Τα ψέματα τελείωσαν και όλες οι ομάδες της α σουηδίασ 2024 βρίσκονται στην αφετηρία με όνειρα και στόχους για τη φετινή χρονιά. Μια χρονιά ιδιαίτερη, αφού η Αλσβένσκαν συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια και υπάρχει εορταστική ατμόσφαιρα.
Στα αξιοσημείωτα στο αφιέρωμα στην α σουηδίασ είναι η επανεμφάνιση στη μεγάλη κατηγορία της Βεστερός, η οποία μετράει συνολικά 4 εμφανίσεις στην Α’ σουηδίας, με τελευταία το 1997!
Βέβαια, η έναρξη των επίσημων αγώνων έγινε για τις περισσότερες ομάδες με τη διεξαγωγή του Κυπέλλου, που ξεκίνησε με τη φάση των ομίλων στις 18 Φεβρουαρίου, συνεχίστηκε με την προημιτελική και ημιτελική φάση, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου ανάμεσα στη Μάλμε και τη Γιουργκόρντεν.
Πρωτάθλημα Α’ Σουηδίας 2024 – Σύστημα διεξαγωγής
Στο πρωτάθλημα της Αλσβένσκαν συμμετέχουν 16 ομάδες, οπότε θα διεξαχθεί σε 30 αγωνιστικές. Η ομάδα που θα τερματίσει 1η κατακτά το πρωτάθλημα και μπαίνει στον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η 2η και η 3η θα αρχίσουν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους από τον 2ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Το ίδιο ισχύει και για την Κυπελλούχο εκτός κι αν έχει ήδη εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή έξοδο. Σε αυτή την περίπτωση η 4η της βαθμολογίας θα αγωνιστεί στον 2ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Η 15η και η 16η υποβιβάζονται απευθείας, ενώ η 14η δίνει αγώνες διαβάθμισης για την παραμονή, με την 3η της Σουπερέταν (Β’ κατηγορία).
Πότε ξεκινάει η α’ σουηδιάσ 2024
Το πρωτάθλημα αλσβένσκαν αρχίζει στις 30 Μαρτίου με την αναμέτρηση ανάμεσα στη Νόρσεπινγκ και τη Μάλμε. Θα συνεχιστεί σε εβδομαδιαία βάση ως τις 2 Ιουνίου, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί 12 αγωνιστικές. Θα ακολουθήσει η διακοπή ενός μήνα περίπου για το EURO 2024, για να ξαναρχίσει στις 7 Ιουλίου και να τελειώσει στις 10 Νοεμβρίου. Δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα TV.
Οι ομάδες της Αλσβένσκαν 2024 – Τα μεγάλα φαβορί
Μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου στο Πρωτάθλημα Α’ Σουηδίας 2024, σύμφωνα πάντα με τις στοιχηματικές εταιρίες, η Μάλμε, η οποία διαθέτει το καλύτερο και πληρέστερο ρόστερ της κατηγορίας. Ακολουθούν αρκετά πιο πίσω Χέκεν και Γιουργκόρντεν και ακόμη πιο πίσω η περσινή δευτεραθλήτρια, Έλφσμποργκ, που έχασε τον τίτλο μέσα απ’ τα χέρια της στη διαφορά τερμάτων.
Μάλμε
Παραδοσιακή δύναμη της Σουηδίας, πολυνίκης με 23 πρωταθλήματα και 15 Κύπελλα, είναι η πλουσιότερη ομάδα της χώρας με μπάτζετ που κυμαίνεται περί τα 10 εκ. ευρώ. Πήρε πέρσι τον τίτλο την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή, χάρη στις αυτοκτονικές τάσεις της Έλφσμποργκ, την οποία κέρδισε την τελευταία αγωνιστική εντός έδρας με 1-0, ισοβάθμησε μαζί της στην κορυφή και της έκλεψε το πρωτάθλημα στη διαφορά τερμάτων.
