Kingbet Robot icon
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ

17.08.23|00:05

Θανάσης Κελαντώνης Θανάσης Κελαντώνης

Αφιέρωμα Α' Γερμανίας 2023-24

αφιέρωμα-α-γερμανίας-2023-24-229527

Εντάξει ο τίτλος είναι λίγο χιουμοριστικός, αλλά εδώ που τα λέμε η Μπούντεσλιγκα ως πρωτάθλημα έχει καταντήσει κάτι σαν το φυτώριο της Πρέμιερ Λιγκ. Το είπε ορθά φρονώ προ λίγων μηνών και ο Φρέντι Μπόμπιτς.

Μόνο η Μπάγερν (οικονομικά) μπορεί να αγοράζει (πρώτης γραμμής) ποδοσφαιριστές από τη μεγάλη αγγλική κατηγορία. Ο κανόνας είναι πως εκείνες (οι αγγλικές) θα αγοράσουν ό,τι επιθυμούν από τις γερμανικές. Αν δεν σκάσουν μύτη και οι δύο ισπανικές (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα) έχουμε και ιβηρική εσάνς στην… εκπόρθηση.

Το ίδιο βεβαίως το γερμανικό πρωτάθλημα αγοράζει ό,τι καλό εντοπίζει στη Γαλλία και άλλες γειτονικές χώρες. Μία αλυσίδα πανευρωπαϊκή με διαβαθμίσεις, ιεραρχία, αναφορικά με το ποιο πρωτάθλημα αγοράζει (απομυζεί αν θέλετε) από ποιο.

Το πρόβλημα; Δεν αγοράζει πρώτη ποιότητα. Αυτή αγοράζεται από τους άλλους, τους πιο ισχυρούς οικονομικά. Μεταπωλητική αξία αγοράζει ώστε όσοι έρχονται κάθε καλοκαίρι να πωληθούν ένα, δυο χρόνια μετά με περισσότερα χρήματα.

Μία πολιτική, ένα συνήθειο αν προτιμάτε, που έχει καταστρέψει την εθνική ομάδα της Γερμανίας. Ελάχιστοι Γερμανοί ποδοσφαιριστές υψηλής κλάσης «εμφανίζονται» πλέον από τις μικρές ηλικίες.

Κι όταν αποχωρήσουν τα τελευταία τοτέμ, ο Νόιερ, ο Μίλερ, ο Χούμελζ, θα έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα η γενιά των (τελευταίων) επιτυχιών. Σε εθνικό επίπεδο η Γερμανία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε περίοδο αποτυχιών.

Εν πάση περιπτώσει αυτά είναι γενικότερα ζητήματα. Το πρωτάθλημα ως πρωτάθλημα μας ενδιαφέρει για το στοιχηματάκι μας. Πάμε λοιπόν να δούμε τι έπραξαν οι ομάδες της κατηγορίας στην καλοκαιρινή διακοπή.

O ΤΡΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ* ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΔΩ!

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Οι 18 ομάδες παίζουν δύο γύρους, σύνολο 34 παιχνίδια. Οι πρώτες τέσσερις της τελικής βαθμολογίας θα παίξουν στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Η πέμπτη παίρνει εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ, η έκτη για το Κόνφερενς Λιγκ και η Κυπελλούχος επίσης θα βρεθεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Οι τελευταίες δύο ομάδες υποβιβάζονται στην δεύτερη κατηγορία. Η 16η παίζει παιχνίδια διαβάθμισης με την τρίτη στη βαθμολογία της δεύτερης κατηγορίας.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Ποδοσφαιριστής Θέση Από Σε
Μιν-Τζάε Κιμ Α Νάπολι Μπάγερν
Χάρι Κέιν Ε Τότεναμ Μπάγερν
Φέλιξ Νμεσά Μ Βόλφσμπουργκ Ντόρτμουντ
Λοϊς Οπεντά Ε Λανς Λειψία
Ρόμπιν Γκόζενζ Α Ίντερ Ουνιόν Βερολίνου
Γκρανίτ Τζάκα Μ Άρσεναλ Λεβερκούζεν
Ελιές Σκίρι Μ Κολωνία Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Λόβρο Μάγερ Μ Ρεν Βόλφσμπουργκ
Βουτ Βέγχορστ Ε Μπέρνλι Χόφενχαϊμ
Ναμπί Κεϊτά Μ Λίβερπουλ Βέρντερ Βρέμης

* Η αξιολόγηση είναι υποκειμενική. Ο Κεϊτά για παράδειγμα μπορεί να αποδειχτεί… σαπάκι με τους τραυματισμούς που βγάζει. Ως όνομα όμως άξιζε να είναι στον πίνακα.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ

Μην περιμένετε να προτείνω ποντάρισμα στο αν θα είναι προβληματική η Μπάγερν, όπως πέρσι, και αν η Ντόρτμουντ με τη Λειψία θα βρουν (επιτέλους) διάρκεια και χαρακτήρα. Τζόγος είναι αυτό.

Παρατηρώ ότι η αγορά συνεχίζει και υποτιμάει την Ουνιόν Βερολίνου τόσο ως προς το να είναι στην πρώτη τετράδα όσο (κυρίως) στο να είναι στην πρώτη εξάδα.

Η Ντάρμσταντ στην θεωρία της καλοκαιρινής προετοιμασίας και δεδομένων φαντάζει ως ο πιο αδύναμος κρίκος στην κατηγορία με μεγάλη αδυναμία στο σκοράρισμα.

Εντόπισα και δύο head to head που έχουν ενδιαφέρον. Το ένα πάλι με τη συμμετοχή των «κρίνων», το άλλο στο ζεύγος Χόφενχαϊμ, Στουτγκάρδη. Θεωρώ ότι η πρώτη θα έπρεπε να είναι φαβορί ώστε να τερματίσει πιο ψηλά, όχι αουτσάιντερ.

Κατά τα λοιπά, Ντάρμσταντ, Άουγκσμπουργκ, Μπόχουμ, Στουτγκάρδη, Χάιντενχαϊμ, Βέρντερ Βρέμης νομίζω ότι θα είναι οι ομάδες της τελευταίας εξάδας. Στην πρώτη εξάδα βλέπω Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Λειψία, Λέβερκουζεν, Ουνιόν Βερολίνου και για την έκτη θέση μάχη ανάμεσα σε Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Βόλφσμπουργκ.

Στοίχημα Απόδοση (Εταιρεία)
Στην πρώτη εξάδα: Ουνιόν Βερολίνου 1.85 (Stoiximan)
Να υποβιβαστεί: Ντάρμσταντ 2.10 (Interwetten)
Χειρότερη επίθεση: Ντάρμσταντ 3.75 (Novibet)
Χόφενχαϊμ vs Στουτγκάρδη: Χόφενχαϊμ 1.96 (Pamestoixima)
Ντάρμσταντ vs Χάιντενχαϊμ: Χάιντενχαϊμ 1.96 (Pamestoixima)

O ΤΡΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ* ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΔΩ!

ΟΜΑΔΕΣ

(1) ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Αν το καλοκαίρι του 2022 ταλανίζονταν από πολλές ερωτήσεις, διοικητικά, αγωνιστικά, για τον προπονητή της, και αναζητούσε το τι πήγε στραβά, στο τέλος της περασμένης σεζόν βίωνε τα ίδια και χειρότερα.

Πήρε το πρωτάθλημα (για ενδέκατη συνεχόμενη σεζόν) σχεδόν κατά λάθος, απέτυχε στα άλλα μέτωπα (Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο), άλλαξε άκοσμα προπονητή (Τούχελ αντί Νάγκελζμαν) ενώ ήταν ακόμα εντός όλων των στόχων, απέλυσε τον CEO Όλιβερ Καν και τον αθλητικό διευθυντή Χασάν Σαλιχάμιτζιτς με το που τελείωσε η τελευταία της αναμέτρηση στην Κολωνία.

Είχε και προβληματισμό αναφορικά με τον προπονητή Τόμας Τούχελ. Στους περίπου τρεις μήνες δράσης μαζί του ουδεμία «σφραγίδα» του εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο. Είναι το στιλ του κατάλληλο; Ταιριάζει στους ποδοσφαιριστές; Τα στελέχη της δεν ήταν βέβαια.

Σύμφωνα με τον Τούχελ το ρόστερ δεν είχε ομοιογένεια, στερούνταν ένα κλασσικό εννιάρι και έναν κλασσικό αμυντικό μέσο. Επίσης στερούνταν ποδοσφαιριστών με ηγετική ικανότητα και ποδοσφαιριστών που θα ταυτίζονται 100% με τον σύλλογο. Χαρακτήριζε δε, τις σχέσεις ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και στη διοικητική ηγεσία ως διαταραγμένες.

Από την άλλη μεριά ο Τούχελ ουδέποτε πέταξε λάδι στη φωτιά στους μήνες που διαχειρίστηκε μία ζόρικη κατάσταση. Το καλοκαίρι θα είχε τη δυνατότητα να βάλει τη σφραγίδα του στον καταρτισμό του ρόστερ, να το διαμορφώσει σύμφωνα με τα θέλω του, η αξιολόγηση και αυτού άρχιζε από το μηδέν.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε το καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ταρέκ Μπούχμαν (κεντρικός αμυντικός, προωθήθηκε από την U19), Μιν-Τζάε Κιμ (κεντρικός αμυντικός, Νάπολι), Ραφαέλ Γκερέιρο (αριστερός μπακ-χαφ, Ντόρτμουντ), Κόνραντ Λάιμερ (αμυντικός χαφ, Λειψία), Χάρι Κέιν (επιθετικός, Τότεναμ).

Γύρισαν: Γκάμπριελ Βίντοβιτς (επιθετικός χαφ, τέλος δανεισμού στη Φιτέσε).

Έφυγαν: Γιάν Ζόμερ (βασικός τερματοφύλακας στο δεύτερο μέρος της περσινής σεζόν, Ίντερ), Γιοχάνεζ Σενκ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, δανεικός στην Πρόισεν Μίνστερ), Αλεξάντερ Νίμπελ (τερματοφύλακας, δανεικός πέρσι στη Μονακό, δανεικός στη Στουτγκάρδη), Μπράιτ Αρέι-Εμπί (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στο Αννόβερο, παραχωρήθηκε σε αυτό), Λούκας Ερνάντες (συχνά βασικός κεντρικός αμυντικός, Παρί Σεν Ζερμέν), Ζοάο Κανσέλο (συχνά βασικός μπακ, τέλος δανεισμού από τη Μάντσεστερ Σίτι), Ντάλεϊ Μπλιντ (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, Χιρόνα), Μαρσέλ Ζάμπιτσερ (χαφ, δανεικός πέρσι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντόρτμουντ), Μαλίκ Τίλμαν (επιθετικός χαφ, δανεικός πέρσι στη Ρέιντζερς, δανεικός στην Αϊντχόφεν), Σαντιό Μανέ (σπάνια βασικός μεσοεπιθετικός, Αλ Νασρ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Η Μπάγερν θα αρχίσει τη σεζόν δίχως τερματοφύλακα πρώτης γραμμής (τραυματίας ο Νόιερ, πωλήθηκε ο Ζόμερ) και δίχως τον αμυντικό μέσο με τα στοιχεία που ήθελε ο προπονητής της να διαθέτει. Επιθυμούσε τον Ντέκλαν Ράις αλλά τα χρήματα που απαιτούνταν έκαναν ανέφικτη την εμπλοκή της Μπάγερν στη μεταγραφή του.

Έπρεπε άλλωστε να δοθούν αρκετά χρήματα ώστε να αποκτηθεί ο Χάρι Κέιν, το εννιάρι που δεν είχε η βαυαρική ομάδα την περασμένη σεζόν στο ρόστερ της. Μεγάλο όνομα, ικανότατος σκόρερ.

Την απόκτηση του Γκερέιρο την κατανοώ για τον ρόλο του μπακ απ στην θέση του αριστερού μπακ. Τίποτα παραπάνω. Ήταν και… αγαπημένος μαθητής του Τούχελ ο Πορτογάλος, ίσως για αυτό να αποκτήθηκε παρότι βγάζει συχνά τραυματισμούς.

Στα στόπερ έγινε η «τράμπα» προσώπων (Κιμ – Ερνάντες). Άλλο στιλ βέβαια ο Νοτιοκορεάτης. Πιο ψηλός, πιο κλασσικά κεντρικός, χειρότερος στο άνοιγμα του παιχνιδιού.

Στην θεωρία συνεπώς το ρόστερ της είναι μια χαρά με εξαίρεση το «εξάρι» που δεν αποκτήθηκε. Το πόσο σημαντικό θα είναι αυτό θα φανεί στην πορεία. Με προβληματίζει πολύ το ότι ο Τούχελ λέει και ξαναλέει ότι θέλει τέτοιον ποδοσφαιριστή. Σαν να «αρνείται» να προσαρμοστεί σε αυτούς που έχει διαθέσιμους.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 13 Ιουλίου.

18.07: Ρόταχ Έγκερν – Μπάγερν 0-27

26.07: Μπάγερν – Μάντσεστερ Σίτι 1-2 (στο Τόκιο)

29.07: Μπάγερν – Καβασάκι Φροντάλε 1-0 (στο Τόκιο)

02.08: Μπάγερν – Λίβερπουλ 4-3 (στη Σιγκαπούρη)

07.08: Μπάγερν – Μονακό 4-2

Η ΕΙΚΟΝΑ

Στόχος της για νέα σεζόν είναι να κατακτήσει δίχως… ανησυχίες το δωδέκατο σερί πρωτάθλημα και να φτάσει τουλάχιστον ως τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που κατάφερε για τελευταία φορά στη σεζόν του τρεμπλ το 2020.

Με όσα έχουν συμβεί ως τώρα (π.χ. Μπάγερν – Λειψία 0-3 στο Σούπερ Καπ) και όσα διαβάζω, το πρώτο μπορεί και να επιτευχθεί αν οι άλλες ομάδες αποτύχουν να πιάσουν το ταβάνι τους. Το δεύτερο δεν θα το πόνταρα.

Γενικά δεν έχω δει κανένα πειστικό παιχνίδι από αυτή στην περίοδο Τούχελ. Είμαι βεβαίως περίεργος να δω πόση επίδραση θα έχει ο Κέιν στη λειτουργία της. Τα 26 λεπτά που έπαιξε απέναντι στη Λειψία, ώρες αφότου παρουσιάστηκε επίσημα, δεν είναι αρκετά για να καταλάβω.

(2) ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Στο τέλος της σεζόν 2021-2022 σημειώναμε ότι δεν διέθετε μέταλλο και σταθερότητα ώστε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Έμεινε δεύτερη. Στο τέλος της προηγούμενης δεν ξέραμε τι να γράψουμε. Απέτυχε να πάρει τον τίτλο με το 2-2 απέναντι στη Μάιντς στην τελευταία αγωνιστική και καλούνταν να πορευτεί στην καλοκαιρινή προετοιμασία με αυτή τη δυσάρεστη ανάμνηση να τη βαραίνει.

