Άντε να λύσουμε. Πρωτάθλημα πιο κοντινό στο δικό μας, δεν υπάρχει στον πλανήτη από το τουρκικό. Όχι σε επίπεδο κορυφής και οικονομικών δεδομένων – εκεί δεν υπάρχει καμία σύγκριση, μη γελιόμαστε… – αλλά σε επίπεδο νοοτροπίας, αντιμετώπισης, έντασης, παρασκηνίου, ό,τι τέλος πάντων χαρακτηριστικό για δεκαετίες διακρίνει την Stoiximan Super League, αυτά πάνω κάτω και με ανάλογη βάση ισχύουν και ξεχωρίζουν και στην α τουρκίας.
Πρωτάθλημα Τουρκίας 2024-25 – Πότε ξεκινάει
Πάμε λοιπόν να δούμε τι καλούδια μας περιμένουν στην Α Τουρκίας 2024-25, η οποία ρίχνει αυλαία την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, με – προφανώς τον μεγαλύτερο πρωταγωνιστή που έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στη γειτονική χώρα – τον Ζοζέ Μουρίνιο, ως προπονητή της Φενερμπαχτσέ, να επισκιάζει τα πάντα.
Πρωτάθλημα Α’ Τουρκίας – Σύστημα διεξαγωγής
Στις 19 μειώθηκαν (από 20) οι ομάδες της α τουρκίας 2024-25. Σεζόν με 38 συνολικά αγωνιστικές (και εκ περιτροπής ρεπό για κάθε ομάδα) στις αναλύσεις στοιχήματος, συνεχίζεται ο σχεδιασμός που καθυστέρησε λόγω των φονικών σεισμών για επιστροφή, από την επόμενη σεζόν, σε λίγκα 18 ομάδων.
Ο πρωταθλητής στο τουρκικό πρωτάθλημα 2024-25 συμμετέχει απ’ ευθείας στο League Stage του Τσάμπιονς Λιγκ και ο δεύτερος στον 3ο προκριματικό γύρο. Ο τρίτος θα συμμετάσχει στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και ο τέταρτος στον ίδιο γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Δεδομένα που ανάλογα με την έκβαση του Κυπέλλου, μπορεί να αλλάξουν (σ.σ. ο Κυπελλούχος οδηγείται στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ). Οι τέσσερις τελευταίοι στο πρωταθλημα τουρκιας 2024-25, υποβιβάζονται, τρεις προβιβάζονται από την 1η κατηγορία.
H σεζόν στη Σούπερ Λιγκ Τουρκίας 2024-25 ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, με την περυσινή Κυπελλούχο Μπεσίκτας να διαλύει την πρωταθλήτρια Γαλατασαράι με 5-0 στο livescore και να κατακτά το Σούπερ Καπ.
Κριτήρια ισοβαθμίας:
Στις ισοβαθμίες στη βαθμολογία τουρκίας ισχύουν κατά σειρά: η καλύτερη συγκομιδή στα μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων παιχνίδια, η καλύτερη διαφορά τερμάτων στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων, η καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων, η συνολική διαφορά τερμάτων και η καλύτερη επίθεση. Αν δεν υπάρξει διάκριση μετά από αυτά, γίνεται αγώνας μπαράζ.
