξαίρεση τους ζόρικους πρώτους μήνες, δεν αγχώθηκε ξανά, ενώ έψαξε για το κάτι παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει πως αλλάζουν οι στόχοι. Τα «κεράσια» για άλλη μία φορά θα παλέψουν πρωτίστως για την παραμονή.
Έχουν το πακέτο για να τα καταφέρουν, όπως έδειξαν και στο παρελθόν. Ο τρομερός Σολάνκε των 19 γκολ πέρυσι στο πρωτάθλημα θα είναι ξανά το βαρόμετρο, ενώ καθοριστικοί αναμένεται να είναι οι Σεμένιο, Κρίστι και Κουκ. Σημαντικό να κάνει step up και ο Κλάιφερτ μετά την πρώτη του αναγνωριστική χρονιά. Στο κομμάτων των μεταγραφών η Μπόρνμουθ αγόρασε τους μέχρι πρότινος δανεικούς σε αυτή Σινιστέρα (εξτρέμ) και Γιουνάλ (φορ), πήρε τον στόπερ Χούισεν, ενώ για να μεγαλώσει το ρόστερ της απέκτησε και τους Πάουλσεν (τερμ.) και Τζέμπισον (φορ). Σημαντική η αποχώρηση του Κέλι (στόπερ), αλλά καμία από τις υπόλοιπες.
Φούλαμ
Κλασική περίπτωση ομάδας που δεν είναι ικανή για την υπέρβαση, αλλά ταυτόχρονα έχει την ποιότητα για να μην μπλέξει. Ακόμη και εάν κάποια στιγμή στραβώσουν τα πράγματα, θα βρει τον τρόπο να τα καταφέρει. Οποιαδήποτε θέση πάνω από την περσινή 13η θα είναι επιτυχία, αλλά εντός δεκάδας είναι δύσκολο να μπει. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να μην αγχωθεί. Θα κάνει τις ζημιές της σε κάποιους μεγάλους, θα περάσει διαστήματα που θα πατάει καλά, αλλά κρίνοντας από την περσινή σεζόν θα είναι του ύψους και του βάθους ανά περιόδους. Δεν άλλαξαν, άλλωστε, πολλά σε αυτό το καλοκαίρι.
Ο Μάρκο Σίλβα παρέμεινε και μαζί η αγωνιστική φιλοσοφία που είχε η Φούλαμ, η οποία προσπαθεί να βγαίνει γρήγορα στην επίθεση. Πολύ σημαντική απώλεια στα χαφ αυτή του Παλίνια, ενώ θα λείψει και ο μέχρι πρότινος βασικός στόπερ Ανταραμπιόγιο. Εξαιρετική η μεταγραφή του Σμιθ Ρόου (επ. χαφ), ενός παίκτη ικανού να ανεβάσει τους «κότατζερς» επίπεδο. Μαζί με τους Περέιρα, Ιουόμπι και Μουνίς θα αποτελέσουν τους στυλοβάτες των Λονδρέζων επιθετικά. Το αμυντικό κομμάτι δεν είναι ούτως ή άλλως το ατού τους και γι’ αυτό έγιναν οι προσθήκες των Κουένκα (στόπερ) και Σεσενιόν (αρ. μπακ). Τέλος, αναζητείται ο αντικαταστάτης του Παλίνια και η εν λόγω μεταγραφή ίσως κρίνει πολλά.
Γουλβς
Ήταν πολύ καλύτερη πέρυσι από αυτό που δείχνει η 14η θέση. Κάπου αδίκησε τον εαυτό της με την κατάρρευσή της στο δεύτερο μισό της σεζόν, αλλά έπαιξαν και άλλα ρόλο. Το βασικό ήταν οι τραυματισμοί των τριών που κάνουν τη διαφορά μπροστά. Ο Νέτο παραείναι καλός γι’ τέτοιου βεληνεκούς ομάδα, ενώ μαζί με τους Κούνια και Χουάνγκ συνθέτει μία εξαιρετική τριπλέτα. Όσο έπαιξαν μαζί τη χρονιά που μας πέρασε, έκαναν τη διαφορά. Μόνο που όλοι τους είχαν κάποια προβλήματα. Με αυτούς υγιής η Γουλβς θα τερμάτιζε σίγουρα ψηλότερα και ίσως έφτανε έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου.