Ο Εντίν Τέρζιτς κατάφερε να κάνει «οχυρό» το «Ζιγκνάλ Ιντούνα Παρκ», να πετύχει την Μπάγερν στη χειρότερη σεζόν των τελευταίων έντεκα ετών, έφτασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε. Πάλι δεύτερη τερμάτισε η ομάδα του.

Μέτρησαν και οι ατέλειες που είχε ως φιλοξενούμενη βεβαίως. Στις τελευταίες επτά εκτός έδρας υποχρεώσεις της μέτρησε ρεκόρ 1-3-3 και κέρδισε μόνο την Άουγκσμπουργκ των δέκα ποδοσφαιριστών. Η άμυνά της δεν είχε σταθερότητα.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ραμί Μπενσεμπαϊνί (αριστερός μπακ, Γκλάντμπαχ), Φέλιξ Νμεσά (χαφ, Βόλφσμπουργκ), Μάρσελ Ζάμπιτσερ (χαφ, Μπάγερν Μονάχου), Όλε Πόλμαν (χαφ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα).

Γύρισαν: Τοργκάν Αζάρ (αριστερός χαφ, τέλος δανεισμού στην Αϊντχόφεν).

Έφυγαν: Λούκα Ούνμπεχαουν (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Φερλ), Σουμαϊλά Κουλιμπαλί (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, δανεικός στην Αντβέρπ), Φέλιξ Πάσλακ (αναπληρωματικός δεξιός μπακ, Μπόχουμ), Ραφαέλ Γκερέιρο (βασικός αριστερός μπακ-χαφ, Μπάγερν Μονάχου), Τομ Ρότε (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, δανεικός στη Χόλσταϊν Κιέλου), Νίκο Σουλτς (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, ελεύθερος), Τζουντ Μπέλιγχαμ (βασικός χαφ, Ρεάλ Μαδρίτης), Μαχμούντ Νταχούντ (αναπληρωματικός χαφ, Μπράιτον), Άνσγκαρ Κνάουφ (ακραίος χαφ, δανεικός πέρσι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, πωλήθηκε σε αυτή), Αντονί Μοντέστ (σπάνια βασικός επιθετικός, ελεύθερος).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Στόχος της ήταν να ενισχύσει στοχευμένα το ρόστερ. Γνώριζε από νωρίς ότι θα έχανε τον χαφ Τζουντ Μπέλιγχαμ και θα έβαζε 103 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της από την πώλησή του.

Ο πρώτος της στόχος για την ενίσχυση αφορούσε το κέντρο της άμυνας πάντως. Ήθελε τον Έντσον Άλβαρες από τον Άγιαξ. Δεν τα κατάφερε. Θα πορευτεί με το δυναμικό που είχε πέρσι. Συμπαθητικό αλλά όχι πρώτης γραμμής.

Για τη θέση του Μπέλιγχαμ πόνταρε τελικά στον Φέλιξ Νμεσά. Αρχικά είχε (και ίσως έχει ακόμα) ένα θέμα με παλαιότερες ομοφοβικές δημοσιεύσεις του ποδοσφαιριστή. Οι οπαδοί της δεν τον γουστάρουν ιδιαίτερα εξαιτίας αυτών.

Ποδοσφαιρικά ωστόσο στην Ντόρτμουντ πιστεύουν πως άξιζαν τα 30 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την αγορά του. Βλέπουν προοπτικές σε αυτόν.

Βλέπουν και αριθμούς που λένε ότι σε σχέση με τον Άγγλο ο Νμεσά είναι καλύτερος στις διεκδικήσεις της μπάλας και στην ταχύτητα καθώς και στα χιλιόμετρα που διανύει ανά παιχνίδι. Βλέπουν όμως και ότι είναι χειρότερος στους τομείς των εύστοχων μεταβιβάσεων και (ειδικά εκεί) στο σκοράρισμα.

Η έξτρα προσθήκη με την υπογραφή του Ζάμπιτσερ την κάνει στην θεωρία ιδιαίτερα καλά στελεχωμένη στις θέσεις των χαφ.

Στην θέση του αριστερού μπακ είχαμε το Μπενσεμπαϊνί αντί Γκερέιρο. Βλέπω κέρδος αμυντικά, μικρή απώλεια δημιουργικά. Κλασσικό μπακ απ αριστερά δεν έχει, υπηρεσιακά θα καλύπτει ο Ριέρσον αν χρειαστεί.

Ήθελε επίσης να αγοράσει και έναν δεξιό μπακ (Ιβάν Φρεσνέδα) παρά το γεγονός ότι είχε ήδη τέσσερις (Βολφ, Ριέρσον, Μενιέ, Μορέι). Δεν τα κατάφερε να πετύχει την ποιοτική αναβάθμιση στην θέση.

Κρατάω και μία επιφύλαξη για την κορυφή της επίθεση. Βασικός ο Αλέ, μπακ απ ο Μουκοκό. Βγάζει πολλούς τραυματισμούς όμως ο δεύτερος και αν… επαναληφθούν θα αντέξει ο Αλέ;

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 5 Ιουλίου.

12.07: Β. Ρίνερν – Ντόρτμουντ 0-7

19.07: Ροτ Βάις Όμπερχαουζεν – Ντόρτμουντ 2-3

22.07: Ροτ Βάις Έρφουρτ – Ντόρτμουντ 1-2

28.07: Σαν Ντιέγκο Λόιαλ – Ντόρτμουντ 0-6

30.07: Ντόρτμουντ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-2 (στο Λας Βέγκας)

03.08: Ντόρτμουντ – Τσέλσι 1-1 (στο Σικάγο)

06.08: Ντόρτμουντ – Άγιαξ 3-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Η Ντόρτμουντ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε. Δεν περιμένω κάτι το διαφορετικό στο στιλ παιχνιδιού της. Βλέπω περισσότερες επιλογές στα χαφ, ίδιες στις άλλες γραμμές.

Θα καταφέρει ο Τέρζιτς να της προσφέρει την επιπλέον σταθερότητα που χρειάζεται ώστε να πάρει τον τίτλο; Η απάντηση στο γήπεδο. Ντόρτμουντ είναι. Αδυνατώ να την εμπιστευτώ.

O ΤΡΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ* ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΔΩ!

(3) ΛΕΙΨΙΑ

Για δεύτερη σερί σεζόν υποχρεώθηκε να αλλάξει νωρίς τον προπονητή της. Ο Μάρκο Ρόζε διαδέχτηκε τον Ντομένικο Τεντέσκο και κατάφερε να οδηγήσει τους «ταύρους» ένα βήμα πιο ψηλά στη βαθμολογία (τρίτοι από τέταρτοι) και εκ νέου στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

Πέντε συνεχόμενες συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ, τέσσερις τελικοί Κυπέλλου Γερμανίας την τελευταία πενταετία, έχει καθιερωθεί ως δύναμη στο γερμανικό ποδόσφαιρο, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Το επόμενο βήμα; Να παίζει με περισσότερη σταθερότητα εντός μίας σεζόν στο πρωτάθλημα ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Λέοπολντ Τσίνγκερλε (τερματοφύλακας, Πάντερμπορν), Ελ Σανταϊγ Μπιτσιαμπού (κεντρικός αμυντικός, Παρί Σεν Ζερμέν), Καστεγιό Λουκεμπά (κεντρικός αμυντικός, Λιόν), Νίκολας Ζάιβαλντ (χαφ, Σάλτσμπουργκ), Φάμπιο Καρβάλιο (επιθετικός χαφ, δανεικός από τη Λίβερπουλ), Κρίστοφ Μπάουμγκαρτνερ (μεσοεπιθετικός, Χόφενχαϊμ), Χάβι Σίμονς (μεσοεπιθετικός, δανεικός από την Παρί Σεν Ζερμέν), Μπέντζαμιν Σέσκο (επιθετικός, Σάλτσμπουργκ), Λοϊς Οπεντά (επιθετικός, Λανς).

Γύρισαν: Ντένις Μπορκόβσκι (αριστερός χαφ, τέλος δανεισμού στην Ντινάμο Δρέσδης), Ιλαϊς Μορίμπα (επιθετικός χαφ, τέλος δανεισμού στη Βαλένθια), Ούγκο Νοβόα (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Βασιλεία).

Έφυγαν: Γιόζεπ Μαρτίνεθ (τερματοφύλακας, δανεικός πέρσι στην Τζένοα, πωλήθηκε σε αυτή), Τιμ Σράιμπερ (τερματοφύλακας, δανεικός πέρσι στη Χόλσταϊν Κιέλου, δανεικός στη Ζάαρμπρικεν), Όσκαρ Πράιλ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Ίλερτισεν), Γιόνας Νίκις (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Κολωνία), Έργιαν Νίλαντ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, ελεύθερος), Γιόσκο Γκβάρντιολ (βασικός κεντρικός αμυντικός, Μάντσεστερ Σίτι), Φρέντερικ Γέκελ (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στην Αρμίνια Μπίλεφελντ, δανεικός στην Έλφερζμπεργκ), Αμπντού Ντιαλό (αναπληρωματικός μπακ, τέλος δανεισμού από την Παρί Σεν Ζερμέν), Σανουσί Μπα (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, δανεικός στη LASK), Ανχελίνο (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στη Χόφενχαϊμ, δανεικός στη Γαλατάσαραϊ), Μάρσελ Χάλστενμπεργκ (συχνά βασικός αριστερός μπακ, Αννόβερο), Κόνραντ Λάιμερ (βασικός αμυντικός χαφ, Μπάγερν), Τομ Κράους (αμυντικός χαφ, δανεικός πέρσι στη Σάλκε, Μάιντς), Φάμπρις Χάρτμαν (δεξιός χαφ, ανανέωση δανεισμού στη Σλίγκο Ρόβερς), Μεχμέτ Ιμπραχίμι (αριστερός χαφ, δανεικός πέρσι στην Άιντραχτ Μπράουνσβαϊχ, δανεικός στην Μπλάου Βάις Λιντς), Ντόμινικ Σόμποσλαϊ (βασικός επιθετικός χαφ, Λίβερπουλ), Κρίστοφερ Ενκουνκού (βασικός επιθετικός, Τσέλσι), Αλεξάντερ Σέρλοθ (επιθετικός, δανεικός πέρσι στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, Βιγιαρεάλ), Αντρέ Σίλβα (αναπληρωματικός επιθετικός, δανεικός στη Ρεάλ Σοσιεδάδ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Οι πωλήσεις τριών βασικών έφεραν εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, μαζί με τον Λάιμερ ωστόσο που αποχώρησε σήμαιναν και μείον τέσσερις βασικές επιλογές σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

Έκανε τα συνηθισμένα της. Αγόρασε νεαρούς ποδοσφαιριστές που σε ένα, δυο χρόνια θα μπορεί να τους μοσχοπουλήσει (εφόσον όλα πάνε καλά και τους αναδείξει περισσότερο) και περίσσεψαν και μπόλικα γιούρος στο ταμείο.

Ο Καστελό της Λιόν ήταν η Νο2 επιλογή για την αντικατάσταση του Γκβάρντιολ, αποκτήθηκε. Ήρθε και ο 18χρονος Μπιτσιαμπού, το επόμενο πρότζεκτ… Κονατέ, αλλά είχε ραντεβού με την ατυχία (βλ. τραυματισμός) στην προετοιμασία.

Ο Ζάιβαλντ ήρθε από τη θυγατρική (Ζάλτσμπουργκ) για την θέση του Λάιμερ, ο Οπεντά αποκτήθηκε στην θέση του Ενκουνκού και για.. γαρνιτούρα ήρθε και ο Σέσκο, οι Μπάουμκαρτνερ, Σίμονς, Καρβάλιο ήταν προσθήκες στους μεσοεπιθετικούς ρόλους, όπου ο Σόμποσλαϊ αποχώρησε.

Ποσοτικά συνεπώς μια χαρά κάλυψε τις αποχωρήσεις, ποιοτικά το βλέπουμε, αν και έχει παράδοση στο να τα καταφέρνει.

Αυτή τη στιγμή το ρόστερ της μοιάζει να μην έχει μπακ απ του αριστερού μπακ Ράουμ (άθλιο πρωτάθλημα έκανε πέρσι). Μόνο αυτό. Αν το καλύψει (όπως θέλει) με έναν απλά «αξιοπρεπή» ρολίστα, μια χαρά στελεχωμένη θα είναι.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 8 Ιουλίου.

18.07: Λειψία – Γκρίμα 7-0

25.07: Ουντινέζε – Λειψία 2-1

28.07: Λειψία – Ίπσουϊτς 0-1 (45 λεπτών)

28.07: Λειψία – Βέρντερ Βρέμης 0-0 (45 λεπτών)

02.08: Λειψία – Σιντ Τρούιντεν 4-0

02.08: Λειψία – Άλτγκλινικε 9-2

05.09: Λειψία – Λας Πάλμας 3-0

Η ΕΙΚΟΝΑ

Μαζί με το πειστικό 3-0 στο Σούπερ Καπ απέναντι στην Μπάγερν της βάζω καλό βαθμό ετοιμότητας στην εκκίνηση της σεζόν. Οι νεοφερμένοι μοιάζουν να κουμπώνουν στο αγωνιστικό στιλ της που αναμένεται να είναι αρκετά πιο πειστικό όταν θα παίζει στην κόντρα.

Η Λειψία, μαζί με την Ντόρτμουντ, είναι οι ομάδες που θέλουν να αυξήσουν τη σταθερότητα τους και τη συνέπεια στη βαθμοθηρία προκειμένου να αξιοποιήσουν τυχόν νέα άσχημη σεζόν της Μπάγερν και να την εκθρονίσουν.

Δεν εξαρτάται όμως κυρίως από αυτές το συγκεκριμένο. Από τους Βαυαρούς εξαρτάται πρώτα.

(4) ΟΥΝΙΟΝ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Για τρίτη σερί σεζόν παίρνει βραβείο συνέπειας, σταθερότητας και εξέλιξης. Ξέρει πώς θέλει να παίζει, το κάνει πετυχημένα και για πρώτη φορά στην ιστορία της θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Έχει αυτογνωσία, ξέρει πως δεν μπορεί να προσφέρει φαντεζί ποδόσφαιρο οπότε κοιτάει την ουσία.