Στον πάγκο της παρέμεινε ο Χένρικ Ρίντστρεμ, τεχνικός ο οποίος διακρίνεται για οργανωτικότητα και τις προσεγμένες επιλογές στη διαχείριση των παικτών. Δεν έκανε πολλές μεταγραφές, καθώς ήδη από πέρσι είχε εξαιρετικό ρόστερ, αναμένεται όμως να ενισχυθεί το καλοκαίρι ενόψει των αναμετρήσεών της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ισχύς της η έδρα της, ενώ εκτός έδρας έδειξε αδυναμίες πέρσι.
Έλφσμποργκ
Έχασε μέσα απ’ τα χέρια της τον περσινό τίτλο στο πρωτάθλημα σουηδίας, καθώς την προτελευταία αγωνιστική έμεινε στο 2-2 εντός έδρας με την ήδη υποβιβασμένη Ντέγκεφορς, η διαφορά από τη Μάλμε πήγε στους 3 βαθμούς και την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε 1-0 στο Μάλμε, χάνοντας τον τίτλο στη διαφορά τερμάτων. Έτσι κι αλλιώς, η 2η θέση ήταν υπέρβαση, αφού οι προδιαγραφές της ομάδας δεν ήταν για περισσότερο από την 5η θέση.
Ο Τζίμι Τέλιν κατάφερε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των παικτών του και οδήγησε την ομάδα σε μια θέση που δεν περίμενε κανείς. Ο 46χρονος τεχνικός παρέμεινε στο τιμόνι της, οι κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Ίσα ίσα μπορεί να πει κανείς ότι η ομάδα αποδυναμώθηκε, κυρίως μεσοεπιθετικά, αφού Όκελς, Μπέρναρντσον, Γκούντγιονσεν και Λάγκερμπιελκε όπως και ο γκολκίπερ Βαλντίμαρσον αποτελούν παρελθόν. Στη θέση τους βέβαια αποκτήθηκαν παίκτες, ωστόσο μένει να δούμε κατά πόσο μπορούν να δέσουν άμεσα. Αναμένεται να είναι στην 5άδα, ωστόσο δύσκολα θα καταφέρει τον περσινό της άθλο.
Χέκεν
Από τις μικρομεσαίες ομάδες της Α’ Σουηδίας, έχοντας ιδρυθεί τον Αύγουστο του 1940, μετράει 1 πρωτάθλημα (το 2022) και 3 Κύπελλα, παίρνοντας τα τελευταία χρόνια τη θέση της συμπολίτισσας Γκέτεμποργκ στα πάνω στρώματα του βαθμολογικού πίνακα. Με νέο τεχνικό φέτος, τον Νορβηγό Πολ Άρνε Γιόχανσεν, ο οποίος πήρε τη θέση του συμπατριώτη του Περ Ματίας Χέγκμο, θα προσπαθήσει να συνεχίσει την καλή παράδοση των τελευταίων ετών στο κουπόνι ΟΠΑΠ, ενώ θα συμμετάσχει και στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ. Διαθέτει καλό ρόστερ, ιδιαίτερα επιθετικά, όμως τα αποτελέσματά της στο Κύπελλο έδειξαν παθογένειες στην αμυντική λειτουργία, που της στοίχισαν. Θα είναι στην 5άδα, με πιθανότερη θέση μία μεταξύ της 2ης και της 4ης.
Γιουργκόρντεν
Τερμάτισε στην 4η θέση πέρσι, ωστόσο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφού πέρασε στον τελικό Κυπέλλου και θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Μάλμε. Ανεξαρτήτως λοιπόν του τι θα γίνει, θα συμμετάσχει στην προκριματική φάση του Κόνφερενς Λιγκ. Στον πάγκο της παρέμεινε ο Κιμ Μπέργκστραντ, τεχνικός με τεράστια εμπειρία, που βρίσκεται στην ομάδα από το 2018 και την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου το 2019. Αρκετά καλές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, πήρε παίκτες σε θέσεις που «πονούσε» και τα πρώτα δείγματα στο Κύπελλο δείχνουν πως θα κινηθεί και φέτος στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας στα προγνωστικά α’ σουηδίας, αποτελώντας το αντίπαλο δέος για τη Μάλμε.