Εάν φέτος δεν υπάρχουν τραυματισμοί, οι «λύκοι» είναι ικανοί να πλησιάσουν περισσότερο προς τη δεκάδα. Η άνετη παραμονή είναι το μίνιμουμ και το παραπάνω υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έρθει. Ο Γκάρι Ο’Νιλ κάνει πολύ καλή δουλειά και ο μοναδικός πονοκέφαλος για εκείνον είναι να αντικαταστήσει τον Κίλμαν. Ακόμη δεν έχει πάρει στόπερ η Γουλβς, η οποία απέκτησε τον εξτρέμ Γκόμες, τον δεξιό μπακ Λίμα, τον χαφ Ντόιλ και τον φορ Λάρσεν. Ήταν σημαντικό να μεγαλώσει κάπως το ρόστερ και με αυτό το σκεπτικό έγιναν οι εν λόγω προσθήκες. Σε πρώτη φάση, πάντως, το κουπί θα το τραβήξουν οι παλιοί και αυτό αρκεί.
Έβερτον
Μετά από δύο πολύ δύσκολες σεζόν στις οποίες σώθηκε στο φινάλε, η περσινή ήταν πιο άνετη. Τερμάτισε 15η και αυτό δεν λέει όλη την αλήθεια, αφού είχε και αφαιρέσεις βαθμών λόγω οικονομικών παραβάσεων. Δίχως εκείνες θα πάλευε μέχρι το τέλος για την είσοδό της στη δεκάδα. Επομένως, στον αγωνιστικό χώρο η βελτίωση ήταν σαφής και το οφείλει πρωτίστως στον Σον Ντάις. Δεν είναι ωραίο το ποδόσφαιρο που παίζει, αλλά είναι αποτελεσματικό για ομάδες που θέλουν να σωθούν. Άμυνα, μακρινές μπαλιές και μεγάλη προσπάθεια για την εκμετάλλευση των στημένων. Από εκεί έρχονταν τα περισσότερα γκολ, κάτι που λογικά θα δούμε και φέτος.
Τέσσερις είναι οι μεταγραφές που έκανε η Έβερτον. Από αυτές το σημαντικότερο είναι να βγει του Εντιαγέ γιατί το πρόβλημα στο σκοράρισμα είναι μεγάλο. Οι πολλοί τραυματισμοί του Κάλβερτ Λιούιν τον έχουν πάει πίσω και έτσι ο Σενεγαλέζος θα πρέπει να δώσει το εύκολο γκολ. Ο Ο’Μπράιεν αποκτήθηκε για το κέντρο της άμυνας και οι Άιροεγκμπαναμ και Λίντστρομ για τα χαφ. Θα λείψει από τη μεσαία γραμμή ο Ονάνα. Αντιθέτως δεν θα φανεί το κενό των Γκόντφρεϊ (στόπερ), Ντόμπιν (εξτρέμ), Ντέλε Άλι (επ. χαφ), Γκόμες (χαφ) και Νταντζούμα (εξτρέμ), που επίσης έφυγαν. Πίκφορντ, Ταρκόφσκι, Ντουκουρέ και ΜακΝιλ η τετράδα που κάνει τη διαφορά για τα «ζαχαρωτά», τα οποία κυνηγούν την άνετη παραμονή.
Μπρέντφορντ
Προ τριετίας έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Premier League και σώθηκε άνετα. Ακολούθησε η ένατη θέση που άφησε υποσχέσεις και κάπως έτσι η περσινή 16η ήταν κόντρα στην σταθερά ανοδική πορεία που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Κάποια στιγμή αγχώθηκε η Μπρέντφορντ, αλλά ήταν εμφανές πως έχει την ποιότητα να μην μπλέξει. Το βασικό της πρόβλημα ήταν πως για αρκετούς μήνες έχασε τον καλύτερο παίκτη της, τον Τόνεϊ, λόγω στοιχηματικών παραβάσεων. Επίσης είχαν και κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς σημαντικοί παίκτες της. Ο Άγγλος φορ μαζί με τους Εμπουεμό και Γουίσα μπορούν να προβληματίσουν όλες τις άμυνες και η μακρά απουσία των δύο πρώτων κόστισε πέρυσι.