Εξαιρετική ως γηπεδούχος με κύρια βάση τη δύναμη και την άμυνα και με περισσότερη δυσκολία στο σκοράρισμα ως φιλοξενούμενη. Στις τελευταίες εννέα επίσημες εξόδους της σημείωσε μόνο πέντε γκολ την περασμένη αγωνιστική περίοδο.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Γιάνικ Στάιν (τερματοφύλακας, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Αλεξάντερ Σβόλοβ (τερματοφύλακας, Χέρτα Βερολίνου), Μάτις Μπρουνζ (κεντρικός αμυντικός, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Ρόμπιν Γκόζενζ (αριστερός μπακ, Ίντερ), Άλεξ Κραλ (αμυντικός χαφ, δανεικός από τη Σπαρτάκ Μόσχας), Αλιόσα Κέμλαϊν (αμυντικός χαφ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Μπρέντεν Άαρονσον (χαφ, δανεικός από τη Λιντς), Λούκας Τουσάρ (χαφ, Χέρτα Βερολίνου), Μπένεντικτ Χόλερμπαχ (μεσοεπιθετικός, Βέεν Βίζμπαντεν), Μίκελ Κάουφμαν (επιθετικός, Κοπεγχάγη), Μαλίκ Σανογκό (επιθετικός, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Ντέιβιντ Ντάτρο Φοφανά (επιθετικός, δανεικός από την Τσέλσι), Μαλίκ Σανογκό (επιθετικός, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα).

Παρέμειναν: Ντιόγκο Λέιτε (βασικός κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι από την Πόρτο, τον αγόρασε).

Γύρισαν: Ντόμινικ Χάιντς (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στην Μπόχουμ), Τίμο Μπάουμγκαρτλ (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στην Αϊντχόφεν), Λάουρεντς Ντελ (δεξιός χαφ, τέλος δανεισμού στη Βικτόρια Βερολίνου), Τιμ Σκάρκε (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στη Σάλκε).

Έφυγαν: Λέναρτ Γκριλ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, δανεικός στην Όσναμπρικ), Τίμο Μπάουμγκαρτλ (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού από την Αϊντχόφεν), Ρικ φαν Ντρόνχελεν (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Χάνζα Ρόστοκ, Σαμσούνσπορ), Νίκο Γκίσελμαν (ενίοτε βασικός αριστερός μπακ, ελεύθερος), Τιμότεους Πούχατς (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στον Παναθηναϊκό, δανεικός στην Κάιζερσλαουτερν), Τιμ Ματσιεγέβσκι (αναπληρωματικός χαφ, Ζάντχαουζεν), Πάουλ Ζέγκουϊν (αναπληρωματικός χαφ, Σάλκε), Μόρτεν Τόρσμπι (συχνά βασικός χαφ, δανεικός στην Τζένοα), Λεβίν Εζτουνάλι (αναπληρωματικός επιθετικός χαφ, Αμβούργο), Κέβιν Μέβαλντ (αναπληρωματικός χαφ, Έουπεν), Κεϊτά Έντο (επιθετικός χαφ, ανανέωση δανεισμού στην Άιντραχτ Μπράουνσβαϊχ), Ντάβιντ Πρόι (αναπληρωματικός αριστερός χαφ, δανεικός στην Άαλεν), Τζέιμι Λέβελινγκ (αναπληρωματικός μεσοεπιθετικός, δανεικός στη Στουτγκάρδη), Σβεν Μίχελ (αναπληρωματικός επιθετικός, Άουγκσμπουργκ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Η εξασφάλιση της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ έφερε ασφαλώς περισσότερα χρήματα στο ταμείο η πολιτική της ωστόσο δεν άλλαξε ριζικά. Συνεχίζει και θεωρεί εαυτόν σύλλογο που δεν θέλει να αγοράζει ποδοσφαιριστές ακριβά.

«Παίζουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά δεν είμαστε σύλλογος επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ», έλεγε για παράδειμα ο γενικός διευθυντής Όλιβερ Ρούνερτ.

Συγγνώμη κ. Ρούνερτ αλλά η ομάδα σας έφτασε σε σημείο να αγοράζει ποδοσφαιριστή από την Ίντερ με 15 εκατομμύρια ευρώ. Να έχει διατηρήσει όλες τις βασικές μονάδες της προηγούμενης περιόδου και θεωρητικά να έχει κάνει και μικρή ανανέωση επιλογών για το βάθος του ροτέισον.

Δεν είναι κινήσεις συλλόγου μικρών φιλοδοξιών αυτές. Είναι κινήσεις συλλόγου που κάνει βήματα παραπάνω και επιχειρεί να εξελίσσεται, να βελτιώνεται, να προοδεύει.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 3 Ιουλίου.

12.07: Λούκενβαλντε – Ουνιόν Βερολίνου 0-2

15.07: Ζαλαέγκερζεγκ – Ουνιόν Βερολίνου 3-2

19.07: Ουνιόν Βερολίνου – Ράπιντ Βιέννης 3-0

22.07: Ουνιόν Βερολίνου – Χόλσταϊν Κιέλου 1-2

28.07: Ουνιόν Βερολίνου – Πάφος 1-2

29.07: Ουνιόν Βερολίνου – Ουντινέζε 1-0

05.08: Ουνιόν Βερολίνου – Αταλάντα 4-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Η Ουνιόν Βερολίνου μπορεί να παρουσιαστεί περισσότερο ικανή στη διαχείριση διαδοχικών υποχρεώσεων σε σχέση με το προηγούμενο πρωτάθλημα. Όσα έχει παρουσιάσει την τελευταία διετία με κάνουν να την έχω στις ομάδες που θα διεκδικήσουν ξανά ευρωπαϊκό εισιτήριο, ακόμα και για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ξανά.

(5) ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ

Έκτη στη σεζόν 2021-2022, πέμπτη στην προηγούμενη. Για δεύτερη σερί σεζόν πήρε εισιτήριο συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, φλέρταρε μέχρι την τελευταία αγωνιστική και με το Τσάμπιονς Λιγκ.

Οργάνωση, μεγάλη ικανότητα στο σκοράρισμα από τις στατικές φάσεις και καλή αμυντική λειτουργία στην πλειοψηφία των αποστολών. Αυτές ήταν οι αρετές της αγωνιστικά.

Θαυμάσιες οι επιδόσεις της απέναντι στις ομάδες της κατηγορίας που τερμάτισαν από την έβδομη θέση και κάτω, πρόβλημα απέναντι στις μεγάλες/πρωτοπόρους. Από τις έξι αναμετρήσεις με την Μπάγερν, την Ντόρτμουντ και τη Λειψία πήρε μηδέν βαθμούς.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Φλόριαν Μίλερ (τερματοφύλακας, Στουτγκάρδη), Μαξ Ρόζενφελντερ (κεντρικός αμυντικός, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Τζόρντι Μακένγκο (αριστερός μπακ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Ζούνιορ Αντάμου (επιθετικός, Σάλτσμπουργκ).

Γύρισαν: Κέβεν Σλότερμπεκ (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στην Μπόχουμ).

Έφυγαν: Μαρκ Φλέκεν (βασικός τερματοφύλακας, Μπρέντφορντ), Ζόναταν Σμιντ (αναπληρωματικός δεξιός μπακ, ελεύθερος), Κίμπερλι Εζεκουέμ (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, δανεικός στην Πάντερμπορν), Ρόμπερτ Βάγκνερ (αναπληρωματικός χαφ, δανεικός στην Γκρόιτερ Φιρτ), Λίνο Τέμπελμαν (χαφ, δανεικός πέρσι στη Νυρεμβέργη, Σάλκε), Νοά Ντάρβιχ (αναπληρωματικός χαφ, Μπαρτσελόνα), Νισάν Μπουρχάτ (αριστερός χαφ, δανεικός πέρσι στη Βίντερτουρ, πωλήθηκε σε αυτή) Βου Γέονγκ Τζέονγκ (αναπληρωματικός μεσοεπιθετικός, Στουτγκάρδη), Κέβιν Σάντε (μεσοεπιθετικός, δανεικός πέρσι στην Μπρέντφορντ, πωλήθηκε σε αυτή), Νιλς Πέτερσεν (αναπληρωματικός επιθετικός, τέλος καριέρας).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Εμμμμ, πρακτικά το τίποτα; Οι αλλαγές αφορούν τον Ατουμπόλου που είναι ο νέος βασικός τερματοφύλακας προερχόμενος από τη δεύτερη ομάδα της. Διεθνής με την U21, καλός, αλλά στοίχημα. Πήρε τον Μίλερ, ελαφρά αναξιόπιστος, για Νο 2. Μου μοιάζει ότι παίρνει ρίσκο στην θέση.

Μία από τα ίδια στις θέσεις των αμυντικών και των χαφ, έψαχνε δύο επιθετικούς, έναν με ικανότητα και για μεσοεπιθετικός. Πήρε τον Αντάμου για τον δεύτερο ρόλο αλλά τραυματίστηκε στην προετοιμασία και δεν έχω καν θεωρητική εικόνα του ώστε να κρίνω.

Πιο πολύ απασχόλησε μεταγραφικά με την περίπτωση του 16χρονου Ντάρβιχ που πωλήθηκε από την ακαδημία της στην Μπαρτσελόνα παρά για όσα έκανε (απέκτησε) η ίδια.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 10 Ιουλίου.

15.07: Φράιμπουργκ – Γκρασχόπερ 6-1

22.07: Βόλφσμπουργκ – Φράιμπουργκ 3-2

29.07: Φράιμπουργκ – Στρασμπούρ 2-2

29.07: Φράιμπουργκ – Στρασμπούρ 2-2

05.08: Φράιμπουργκ – Έμπολι 2-0

Η ΕΙΚΟΝΑ

Αυτό το μία από τα ίδια από πλευράς προσώπων με προβληματίζει. Μετά από δύο σερί σεζόν στην πρώτη εξάδα, λένε και οι ίδιοι πως τρίτη φορά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ρεαλιστικά λένε πως θέλουν ασφαλή σεζόν, στη μέση της βαθμολογίας. Μαζί τους συμπλέω. Θεωρώ πως θα είναι έκπληξη αν πάνε πιο πάνω.

O ΤΡΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ* ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΔΩ!

(6) ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ

Τρίτη στη σεζόν 2021-2022, έκτη πέρσι. Αποτυχία. Καταστροφική η αρχή με τον Χεράρδο Σεοάνε, αναπάντεχα, καλές οι διορθώσεις του Τσάμπι Αλόνσο αλλά το ρόστερ «έσκασε» και εξαιτίας τραυματισμών στο φινάλε της σεζόν.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ματέι Κόβαρ (τερματοφύλακας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αρτούρ (δεξιός μπακ, Αμέρικα Μινέιρο), Αλεχάντρο Γκριμάλντο (αριστερός μπακ, Μπενφίκα), Γκρανίτ Τσάκα (αμυντικός χαφ, Άρσεναλ), Αϊμάν Αουρίρ (επιθετικός χαφ, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Γιόνας Χόφμαν (δεξιός μεσοεπιθετικός, Γκλάντμπαχ), Βίκτορ Μπονιφάς (επιθετικός, Ουνιόν Σεντ Γκιλουάζ).

Γύρισαν: Γκουστάβο Πουέρτα (χαφ, τέλος δανεισμού στη Νυρεμβέργη).

Έφυγαν: Λέναρτ Γκριλ (τερματοφύλακας, δανεικός πέρσι στην Ουνιόν Βερολίνου, πωλήθηκε σε αυτή), Αντρέι Λούνεβ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, ελεύθερος), Σαντίκ Φοφανά (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Νυρεμβέργη, δανεικός στη Φορτούνα Σιτάρντ), Ντάλεϊ Σίνκχραφεν (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, Λας Πάλμας), Μίτσελ Μπάκερ (συχνά βασικός αριστερός μπακ, Αταλάντα), Αϊμάν Αζίλ (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, Ντόρτμουντ ΙΙ), Τζόσου Εζέ (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, δανεικός στη Φορτούνα Κολωνίας), Παουλίνιο (χαφ, δανεικός πέρσι στην Ατλέτικο Μινέιρο, πωλήθηκε σε αυτή), Κερέμ Ντεμίρμπαϊ (συχνά βασικός χαφ, Γαλατάσαραϊ), Καρίμ Μπελαράμπι (αναπληρωματικός δεξιός μεσοεπιθετικός, ελεύθερος), Κάλουμ Χάντσον-Οντόι (αναπληρωματικός ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού από την Τσέλσι), Μουσά Ντιαμπί (βασικός ακραίος μεσοεπιθετικός, Άστον Βίλα).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Η απώλεια συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ σήμαινε ότι η Μπάγερ μπορεί να πωλούσε μέχρι και τρεις βασικούς ποδοσφαιριστές της. Αυτό ήταν το δεδομένο στην έναρξη της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν. Μπορεί να έμεναν όλοι, μπορεί να μετρούσε μείον τρία. Χρειάζονταν χρήματα ώστε να κινηθεί.

Η δεδομένη γενική πολιτική της ήταν πως κάθε ποδοσφαιριστής που έχει ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο, είτε το επεκτείνει είτε πωλείται. Δεν θέλει πλέον να χάνει παίκτες ελεύθερους, θέλει να παίρνει χρήματα.

Οι Τζόναθαν Τα, Μουσά Ντιαμπί και Ζερεμί Φρίμπονγκ ήταν οι κύριοι υποψήφιοι για αποχώρηση σε αυτή την κατηγορία, ο Εζεκιέλ Παλάσιος όχι, εξαιρέθηκε, κρίθηκε απαραίτητος. Ο Ντιαμπί πωλήθηκε τελικά, 60 εκατομμύρια ευρώ ήρθαν στο ταμείο.

Οι δύο μπακ (Αρτούρ, Γκριμάλντο) αποκτήθηκαν νωρίς, νωρίς, επόμενοι βασικοί στόχοι της ήταν ένας αμυντικός χαφ, ένας κεντρικός αμυντικός και ένας ταχύς κεντρικός επιθετικός, ένας φορ με ικανότητα να επιτεθεί με ταχύτητα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας αλλά και να μπορεί να παίξει μαζί με τον Πάτρικ Σικ.

Μία από τις κύριες αδυναμίες της περασμένης σεζόν βλέπετε ήταν η έλλειψη καθαρού φορ περιοχής. Ο τραυματισμός του Σικ την ανάγκασε να παίζει με ψεύτικα εννιάρια. Μερικές φορές επιτυχώς, αρκετές ανεπιτυχώς. Οι κλειστές άμυνες τη δυσκόλεψαν.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη σεζόν 2021-2022 έβαλε έντεκα γκολ από κεφαλιές για την τρίτη καλύτερη σχετική επίδοση και στη σεζόν 2022-2023 σημείωσε μόνο τρία για τη δεύτερη χειρότερη σχετική επίδοση.

Από την άλλη βεβαίως υπάρχει και το σημαντικό ερώτημα. Θα είναι ο Πάτρικ Σικ σε θέση να παίξει στη νέα σεζόν; Έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον άφησε εκτός μάχης από τον Νοέμβριο του 2022 ως το τέλος της προηγούμενης; Για την ώρα η απάντηση είναι όχι. Νέες επιπλοκές τον έχουν θέσει εκτός μάχης ως τις αρχές Οκτωβρίου.