Οι ομάδες στην α τουρκίας 2024-25
ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ
Έδρα-πόλη: TT Arena (52.600), Κωνσταντινούπολη
Με ρεκόρ συγκομιδής στην ιστορία της Super Lig (102) – και αλλά ρεκόρ στον εντυπωσιακό διάβα της – κατέκτησε το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημά της και 24ο συνολικά. Βασικός στόχος ως τώρα στο καλοκαίρι, η διατήρηση της ομοιογένειας. Επιτυγχάνεται. Δεν έχει υποστεί απώλειες, μετρημένες μέχρι στιγμής, αλλά καίριες οι προσθήκες της (3 μόλις, ο φορ Μπατσουαγί, ο δεξιός μπακ Γέλερτ και ο χαφ Σάρα). Την περιμένουν τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ (εξασφαλισμένη η παρουσία σε League Stage ευρωπαϊκής διοργάνωσης), η διεθνή διάκριση πάντα αποτελεί στόχο. Δεν έθελξε στα φιλικά, ηχηρή και με σοβαρά ήδη παρατράγουδα που μπορεί να κοστίσουν σε ηρεμία και θέσεις στο ρόστερ, η «σφαλιάρα» της συντριβής από την Μπεσίκτας στο Σούπερ Καπ, εννοείται δικαιολογημένο φαβορί στα προγνωστικά α τουρκίας.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
Έδρα-πόλη: Σουκρού Σαράτσογλου (50.509), Κωνσταντινούπολη
Τι άλλο να κάνει; Στους 99 βαθμούς έφτασε, δεύτερη καλύτερη συγκομιδή στην ιστορία της Super Lig, έπεσε όμως στην… καλύτερη και έτσι έμεινε και πάλι άτιτλη. Αισίως δέκα χρόνια στο… περίμενε τα «καναρίνια». Δραστικά μέτρα. Τίμιος, αλλά «λίγος» ο κόουτς Καρτάλ, ειδικά σε σχέση με αυτόν που τον διαδέχτηκε. Χρυσοπληρώθηκε (10 «χαρτιά» ετησίως) και ανέλαβε ο Ζοζέ Μουρίνιο, με αποκλειστικό καθήκον τον τερματισμό της «κατάρας». Έντονη και… πανάκριβη η μεταγραφική δραστηριότητα της Φενέρ (δεδομένα έπεται συνέχεια), νορμάλ η εικόνα της στα φιλικά, έχει ήδη εξασφαλίσει League Stage ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για το Τσάμπιονς Λιγκ την περιμένει… βουνό στον 3ο προκριματικό (Λιλ). Σε κάθε περίπτωση, και πάλι ένα από τα δύο φαβορί α’ τουρκίας 2024-25.
ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ
Έδρα-πόλη: Σενόλ Γκιουνές (40.782), Τραπεζούντα
Η έγκαιρη επιστροφή του τεχνικού του πρωταθλήματος του ‘22, Αμπντουλάχ Αβτσί, έβαλε τη «θύελλα» σε σειρά και την έφερε, άνετα στην 3η θέση πέρυσι (χάνοντας το Κύπελλο από την Μπεσίκτας). Πολύ μακριά όμως από την κορυφή. Ξεκάθαρα, δεν βρίσκεται πλέον σε αυτό το επίπεδο, ταβάνι της – και ομολογημένο – η διεκδίκηση ακριβώς της 3ης θέσης. Καλές οι προσθήκες της (ξεχωρίζει του Μαυροβούνιου στόπερ Σάβιτς), απομένει ένας βασικός φορ για να κλείσει το ρόστερ. Νορμάλ η εικόνα στα φιλικά, ξεπέρασε δύσκολα (παρότι με 2 νίκες) τη Ρουζόμπεροκ και πλέον αντιμετωπίζει τη Ραπίντ Βιέννης στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ (αν προκριθεί, εξασφαλίζει League Stage Κόνφερενς).
ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ
Έδρα-πόλη: Φατίχ Τερίμ (17.319), Κωνσταντινούπολη
Έχει μπει τελείως σε λογική με ταβάνι τετράδας. Θέλει να είναι εκεί, έχοντας αποδεχτεί πως δεν μπορεί παραπάνω. Και πλέον, ούτε το επιδιώκει, ούτε χαλιέται με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται. Ο κόουτς Ατάν ανέλαβε τον Σεπτέμβριο, διόρθωσε αμέσως τα κακώς κείμενα και την έφερε άνετα στην 4η θέση. Κυνηγάει League Stage στο Κόνφερενς (ξεπέρασε άνετα τη Φιορίτα, αντιμετωπίζει την Σαμπούρταλο στον 3ο προκριματικό γύρο), διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτο το περυσινό ρόστερ (μία προσθήκη, καμία απώλεια που «πόνεσε»). Ποντάρει στην ομοιογένεια, στην καλή χημεία, στην παντελή έλλειψη πίεσης και στον ανταγωνισμό που για το επίπεδό που στοχεύει δεν μοιάζει έντονος.