Βέρναμο
Την καλύτερη χρονιά της ιστορίας της έκανε πέρσι η ομάδα από τη μικρή πόλη της νότιας Σουηδίας, καθώς βασιζόμενη στις αμυντικές ικανότητές της, τερμάτισε 5η, αφήνοντας πίσω της παραδοσιακά ισχυρές ομάδες, όπως η Χάμαρμπι, η Γκέτεμποργκ, η ΑΪΚ και η Νόρσεπινγκ. Με νέο τεχνικό φέτος, τον 34χρονο Άνες Μράβατς, ο οποίος ήταν στη θέση του βοηθού πέρσι και φέτος η διοίκηση τον προήγαγε σε πρώτο προπονητή για να οδηγήσει την ομάδα στην τρίτη χρονιά της στην Αλσβένσκαν.
Χωρίς ιδιαίτερη ενίσχυση, θα βασιστεί και φέτος σε νεαρούς και φιλόδοξους παίκτες. Αρκετά καλές οι εμφανίσεις της στο Κύπελλο, έμεινε εκτός στις λεπτομέρειες στη φάση των ομίλων, χάνοντας 0-1 εντός έδρας από τη Χάλμσταντ στο τελευταίο ματς. Δύσκολο να επαναλάβει την περσινή πορεία της. Μια θέση μεταξύ της 8ης και της 11ης είναι η πιθανότερη κατάταξη.
Κάλμαρ
Ικανοποιητική η περσινή χρονιά, καθώς η 6η θέση μπορεί να μην δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι υπήρχε η μετάβαση από τον Χένρικ Ρίντστρεμ στον Χένρικ Γιένσεν, χωρίς το μεγάλο όνομα στο ρόστερ, το ότι κινήθηκε στο πάνω μέρος της βαθμολογίας είναι επιτυχία. Κάπου εκεί αναμένεται να κινηθεί και φέτος, αφού οι ανακατατάξεις στο ρόστερ ήταν λίγες, με τον Γιένσεν να διατηρείται στον πάγκο. Απογοήτευσε στο Κύπελλο, όπου μόλις και μετά βίας τερμάτισε στην 3η θέση στον 6ο όμιλο, πίσω από ΑΪΚ και Έρεμπρο. Το πιθανότερο είναι να τερματίσει μεταξύ 6ης και 9ης θέσης, δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί α σουηδιασ.
Χάμαρμπι
Απογοήτευσε τους πολυπληθείς φανατικούς οπαδούς της πέρσι, αφού παρότι ξεκίνησε με υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες που έφταναν μέχρι και τη διεκδίκηση του τίτλου, μόλις και μετά βίας τερμάτισε στην 7η θέση της βαθμολογίας, 20 πόντους πίσω από την κορυφή. Με νέο τεχνικό φέτος, τον Κιμ Χέλμπεργκ, πέρσι στον πάγκο της Βέρναμο, την οποία οδήγησε στην καλύτερη θέση της ιστορίας της, φιλοδοξεί να κάνει την υπέρβαση και να τερματίσει στην προνομιούχο τριάδα, ώστε να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά σαλόνια.
Καλή επιλογή ο Χέλμπεργκ, οργανωτικός και μεθοδικός, χρησιμοποιεί όλους τους παίκτες και δίνει ευκαιρίες στους νεαρούς. Απέτυχε στο Κύπελλο, τερματίζοντας 2η πίσω από τη Μιέλμπι, χρειάζεται ασφαλώς ενίσχυση αν θέλει να μπει σφήνα στις ισχυρές ομάδες της τριάδας. Πιθανότερο να τερματίσει μεταξύ 4ης και 6ης θέσης.