Εκτάκτως αποκτήθηκε ο Μπονιφάς. Δυναμικός φορ. Ρίσκο όμως η επιλογή του. Δύο χιαστούς κουβαλάει στην καριέρα του. Πέρσι μια χαρά ήταν βεβαίως, αλλά για αυτόν τον λόγο δεν ασχολήθηκε π.χ. η Λειψία μαζί του, όταν τον «σκέφτηκε».

Κατά τα λοιπά. Στο συνολικό πάρε δώσει της έδειξε να επιδιώκει προσθήκη προσωπικοτήτων στο ρόστερ της. Ο Τζάκα είναι η πιο χαρακτηριστική τέτοια απόκτηση. Θεωρώ ότι μόνο σε καλό μπορεί να της βγει αυτή η επιλογή στρατηγικής.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 10 Ιουλίου.

21.07: Λέβερκουζεν – Πάντερμπορν 1-2

29.07: Ρεάλ Σοσιεδάδ – Λέβερκουζεν 1-0

02.08: Μαρσέιγ – Λέβερκουζεν 1-2

05.08: Λέβερκουζεν – Γουέστ Χαμ 4-0

Η ΕΙΚΟΝΑ

Σε αντίθεση με το 3-4-3 της περασμένης σεζόν όπου ο Τσάμπι Αλόνσο ήθελε να στρώσει την άμυνα, στην προετοιμασία δούλεψε κυρίως το 4-2-3-1 και ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Ασφαλώς και διαθέτει ποδοσφαιριστές ώστε να υπηρετήσει και τους δύο δρόμους, αν το κατορθώσει γίνεται βασική υποψήφια για την πρώτη τετράδα της βαθμολογίας.

(7) ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Παρότι βελτίωσε κατά τέσσερις θέσεις το τελικό πλασάρισμα και έστω και στο νήμα πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο ήταν χειρότερη σε σχέση με το 2021-2022. Ο δεύτερος γύρος που έκανε ήταν αρνητικός, επηρεάστηκε πολύ από το μένω ή φεύγω του προπονητή Όλιβερ Γκλάζνερ, συνήλθε μόνο αφότου ξεκαθάρισε η υπόθεση τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος.

Συνήλθε αλλά όχι τόσο ώστε να κλείσει με τρόπαιο τη σεζόν. Ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου από τη Λειψία.

Κύριο αγωνιστικό πρόβλημα γενικώς ήταν η αμυντική λειτουργία, ειδικά εκτός έδρας. Δεν κέρδισε στις τελευταίες έντεκα εξόδους της (0-5-6) στο πρωτάθλημα, δεν έχει νίκη ως φιλοξενούμενη στο 2023, και έχει δεχτεί γκολ στα τελευταία 20 εκτός έδρας παιχνίδια της στη Λίγκα.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Γουίλιαμ Πάτσο (κεντρικός αμυντικός, Αντβέρπ), Ντάριο Γκεμπούρ (κεντρικός αμυντικός, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Ντάβις Μπαουτίστα (κεντρικός αμυντικός, Άουκας U20), Ρόμπιν Κοχ (κεντρικός αμυντικός, Λιντς), Ναμντί Κόλινς (κεντρικός αμυντικός, Ντόρτμουντ ΙΙ), Ελιές Σκίρι (αμυντικός χαφ, Κολωνία), Χούγκο Λάρσον (χαφ, Μάλμε), Χαρπίτ Γκοτρά (χαφ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Ομάρ Μάρμους (επιθετικός, Βόλφσμπουργκ), Τζεσίκ Ενγκανκάμ (επιθετικός, Χέρτα Βερολίνου), Νοέλ Φουτκό (επιθετικός, SW Έσσεν).

Γύρισαν: Γενς Πέτερ Χάουγκε (δεξιός μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στη Γάνδη), Αλί Ακμάν (επιθετικός, τέλος δανεισμού στην Γκεζτέπε), Ιγκόρ Ματάνοβιτς (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Ζανκτ Πάουλι).

Παρέμειναν: Φίλιπ Μαξ (βασικός αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι από την Αϊντχόφεν, τον αγόρασε), Ζουνιόρ Ντινά Εμπιμπέ (συχνά βασικός χαφ, δανεικός πέρσι από την Παρί Σεν Ζερμέν, τον αγόρασε), Άνσγκαρ Κνάουφ (σπάνια βασικός ακραίος χαφ, δανεικός πέρσι από την Ντόρτμουντ, τον αγόρασε).

Έφυγαν: Ντιάντ Ραμάι (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Άγιαξ), Εβάν Εντικά (βασικός κεντρικός αμυντικός, Ρόμα), Αλμαμί Τουρέ (σπάνια βασικός κεντρικός αμυντικός, ελεύθερος), Ζερόμ Ονγκενέ (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Σάλτσμπουργκ, δανεικός στη Σερβέτ), Γιάν Σρέντερ (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, ελεύθερος), Τζιμπρίλ Σο (βασικός χαφ, Σεβίλλη), Νταϊτσι Καμάντα (συνήθως βασικός επιθετικός χαφ, Λάτσιο), Ράγκναρ Άκε (επιθετικός, δανεικός πέρσι στην Γκρόιτερ Φιρτ, Κάιζερσλαουτερν).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Η πρώτη και σημαντική αλλαγή είναι στο πόστο του προπονητή. Ο Ντίνο Τόπμελερ διαδέχτηκε τον Όλιβερ Γκλάζνερ. Ο βοηθός του Γιούλιαν Νάγκελζμαν στην Μπάγερν (αρμοδιότητα οι στατικές φάσεις και η επιθετική ανάπτυξη) αναλαμβάνει για δεύτερη φορά στην καριέρα του ομάδα της πρώτης κατηγορίας ως… πρώτο βιολί από τον πάγκο.

Είχε κάνει το… αγροτικό του στο Λουξεμβούργο με την Ντουντελάνζ (2016-2019), πήρε τρία πρωταθλήματα μαζί της και την οδήγησε και σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Τώρα γίνεται ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της Μπούντεσλιγκα που θα καθίσει σε πάγκο ομάδας από τον οποίο πέρασε και ο πατέρας του. Ο Κλάους Τόπμελερ ήταν τεχνικός των «Αετών» από τον Ιούλιο του 1993 ως τον Απρίλιο του 1994.

Το ρόστερ της στελεχώθηκε καλά. Ο Πάτσο είναι ο αντικαταστάτης του Εντικά, ο Σκίρι είναι το κλασσικό εξάρι που της έλειπε, ο Κοχ ήρθε ώστε να γίνει ο νέος ηγέτης/καθοδηγητής της αμυντικής γραμμής.

Το ερώτημα ωστόσο είναι αν θα μείνει ο Ραντάλ Κολό Μουανί. Έκανε σούπερ σεζόν πέρσι με άθροισμα γκολ και ασίστ που έφτασε τον αριθμό 43. Αριθμό που ουδείς ποδοσφαιριστής της Άιντραχτ είχε φτάσει από τη σεζόν 1988-1989 όταν άρχισε να υπολογίζεται η συγκεκριμένη στατιστική.

Αναπόφευκτα μπήκε στο στόχαστρο ομάδων. Η Άιντραχτ δεν είχε σκοπό να τον παραχωρήσει αλλά με πρόταση που θα άρχιζε από τα εκατό εκατομμύρια ευρώ δεν θα έλεγε όχι. Δεν θα μπορούσε ορθότερα να πει όχι.

Πήρε αρκετούς μεσοεπιθετικούς, ψεύτικα εννιάρια αν προτιμάτε, αλλά αν χάσει τον Γάλλο θα χρειάζεται αντικαταστάτη. Αν δεν τον χάσει βεβαίως όλα καλά.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 10 Ιουλίου.

15.07: Άιντραχτ Φρανκφούρτης – Μπράουνφελζ 15-1

18.07: Στάινμπαχ Χάγκερ – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1

22.07: Μπάροκσταντ Φούλντα Λένερτς – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 3-2

28.07: Φιτέσε – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 1-1

05.08: Άιντραχτ Φρανκφούρτης – Νότιγχαμ 0-0

Η ΕΙΚΟΝΑ

Νομίζω ότι η Άιντραχτ θα χρειαστεί λίγο χρόνο ώστε να παίξει όπως θεωρητικά μπορεί. Το ρόστερ της έχει ισορροπία και αν δεν υπάρξει αποχώρηση βασικού στελέχους είναι ικανό να της χαρίσει ξανά ευρωπαϊκό εισιτήριο.

(8) ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ

Από δωδέκατη το 2021-2022, όγδοη πέρσι. Τεράστια αποτυχία με την απώλεια ευρωπαϊκού εισιτηρίου στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στην υποβιβασμένη Χέρτα, αλλά και αγωνιστική δικαιοσύνη. Δεν άξιζε να πάει πιο ψηλά. Κάτι το οργανωμένο αλλά δίχως ιδιαίτερη φαντασία και ποιότητα παρουσίασε.

Ήταν σύνολο που κέρδιζε πιο εύκολα εκτός έδρας. Πόνταρε στην οργάνωση, στο μαρκάρισμα και στη φυσική κατάσταση και τις περισσότερες φορές δεν έφτιαχνε πολλές ευκαιρίες. Μερικές φορές ήταν αποτελεσματική, μερικές όχι, σε δέκα παιχνίδια απέτυχε να σκοράρει στο προηγούμενο πρωτάθλημα.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Σέντρικ Τσέζιγκερ (κεντρικός αμυντικός, Γιάνγκ Μπόις), Μόριτς Γεντς (κεντρικός αμυντικός, Λοριάν), Φέλιξ Λάνγκε (κεντρικός αμυντικός, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Γιόακιμ Μέλε (δεξιός μπακ, Αταλάντα), Μάνουελ Μπράουν (αριστερός μπακ, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Ροζέριο (αριστερός μπακ, Σασουόλο), Λόβρο Μάγιερ (χαφ, Ρεν), Μαξ Χέρμαν (επιθετικός χαφ προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Λούκας Άμπρος (επιθετικός χαφ προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Βάτσλαβ Τσέρνι (δεξιός μεσοεπιθετικός, Τβέντε), Τιάγκο Τομάς (ακραίος μεσοεπιθετικός, Σπόρτινγκ).

Γύρισαν: Ανσέλμο Γκαρσία ΜακΝάλτι (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στην Μπρέντα), Άστερ Βρανξ (χαφ, τέλος δανεισμού στη Μίλαν), Ουλίσες Λιανέζ (αριστερός χαφ, τέλος δανεισμού στη Ζανκτ Πέλτεν), Μαξιμίλιαν Φίλιπ (μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στη Βέρντερ Βρέμης).

Έφυγαν: Τιμ Ζίρσλεμπεν (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Χάιντενχαϊμ, πωλήθηκε σε αυτή), Μαρίν Πόνγκρατσιτς (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Λέτσε, πωλήθηκε σε αυτή), Μίκι φαν νε Φεν (βασικός κεντρικός αμυντικός ή αριστερός μπακ, Τότεναμ), Ζοσουά Γκιλαβογκί (συχνά βασικός κεντρικός αμυντικός, ελεύθερος), Πάουλο Οτάβιο (συνήθως βασικός αριστερός μπακ, Αλ-Σαντ), Φάμπιο Ντι Μικέλε Σάντσες (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στην Μπρέντα, δανεικός στη Ζάαρμπρικεν), Φέλιξ Ενμεσά (βασικός χαφ, Ντόρτμουντ), Μπριάνγκ Καγιό (χαφ, δανεικός πέρσι στη Νυρεμβέργη ΙΙ, Ίνγκολσταντ), Γιούν-σανγκ Χονγκ (αριστερός χαφ, δανεικός πέρσι στη Νυρεμβέργη ΙΙ, Ποχάνγκ Στίλερς), Λούκα Βάλντσμιντ (αναπληρωματικός μεσοεπιθετικός, δανεικός στην Κολωνία), Ομάρ Μάρμους (συχνά βασικός επιθετικός, Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Μπάρτος Μπιάλεκ (επιθετικός, δανεικός πέρσι στη Φιτέσε, δανεικός στην Έουπεν).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Το ξεκάθαρο κενό στο ρόστερ της περασμένης σεζόν ήταν ο σκόρερ περιοχής. Σκεφτείτε ότι οι καλύτεροι σκόρερ της ήταν με έξι γκολ έκαστος ο Γιόνας Βιντ και ο χαφ Γιάνικ Γκέραρντ.

Δάκρυ κυλούσε από τα μάτια των φίλων της όταν σκέφτονταν πως κάποτε είχαν για επιθετικούς κορυφής τον Γκραφίτε, τον Μάντζουκιτς, τον Ντοστ, τον Βέγχορστ…Καθαρός στόχος συνεπώς στις μεταγραφές ήταν η απόκτηση ενός τέτοιου φορ.

Αν αποκτήθηκε; Όχι. Υπάρχει βεβαίως ο Λούκας Νμεσά που έχασε την περασμένη σεζόν με σοβαρό τραυματισμό από τον Νοέμβριου του 2022 και έπειτα, αλλά είναι αυτός ο κλασσικός φορ περιοχής; Δεν νομίζουμε. Ούτε ο Βιντ, ούτε ο 18χρονος Πεϊτσίνοβιτς που δεν πήρε ευκαιρίες πέρσι μας γεμίζουν το μάτι για γκολτζήδες.

Με τις προσθήκες που έκανε «φόρτωσε» επιλογές μεσοεπιθετικά και στα χαφ. Δεν περιμέναμε μάλιστα ότι θα έδινε (την Τρίτη που πέρασε) 25 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεν ώστε να αγοράσει τον χαφ Μάγερ και να τον κάνει την τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της. Νομίζαμε πως είχε καλύψει την πώληση του Φέλιξ Νμεσά μέσω του Βρανξ που γύρισε από δανεισμό. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η αγορά του Κροάτη.

Στα στόπερ η αποχώρηση του φαν ντε Φεν είναι σημαντική. Ο καλύτερος στόπερ της ήταν. Ποσοτικά ωστόσο οι αφίξεις των Τσέζιγκερ, Γεντς καλύπτουν το αντίο και διατηρούν σε καλό βαθμό τις διαθέσιμες επιλογές.

Η μόνη θέση στην οποία δεν κατάφερε να αποκτήσει τον βασικό της στόχο (Γκόζενζ) ήταν ο αριστερός μπακ. Ούτε ο Νο2 (Ντάβιντ) ήρθε, ούτε ο Νο3 (Γιούρασεκ). Ο Ροζέριο αφίχθηκε. Δεν τον γνωρίζω ώστε να κρίνω.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 7 Ιουλίου.