ΚΑΣΙΜΠΑΣΑ
Έδρα-πόλη: Ταγίπ Ερντογάν (13.797), Κωνσταντινούπολη
Χαρά να την βλέπεις πέρυσι. Τέταρτη καλύτερη επίθεση, μόνο οι δύο τελευταίες είχαν χειρότερη άμυνα και μόνο στα παιχνίδια της Φενερμπαχτσέ σημειώθηκαν περισσότερα γκολ (127 συνολικά στα δικά της). Έτσι έφτασε στην καλύτερη κατάταξη, 5η, της ιστορίας της. Τόσο ψηλά που μάλλον… ζαλίστηκαν οι «μπλε». Οργανισμός που αρκείται στο να… παραμένει απλώς και μόνο στο κόλπο. Θρυλικά τα διοικητικά κονέ και οι σχέσεις τους (εξ ου και το «η Κασίμπασα δεν πέφτει ποτέ»), το καλοκαίρι προοιωνίζει πως θα τα χρειαστούν. Αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεν έχουν κάνει καμία προσθήκη, στα θετικά η παραμονή του κόουτς Ουγκουρλού και του μεγαλύτερου μέρους του περυσινού κορμού. Ζόρια.
ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ
Έδρα-πόλη: Vodafone Park (41.903), Κωνσταντινούπολη
Τέσσερις διαφορετικοί προπονητές, σε 5 διαφορετικές θητείες έκατσαν πέρυσι στον πάγκο της. Τερμάτισε 6η, στο -46 (!) από την πρωταθλήτρια Γαλατασαράι. Παρά ταύτα, έσωσε τη σεζόν κατακτώντας το 11ο Κύπελλο της ιστορίας της. Και βελτίωσε τη φετινή της, αφού θα παίξει μόνο στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας έτσι εξασφαλίσει τουλάχιστον League Stage στο Κόνφερενς. Νέος προπονητής, ο Τζιοβάνι βαν Μπρόνκχορστ, καλές προσθήκες (Ράφα Σίλβα, Ιμόμπιλε, Παουλίστα), χρειάζονται όμως περισσότερες οι «μαύροι αετοί» και κυρίως… ξεσκαρτάρισμα ώστε να ενισχυθούν τα ταμεία για να χρηματοδοτηθούν οι επόμενες. Δεν βρίσκεται στο επίπεδο των δύο συμπολιτισσών, όμως η εντυπωσιακή «πεντάρα» στο Σούπερ Καπ επί της Γαλατασαράι είναι αναμφίβολα ηχηρή δήλωση και ιδανικό ξεκίνημα, που αλλάζει τις αποδόσεις στο πρωτάθλημα Τουρκίας 2024-25.
ΣΙΒΑΣΠΟΡ
Έδρα-πόλη: Στάδιο 4ης Ιουλίου (27.532), Σεβάστεια
Κακό πρώτο μισό πέρυσι, αλλαγή προπονητή, σαφής βελτίωση στο δεύτερο με τον Μπουλέντ Ουιγκούν στα ηνία, άνετο (και θετικό) φίνις στην 7η θέση. Εκεί πάνω κάτω κινούνται οι «κόκκινοι». Για την ακρίβεια, βάσει των πεπραγμένων τους τα τελευταία χρόνια, περισσότερο… κάτω είναι η τάση τους, παρά (προς τα) πάνω. Θέμα υπάρχει και εδώ με τα οικονομικά. Φαίνεται στο μεταγραφικό ισοζύγιο: 3 μόλις οι προσθήκες (καλές), περισσότερες οι αποχωρήσεις, που έχουν δημιουργήσει «τρύπες» στο ρόστερ. Χρόνος υπάρχει να καλυφθούν, όχι όμως και χρήματα. Προβληματική επιθετικά στα φιλικά, «σφιχτή» αμυντικά. Δεν θα κινδυνεύσει, το περυσινό ταβάνι μοιάζει – ως τώρα – πολύ ψηλό.