Με αυτούς καλά και τον Μι να καθοδηγεί την άμυνα οι «μέλισσες» έχουν το πακέτο να πάνε καλύτερα. Το πόσο ψηλά θα φτάσουν είναι και λίγο συγκυριακό, αλλά εάν αποφύγουν τις αναποδιές, θα τερματίσουν λίγο κάτω από τη μέση της βαθμολογίας. Ο Τόμας Φρανκ παραμένει στον πάγκο και έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του. Παρουσιάζει σταθερά ένα καλό σύνολο που έχει μεν κάποια κενά αμυντικά, αλλά βρίσκει λύσεις κυρίως σκοράροντας. Στα αρνητικά ο σοβαρός τραυματισμός του Ίγκορ Τιάγκο, του φορ που αποτέλεσε τη μόνη μεταγραφή της Μπρέντφορντ έως τώρα. Αποχωρήσεις σημαντικών παικτών δεν υπάρχουν. Μόνο ρολίστες έφυγαν.
Νότιγχαμ Φόρεστ
Από τη στιγμή που επέστρεψε στην Premier League είναι μέσα στο άγχος. Την πρώτη χρονιά σώθηκε την τελευταία στιγμή και ας τερμάτισε 16η. Πέρυσι ήταν 17η και πάλι η παραμονή σφραγίστηκε στο φινάλε. Υπάρχει, όμως, μία διαφορά. Την κατάσταση περιέπλεξε η αφαίρεση βαθμών που της επιβλήθηκε για οικονομικές παραβάσεις. Αλλιώς θα είχε μείνει στην κατηγορία λίγο πιο άνετα. Η Νότιγχαμ Φόρεστ είχε και κάποιες περίεργες διαιτησίες με αποκορύφωμα αυτό το απίθανο ματς με την Έβερτον και το ξέσπασμα που ακολούθησε. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποί της περίμεναν περισσότερα και γι’ αυτό φέτος ο στόχος είναι μία καλύτερη πορεία.
Η σεζόν αρχίζει με τον Νούνο στον πάγκο. Ο Πορτογάλος ανέλαβε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και η εικόνα των «κόκκινων» έκτοτε είναι βελτιωμένη. Νέα πρόσωπα στα φτερά της επίθεσης οι Ζότα Σίλβα και Μορέιρα και στο κέντρο της άμυνας ο Μιλένκοβιτς. Στα χαφ αποκτήθηκαν οι Άντερσον και Στάμενιτς με τον δεύτερο να πηγαίνει δανεικός στον Ολυμπιακό, ενώ ο τερματοφύλακας Μιγκέλ θα κλείσει το κενό του Βλαχοδήμου. Πιο σημαντική αποχώρηση αυτή του όχι μόνιμα βασικού αμυντικού Νιακατέ. Τέλος, για να αποφευχθούν τα καρδιοχτύπια η Νότιγχαμ Φόρεστ πρέπει να σοβαρευτεί αμυντικά. Μεσοεπιθετικά οι Ελάνγκα και Γκιμπς-Γουάιτ κάνουν τη διαφορά, ενώ κομβικό θα είναι να αφήσει πίσω του τους τραυματισμούς ο Αβονίγι.
Λέστερ
Τα τελευταία χρόνια ήταν μία από τις σταθερά καλές ομάδες της Premier League. Ωστόσο, μία πολύ κακή σεζόν ήταν αρκετή για να τη στείλει στην Championship. Εκεί με το που πήγε, κατέκτησε το πρωτάθλημα και τώρα επιστρέφει δριμύτερη. Ο μοναδικός στόχος φυσικά μετά την επάνοδο είναι η καθιέρωση. Ήρθε για να μείνει στα σαλόνια η Λέστερ, αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο. Κοιτώντας αποδόσεις αγγλικό πρωτάθλημα οι στοιχηματικές εταιρίες τη θεωρούν ακλόνητο φαβορί για τον υποβιβασμό. Ένας βασικός λόγος είναι ότι ενδέχεται να τιμωρηθεί για οικονομικές παραβάσεις με αφαίρεση βαθμών. Το ρόστερ της, πάντως, δεν είναι τόσο κακό.