Σίριους
Πήρε αυτό που ήθελε, τερματίζοντας στο μέσο της βαθμολογίας (8η) στο στοίχημα α σουηδιασ, αποφεύγοντας τις περιπέτειες αν και οι αρχικές εκτιμήσεις την ήθελαν να κινδυνεύει. Η Σίριους κινείται τα τελευταία χρόνια στο μέσο προς τα κάτω της βαθμολογίας της Αλσβένσκαν στα στατιστικά στοιχήματος, χωρίς πάντως να κινδυνεύει. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Στον πάγκο παρέμεινε ο Κρίστερ Ματίασον, ιδανικός στο να αξιοποιεί νεαρούς παίκτες και να κρατά χαμηλά το μπάτζετ. Στο Κύπελλο, έμεινε εκτός στις λεπτομέρειες, τερματίζοντας 2η στον 8ο όμιλο, πίσω από την ισόβαθμη Νόρσεπινγκ. Πιθανότερο να τερματίσει μεταξύ 8ης και 10ης θέσης, δύσκολα θα κινδυνεύσει.
Νόρσεπινγκ
Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις… Η πάλαι πότε κραταιά ομάδα, πρωταθλήτρια το 2015, με το ζόρι τερμάτισε πέρσι στην 9η θέση, γλιτώνοντας τις τελευταίες αγωνιστικές τις περιπέτειες. Μια προσπάθεια ανασύνταξης ξεκίνησε φέτος με την έλευση του πρώην παίκτη της, Αντρέας Αλμ στον πάγκο, ο οποίος πάντως έρχεται ως αποτυχημένος από την Όντενσε. Αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, η ιστορική ομάδα θα προσπαθήσει να μπει στην 5άδα και να αρχίσει σταδιακά την επαναφορά στις κορυφαίες της χώρας. Δύσκολα πάντως θα πετύχει το κάτι παραπάνω. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Μάλμε χάνοντας πανηγυρικά 5-2 εκτός έδρας. Πιθανότερο να τερματίσει μεταξύ 6ης και 8ης θέσης.
Μιέλμπι
Μια από τις μικρομεσαίες ομάδες της κατηγορίας, προσπαθεί και πετυχαίνει τα τελευταία χρόνια να ανανεώνει την παραμονή της στην Αλσβένσκαν, βασιζόμενη κυρίως στις εντός έδρας επιδόσεις της και στην αμυντική λειτουργία της. Πέρυσι τερμάτισε στη 10η θέση χαλαρώνοντας στο τέλος και χάνοντας αρκετές θέσεις. Στον πάγκο παρέμεινε ο Άντερς Τόρστενσον, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα πέρσι και δείχνει πλέον πιο σταθερός στη θέση του. Χωρίς ιδιαίτερες ανακατατάξεις το ρόστερ, πέρασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου, όπου αποκλείστηκε από την ΑΪΚ, χάνοντας 1-3 εντός έδρας. Δύσκολα θα κινδυνεύσει, δύσκολα θα ανέβει πάνω απ’ την 8η θέση. Πιθανότερη θέση μεταξύ 8ης και 10ης.
ΑΪΚ
Δεν χρειάζονται συστάσεις για την ιστορική ομάδα της Στοκχόλμης, που απέτυχε παταγωδώς πέρσι στο πρωτάθλημα της Αλσβένσκαν τερματίζοντας 11η και έμεινε τελικά εκτός Ευρώπης, αφού και στο Κύπελλο, παρότι έφτασε στα ημιτελικά, αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Γιουργκόρντεν. Ο Χένινγκ Μπεργκ, ο οποίος ήρθε πέρσι μεσούσης της περιόδου, παρέμεινε στον πάγκο, μεταγραφικές κινήσεις έγιναν, μένει να φανεί και στο γήπεδο η βελτίωση. Η παρουσία της ομάδας στο Κύπελλο, παρά τον αποκλεισμό της άφησε υποσχέσεις, ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η ύπαρξη πολλών και ιδιαίτερα απαιτητικών οπαδών, μάλλον αποπροσανατολίζει τους παίκτες, παρά τους βοηθά, αφού τους φορτώνει με άγχος. Αναμένεται να βρεθεί στην 5άδα, πιθανότερο όμως είναι να βρεθεί εκτός θέσεων Ευρώπης.