ΑΛΑΝΙΑΣΠΟΡ
Έδρα-πόλη: Αλάνια Όμπα (10.842), Αλάνια
Στις πρώτες 14 αγωνιστικές πέρυσι ήταν προτελευταία. Κατέληξε 8η. Credit στον κόουτς Τεκέ, ο οποίος άλλαξε την πορεία (χωρίς να αποφύγει κακοτοπιές) αναλαμβάνοντας τον Νοέμβριο. Φρέσκα κουλούρια. Το προφανές είναι πως τα τελευταία χρόνια ο πήχης κατεβαίνει. Σε κάθε επίπεδο. Το ίδιο φαίνεται ως αίσθηση και στο φετινό καλοκαίρι. Καταγεγραμμένες οι απώλειες στο παζάρι (κορυφαία όλων του νεαρού εξτρέμ Αϊντίν, ο οποίος πωλήθηκε στη Φενέρ), δεν έχουν αναπληρωθεί ούτε ποσοτικά, ούτε ποιοτικά. Ανησυχητική (τουλάχιστον) η εικόνα στα φιλικά, στα θετικά η ok οικονομική κατάσταση (το ok αρκεί για να κάνει διαφορά). Στο πάνω μισό της κατάταξης η ιδεατή στόχευση.
ΡΙΖΕΣΠΟΡ
Έδρα-πόλη: Τσαϊκούρ Ντιντί (15.332), Ριζούντα
Αποκάλυψη πέρυσι. Στην επιστροφή της στη Super Lig δεν θύμισε ποτέ… νεοπροβιβασθείσα ομάδα, παρέμεινε σε τροχιά τετράδας στα 2/3 της χρονιάς, αλλά ρέταρε στο φινάλε, καταλήγοντας – και με το ενδεικτικό της καλής της εικόνας γαμώτο – 9η. Ακόμη ένα credit για τον κόουτς Παλχούτ («μανούλα» σε τέτοιο επίπεδο). Μέτρησε απώλειες στο καλοκαίρι, αλλά το ρόστερ το έκλεισε ήδη με επαρκείς στα χαρτιά αντικαταστάτες (ξεχωρίζει ο δικός μας, διεθνής μέσος Παπανικολάου και ο καλός φορ Σόου). Θετικότατη η εικόνα της στα φιλικά (αήττητη κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους), ακόμη και να μην επαναλάβει τα περυσινά, μοιάζει πολύ καλύτερη από τον ανταγωνισμό για την παραμονή.
ΑΝΤΑΛΙΑΣΠΟΡ
Έδρα-πόλη: Antalya Stadium (32.539), Αττάλεια
Κάθε πέρυσι και… καλύτερα. Σχετικά εύκολα σώθηκε, αλλά δύο από τις σταθερές της, ο κόουτς Γιαλτσίν και ο αρχισκόρερ Μπούκσα, αποχώρησαν. Νέος τεχνικός ο άπειρος Βραζιλιάνος (θρυλική μορφή της Φενέρ και απολύτως σεβαστός στην Τουρκία) Άλεξ, νέος φορ, ακόμη, αναζητείται. Αυτή είναι η σημαντικότερη «τρύπα» του ρόστερ. Δεν είναι η μόνη, παρότι αποκτήθηκαν καλοί παίκτες (6 συνολικά, ξεχωρίζουν οι εξτρέμ Σαμούντιο, Τζανέπο, ο τερματοφύλακας Πίριτς και ο στόπερ Τάλισον). Τα οικονομικά είναι στα χειρότερα ever, η εικόνα και τα αποτελέσματα στα φιλικά… ασορτί με το κλίμα απαισιοδοξίας (0-1-4). Η παραμονή μοιάζει να είναι ο μόνος ρεαλιστικός στόχος.
ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ
Έδρα-πόλη: Gaziantep Stadium (33.502), Γκαζιαντέπ
Ο τζόγος με την πρόσληψη του άπειρου κόουτς Ινάν στις αρχές Μαρτίου απέδωσε και τελικά κατάφερε να σωθεί. Ανταμοιβή του Τούρκου τεχνικού η παραμονή στον πάγκο, ως συνήθως «προίκα» του, η ριζική αναδόμηση του ρόστερ. Έφτιαξε ακόμη μια «ομάδα μιας χρήσης», με μια δεκαριά κομμάτια του rotation να αποχωρούν και 9 να προστίθενται (μεταξύ αυτών και ο Σωκράτης Διούδης). Χρειάζεται 2-3 ακόμη πινελιές (στόπερ, εξτρέμ), πέραν του ποσοτικού πάντως και το ποιοτικό ισοζύγιο φαίνεται ως τώρα ισοσκελισμένο, ειδικά συνεκτιμώντας πως τα οικονομικά του club δεν είναι καλά. Νορμάλ η εικόνα στα φιλικά, η παραμονή είναι ο στόχος, θα… αγόραζε να επιτευχθεί όπως πέρυσι.