Η πιο μεγάλη αλλαγή συγκριτικά με την περσινή σεζόν είναι η αποχώρηση του Έντσο Μαρέσκα για την Τσέλσι. Τον διαδέχτηκε στον πάγκο ο Στιβ Κούπερ, ο άνθρωπος που ανέβασε τη Νότιγχαμ Φόρεστ, την κράτησε μία σεζόν στην κατηγορία και πέρυσι απολύθηκε μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Πέρα από τον Ουαλό τεχνικό υπάρχουν και παίκτες με παραστάσεις από την Premier League. Πρώτος όλων ο Βάρντι, αλλά και οι επίσης πολύτιμοι Βέστεγκααρντ, Φαές και Περέιρα μεταξύ άλλων. Ωστόσο, αποχώρησαν και αρκετοί που ήταν για χρόνια (Ντιούσμπερι-Χολ, Ιεχανάτσο, Πρατ, Ολμπράιτον). Τέλος, οι «αλεπούδες» αγόρασαν τον Φατάου, απέκτησαν για τα εξτρέμ και τον Ντε Κόρδοβα-Ριντ, συν τον στόπερ Οκόλι και τον χαφ Γκόλντινγκ.
Ίπσουιτς
Επέστρεψε στην Premier League 2024-25 μετά από 22 χρόνια και ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την παραμονή στην κατηγορία. Όχι ότι είναι εύκολο αυτό. Όσο περισσότερα χρόνια απουσιάζεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να είσαι έτοιμος για να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες. Πέρυσι τερμάτισε δεύτερη στην Championship χάνοντας τον τίτλο για έναν βαθμό. Το εντυπωσιακό είναι πως έναν χρόνο έπαιζε στη League One. Πανηγύρισε, δηλαδή, δύο σερί ανόδους, κάτι που δεν έχει γίνει πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Όλο αυτό παραπέμπει σε παραμύθι. Πόσο ακόμα, όμως, θα κάνει υπερβάσεις η Ίπσουιτς; Πιθανή παραμονή της θα είναι και η μεγαλύτερη όλων.
Σε αντίθεση με την πλειονότητα των ομάδων του πρωταθλήματος στα «τρακτέρ» ο σταρ είναι ο προπονητής. Ο Κίραν ΜακΚένα ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2021, οδήγησε την ομάδα του στην Premier League και εντυπωσιάζει με τη δουλειά του. Σε τέτοιο βαθμό που Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκαναν κρούσεις. Ο ίδιος υπέγραψε νέο συμβόλαιο και πάει για την κορυφαία -έως τώρα- πρόκληση της καριέρας του, να κρατήσει δηλαδή την Ίπσουιτς στην πρώτη κατηγορία. Τσάπλιν, Μπρόουντχεντ και Ντέιβις είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν και τα νέα πρόσωπα είναι οι Χάτσινσον (εξτρέμ), Γκρέιβς (στόπερ), Ντέλαπ (φορ), Μούριτς (τερμ.), Τάουνσεντ (αρ. μπακ) και Τζόνσον (δ. μπακ). Σημαντική ήταν μόνο η αποχώρηση του βασικού τερματοφύλακα Χλάντκι.
Σαουθάμπτον
Οι τελευταίες της χρονιές στην Premier League ήταν προβληματικές με αποτέλεσμα ο προ διετίας υποβιβασμός της να μην εκπλήξει κανέναν. Το σημαντικό όταν πέσεις, είναι να σηκωθείς και το κατάφερε. Τερμάτισε τέταρτη στην κανονική διάρκεια της Championship και μέσω των πλέι οφ πήρε την άνοδο νικώντας στον τελικό τη Λιντς. Τώρα θα παλέψει για την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία, όπως έκανε και παλιότερα. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της φυσικά. Υπάρχουν ομάδες με πολύ καλύτερο υλικό και απέναντι σε αυτές η Σαουθάμπτον θα πρέπει να υπερβεί τον εαυτό της παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό σύνολο.
Ο Ράσελ Μάρτιν, που ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι, παραμένει στον πάγκο και αυτή θα είναι μία πρόκληση για εκείνον στην πρώτη του σεζόν σε τόσο υψηλό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για αρκετούς παίκτες του. Ο σκόρερ Άρμστρονγκ και οι Μπέντναρεκ και Αρίμπο είναι σε αυτούς που θα βγουν μπροστά. Οι «Άγιοι» προχώρησαν σε πολλές μεταγραφές σε μία προσπάθεια να είναι ανταγωνιστικοί. Χάργουντ-Μπέλις (στόπερ), Ντόουνς (αμ. χαφ), Μπρέρετον Ντίας (εξτρέμ), Σουγκαγουάρα (δ. μπακ), Έντουαρντς (στόπερ), Γουντ (στόπερ), Τέιλορ (αρ. μπακ), Λαλάνα (επ. χαφ), Τακαόα (φορ), Γουέλινγκτον (αρ. μπακ), Ζουάν (φορ) και Ματσούκι (χαφ) είναι οι νιόφερτοι. Θα λείψει ο Τσε Άνταμς, όχι κάποιος από τους υπόλοιπους που έφυγαν. Ωστόσο, οι αλλαγές είναι πολλές, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο το έργο της Σαουθάμπτον. Ειδικά από τη στιγμή που σχεδόν όλοι όσοι ήρθαν δεν έχουν παραστάσεις από την Premier League.