Χάλμσταντ
Η ομάδα των δυτικών παραλίων του Νότου, κατάφερε να μείνει στην Αλσβένσκαν, αν και ζορίστηκε προς το τέλος τερματίζοντας στη 12η θέση στη βαθμολογία Α Σουηδίας. Ιδιαίτερα σημαντικό αφού έχει συνηθίσει τον ρόλο του «ασανσέρ» τα τελευταία χρόνια. Ο Μάγκνους Χόγκλουντ παρέμεινε, έγιναν αρκετές μετεγγραφές, η δυναμική του ρόστερ μάλλον αυξήθηκε και υπάρχει μια γενικότερη αισιοδοξία για φέτος. Στο Κύπελλο, αφού κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων, είχε την ατυχία να πέσει στα προημιτελικά πάνω στη Μάλμε, από την οποία ηττήθηκε με 0-4 εντός έδρας (και τα 4 γκολ στο β’ μέρος) και αποκλείστηκε. Στόχος της είναι φυσικά η παραμονή, δίνεται ως το τρίτο φαβορί για υποβιβασμό, θα το παλέψει και το πιθανότερο είναι πως θα τερματίσει μεταξύ 12ης και 14ης θέσης.
Γκέτεμποργκ
Πρόκειται για την πλέον αναγνωρίσιμη ομάδα της Σουηδίας, ίσως περισσότερο και από τη Μάλμε, καθώς είναι η μόνη που κατέχει ευρωπαϊκό τίτλο και μάλιστα δύο φορές (Κύπελλο UEFA 1982 και 1987). Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μετά την περσινή ταραχώδη σεζόν, όπου τερμάτισε στη 13η θέση, βάζει πλώρη για πιο ήρεμα νερά, στοχεύοντας στην αναδόμηση και την επιστροφή σταδιακά στην κορυφή του σουηδικού ποδοσφαίρου.
Προπονητής παρέμεινε ο Δανός Γενς Μπέρτελ Άσκου, που ήρθε πέρσι στη μέση της χρονιάς και κατάφερε, είναι αλήθεια, να τη συμμαζέψει αρκετά και να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση που είχε περιέλθει. Στο Κύπελλο, αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, μένοντας πίσω από τη Γιουργκόρντεν. Μέτριας ισχύος το ρόστερ της, τα οικονομικά της δεν είναι ιδιαίτερα ανθηρά. Το πιθανότερο είναι πως θα τερματίσει κάπου στο μέσο της βαθμολογίας, με πιο λογική θέση μία μεταξύ της 8ης και της 10ης.
Μπρομαπόικαρνα
Τέλος καλό, όλα καλά. Τα «παιδιά της Μπρόμα», τερμάτισαν στη 14η θέση της βαθμολογίας, 1 πόντο κάτω από την Γκέτεμποργκ, θέση που οδηγεί σε μπαράζ παραμονής. Αντίπαλός τους, μια άλλη ομάδα του Γκέτεμποργκ, η Ουτσίκτεν, η οποία είχε τερματίσει 3η στη Σουπερέταν. Κερδίζοντας 7-0 εκτός έδρας στο α’ ματς, έκανε απλώς συντήρηση στον επαναληπτικό και παρά το 0-0 στην έδρα της, κράτησε τη θέση της στην Αλσβένσκαν.
Μπαίνει λοιπόν στη νέα χρονιά και τα αποτελέσματά της στο Κύπελλο στέλνουν σχετικώς θετικά μηνύματα, καθώς πέρασε στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στην παράταση από τη Χάλμσταντ. Τεχνικός της παρέμεινε ο Αντρέας Ένγκλεμαρκ, παρέα με τον Όλοφ Μέλμπεργκ, ο οποίος έχει περισσότερο τον ρόλο του μάνατζερ. Δεν θα είναι εύκολη η χρονιά, δίνεται τέταρτο φαβορί για τον υποβιβασμό, με πιθανότερη κατάταξη μεταξύ της 13ης και της 15ης θέσης.
Βεστερός
Τεράστια επιτυχία για τη μικρούλα ομάδα του σουηδικού Νότου, η οποία θα συμμετάσχει για πέμπτη φορά στην ιστορία της στην Αλσβένσκαν. Τελευταία συμμετοχή της ήταν το 1997. Προπονητής παρέμεινε ο Καρλ Κάρλσον, ο οποίος έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση των οπαδών και των παραγόντων της τα τελευταία χρόνια. Οι μεταγραφικές κινήσεις της ιδιαίτερα προσεγμένες, αφού περισσότερο σημαντικό και απ’ την παραμονή είναι να μην εξοκείλει οικονομικά, καθώς θα κινδυνεύσει με διάλυση.