ΝΤΕΜΙΡΣΠΟΡ
Έδρα-πόλη: New Adana Stadium (33.000), Άδανα
Τι θα κάνει τώρα ο Μουράτ Τσαντσάκ; Ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης των «μπλε» κατάφερε παρότι χρεωμένος ως τα… μπούνια και να βρει παίκτες τον Ιανουάριο, ουσιαστικά μεταφέροντας το μεταγραφικό ban και τελικά να σώσει, μάλλον άνετα δεδομένων των συνθηκών την κατηγορία για τους «μπλε». Τα ζόρια όμως μεγαλώνουν. Το ban επανήλθε, δεν έχει γίνει συνεπώς μεταγραφή ως τώρα, τα χρέη αυξάνονται, 2-3 καλοί χειμερινοί δανεικοί αποχώρησαν (ναι, έφυγε και ο Μπαλοτέλι…) προπονητής συμφώνησε ο δικός μας Μιχάλης Βαλκάνης, αναλαμβάνοντας αποστολή που μοιάζει… καμικάζι. Ο κόσμος στηρίζει, οι προσβάσεις του Τσαντσάκ στην τουρκική κυβέρνηση γνωστές, βάση για ανταγωνιστική ενδεκάδα υπάρχει, αλλά η όλη φάση θυμίζει… Survivor.
ΣΑΜΣΟΥΝΣΠΟΡ
Έδρα-πόλη: Στάδιο 19ης Μαΐου (33.919), Σαμσούντα
Σοφή αποδείχτηκε η φθινοπωρινή πρόσληψη του Μάρκους Γκίσντολ. Ο Γερμανός τεχνικός άλλαξε όλο το μομέντουμ, οι νεοφώτιστοι έπαιξαν όμορφο ποδόσφαιρο, ήταν αποτελεσματικοί στην έδρα τους και τελικά σώθηκαν άνετα, χωρίς η τελική διαφορά από τη ζώνη (+3) να είναι αντιπροσωπευτική. Το μεταγραφικό ban μάλλον… φόβισε τον Γκίσντολ, ο οποίος αποχώρησε. Στη θέση του ο συμπατριώτης του (απολυμένος κακήν κακώς από τη Σάλκε τον Σεπτέμβριο), Τόμας Ρέις. Προσθήκες προφανώς δεν έχουν γίνει, ούτε όμως και απώλειες που έχουν πονέσει. Οι «κόκκινοι» – αναλογικά με το επίπεδό τους – έχουν γεμάτο ρόστερ, ήταν ok στα φιλικά και φιλοδοξούν σε μια επανάληψη των περυσινών. Μάλλον δικαιολογημένα όπως φαίνεται στις αποδόσεις α τουρκίας 2024-25.
ΚΑΪΣΕΡΙΣΠΟΡ
Έδρα-πόλη: Καντίρ Χας Αρένα (32.864), Καισάρεια
Της αφαιρέθηκαν βαθμοί (-3), έκανε μόλις 3 νίκες μετά τα Χριστούγεννα, άλλαξε προπονητή στο τέλος – μόνο ένας τρελός ή άπειρος θα δέχονταν τη δουλειά. Δέχτηκε ο πρακτικά rookie Μπουράκ Γιλμάζ -, κατάφερε όμως εξαργυρώνοντας το καλό πρώτο της περυσινό μισό να σώσει την κατηγορία. Επανάληψη του ίδιου σεναρίου για ακόμη μια σεζόν. Η στάμνα βέβαια ως γνωστόν πολλές φορές θα πάει στην βρύση, μια θα σπάσει. Και οι… επαναλήψεις, εννοείται, διατηρούνται. Πάλι έχει μεταγραφικό ban, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα στο παζάρι. Θετικό (υπάρχει) ότι έστω και με αυτό το στάτους δεν έχει υποστεί απώλειες. Άλλο, δεν υπάρχει. Πάμε πάλι λοιπόν.