15.07: Επίλεκτοι Μπεκς – Βόλφσμπουργκ 0-4

22.07: Βόλφσμπουργκ – Φράιμπουργκ 3-2

29.07: Βόλφσμπουργκ – Λανς 1-1

02.08: Βόλφσμπουργκ – Σπέτσια 1-2

05.08: Βόλφσμπουργκ – Σασουόλο 1-1

05.08: Βόλφσμπουργκ – Θέλτα 0-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Δεν έβγαλε μάτια. Ο Νίκο Κόβατς έκανε πάρα πολλές δοκιμές μεσοεπιθετικά. Μοιάζει να ψάχνει την ιδεατή σύνθεση, τα πιο λειτουργικά και ταιριαστά δίδυμα στα «φτερά».

Αν το καταφέρει θα βοηθήσει τους «λύκους» στο να πάνε ένα βήμα πιο ψηλά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Διαφορετικά δεν βλέπω εύκολα να γίνεται αυτό.

(9) ΜΑΪΝΤΣ

Και στη σεζόν 2021-2022 και πέρσι πορεύθηκε με δυόμιση επιθετικούς. Πάλι έβγαλε άκρη, πάλι είχε ήρεμη σεζόν, ήταν και η… υπεύθυνη για την απώλεια του πρωταθλήματος από την Ντόρτμουντ.

Δεν κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο, αν και έδειξε να το φλερτάρει έξι αγωνιστικές πριν το τέλος, αλλά δεν τη λες αποτυχημένη. Μπορεί να πάρει ως μάθημα όσα… έπαθε τον τελευταίο μήνα και να επιχειρήσει να γίνει καλύτερη στην επόμενη σεζόν.

Είναι λες και έχασε το μυαλό της μετά το 3-1 επί της Μπάγερν και το αήττητο δέκα αγωνιστικών που είχε τότε. Έμεινε με άδεια χέρια στις επόμενες τέσσερις εμφανίσεις της, η άμυνά της δέχτηκε από τουλάχιστον τρία γκολ σε κάθε μία και μεγάλο αριθμό φάσεων, η επίθεσή της φάνηκε μόνο από στατικές φάσεις ή δεν είχε ουσία στα τελειώματα των αντεπιθέσεων.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ντάνιελ Μπατς (τερματοφύλακας, Ζάαρμπρικεν), Σεπ φαν ντεν Μπερχ (κεντρικός αμυντικός, δανεικός από τη Λίβερπουλ), Τομ Κράους (αμυντικός χαφ, Λειψία).

Γύρισαν: Μερβέιγ Παπελά (αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού στη Ζάντχαουζεν).

Έφυγαν: Φιν Ντάμεν (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Άουγκσμπουργκ), Λούκας Λάουξ (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, δανεικός στη Ζάντχαουζεν), Αλεξάντερ Χακ (ενίοτε βασικός κεντρικός αμυντικός, Αλ Καντζιά), Ρονέλ Πιέρ-Γκαμπριέλ (δεξιός μπακ, δανεικός πέρσι στην Εσπανιόλ, Ναντ), Ααρόν Μαρτίν (συχνά βασικός αριστερός μπακ, ελεύθερος), Άντερσον Λουκοκί (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στη Χάνζα Ρόστοκ, Χέρτα Βερολίνου), Μπεν Μπόμπτσιν (χαφ, δανεικός πέρσι στην Έλφερζμπεργκ, δανεικός στην Αούστρια Λούστεναου), Άντζελο Φουλγκινί (επιθετικός χαφ, δανεικός πέρσι στη Λανς, πωλήθηκε σε αυτή), Μάρκους Ίνγκβαρτσεν (ενίοτε βασικός μεσοεπιθετικός, Μίντιλαντ), Μάρλον Μουσταφά (αναπληρωματικός επιθετικός, Κόμο).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Η αρχική σκέψη των στελεχών της ήταν ότι το ρόστερ της περασμένης σεζόν είχε υπερβολικά πολλούς επιθετικούς, δίχως όμως αυτοί να προσφέρουν και όσα έπρεπε. Πολλοί φορ, πολλοί… άχρηστοι φορ. Αν εξαιρέσουμε τους Αζόρκ, Ονισίβο, Ίνγκβαρτσεν οι υπόλοιποι δεν βοήθησαν.

Υπήρξαν αποχωρήσεις (Μουσταφά, Ίνγκβαρτσεν) ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά όσο ο Μπούρκαρντ παραμένει τραυματίας θα συνεχίσει να έχει περιορισμένες επιλογές.. Όπως πέρσι δηλαδή. Δεν ενισχύθηκε.

Μιλάμε συνεπώς για ομάδα με παρόμοιο ρόστερ με την περασμένη σεζόν, που έκανε ελάχιστες προσθήκες. Τον Μπατς ως Νο2 στην θέση του Ντάμεν, τον δοκιμασμένο ως επιλογή Φαν ντεν Μπερχ στα στόπερ.

Μοιάζει να θέλει να ποντάρει στην ομοιογένεια και όχι στην αύξηση της ποιότητας.

Έχει και μερικά εκκρεμή μέτωπα βέβαια. Στα αμυντικά χαφ έχει τους Κράους, Κορ, Μπαρέιρο, Σταχ, ίσως δώσει έναν από τους τελευταίους δύο διότι μπήκαν σε τελευταίο χρόνο συμβολαίου.

Α, ψάχνει και έναν αριστερό μπακ διότι έφυγε ο Ααρόν και έχει μόνο τον Σασί. Ο νεαρός Μαμούτοβιτς υπάρχει μόνο για την ώρα ως μπακ απ.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 2 Ιουλίου.

07.07: Γκένζινγκεν – Μάιντς 0-16

14.07: Κόμπλεντς – Μάιντς 1-6

01.08: Μάιντς – Ζανκτ Γκάλεν 4-1

05.08: Μάιντς – Μπέρνλι 3-0

Η ΕΙΚΟΝΑ

Από όσα είδα και στο Κύπελλο με την Έλφερζμπεργκ η Μάιντς θα είναι (λογικά) ακριβώς όπως την αφήσαμε στο τέλος της περασμένης σεζόν. Οδεύει συνεπώς για ασφαλή σεζόν. Ως εκεί.

O ΤΡΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ* ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΔΩ!

(10) ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ

Δέκατη στη σεζόν 2021-2022, δέκατη και πέρσι. Βαρετή, ανιαρή, δίχως φαντασία παρουσιάστηκε στην πρώτη σεζόν του Ντάνιελ Φάρκε. Απέτυχε να αποκτήσει πετυχημένη αγωνιστική ταυτότητα μαζί του. Το στιλ της αναζήτησης ασφάλειας μέσω κατοχής μπάλας και επιθέσεων δίχως ρίσκα δεν έπιασε. Είτε εντός έδρας έπαιζε είτε εκτός φτωχή ήταν δημιουργικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τουλάχιστον κέρδιζε αρκετά συχνά ως γηπεδούχος, ειδικά με τις «μεγάλες» της κατηγορίας τα κατάφερνε καλά. Με τις μεσαίες και τις μικρές είχε θέματα. Εκτός έδρας αφήστε το, μόλις 1-7-9 μέτρησε. Επτά γκολ έβαλε στις τελευταίες οκτώ εξόδους της, πίσω απλά αδυνατούσε να βρει ηρεμία.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Μαξιμίλιαν Μπριλ (τερματοφύλακας, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Ιμπραϊμ Ντιγκμπερέκου (κεντρικός αμυντικός, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Φάμπιο Κιαρόντια (κεντρικός αμυντικός, Βέρντερ Βρέμης), Μαξιμίλιαν Βέμπερ (κεντρικός αμυντικός, δανεικός από τη Λιντς), Λούκας Ούλριχ (αριστερός μπακ, Χέρτα Βερολίνου ΙΙ), Φρανκ Ονορά (δεξιός μεσοεπιθετικός, Μπρεστ), Ρόμπιν Χακ (αριστερός μεσοεπιθετικός, Αρμίνια Μπίλεφελντ), Γκραντ-Λεόν Ράνος (επιθετικός, Μπάγερν Μονάχου ΙΙ), Τόμας Τσβάντσαρα (επιθετικός, Σπάρτα Πράγας).

Γύρισαν: Μόριτς Νίκολας (τερματοφύλακας, τέλος δανεισμού στη Ρόντα), Ρόκο Ράιτς (χαφ, τέλος δανεισμού στη Σιντ Τρούιντεν).

Παρέμειναν: Γιούλιαν Βάιγκλ (βασικός αμυντικός χαφ, δανεικός πέρσι από την Μπενφίκα, τον αγόρασε)

Έφυγαν: Γιόνας Κέρσκεν (τερματοφύλακας, δανεικός πέρσι στη Μέπεν, Αρμίνια Μπίλεφελντ), Τζόρνταν Μπάιερ (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στην Μπέρνλι, πωλήθηκε σε αυτή), Ραμί Μπενσεμπαϊνί (βασικός αριστερός μπακ, Ντόρτμουντ), Λαρς Στιντλ (συνήθως βασικός επιθετικός χαφ, Καρλσρούη), Κόνορ Νος (αναπληρωματικός επιθετικός χαφ, Μπλάου Βάις Λιντς), Γιόνας Χόφμαν (βασικός δεξιός μεσοεπιθετικός, Λέβερκουζεν), Μάρκους Τιράμ (βασικός επιθετικός, Ίντερ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Το πρώτο ερώτημα που έπρεπε να απαντήσει μετά το τέλος της περασμένης σεζόν ήταν αν θα συνέχιζε με προπονητή τον Ντάνιελ Φάρκε. Η τάση ήταν αρνητική, επιβεβαιώθηκε. Στις 2 Ιουνίου ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας. Για τρίτο σερί καλοκαίρι η Γκλάντμπαχ άρχιζε με πρώτο της μέλημα την εύρεση προπονητή.

Ο Χεράρδο Σεοάνε ο βασικός υποψήφιος αντικαταστάτης, ανακοινώθηκε στις 6 Ιουνίου. Ο πρώην προπονητής της Λέβερκουζεν (καλοκαίρι 2021 ως Οκτώβριο 2022) δεν είναι… κολλημένος σε ένα σύστημα, είναι πιο ευέλικτος τακτικά και μετρούσε διαδοχικές σεζόν επιτυχιών ως τεχνικός. Εξαίρεση αποτέλεσε η αρχή της προηγούμενης στην Μπάγερ που στοίχισε και τον τερματισμό της παρουσίας του εκεί.

Άρχιζε βέβαια από το μηδέν. Διαμόρφωση ρόστερ, αγωνιστικό στιλ, αξιολόγηση δυναμικού, νέοι συνεργάτες, όλα σε κατάσταση επανεκκίνησης στα «πουλάρια». Έπειτα από 2,5 χρόνια κρίσης και αποτυχημένων σεζόν, αγωνιστικά και οικονομικά (56 εκατομμύρια ευρώ απώλειες στο διάστημα) η ανάγκη εφαρμογής του δεν πάει άλλο κυριάρχησε.

Δεν ήταν μόνο η αλλαγή προπονητή. Άλλαξαν πολλά πρόσωπα και πίσω από τις κουρτίνες. Βοηθοί προπονητές, γιατροί, διοικητικά στελέχη, φροντιστές, προπονητές ακαδημιών, σκάουτινγκ, σε κάθε σημείο ήρθαν νέα πρόσωπα.

Στα του ρόστερ τώρα. Αποχώρησε ο καλύτερος σκόρερ (Τιράμ, 13 γκολ) και ο βασικός αριστερός μπακ (Μπενσεμπαϊνί). Ο Πλεά ήθελε να φύγει, έμεινε.

Η αποχώρηση του Χόφμαν προκάλεσε σοκ. Αναπάντεχη. Θεωρούνταν βασικό κομμάτι της νέας αρχής. Υποψήφιος και για αρχηγός. 12 γκολ, 11 ασίστ είχε πέρσι. Συνολικά έφυγαν τα 39/52 περσινά γκολ (Χόφμαν, Τιράμ, Μπενσεμπαϊνί, Στιντλ).

Οι προσθήκες που έγιναν μπροστά έχουν ενδιαφέρον. Ο Ράνος, με την εθνική Αρμενίας έχει κάνει καλά παιχνίδια, παραγωγικά αλλά δεν έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο συλλογικά. Να πέτυχε τζακ ποτ; Εβαλε 20 γκολ σε 36 παιχνίδια στη Ρεγκιονάλιγκα πέρσι. Ο Τσβάντσαρα είναι δοκιμασμένος στην Τσεχία, Να τον δω στη Γερμανία όμως.

Μεσοεπιθετικά ήρθαν ο Ονορά και ο Χακ. Θα βοηθήσουν άμεσα ο Τσβάντσαρα και ο Ονορά ώστε να έρθουν το γκολ; Στην καλοκαιρινή θεωρία και στα όσα έχω διαβάσει η απάντηση τείνει προς ναι. Τείνει.

Πίσω όμως, αμυντικά έχω αρκετές ανησυχίες. Το νεανικό δίδυμο Νετς, Ούλριχ αρκεί για την κάλυψη της θέσης του αριστερού μπακ; Με τον δεξιό μπακ Λάινερ να χάνει πρώτο μισό της σεζόν με ασθένεια φτάνει ο Σκάλι;

Πότε θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί ο βασικός αμυντικός χαφ Κονέ; Θα μείνει επίσης; Είναι στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου και εικάζω πως δεν έχει πωληθεί εξαιτίας του τραυματισμού που έχει.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 9 Ιουλίου.

15.07: Βέγκμπεργκ Μπέεκ – Γκλάντμπαχ 1-1

22.07: Ζάαρμπρικεν – Γκλάντμπαχ 1-2

26.07: Γκλάντμπαχ – Ίνγκολσταντ 2-1

29.07: Γκλάντμπαχ – 1860 Μόναχο 2-1 (45 λεπτών)

29.07: Στουτγκάρδη – Γκλάντμπαχ 1-5 (45 λεπτών)

05.08: Γκλάντμπαχ – Μονπελιέ 2-2

Η ΕΙΚΟΝΑ

Σε γενικές γραμμές με ταξίδι προς το άγνωστο μοιάζει η αρχή της σεζόν για τα «πουλάρια». Ειδικά αμυντικά. Ανέπαφη εστία δεν κράτησε σε κάποιο φιλικό. Θα παίξει πιο όμορφο ποδόσφαιρο αλλά δεν βλέπω πώς μπορεί να την πάει αρκετά ψηλά το ρόστερ που διαθέτει.

(11) ΚΟΛΩΝΙΑ

Εντός προγράμματος όσα συνέβησαν πέρσι. Δυσκολεύτηκε στον πρώτο γύρο να συνδυάσει πρωτάθλημα και Κόνφερενς Λιγκ, ήταν πολύ καλύτερη στον δεύτερο, δίχως την ευρωπαϊκή επιβάρυνση, και σχετικά άνετα ανανέωσε την παραμονή της στην κατηγορία.