Στο Κύπελλο, τα πήγε αρκετά καλά, αφού ναι μεν αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, μένοντας πίσω από τη Χάμαρμπι, την οποία πάντως κέρδισε στη Στοκχόλμη, ωστόσο άφησε καλές εντυπώσεις. Δεν θα είναι εύκολη η χρονιά της, δίνεται ως ένα από τα δύο φαβορί για τον απευθείας υποβιβασμό, όμως θα το παλέψει και μπορεί να πάει τουλάχιστον στα μπαράζ παραμονής.
ΓΚΑΪΣ
Μετά από 12 χρόνια, το Γκέτεμποργκ απέκτησε και τρίτη ομάδα στην Αλσβένσκαν, αφού η ΓΚΑΪΣ έκανε το δύο στα δύο και μετά την άνοδο από την Γ’ κατηγορία το 2022, κέρδισε την άνοδο τερματίζοντας 2η στη Σουπερέταν πέρσι. Επιστρέφει λοιπόν και φιλοδοξεί να μην αποτελέσει την ομάδα-ασανσέρ. Τεχνικός παρέμεινε ο Φρέντρικ Χόλμπεργκ, που έχει κερδίσει επάξια την εμπιστοσύνη των πάντων.
Μεταγραφικά κινήθηκε προσεκτικά και υπάρχει αισιοδοξία παρά την απώλεια του σκόρερ Τζούλιους Λίντμπεργκ στη Χέκεν, αφού η απόκτηση του Τζακ Κούπερ Λοβ από την Έλφσμποργκ μπορεί να δώσει λύσεις. Στο Κύπελλο, αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες στη φάση των ομίλων, μένοντας στους 4 βαθμούς, έναντι 5 της 1ης Ντέγκεφορς. Στόχος της η παραμονή και μόνον αυτή. Θα παλέψει, δίνεται όμως ένα από τα δύο φαβορί για τον άμεσο υποβιβασμό. Πιθανότερη κατάταξη μεταξύ της 13ης και της 16ης θέσης.
Τα μεγάλα ονόματα του πρωταθλήματος Σουηδίας 2024
Παραδοσιακές δυνάμεις του σουηδικού ποδοσφαίρου, η Μάλμε, η Γκέτεμποργκ, η ΑΪΚ, η Γιουργκόρντεν, η Νόρσεπινγκ, αλλά τα τελευταία χρόνια μόνον η Μάλμε και η Γιουργκόρντεν έχουν εκτός από το όνομα και τη χάρη. Έλφσμποργκ και Χέκεν είναι ομάδες που έχουν αλματώδη εξέλιξη την τελευταία 20ετία και αρχίζουν να συγκαταλέγονται στους ισχυρούς της Σουηδίας. Γνωστή και μη εξαιρετέα η Χάμαρμπι, όχι για τους τίτλους, αλλά για το ότι διαθέτει μακράν τους πιο πιστούς και ένθερμους οπαδούς, που εντός έδρας γεμίζουν σχεδόν κάθε φορά το 33.000 περίπου θέσεων Tele 2 Arena, το οποίο μοιράζεται με την άσπονδη συμπολίτισσα, Γιουργκόρντεν.
Προγνωστικά και αποδόσεις – Στοίχημα στην Α Σουηδίας 2024
Ναι μεν οι στοιχηματικές εταιρίες χρίζουν -όχι άδικα- τη Μάλμε μεγάλο φαβορί, όμως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε πώς θα παρουσιαστεί στο γήπεδο. Καθοριστικό σημείο θα παίξει η καλοκαιρινή διακοπή, αφού στη συνέχεια θα υπάρχουν υποχρεώσεις στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονός που πιθανότατα θα την επηρεάσει αγωνιστικά, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο με τις ομάδες που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.