ΧΑΤΑΪΣΠΟΡ
Έδρα-πόλη: Αντάκια (5.000), Αντιόχεια
Πρόπερσι, η καταστροφή με τους σεισμούς ξεπέρασε τα πάντα. Διαλύθηκε, αλλά παρέμεινε στην κατηγορία. Η τραγωδία την ακολούθησε και πέρυσι. Έφτιαξε καλή ομάδα, υποχρεώθηκε όμως να παίζει στη Μερσίνη, έφτασε στο παρά πέντε για να αλλάξει προπονητή (ο συναισθηματισμός κρατούσε τον κόουτς Ντεμιρέλ) και στο… και πέντε, κυριολεκτικά στο φινάλε της σεζόν για να μείνει στην κατηγορία. Τα ταμεία; Άδεια. Μεταγραφές; Στο μείον είναι. Προπονητής; Παρέμεινε ο Πουλάτ εξαργυρώνοντας τη σωτηρία, αλλά κακά τα ψέματα, καλύτερος δεν θα βρίσκονταν. Φυσικά η παραμονή είναι ο μόνος στόχος. Μια μεγάλη αλλαγή, ικανή να σκεπάσει – θετικά – τα πάντα: επιστρέφει στην έδρα της, επιστρέφει στην Αντιόχεια.
ΚΟΝΙΑΣΠΟΡ
Έδρα-πόλη: Yeni Konya Staedium (42.000), Ικόνιο
Επέστρεψε στο ’20. Και ακόμη χειρότερα. Τότε σώθηκε με ντεμαράζ στο φινάλε, πέρυσι το πέτυχε στο παρά ένα. Εμπιστεύτηκε εξ αρχής τον rookie Αλί Τσαμνταλί (αυτός ανέλαβε το καθήκον της παραμονής στον τελευταίο 1,5 μήνα πέρυσι). Πόλη και κοινό που ζει για την ομάδα. Έντονο το μεταγραφικό παρέ-δώσε: 9 νιόφερτοι (ξεχωρίζει ο επιθετικός Ναγίρ, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Φενέρ), μια ντουζίνα οι αποχωρήσεις. Ένα-δυο κενά απομένουν (πιο επείγον αυτό του δεξιού μπακ), αλλά στα χαρτιά οι «πράσινοι» δείχνουν γεμάτοι, καλοί και σίγουρα καλύτεροι από τον περυσινό τους πήχη. Λένε ως και 5-8. Μοιάζει υπερβολικό, αλλά μόνο ότι το ξεστομίζουν είναι ενδεικτικό.
ΕΓΙΟΥΠΣΠΟΡ
Έδρα-πόλη: Ταγίπ Ερντογάν (13.797), Κωνσταντινούπολη
«Φώναζε» πως έρχεται. Τα λεφτά άλλωστε, ειδικά στις μέρες μας, στην Τουρκία δεν κρύβονται. Και έχει μπόλικα. Ειδικά για να εξασφαλίσει την άνοδο πέρυσι. Την «κλείδωσε» από τον Απρίλιο, πανηγυρίζοντας εν τέλει και την πρωτιά. Credit, παρθενικό προπονητικής καριέρας, για τον γνωστό (τεχνικό πλέον) Αρντά Τουράν. Ανάλογη… όρεξη και εν όψει της παρθενικής παρουσίας στα σαλόνια. Εξαιρετικές προσθήκες (Ακμπάμπα, Μεράς, Τοκόζ, Τιάμ, Μπινγκόλ, Μίντσγε, Χατζηγιοβάνης), ακολουθούν και άλλες. Όλα, γενικά, δείχνουν πως δεν θυμίζει σε τίποτα νεοφώτιστη ομάδα. Ελπιδοφόρα η εικόνα στα φιλικά, δεν ακούγεται αρνητικό πως ελέω της ακαταλληλότητας του γηπέδου της, θα χρησιμοποιήσει ως έδρα αυτό της Κασίμπασα.