Οι μεταγραφές στην Premier League 2024-25
Το πρωτάθλημα αγγλίας 2024-25 είναι αυτό που έχει τις με διαφορά πιο πλούσιες ομάδες συνολικά. Ακόμη και οι μικρομεσαίοι διαθέτουν το πορτοφόλι για να κάνουν ηχηρές μεταγραφές. Μόνο που φέτος δεν το έχουμε δει στον βαθμό που θα περιμέναμε. Πέρα από ένα μικρό «πανηγυράκι» που στήθηκε πριν τις 30 Ιουνίου από τα κλαμπ που είχαν προβληματικούς ισολογισμούς, τα οποία ψώνιζαν το ένα από το άλλο για να παρουσιάσουν έσοδα, λίγα πράγματα. Ωστόσο, έως το τέλος του Αυγούστου υπάρχει χρόνος για να γίνουν νέες προσθήκες και στους Άγγλους αρέσουν οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής.
ΠΑΙΚΤΗΣ | ΘΕΣΗ | ΑΠΟ | ΣΕ |
---|---|---|---|
Σαβίνιο | Εξτρέμ | Τρουά | Μάντσεστερ Σίτι |
Καλαφιόρι | Στόπερ | Μπολόνια | Άρσεναλ |
Γιόρο | Στόπερ | Λιλ | Μάντσεστερ Γιουν. |
Ονάνα | Μέσος | Έβερτον | Άστον Βίλα |
Ντιούσμπερι-Χολ | Μέσος | Λέστερ | Τσέλσι |
Σμιθ Ρόου | Μέσος | Άρσεναλ | Φούλαμ |
Κίλμαν | Στόπερ | Γουλβς | Γουέστ Χαμ |
Φίλκρουγκ | Επιθετικός | Ντόρτμουντ | Γουέστ Χαμ |
Άντρεσον | Μέσος | Νιούκαστλ | Νότιγχαμ |
Σαρ | Εξτρέμ | Μαρσέιγ | Κρίσταλ Πάλας |
Τα αστέρια της Πρεμιερ Λιγκ 2024-25
Το αγγλικό πρωτάθλημα 2024-25 είναι γεμάτο σταρ. Μερικοί από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο αγωνίζονται εκεί με πρώτο τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Την τελευταία διετία είναι ο πρώτος σκόρερ. Πέρυσι σταμάτησε στα 27 γκολ και πρόπερσι στα 36. Ξεχωρίζουν και οι συμπαίκτες του στη Μάντσεστερ Σίτι Κέβιν Ντε Μπρόινε και Ρόντρι με τον Ισπανό να είναι τη χρονιά που μας πέρασε ο πρώτος σε εύστοχες πάσες.
Από τρομερή χρονιά προέρχεται ο πρώτος σε ασίστ του περσινού πρωταθλήματος και κορυφαίος σκόρερ της Άστον Βίλα Όλι Γουότκινς, ενώ δεύτερος τόσο σε αυτή την κατηγορία όσο και στο σκοράρισμα ήταν ο Κόουλ Πάλμερ της Τσέλσι. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα ταλέντα του αγγλικού ποδοσφαίρου, όπως και ο Μπουκαγιό Σάκα της Άρσεναλ. Εξαιρετικός και ο συμπαίκτης του Γουίλιαμ Σαλιμπά, ο οποίος δεν έχασε ούτε λεπτό πέρυσι! Μόνο αυτός και ο Μαξιμίλιαν Κίλμαν (νυν στόπερ της Γουέστ Χαμ) το κατάφεραν, εάν εξαιρέσουμε τους τερματοφύλακες.