Η Γιουργκόρντεν έχει δείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά στα ματς του Κυπέλλου και προβάλλει δίκαια ως το αντίπαλο δέος της Μάλμε στα προγνωστικά. Η Χέκεν, με καινούριο τεχνικό, διαθέτει καλό ρόστερ, αλλά οι εμφανίσεις της στο Κύπελλο όχι μόνο δεν ενθουσίασαν τους οπαδούς της, αλλά έφεραν και προβληματισμό.
Μακροχρόνιες προβλέψεις – Πρωτάθλημα Αλσβένσκαν 2024
Λίγο πολύ είπαμε για τον φαβοριτισμό της Μάλμε, ωστόσο το 1.80 που δίνεται κατά μέσο όρο στις στοιχηματικές εταιρίες δεν αξίζει ούτε το ρίσκο ούτε και τη δέσμευση των χρημάτων μας για τόσον καιρό. Αντιθέτως το 9.00 της Γιουργκόρντεν για κατάκτηση του τίτλου στις αποδόσεις α’ σουηδίασ μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική, αφού με βάση τις πρόσφατες εμφανίσεις της στο Κύπελλο, αναμένεται να κάνει δυνατό ξεκίνημα, οπότε προς το τέλος της άνοιξης, η απόδοσή της θα έχει πέσει και θα μπορούμε να κάνουμε cash out και να βγάλουμε ένα καλό κέρδος.
Από εκεί και πέρα, στο κάτω μέρος της βαθμολογίας, ο απευθείας υποβιβασμός της Μπρομαπόικαρνα, σε απόδοση 3.00 κατά μέσο όρο στις στοιχηματικές προσφορές μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική στις προβλέψεις Α Σουηδίασ, αφού η ομάδα της Στοκχόλμης απαρτίζεται από πολλούς νεαρούς παίκτες, που ναι μεν έχουν πάθος και διάθεση, ωστόσο τους λείπει η εμπειρία και υποπίπτουν συχνά σε λάθη.
Τέλος, στους σκόρερ, θα πρέπει να δούμε την περίπτωση του «δικού μας» Ιωάννη Πίττα, ο οποίος αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ΑΪΚ και σκοράρει με πολύ καλή συχνότητα από την ώρα που πήγε πέρσι στην ιστορική ομάδα της Στοκχόλμης. Άλλωστε ένα στοίχημα στην αλσβένσκαν που δεκαπλασιάζει το ποντάρισμα κάλλιστα μπορεί να καλυφθεί κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.
Στοίχημα | Απόδοση | Εταιρία |
---|---|---|
Γιουργκόρντεν κατάκτηση | 9.00 | Bet365 |
Μπρομαποϊκάρνα απευθείας υποβιβασμός | 3.00 | Betsson |
Ιωάννης Πίττας (ΑΪΚ) πρώτος σκόρερ | 10.00 | Betsson |
Τι να προσέξετε στο στοίχημα στο πρωτάθλημα της Α’ Σουηδίας 2024
Παραδοσιακά, οι πρώτες αγωνιστικές είναι εκείνες που δείχνουν κατά πόσο έχει γίνει σωστό «διάβασμα» των ομάδων στην περίοδο της προετοιμασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως τα φαβορί δεν επιβεβαιώνονται με τόσο μεγάλη ευκολία, οπότε καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Σε ματς με μεγάλη απόκλιση στις αποδόσεις και ξεκάθαρο φαβορί, καλό είναι να περιμένουμε το ημίχρονο για να ποντάρουμε στο live.
Όσο περνάει ο καιρός τα αποτελέσματα γίνονται περισσότερο προβλέψιμα, ωστόσο μετά την καλοκαιρινή διακοπή, υπάρχουν αρκετά «απρόσμενα» αποτελέσματα, λόγω των μεταγραφών, αλλά και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των ομάδων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, συνήθως, οι πρώτες 5-6 αγωνιστικές έχουν κατά κανόνα χαμηλά σκορ, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι τα γκολ αρχίζουν και ανεβαίνουν σε συχνότητα και αριθμό.