ΓΚΕΖΤΕΠΕ
Έδρα-πόλη: Γκουρσέλ Ακσέλ (19.713), Σμύρνη
Παρενθέσεις. Και το περυσινό της ξεκίνημα (3 πρώτες αγωνιστικές χωρίς νίκη) και η παραμονή της στην 1η κατηγορία. Βρήκε έγκαιρα ρυθμό, άλλαξε νωρίς προπονητή με τον πολύπειρο Βούλγαρο Στάνιμιρ Στοϊλοβ να αναλαμβάνει, ξεχώρισε και «περπατώντας» επέστρεψε μετά από έναν χρόνο (ως 2η) στα σαλόνια. Ομάδα με γερές πλάτες: και επιχειρηματικά (ανήκει στο ιδιοκτησιακό γκρουπ που ελέγχει τη Σαουθάμπτον) και εγχώρια και τοπικά (εδρεύει στην Σμύρνη γαρ…). Εξασφαλισμένα τα οικονομικά της – τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό -, καλές μεταγραφές, καλό ρόστερ, με ποιότητα τόση που ξεφεύγει (άνετα) από οποιαδήποτε συζήτηση και επίπεδο παραμονής και τοποθετείται, δικαιολογημένα, τουλάχιστον ένα σκαλί ψηλότερα στο στοίχημα στο τουρκικό πρωτάθλημα 2024-25.
ΜΠΟΝΤΡΟΥΜ
Έδρα-πόλη: Bodrum City Stadium (5.000), Αλικαρνασσός
Πρόπερσι, στην πρώτη της σεζόν στην 1η κατηγορία, ηττήθηκε στον τελικό των πλέι οφ ανόδου από την Πεντίκσπορ. Πέρυσι, τον κέρδισε (Σακάριασπορ) και έτσι εξασφάλισε την παρθενική παρουσία στα σαλόνια. Ομάδα φιλόδοξη, ομάδα από πόλη που στηρίζει και… πληρώνει (Αλικαρνασσό), ομάδα όμως που σε αντίθεση με τις άλλες δύο που ανέβηκαν, «φωνάζει» νεοφώτιστη. Τίποτα το εξαιρετικό (και ακόμη μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού) οι προσθήκες της, πιστώνεται τους διαδοχικούς προβιβασμούς ο κόουτς Ισμέτ Τασντεμίρ (στα ηνία από Οκτώβριο’21), αλλά και αυτός είναι rookie στη Super Lig, ενδεικτική του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται και η εικόνα στα φιλικά. Αυτοσκοπός και ταβάνι η παραμονή, ανάλογα και τα προγνωστικά στο τουρκικό πρωτάθλημα.
Τα μεγάλα αστέρια στο τουρκικό πρωτάθλημα 2024-25
Ως συνήθως το παζάρι για το πρωτάθλημα τουρκίας 2024-25, έντονο. Ειδικά μάλιστα για τις ομάδες της Πόλης και πολύ… εφετζίδικο, θορυβώδες. Πλέον, είναι και ουσιώδες, αφού πέραν των χρημάτων που έχουν ξεφύγει, αγοράζονται και ποδοσφαιριστές με ηλικία, στάτους και δυναμική που δεν έχουν συνηθίσει οι γείτονες. Εικοσάρικα πλέον για πλάκα μοιράζονται: 16+4 εκατ. ευρώ έδωσε η Φενερμπαχτσέ για να αγοράσει τον Ενεσίρι από τη Σεβίλλη. Στα 18 έφτασε η συμφωνία της Γαλατασαράι για τον Βραζιλιάνο Σάρα από τη Νόριτς, ενώ άλλα 10 έδωσαν τα «λιοντάρια» για τον Δανό δεξιό μπακ Γέλερτ, ελεύθεροι μεν, όμως με συμβόλαια… μαμούθ αποκτήθηκαν οι Τσίρο Ιμόμπιλε, Ράφα Σίλβα (Μπεσίκτας) και Στέφαν Σάβιτς (Τραμπζονσπόρ).
Και εννοείται πως ως τις 13 Σεπτεμβρίου που κλείνει η αγορά στο τουρκικο πρωταθλημα 2024-25, αναμένεται – ακόμη πιο έντονη και φανταχτερή – συνέχεια.