Σταθερή αξία για τη Λίβερπουλ και συνολικά το πρωτάθλημα οι Μοχάμεν Σαλάχ (πρώτος σκόρερ των «ρεντς») και Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Το ίδιο ισχύει και για τους Μπρούνο Φερνάντες και Χιουνγκ-Μιν Σον για τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ αντίστοιχα. Ο Πορτογάλος ήταν, μάλιστα, ο παίκτης που δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες σε όλη την Premier League. Τέλος, σε αυτούς που ξεχωρίζουν είναι και ο Μπρούνο Γκιμαράες, ο οποίος είχε τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες.
Στοίχημα στην Πρέμιερ Λιγκ 2024-25 – Φαβορί και Αποδόσεις
Οι στοιχηματικές εταιρίες έχουν πολλές επιλογές για το αγγλικο πρωταθλημα 2024-25. Σε αυτό που συμφωνούν όλες είναι ένα. Το φαβορί πρεμιερ λιγκ παραμένει η Μάντσεστερ Σίτι. Στο 2.10 έχει την κατάκτησή της η Netbet με δεύτερη την Άρσεναλ (2.85) και τρίτη η Λίβερπουλ (8.00). Θα έχει ενδιαφέρον το ποιος θα κλείσει την τετράδα. Στις στοιχηματικές προσφορές φαβορί παρουσιάζεται η Τσέλσι για να τερματίσει τέταρτη (2.35), κάτι που δεν προκύπτει από την περσινή εικόνα της και τις επιλογές της στο θέμα του προπονητή αυτό το καλοκαίρι.
Στο στοίχημα ο Χάαλαντ είναι το ξεκάθαρο φαβορί για την πρωτιά στον πίνακα των σκόρερ με 1.68 στη Netbet και ο Ντε Μπρόινε για την πρωτιά στις ασίστ με 3.25 στη Netbet. Στη βαθμολογία πρεμιερ λιγκ το να τερματίσει στην τελευταία τριάδα η Λέστερ θεωρείται αναμενόμενο από τις εταιρίες. H Netbet το προσφέρει στο 1.40 Ενδεχομένως, όμως, και να είναι στα όρια του υπερβολικού τέτοια σιγουριά. Υπάρχουν και άλλες ομάδες υποψήφιες για υποβιβασμό με πρώτη την Ίπσουιτς (1.72).
Μακροχρόνιες προβλέψεις – Premier League 2024-25
Ο καθένας έχει τη δική του θεωρία στοιχήματος. Άλλοι όσο βλέπουν τη Μάντσεστερ Σίτι να παίρνει τους τίτλους τον έναν μετά τον άλλον δεν την κοντράρουν και άλλοι περιμένουν πως τα σερί είναι για να γκρεμίζονται. Επειδή, όμως, οι «πολίτες» είναι δικαίως το φαβορί στις αποδοσεις πρεμιερ λιγκ και έχουν κερδίσει τον σεβασμό όλων, δεν είναι εύκολο να πας απέναντί τους. Έτσι βγάζει μεγαλύτερη ασφάλεια το πρωταθλητής Άρσεναλ χωρίς τη Μάντσεστερ Σίτι στο 1.80 στη Bet365. Με την ίδια λογική έχει αξία το «νικητής χωρίς τους μεγάλους 6» Νιουκάστλ στο 1.85 στη Novibet. Ειδικά από τη στιγμή που ο μεγάλος της αντίπαλος, η Άστον Βίλα, θα έχει να διαχειριστεί το Champions League.
Για την είσοδο στην τετράδα η Τσέλσι παρουσιάζεται ως τέταρτο φαβορί στις αποδόσεις πρέμιερ λιγκ δίχως λογική. Αντιθέτως το 3.00 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Netbet είναι αρκετά ελκυστικό, όπως και το 1.85 της Novibet για να μπει στη δεκάδα η Γουέστ Χαμ. Επίσης, το 1.72 της Netbet για τον υποβιβασμό της Ίπσουιτς είναι τίμιο.
Τέλος, για τα μακροχρόνια στοιχήματα παικτών η απόδοση του Χάαλαντ να βγει πρώτος σκόρερ είναι αρκετά μικρή (1.70 στη Novibet) και ταυτόχρονα δεν έχει νόημα να τον κοντράρει κάποιος. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές. Στο 1.80 έχει η Novibet το να βάλει 10+ γκολ ο Μπρούνο Φερνάντες και στο 2.80 το να βγει πρώτος σκόρερ της Άρσεναλ ο Μπουκάγιο Σάκα.
Αντώνης Τσιράκης