Συχνά δυσκολεύονταν στη δημιουργία και στο σκοράρισμα απέναντι σε ομάδες που κλείνονταν, προτιμούσε εκείνες που θα της δώσουν μερικούς χώρους δράσης. Για αυτό και τελείωσε το πρωτάθλημα με καλές εκτός έδρας επιδόσεις (3-1-0) αλλά όχι και τόσο πειστικές στο «σπίτι» της.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Γιόνας Νίκις (τερματοφύλακας, Λειψία U19), Φίλιπ Πέντκε (τερματοφύλακας, ελεύθερος), Ελίας Μπακατουκάντα (κεντρικός αμυντικός, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Ράσμους Κάρστενσεν (δεξιός μπακ, δανεικός από την Γκενκ), Λεάρτ Πακαράντα (αριστερός μπακ, Ζανκτ Πάουλι), Γιάκομπ Κρίστενσεν (αμυντικός χαφ, Νόρτζελαντ), Λούκα Βάλντσμιντ (μεσοεπιθετικός, δανεικός από τη Βόλφσμπουργκ), Γιούστιν Ντιλ (επιθετικός, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Ντέιμιον Ντάους (επιθετικός, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου).

Γύρισαν: Νόα Κάτερμπαχ (αριστερός μπακ, τέλος δανεισμού στο Αμβούργο).

Παρέμειναν: Γιούλιαν Κάμποτ (βασικός κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι από τη Σαμπντόρια, τον αγόρασε).

Έφυγαν: Τίμο Χορν (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, ελεύθερος), Γιόνας Ούρμπιχ (τερματοφύλακας, δανεικός πέρσι στη Γιάν Ρέγκενσμπουργκ, δανεικός στην Γκρόιτερ Φιρτ), Νικόλα Σόλντο (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, δανεικός στην Κάιζερσλαουτερν), Γιόνας Έκτορ (βασικός αριστερός μπακ, τέλος καριέρας), Ελιές Σκίρι (βασικός αμυντικός χαφ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Λουάν Σίμνιτσα (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, Στουτγκάρδη), Όντρεϊ Ντούντα (επιθετικός χαφ, δανεικός πέρσι στη Βερόνα, πωλήθηκε σε αυτή), Κίνγκσλεϊ Σίντλερ (αναπληρωματικός δεξιός μπακ-χαφ, Σαμσούνσπορ), Μάρβιν Όμπουτς (αριστερός χαφ, δανεικός πέρσι στη Χόλσταϊν Κιέλου, δανεικός στη Ροτ Βάις Έσσεν), Τιμ Λέμπερλε (σπάνια βασικός μεσοεπιθετικός, δανεικός στην Γκρόιτερ Φιρτ), Σεμπάστιαν Άντερσον (αναπληρωματικός επιθετικός, ελεύθερος), Μαξιμίλιαν Σμιντ (αναπληρωματικός επιθετικός, δανεικός στη Ρόντα).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Γλίτωσε την απαγόρευση μεταγραφών με την οποία απειλούνταν, ξαλάφρωσε από βαριά συμβόλαιο που αγωνιστικά δεν πρόσφεραν (Τ. Χορν, Άντερσον) αλλά και από δύο βαριά συμβόλαια που πρόσφεραν (Έκτορ, Σκίρι).

Κινήθηκε πολύ γρήγορα, υπέγραψε κυρίως ελεύθερους ποδοσφαιριστές και ελπίζει να φανεί τόσο εύστοχη όσο και το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου πρακτικά μόνο ο Σεργκίς Ανταμιάν δεν της βγήκε.

Ο Μπάουμγκαρτ θεωρεί ότι οι επιλογές που είχε από πέρσι στα χαφ μπορούν να καλύψουν την αποχώρηση του Σκίρι. Έχει πολλά οκτάρια μετά και την υπογραφή του Κρίστενσεν αλλά κλασσικό εξάρι δεν νομίζω ότι διαθέτει. Πιο πολύ ο Μαρτέλ προσεγγίζει τα χαρακτηριστικά της θέσης.

Θέλω να δω και πώς θα λειτουργήσει χωρίς τον Έκτορ. Ο Πακαράντα είναι καλός αριστερός μπακ, κυρίως επιθετικών αρετών όμως. Ο Έκτορ έκανε κινήσεις και κεντρικά, βοηθούσε και στον άξονα. Θα υπάρχει αυτό τώρα;

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 7 Ιουλίου.

16.07: Κολωνία – Γκόρνικ Ζάμπρζε 3-1

16.07: Κολωνία – Αννόβερο 0-1

21.07: Κολωνία – Μαγιόρκα 1-1

28.07: Φορτούνα Κολωνίας – Κολωνία 2-2

29.07: Κολωνία – Άουε 2-0

05.08: Κολωνία – Ναντ 2-0

06.08: Κολωνία – Άγιαξ 3-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Αναμένω όσα είδαμε και τα προηγούμενα έτη του Μπάουμγκαρτ. Δραστήριο ποδόσφαιρο στις περισσότερες αποστολές. Η Κολωνία έχει ρόστερ ικανό να εξασφαλίσει άνετα την παραμονή αλλά μάλλον ως εκεί.

(12) ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ

Ένατη το 2021-2022, δωδέκατη πέρσι. Χρειάστηκε αλλαγή προπονητή προκειμένου να σώσει την παρτίδα και να αποφύγει τον υποβιβασμό. Το ρόστερ της ήταν για πολλά παραπάνω αλλά η επιλογή του Αντρέ Μπράιτενραϊτερ δεν της βγήκε στην τεχνική ηγεσία. Ο Πελεγκρίνο Ματαράτσο ήρθε ως… πυροσβέστης και πέτυχε την παραμονή.

Επί Ματαράτσο… καθιέρωσε το μοντέλο του πρώτου γκολ στις εντός έδρας αποστολές της. Το πέτυχε πρώτη; Τέλεια. Κέρδιζε. Το δέχτηκε πρώτη; Πρόβλημα. Έχανε. Εκτός έδρας μέτρησε μαζί του ρεκόρ 1-2-5, μόνο στη Βρέμη κατάφερε να επικρατήσει.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ατίλα Σάλαϊ (κεντρικός αμυντικός, Φενέρμπαχτσε), Φλόριαν Γκρίλιτς (χαφ, Άγιαξ), Γιούλιαν Γιούστφαν (ακραίος χαφ, Πάντερμπορν), Μάριους Μπίλτερ (αριστερός μεσοεπιθετικός, Σάλκε), Βουτ Βέγχορστ (επιθετικός, δανεικός από την Μπέρνλι).

Γύρισαν: Κασίμ Άνταμς (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στη Βασιλεία), Μελάριο Μποχάρντε (δεξιός μπακ, τέλος δανεισμού στη Ζβόλε), Μάρκο Γιόν (αριστερός μπακ, τέλος δανεισμού στην Γκρόιτερ Φιρτ), Ντιντιέ Σαμασέκου (αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού στον Ολυμπιακό), Μαξιμίλιαν Μπάιερ (επιθετικός, τέλος δανεισμού στο Αννόβερο)

Έφυγαν: Φίλιπ Πέντκε (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, ελεύθερος), Στέφαν Πος (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στην Μπολόνια, πωλήθηκε σε αυτή), Εντουάρντο Κουρέσμα (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού από τη Σπόρτινγκ), Ερμίν Μπίτσακτσιτς (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, ελεύθερος), Λούκας Ριμπέιρο (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, Σεαρά), Τζάστιν Τσε (αναπληρωματικός δεξιός μπακ, τέλος δανεισμού από το Ντάλας), Ανχελίνιο (βασικός αριστερός μπακ, τέλος δανεισμού από τη Λειψία), Τόμας Ντιλέινι (ενίοτε βασικός αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού από τη Σεβίλλη), Ζεμπάστιαν Ρούντι (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, ελεύθερος), Κρίστοφ Μπάουμγκαρτνερ (βασικός μεσοεπιθετικός, Λειψία), Γιάκομπ Μπρούουν Λάρσεν (αναπληρωματικός αριστερός μεσοεπιθετικός, δανεικός στην Μπέρνλι), Κάσπερ Ντόλμπεργκ (αναπληρωματικός επιθετικός, τέλος δανεισμού από τη Νις), Μουνάς Νταμπούρ (συχνά βασικός επιθετικός, Σαμπάμπ Αλ-Αχλί).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Έπειτα από δύο σεζόν μετριότητας και μία σεζόν αγωνίας η απόφασή της ήταν να υπάρξει ανανέωση του ρόστερ. Η ταχύτητα και η νοοτροπία ήταν τα στοιχεία που κυρίως επιθυμούσε να βρει στους νεοφερμένους της.

Έγινε γερή εκκαθάριση. Πολλές οι αποχωρήσεις. Αν μπορούσε θα είχε αποχωριστεί κι άλλους. Από τα «αντίο» μόνο ο Μπάουμγκαρτνερ θα της λείψει πραγματικά αγωνιστικά. Δεν αγόρασε κάποιον αντικαταστάτη. Ίσως ποντάρει στους νεαρούς Μπίσοφ και Τοχουμτσού περισσότερο.

Ο Βέγχορστ είναι το κλασσικό φορ κορυφής που δεν είχε και τέλος. Οι άλλοι νεοφερμένοι είναι καλές επιλογές αλλά όχι και κάτι το εξωπραγματικό.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 2 Ιουλίου.

08.07: Αστόρια Βάλντορφ – Χόφενχαϊμ 1-3

12.07: Έλφερζμπεργκ – Χόφενχαϊμ 2-1

17.07: Χόφενχαϊμ – Στρασβούργο 1-2

22.07: Χόφενχαϊμ – Φέγενορντ 4-2 (120 λεπτών)

29.07: Χόφενχαϊμ – Ρέιντζερς 2-2

05.08: Φούλαμ – Χόφενχαϊμ 2-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Ο Ματαράτσο δεν θέτει βαθμολογικό στόχο. Θέλει να οδηγήσει τη Χόφενχαϊμ σε επίπεδο καλύτερου ποδοσφαίρου, πιο αποτελεσματικού. Αυτός είναι ο στόχος του.

Όπως έχω αναφέρει και στο ρεπορτάζ της στο Κύπελλο δεν ξέρω πώς θα λειτουργεί αυτό το ανισόρροπο 3-2-3-2 με το οποίο παίζει. Δεξιά έχει κλασσικό μπακ (Καντεράμπεκ) στην πτέρυγα, αριστερά έχει τον Μπίλτερ σε προωθημένο ρόλο.

Περιμένω από τη Χόφενχαϊμ να προσφέρει αρκετά διασκεδαστικά παιχνίδια αλλά να είναι δύσκολη στο να ποντάρει κανείς σε σημείο αποτελέσματος. Έχει αρκετά απρόβλεπτο στιλ.

(13) ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ

Εφόσον εξασφάλισε την παραμονή ως νεοφερμένη στην κατηγορία η προηγούμενη σεζόν της ήταν πετυχημένη.

Όφειλε όμως να δει πώς θα βελτιώσει την αμυντική λειτουργία της. Είχε την τέταρτη χειρότερη αμυντική επίδοση (64 γκολ παθητικό) στο πρωτάθλημα, δέχτηκε γκολ στις τελευταίες δώδεκα αγωνιστικές της σεζόν, στις 10/12 τουλάχιστον δύο γκολ σε έκαστη.

Είχε τη χειρότερη εντός έδρας συγκομιδή της κατηγορίας (17 βαθμοί), τις περισσότερες εντός έδρας ήττες (10), τις λιγότερες εντός έδρας νίκες (5) και γενικά είχε θέμα όταν έπαιζε στο γήπεδό της και είχε απέναντί της οργανωμένη άμυνα. Της έλειπε το καθαρό μυαλό σε αυτό το στιλ. Ως φιλοξενούμενη μάζεψε περισσότερους βαθμούς.

Αξιοσημείωτο επίσης ότι αυτό δεν είναι… τωρινό πρόβλημα. Στις τελευταίες τρεις σεζόν της στην πρώτη κατηγορία η Βέρντερ Βρέμης έχει χάσει τα 31/51 εντός έδρας παιχνίδια της. Και ναι, και αυτή είναι η χειρότερη σχετική επίδοση στην κατηγορία την τελευταία τετραετία.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ίθαν Κόλερ (αμυντικός χαφ), Σενέ Λίνεν (αμυντικός χαφ, Ουνιόν Σεντ Γκιλουάζ), Ναμπί Κεϊτά (χαφ, Λίβερπουλ), Ντάβιντ Κοβνάτσκι (επιθετικός, Φορτούνα Ντίσελντορφ).

Γύρισαν: Νίκολαϊ Ραπ (αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού στην Κάιζερσλαουτερν), Αμπντενέγκο Νανκίσι (αριστερός χαφ, τέλος δανεισμού στη Χεράκλες), Τζάστιν Νάινμα (δεξιός μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στην Ντόρτμουντ ΙΙ), Νικ Βόλτεμαντε (επιθετικός, τέλος δανεισμού στην Έλφερζμπεργκ), Όλιβερ Μπερκ (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Μίλγουολ).

Έφυγαν: Μίο Μπάκχαουζ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, δανεικός στη Φόλενταμ), Φάμπιο Κιαρόντια (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, Γκλάντμπαχ), Κιού-Χιούν Παρκ (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στην Ντινάμο Δρέσδης, πωλήθηκε σε αυτή), Λι Μπιουκάναν (αναπληρωματικός αριστερός μπακ-χαφ, Μπέρμιγχαμ), Γιάνικ Ένγκελχαρντ (αμυντικός χαφ, δανεικός πέρσι στη Φράιμπουργκ ΙΙ, πωλήθηκε σε αυτή), Νίκλας Σμιντ (ενίοτε βασικός επιθετικός χαφ, Τουλούζ), Όσκαρ Σένφελντερ (αριστερός χαφ, δανεικός πέρσι στη Γιάν Ρέγκενσμπουργκ, πωλήθηκε σε αυτή), Μαξιμίλιαν Φίλιπ (αναπληρωματικός μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού από τη Βόλφσμπουργκ), Ερέν Ντινκτσί (αναπληρωματικός επιθετικός, δανεικός στη Χάιντενχαϊμ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Ασφαλώς και προκάλεσε αίσθηση με την ελεύθερη απόκτηση του Κεϊτά. Ερωτηματικό βέβαια αν θα της μείνει υγιής. Τα προηγούμενα πέντε έτη στη Λίβερπουλ έπαιξε μόνο στα 84/190 παιχνίδια πρωταθλήματος, οι τραυματισμοί τον επισκέπτονται συχνά. Όπως και στην προετοιμασία που έγινε.

Τίποτα στις θέσεις των αμυντικών, μία προσθήκη αμυντικού μέσου για τον οποίο δεν έχω εικόνα, μία η άλλη μπροστά με τον Κοβνάτσκι να έρχεται και τον Ν. Σμιντ να φεύει.

Εκτιμώ ότι το ρόστερ της χρειάζεται έναν, δυο παίκτες με περισσότερη ταχύτητα. Ο προπονητής Όλε Βέρνερ έλεγε πως ιδεατά θα ήθελε να τον βοηθάνε και στο να αλλάζει τη διάταξη από 3-5-2 σε σχήμα με τρεις επιθετικούς (3-4-3).