Οι μεταγραφές στην Α’ Τουρκίας 2024-25
Παίκτες |
Θέση |
Από |
Σε |
Μπατσουαγί |
Φορ |
Φενερμπαχτσέ |
Γαλατασαράι |
Σάρα |
Χαφ |
Νόριτς |
Γαλατασαράι |
Γέλερτ |
Δεξιός μπακ |
Κοπεγχάγη |
Γαλατασαράι |
Σεν Μαξιμέν |
Εξτρέμ |
Αλ Αχλί |
Φενερμπαχτσέ |
Ενεσίρι |
Φορ |
Σεβίλλη |
Φενερμπαχτσέ |
Γιοκουσλού |
Μέσος |
Γουέστ Μπρομ |
Τραμπζονσπόρ |
Σάβιτς |
Στόπερ |
Ατλέτικο Μαδ. |
Τραμπζονσπόρ |
Ιμόμπιλε |
Φορ |
Λάτσιο |
Μπεσίκτας |
Ράφα Σίλβα |
Επιθετικός |
Μπενφίκα |
Μπεσίκτας |
Γκ. Παουλίστα |
Στόπερ |
Ατλέτικο Μαδ. |
Μπεσίκτας |
Ακμπάμπα |
Μέσος |
Ντεμίρσπορ |
Εγιούπσπορ |
Ναγίρ |
Φορ |
Φενερμπαχτσέ |
Κόνιασπορ |
Στοίχημα στην Α Τουρκίας 2024-25 – Φαβορί και Αποδόσεις
Ως συνήθως, και η φετινή Α Τουρκίας αναμένεται να είναι… πολλών ταχυτήτων. Μια αυτή της κορυφής και τα φαβορί πρωτάθλημα Τουρκίας 2024-25. Δύο οι δεδομένοι συμμετέχοντες εκεί, το περυσινό 1-2 δηλαδή, Γαλατασαράι και Φενερμπαχτσέ. Η απόσταση που έχει η Μπεσίκτας κατά κύριο λόγο και η Τραμπζονσπόρ δευτερευόντως, είναι πολύ μεγάλη για να μπει μια από τις δύο (ή και οι δύο) σφήνα, οπότε «μαύροι αετοί» και «θύελλα» αποτελούν τη δεύτερη ταχύτητα στη θεωρία στοιχήματος.
Ακολουθούν στα προγνωστικά πρωτάθλημα τουρκιας όλοι όσοι φιλοδοξούν να παλέψουν για μια θέση στην πεντάδα-εξάδα (υπό προϋποθέσεις η 6η θέση θα δώσει εισιτήριο για τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, οι οποίες και εμφανίζονται στο πρόγραμμα αγώνων). Δεν είναι πολλοί, μπορεί να γίνουν – όπως πέρυσι – ανάλογα τις συνθήκες, αλλά δεδομένα στη συγκεκριμένη «κατηγορία» φαβορί στο στοίχημα στην α τουρκίας 2024-25 είναι η Μπασακσεχίρ, με αξιόλογο αουτσάιντερ εδώ την Κόνιασπορ.
Οι υπόλοιποι μπαίνουν σε δύο καζάνια: στο ένα όσοι αναμένεται να σωθούν άνετα κοιτώντας όσο το δυνατόν – και γρηγορότερα – πιο ψηλά και στο δεύτερο όλοι όσοι θα παλέψουν μέχρι τέλους για την παραμονή.
Στοιχημα πρωταθλημα τουρκίας 2024-25 – Προγνωστικά
Πολλές επιλογές διαθέσιμες για ποντάρισμα σε μακροχρόνια στοιχήματα, ως τώρα, δεν υπάρχουν. Για το πρωτάθλημα, αναμενόμενος ο φαβοριτισμός «λιονταριών» και «καναρινιών» στις στοιχηματικές εταιρείες, σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογούνται τιμές κάτω του διπλασιασμού για τη Φενέρ στις στοιχηματικές προσφορές.
Για υποβιβασμό στα προγνωστικά στοιχήματος βρίσκονται (με αρκετό ψάξιμο ομολογουμένως) και αξίζουν πονταρίσματα στην Ντεμίρσπορ, στη Σαμσούνσπορ και στην Καϊσέρισπορ, για top-10 τερματισμό (ίσως και ακόμη καλύτερα) η Εγιούπσπορ, για πρώτος σκόρερ ακόμη και ως βάση σε bet builder ο Τσίρο Ιμόμπιλε και για πρώτη αλλαγή προπονητή – όπως πάντα – η… σεσημασμένη σε κάτι τέτοια στο κουπόνι στοιχήματος Κασίμπασα.
Αντώνης Οικονομίδης