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 5 Ιουλίου.

09.07: Ντρόχτερζεν – Βέρντερ Βρέμης 1-2

16.07: Βέρντερ Βρέμης – Όλντενμπουργκ 3-1

22.07: Βέρντερ Βρέμης – Τουλούζ 5-2

28.07: Λειψία – Βέρντερ Βρέμης 0-0 (45 λεπτών)

28.07: Βέρντερ Βρέμης – Ίπσουϊτς 1-1 (45 λεπτών)

05.08: Στρασμπούρ – Βέρντερ Βρέμης 3-3

05.08: Στρασμπούρ – Βέρντερ Βρέμης 2-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Σχεδόν ίδιο ρόστερ, δεν βλέπω ενίσχυση. Έχει ομοιογένεια βεβαίως αλλά η άμυνα στα φιλικά πάλι είχε προβλήματα, όπως πέρσι. Φάνηκαν και στο Κύπελλο με τον αποκλεισμό από τη Βικτόρια Κολωνίας.

Δεν νομίζω να πάει πιο ψηλά από πέρσι, δεν νομίζω να μην παραμείνει, αν και ουδέν μπορεί να αποκλειστεί. Αν βρεθεί να κινδυνεύει δεν θα είναι έκπληξη.

(14) ΜΠΟΧΟΥΜ

Για δεύτερη σερί σεζόν κατάφερε να μείνει στην κατηγορία. Προχώρησε αρκετά νωρίς σε αλλαγή προπονητή, κάτι που δεν άρεσε ιδιαίτερα στους υποστηρικτές της, αλλά ο Τόμας Λετς κατάφερε, με τα πάνω και τα κάτω στη σεζόν, να την κρατήσει έξω από τη ζώνη του υποβιβασμού, έστω και στο νήμα, με το 3-0 επί της Λέβερκουζεν στην τελευταία αγωνιστική.

Το κατάφερε παρότι είχε τη χειρότερη αμυντική επίδοση της κατηγορίας και επιθετικά δεν την έλεγες και τρομερά δημιουργική. Μέσω δυναμισμού και στατικών φάσεων έβρισκε τα γκολ της, τη δεύτερη χειρότερη επιθετική επίδοση διέθετε.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Νίκλας Τίντε (τερματοφύλακας, Φερλ), Νοά Λούσλι (κεντρικός αμυντικός, Γκρασχόπερς), Μπερνάρντο (κεντρικός αμυντικός, δανεικός από τη Σάλτσμπουργκ), Φέλιξ Πάσλακ (δεξιός μπακ, Ντόρτμουντ), Μαξιμίλιαν Βίτεκ (αριστερός μπακ, Φιτέσε), Ματς Πάνεβιχ (χαφ, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Μάτους Μπέρο (χαφ, Φιτέσε), Μόριτς Κβάρτενγκ (μεσοεπιθετικός, Μαγδεβούργο), Λούκας Ντάσνερ (μεσοεπιθετικός, Ζανκτ Πάουλι).

Γύρισαν: Τιμ Όερμαν (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στη Βόλφσμπεργκερ), Μόριτς Ρέμλινγκ (αριστερός μπακ, τέλος δανεισμού στη Ροτ Βάις Έσσεν), Λι Μουσέ (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Νιμ), Λούις Χάρτβιχ (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Ζανκτ Πέλτεν).

Έφυγαν: Πάουλ Γκράφε (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, δανεικός στη Βούπερταλ), Μάρκο Γιοχάνσον (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, τέλος δανεισμού από το Αμβούργο), Βασίλειος Λαμπρόπουλος (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, ΟΦΗ), Κέβεν Σλότερμπεκ (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού από τη Φράιμπουργκ), Ντόμινικ Χάιντς (συνήθως βασικός κεντρικός αμυντικός ή αριστερός μπακ, τέλος δανεισμού από την Ουνιόν Βερολίνου), Σαϊντί Γιάνκο (ενίοτε βασικός δεξιός μπακ, τέλος δανεισμού από τη Βαγιαδολίδ), Κωνσταντίνος Σταφυλίδης (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, ελεύθερος), Γιάνες Χορν (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στη Νυρεμβέργη, πωλήθηκε σε αυτή), Πιέρ Κουντέ (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού από τον Ολυμπιακό), Γιάτσεκ Γκοράλσκι (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, ελεύθερος), Γκέριτ Χόλτμαν (αναπληρωματικός αριστερός χαφ, δανεικός στην Αντάλιασπορ), Σιλβέρ Γκανβουλά (αναπληρωματικός επιθετικός, Γιάνγκ Μπόις).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Σφιχτή, προσεκτική, δίχως πολυτέλεια ακριβών μεταγραφών. Αν μη τι άλλο δεν είχε ξανά το μικρότερο μπάτζετ της κατηγορίας μετά την άνοδο της Χάιντενχαϊμ και της Ντάρμσταντ σε αυτή, αλλά και πάλι τα χέρια της δεν ήταν ελεύθερα. Η πλειοψηφία των αποκτημάτων της έγινε με ελεύθερη μεταγραφή και το συνολικό πάρε δώσε χαμήλωσε αισθητά τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ, που ήταν το γηραιότερο της κατηγορίας (29,11 έτη κατά μέσο όρο).

Στην θεωρία πήρε τα μπακ απ (ίσως και όχι απλά μπακ απ) που ήθελε για τις θέσεις των μπακ (Πάσλακ, Βίτεκ), ποσοτικά είναι ίδια στα στόπερ και στα χαφ ο Μπέρο ήρθε ώστε ο Λοσιγιά να μην πρέπει να βγάλει ολόκληρο πρωτάθλημα στα 36 χρόνια του.

Ενδιαφέρουσα η προσθήκη το Κβάρτενγκ, μπορεί να της προσφέρει ταχύτητα μεσοεπιθετικά, αλλά και τραυματισμό είχε στην προετοιμασία και ξέρουμε ότι είναι καλός στην δεύτερη κατηγορία. Δεν τον έχουμε δει στην πρώτη.

Σε γενικές γραμμές μία από τα ίδια τη βλέπω την ποιότητα συνολικά σε σχέση με πέρσι.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 5 Ιουλίου.

11.07: Έμντεν – Μπόχουμ 2-9

15.07: Φερλ – Μπόχουμ 3-1

21.07: Φορτούνα Ντίσελντορφ – Μπόχουμ 3-1

26.07: Σπέτσια – Μπόχουμ 4-3

29.07: Πάρμα – Μπόχουμ 1-0

05.08: Μπόχουμ – Λούτον 2-1

05.08: Μπόχουμ – Λούτον 1-3

Η ΕΙΚΟΝΑ

Οι προβληματικές αμυντικές επιδόσεις των φιλικών και τα άσχημα αποτελέσματα βρήκαν συνέχεια με τον αποκλεισμό από το Κύπελλο στο Μπίλεφελντ.

Στην θεωρία οδεύει για ακόμα μία μάχη παραμονής που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα καταφέρει να εμφανίσει τις αρετές με τις οποίες πέτυχε να μείνει τα προηγούμενα έτη.

(15) ΑΟΥΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ

Για δεύτερη σερί σεζόν έμεινε στην κατηγορία με αχ και βαχ. Άλλαξε βεβαίως αγωνιστική ταυτότητα με τον Ενρίκο Μάασεν, τουλάχιστον δεν ήταν το συνήθως βαρετό και απλά αμυντικό σύνολο της σεζόν 2021-2022.

Ειδικά εκτός έδρας την απολαύσαμε. Στο όσα φάμε και όσα βάλουμε ήταν τα περισσότερα παιχνίδια της. Μόνο τρεις φορές κέρδισε βέβαια διότι πίσω σχεδόν έμπαζε αλλά για τον ουδέτερο παρατηρητή ήταν διασκεδαστική.

Ως γηπεδούχος κέρδιζε, όταν κέρδιζε, με ένα γκολ διαφορά τις περισσότερες φορές. Είχε αρκετά θετική εικόνα αμυντικά αλλά το γκολ ήταν δύσκολη υπόθεση. Μόλις 16 τέρματα έβαλε στις 17 εντός έδρας αποστολές της.

Οι συνολικοί αριθμοί της ωστόσο δεν ήταν καλοί. Δημιούργησε τις λιγότερες ευκαιρίες για γκολ στη σεζόν, είχε τις λιγότερες προσπάθειες για γκολ σε αυτή, αντιμετώπισε τις περισσότερες προσπάθειες για γκολ. Είχε και το χειρότερο ποσοστό πετυχημένων μεταβιβάσεων.

Παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη σεζόν κρίθηκε ως αποτυχημένη δεν τέθηκε θέμα προπονητή. Η διοίκησή της στήριξη τον Ενρίκο Μάασεν και είχε ως στόχο να προσθέσει έναν αθλητικό διευθυντή ως συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε αυτόν και τη διοίκηση.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Φιν Ντάμεν (τερματοφύλακας, Μάιντς), Μάρσελ Λούμπικ (τερματοφύλακας, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Πάτρικ Φάιφερ (κεντρικός αμυντικός, Ντάρμσταντ), Τιμ Μπράιτχαουπτ (αμυντικός χαφ, Καρλσρούη), Μερτ Κεμούρ (επιθετικός χαφ, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Μασάγια Οκουγκάβα (ακραίος μεσοεπιθετικός, Αρμίνια Μπίλεφελντ), Σβεν Μίχελ (επιθετικός, Ουνιόν Βερολίνου), Φίλιπ Τιτς (επιθετικός, Ντάρμσταντ).

Γύρισαν: Φρέντερικ Βίντερ (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στην Μπρόντμπι), Ράφαελ Φράμπεργκερ (δεξιός μπακ, τέλος δανεισμού στη Ζάντχαουζεν), Γιόζο Στάνιτς (δεξιός μπακ, τέλος δανεισμού στη Βάραζντιν).

Παρέμειναν: Μερτζίμ Μπερίσα (βασικός επιθετικός, δανεικός πέρσι από τη Φενέρμπαχτσε, τον αγόρασε).

Έφυγαν: Ράφαλ Γκίκιεβιτς (βασικός τερματοφύλακας, Ανκαραγκιουτσού), Ντάνιελ Κλάιν (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, δανεικός στη Ζάντχαουζεν), Μπένγιαμιν Λέναϊζ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Τσβίακου), Λάσε Γκίντερ (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στη Γιάν Ρέγκενσμπουργκ, δανεικός στη Βέεν Βίζμπαντεν), Τομπίας Στρομπλ (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, τέλος καριέρας), Γιούλιαν Μπάουμγκαρτλινγκερ (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, τέλος καριέρας), Ρενάτο Βέιγκα (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού από τη Σπόρτινγκ), Ντάνιελ Καλιτζούρι (αναπληρωματικός δεξιός μπακ-χαφ, ελεύθερος), Φέλιξ Γκέτσε (χαφ, δανεικός πέρσι στη Ροτ Βάις Έσσεν, πωλήθηκε σε αυτή), Τιμ Κιβέγια (χαφ, δανεικός πέρσι στην Ίνγκολσταντ, Ζάαρμπρικεν), Λούκας Πέτκοβ (επιθετικός χαφ, δανεικός πέρσι στην Γκρόιτερ Φιρτ, δανεικός στην Γκρόιτερ Φιρτ), Ανρί Κουντοσού (δεξιός χαφ, δανεικός πέρσι στην Αούστρια Λούστεναου, δανεικός στην Ντεν Χάαγκ), Αντρέ Χαν (αναπληρωματικός μεσοεπιθετικός, ελεύθερος), Κέλβιν Γεμπόα (αναπληρωματικός επιθετικός, τέλος δανεισμού από την Τζένοα), Ρικάρντο Πέπι (επιθετικός, δανεικός πέρσι στη Χρόνιγχεν, Αϊντχόφεν), Μόρις Μαλόουν (επιθετικός, δανεικός πέρσι στη Βόλφσμπεργκερ, Βασιλεία).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τον χειμώνα της περασμένης σεζόν προχώρησε σε ριζική ανανέωση του ρόστερ με αγορά πολλών ποδοσφαιριστών μικρής ηλικίας. Στόχος της το καλοκαίρι ήταν να συνεχίσει και να ολοκληρώσει αυτή την κίνηση, αλλά και να παραχωρήσει ποδοσφαιριστές για έσοδα.

Οι κινήσεις που έγιναν κινήθηκαν στο παραπάνω πλαίσιο. Δεν νομίζω ότι ανεβάζουν την ποιότητα ωστόσο. Ποιοτικά τη βλέπω στα ίδια, από πλευράς προσωπικοτήτων και πείρας πιο χαμηλά.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 3 Ιουλίου.

11.07: Άουγκσμπουργκ – Τίρκσπορ Άουγκσμπουργκ 6-0

15.07: Μπεσίκτας – Άουγκσμπουργκ 1-1

18.07: Κούφσταϊν – Άουγκσμπουργκ 0-9

22.07: Άιντχοφεν – Άουγκσμπουργκ 2-1 (150 λεπτών)

29.07: Άουγκσμπουργκ – Γιάν Ρέγκενσμπουργκ 3-2

29.07: Άουγκσμπουργκ – Άγιαξ 3-1

05.08: Σαλερνιτάνα – Άουγκσμπουργκ 2-1

06.08: Νάπολι – Άουγκσμπουργκ 1-0

Η ΕΙΚΟΝΑ

Για μάχη παραμονής πάει ξανά. Το κατάλαβε και από τον καθαρό αποκλεισμό της από την Ούντερχαχινγκ στο Κύπελλο. Δεν την έχω για κάτι παραπάνω. Αν υποβιβαστεί δεν θα είναι έκπληξη.

(16) ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ

Στη σεζόν 2021-2022 εξασφάλισε την παραμονή μόλις στην τελευταία αγωνιστική. Στην προηγούμενη δεν το κατάφερε, έμεινε 16η και πήγε στα παιχνίδια διαβάθμισης με το Αμβούργο. Επικράτησε (με δύο νίκες) και διατηρήθηκε στην πρώτη κατηγορία.

Η αλλαγή προπονητή κατά τη διάρκεια της σεζόν (Χένες αντί Ματαράτσο) και η στροφή στη διάταξη τριών κεντρικών αμυντικών την έκανε πετυχημένη ως φιλοξενούμενη (3-1-1 το ρεκόρ της), όχι και ως γηπεδούχο (1-3-1 το ρεκόρ της), στην τελική ευθεία της σεζόν.

Βασικό πρόβλημα ήταν η άμυνα, μόνο δύο φορές κράτησε ανέπαφη εστία στο προηγούμενο πρωτάθλημα. Έσωσε την παρτίδα αλλά γνώριζε πως χρειάζονταν να βελτιώσει πολλά.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ντένις Ζάιμεν (τερματοφύλακας, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Αλεξάντερ Νίμπελ (τερματοφύλακας, δανεικός από την Μπάγερν), Μαξιμίλιαν Μίτελστεντ (αριστερός μπακ, Χέρτα Βερολίνου), Λουάν Σίμνιτσα (αμυντικός χαφ, Κολωνία), Βου Γέονγκ Τζέονγκ (μεσοεπιθετικός, Φράιμπουργκ), Τζέιμι Λέβελινγκ (μεσοεπιθετικός, δανεικός από την Ουνιόν Βερολίνου), Γιόβαν Μιλόσεβιτς (επιθετικός, Βοϊβοντίνα), Ντενίζ Ουντάβ (επιθετικός, δανεικός από την Μπράιτον).

Γύρισαν: Κλίντον Μολά (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στην Μπλάκμπερν), Μομό Σισέ (αριστερός μπακ-χαφ, τέλος δανεισμού στη Βίσλα Κρακοβίας), Ρομπέρτο Μάσιμο (αριστερός χαφ, τέλος δανεισμού στην Ακαντέμικο Βιζέου), Μοχάμεντ Σανκό (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Φιτέσε).

Παρέμειναν: Σερού Γκιρασί (βασικός επιθετικός, δανεικός πέρσι από τη Ρεν, τον αγόρασε).

Έφυγαν: Φλόριαν Μίλερ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Φράιμπουργκ), Αντώνης Αηδόνης (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, Άρης), Ματέι Μάγκλιτσα (νεοφερμένος κεντρικός αμυντικός, δανεικός στην Ντάρμσταντ), Τανγκί Κουλιμπαλί (αναπληρωματικός δεξιός χαφ, ελεύθερος), Εμέρ Μπαγιάζ (μεσοεπιθετικός, δανεικός στην Χατάισπορ), Τιάγκο Τομάς (συχνά βασικός μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού από τη Σπόρτινγκ), Ουαχίντ Φαγκίρ (μεσοεπιθετικός, δανεικός πέρσι στη Νόρντζελαντ, δανεικός στην Έλφερζμπεργκ), Χουάν Χοσέ Περέα (αναπληρωματικός μεσοεπιθετικός, δανεικός στη Χάνζα Ρόστοκ), Αλού Κουόλ (αναπληρωματικός επιθετικός, Σέντραλ Κόουστ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τα προηγούμενα έτη η Στουτγκάρδη είχε ως σχέδιο την αγορά ποδοσφαιριστών μικρής ηλικίας εκτός Γερμανίας, την ανάδειξη και μεταπώλησή τους. Δεν μπορούμε να πούμε ότι της βγήκε όσο καλά ήθελε. Αγωνιστικά ειδικά με τίποτα.

Σε αυτό το καλοκαίρι άλλαξε λίγο ρότα, αποφάσισε να κοιτάει και τη γερμανική αγορά και να μην τη νοιάζει μόνο η αξία μελλοντικής πώλησης (αν και υπέγραψε πάλι αρκετά… πιτσιρίκια) αλλά και η ουσιαστική, άμεση αγωνιστική βοήθεια. Αν έκανε κάτι το ιδιαίτερο ωστόσο; Μάλλον όχι.

Η υπογραφή του Νίμπελ μοιάζει να δίνει λύση κάτω από τα δοκάρια, ο Μίτελστεντ είναι ΟΚ ως μπακ απ του Σόσα, ο Λέβελινγκ ένας μεσοεπιθετικός με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο παιχνίδι της. Αυτά.

Το βασικό ερώτημα είναι θα μείνουν ως τη λήξη των μεταγραφών ο Μαυροπάνος, ο Σόσα και ο Γκιρασί. Τρεις βασικοί που αποτελούν στόχους ομάδων. Αν φύγουν και οι τρεις θα έχουμε καθίζηση ποιότητας. Αν μείνουν και οι τρεις αν μη τι άλλο μπορεί να πιστεύει πως θα είναι τόσο καλή όσο πέρσι με τον Χένες.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 6 Ιουλίου.

09.07: Επίλεκτοι Χόχενλοχε – Στουτγκάρδη 0-3

15.07: Ρόιτλινγκεν – Στουτγκάρδη 0-4

22.07: Στουτγκάρδη – Φιτέσε 2-1

29.07: Στουτγκάρδη – Γκλάντμπαχ 1-5 (45 λεπτών)

29.07: Στουτγκάρδη – 1860 Μόναχο 2-0 (45 λεπτών)

05.08: Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Στουτγκάρδη 0-3

Η ΕΙΚΟΝΑ

Τίποτα το νέο. Η Στουτγκάρδη εκτιμώ πως θα έχει την εικόνα του φινάλε της προηγούμενης σεζόν. Μπορεί και να αντιμετωπίσει απειλή υποβιβασμού, θα εξαρτηθεί από την τελική εικόνα που θα έχει το ρόστερ της.

👉 Τα καλύτερα προγνωστικά στοιχήματος είναι καθημερινά στην Kingbet

O ΤΡΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ* ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΔΩ!

(1η στη 2η κατηγορία) ΧΑΪΝΤΕΝΧΑΪΜ

Ήταν έκτη στη σεζόν 2021-2022 στη δεύτερη κατηγορία, ήταν πρωταθλήτρια στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις στην τελευταία αγωνιστική νίκησε στο Ρέγκενσμπουργκ και όχι απλά διατήρησε τρίτο το Αμβούργο αλλά «έκλεψε» και τον τίτλο από την Ντάρμσταντ. Συνολικά στο πρωτάθλημα ήταν η ομάδα με τις περισσότερες (15) «λευκές εστίες».

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Φρανκ Φέλερ (τερματοφύλακας, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Ομάρ Χακτάμπ Τραορέ (δεξιός μπακ, Όσναμπρικ), Σεεντί Τζάρτζου (αριστερός μπακ, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Μπένεντικτ Γκίμπερ (αμυντικός χαφ, Γιάν Ρεγκενσμπουργκ), Λούκα Γιάνες (αμυντικός χαφ, προωθήθηκε από την U19 του συλλόγου), Νίκολα Ντόφενταν (μεσοεπιθετικός, Αούστρια Βιέννης), Ερέν Ντινκτσί (επιθετικός, δανεικός από τη Βέρντερ Βρέμης), Μάρβιν Πίρινγκερ (επιθετικός, Σάλκε).

Παρέμειναν: Τιμ Ζίρσλεμπεν (βασικός κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι από τη Βόλφσμπουργκ, τον αγόρασε).

Έφυγαν: Μάρτιν Ρίτμιλερ (αναπληρωματικός δεξιός μπακ, Άιντραχτ Μπράουνσβαϊχ), Ντζένις Μπούρνιτς (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, Καρλσρούη), Αντρέας Γκάιπλ (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, Γιάν Ρέγκενσμπουργκ), Μερτ Αρσλάν (αναπληρωματικός χαφ, Λοκ Λειψίας), Μερβέιγ Μπιανκάντι (αναπληρωματικός ακραίος μεσοεπιθετικός, Αρμίνια Μπίλεφελντ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Παρά την άνοδο η Χάιντενχαϊμ δεν σκόπευε να αλλάξει την πολιτική της. Δεν ήθελε να αποκτήσει ποδοσφαιριστές «έτοιμους», πεπειραμένους από την πρώτη κατηγορία. Ήθελε να συνεχίσει τον δικό της δρόμο, εκείνον της απόκτησης ποδοσφαιριστών που θα της ταιριάζουν, θα έρχονται από μικρότερες (ή την ίδια) κατηγορίες, θα μιλάνε γερμανικά και θα μπορεί να τους εξελίξει.

Ο Φρανκ Σμιντ είχε ερωτηθεί στις αρχές του Ιουνίου αν αυτή η πολιτική μπορεί να αποδειχτεί πετυχημένη στην πρώτη κατηγορία και απάντησε: «Με απόλυτη ειλικρίνεια, δεν ξέρω αν μπορεί». Ρεαλιστής.

Έγιναν μερικές προσθήκες που απλά αύξησαν το βάθος επιλογών αλλά δεν «απειλούν» τη βασική ενδεκάδα της περασμένης σεζόν, με εξαίρεση τον Πίρινγκερ που στο 4-1-3-2 θα είναι ο δεύτερος φορ. Στο 4-1-4-1 θα είναι στον πάγκο.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 5 Ιουλίου.

12.07: Επίλεκτοι Άιζακ Ριντς – Χάιντενχαϊμ 0-12

16.07: Χάιντενχαϊμ – Μέργκελστετεν 14-0

19.07: Κράιλσχαϊμ – Χάιντενχαϊμ 0-8

22.07: Ίνγκολσταντ – Χάιντενχαϊμ 1-1

26.07: Χάιντενχαϊμ – Έμπολι 2-1

29.07: Χάιντενχαϊμ – Αλ Αχλί 6-2

01.08: Χάιντενχαϊμ – Πάφος 1-1

05.08: Χάιντενχαϊμ – Βερόνα 3-2

08.08: Έσινγκεν – Χάιντενχαϊμ 1-6

Η ΕΙΚΟΝΑ

Αναμενόμενη. Όσα βλέπαμε πέρσι από αυτή αναμένεται να τα δούμε και φέτος.

Από πλευράς τρεξίματος δεν θα έχει πρόβλημα. Ο μέσος όρος των 120,5 χιλιομέτρων ανά παιχνίδι την περασμένη σεζόν ήταν ο καλύτερος όχι μόνο στη δεύτερη κατηγορία, αλλά καλύτερος και από όλες τις ομάδες της πρώτης. Τα 236 σπριντ ανά παιχνίδι την φέρνουν επίσης έκτη συγκριτικά με τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας.

Αυτά αποτελούν αρετές, θα τη βοηθήσουν, θα τη βοηθήσει και το γεγονός ότι δεν έχασε κάποιον βασικό ποδοσφαιριστή. Στόχος της είναι να μείνει στην κατηγορία. Αν το κατορθώσει θα έχει πετύχει κάτι ακόμα πιο δύσκολο και σημαντικό από τον προβιβασμό της.

(2η στην 2η κατηγορία) ΝΤΑΡΜΣΤΑΝΤ

Τέταρτη στη δεύτερη κατηγορία στη σεζόν 2021-2022, δεύτερη στην προηγούμενη. Ήταν σταθερά πρώτη, εξασφάλισε την άνοδο στην 33η αγωνιστική, η ήττα στο Φιρτ στην τελευταία υποχρέωση την άφησε δεύτερη.

Δεν είχε το υψηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας, δεν είχε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, αλλά είχε καλή ατμόσφαιρα, ομοιογένεια και ομαδικότητα. Επιθετικά δεν γοήτευσε, σκεφτείτε ότι σημείωσε μόλις 15 γκολ στις τελευταίες 14 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, αλλά είχε την καλύτερη αμυντική επίδοση σε αυτό.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ματέι Μάγκλιτσα (κεντρικός αμυντικός, δανεικός από τη Στουτγκάρδη), Κρίστοφ Κλάρερ (κεντρικός αμυντικός, Φορτούνα Ντίσελντορφ), Αντρέας Μίλερ (αμυντικός χαφ, Μαγδεβούργο), Φάμπιαν Νίρνμπεργκ (αριστερός χαφ, Νυρεμβέργη), Φρέιζερ Χόρνμπι (επιθετικός, Ρεμς).

Γύρισαν: Μόρτεν Μπέρενς (τερματοφύλακας, τέλος δανεισμού στη Βάλντχοφ Μάνχαϊμ), Αντώνης Μακατουνάκης (τερματοφύλακας, τέλος δανεισμού στον ΟΦΗ U19), Νεμάνι Τσέλιτς (αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού στη LASK).

Έφυγαν: Στιβ Κρολ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, ελεύθερος), Πάτρικ Φάιφερ (βασικός κεντρικός αμυντικός, Άουγκσμπουργκ), Γιασίν Μπεν Μπαλά (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, Ζάντχαουζεν), Φίλιπ Ζον (αναπληρωματικός χαφ, Βορμάτια Βορμζ), Κίναν Μπένετς (αναπληρωματικός αριστερός χαφ, Βέεν Βίζμπαντεν), Μάγκνους Βάρμινγκ (αναπληρωματικός αριστερός χαφ, τέλος δανεισμού από την Τορίνο), Τζον Πίτερ Σέσαϊ (επιθετικός χαφ, δανεικός πέρσι στη Ροτ Βάις Κόμπλεντς, δανεικός στην Τάιτους Πέτινγκεν), Χένρι Τζον Κρόθσγουεϊτ (μεσοεπιθετικός, δανεικός πέρσι στην Αστόρια Βάλντορφ, δανεικός στη Χάλεσερ), Φίλιπ Τιτς (βασικός επιθετικός, Άουγκσμπουργκ), Αντρέ Λάιπολντ (επιθετικός, δανεικός πέρσι στην Κίκερς Βίρτσμπουργκ, Λάφνιτς).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Σαν να μου μοιάζει με μείον το πάρε δώσε. Από τους νεοφερμένους μόνο οι Κλάρερ, Χόρνμπι πάνε για βασικοί. Ο πρώτος καλύπτει την αποχώρηση του Φάιφερ, ο δεύτερος εκείνη του Τιτς.

Μόνο μέσω κάλυψης όμως δεν γίνεται δουλειά. Η πρώτη κατηγορία θέλει και βελτίωση ώστε να παραμείνεις σε αυτή. Έστω σε βάθος επιλογών. Ούτε αυτό έγινε.

Ξεκάθαρο κενό στο ρόστερ η έλλειψη επιθετικού με εύκολο γκολ.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 5 Ιουλίου.

08.07: Μπαντ Κένιχ – Ντάρμσταντ 0-10

12.07: Ντάρμσταντ – Νόριτς 0-1

16.07: Γκίσεν – Ντάρμσταντ 2-0

22.07: Καρλσρούη – Ντάρμσταντ 0-0

29.07: Ζάντχαουζεν – Ντάρμσταντ 0-0

07.08: Λίβερπουλ – Ντάρμσταντ 3-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Πρόβλημα το σκοράρισμα στα φιλικά, πρόβλημα και στο Κύπελλο όπου αποκλείστηκε από ομάδα (Χόμπουργκ) τέταρτης κατηγορίας. Δεν ξέρει να παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, ελπίζει στον κλεφτοπόλεμο να είναι πιο αποτελεσματική. Με το υπάρχον ρόστερ αν μείνει στην πρώτη κατηγορία θα είναι θαύμα.

O ΤΡΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ* ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΔΩ!

Θανάσης Κελαντώνης

Mystery προσφορές* για σήμερα

Διάλεξε την προσφορά σου!

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
Open Eurocups UEFA
Close Eurocups Πίσω
Τσάμπιονς Λιγκ Τσάμπιονς Λιγκ Γιουρόπα Λιγκ Γιουρόπα Λιγκ Κόνφερενς Λιγκ Κόνφερενς Λιγκ
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip